Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
9 perc
2021. 06. 25.

Foda elhallgattatta a kritikusokat

Author avatar
Eléggé zaklatott hangulatban készültek az Eb-re az osztrákok, miután márciusban katasztrofálisan kezdték a vb-selejtező sorozatot Feröer, Skócia és Dánia ellen. Különösen az utóbbiak elleni 4-0-s hazai vereség volt kétségbeejtő. A szövetségi kapitány, Franco Foda a kritikák kereszttüzébe került az osztrák sajtó részéről és sokan már a kirúgását követelték a dánok elleni bukás után. Az Eb az első két mérkőzésén sem javult a helyzet sokat, viszont az ukránok elleni mindent eldöntő mérkőzésen nagyon meggyőző képet festett a csapat, ezzel újra maga mellé állítva a drukkereket az olaszok elleni nyolcaddöntőre.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

ELŐZMÉNYEK

Franco Foda 2018 januárjában vette át az osztrák válogatott irányítását, aki azelőtt játékosként és edzőként is a Sturm Graz emblematikus figurájává vált. Eddigi legnagyobb sikere trénerként, hogy 2011-ben a Szabics Imrével felálló fekete-fehéreket bajnoki címig vezette, majd a 2016-17-es szezonban is remekül vitézkedtek, sokáig vezettek is a Red Bull Salzburg előtt a bajnokságban, végül bronzérmesek lettek. Az osztrák szövetség akkoriban kinevezett sportigazgatója, Peter Schöttel és Leo Windtner elnök így a grazi ikonban látta meg az ideális kapitányt.

 

Windtner, Foda és Schöttel.

Jól is haladtak a dolgok, a csapat viszonylag simán – Lengyelország mögött – jutott ki a mostani Eb-re és 2020 végéig szépen jöttek az eredmények. Foda a legjobb mérleggel rendelkezett az osztrák kapitányok közül, viszont mégis a kritikák kereszttüzébe került. Egyre többeknek szúrta a szemét az osztrák csapat defenzív felfogású, unalmas játéka. A kapitány felfogása szöges ellentétben állt az Ausztriában uralkodó Red Bull-iskolával. A játékosok a klubjaikban a magas letámadást és a direkt támadójátékot szokták meg, miközben a válogatottban sokszor teljesen testidegen szerepkörökben játszottak. Ha ránézünk az osztrák válogatott keretére, olyan játékosokat találunk, akik a német Bundesliga élcsapataiban játszanak meghatározó szerepet. Különösen a középpályán tud felvonultatni a csapat minőségi játékosokat az RB Leipzig karmesterével, Marcel Sabitzerrel az élen. Ő viszont a csatár mögötti alappozíciójából nem tudta olyan hatékonyan szervezni a játékot, mint Lipcsében. David Alaba pozíciója is vitatott volt, hiszen sokan a védelembe követelték, ahol a Flick-féle Bayern Münchenben brillírozott, miközben a nemzeti csapatban sokszor bal oldali szélső támadót játszott. Kreativitása kétségkívül hiányzott a támadásépítések kezdeti szakaszában.

A problémák 2021-re már az eredményeken is meglátszódtak, a csapatot pedig elkezdte temetni az osztrák közvélemény az Eb-re. Nyilvánvaló volt, hogy amíg a kisebb csapatok ellen még célra vezető Foda terve, addig a vele nagyjából egy szinten lévő válogatottakkal szemben már hatástalan. A dánok könyörtelenül játszották ki az osztrákok kósza letámadási kísérleteit. Sok osztrák aggódott, hogy így az aranygenerációt pazarolják el egy, a kerethez nem passzoló szövetségi kapitánnyal. Ilyen, nem túl biztató előjelekkel várhatták nyugati szomszédaink az Eb küzdelmeit. Foda kapitány azonban a kritikák ellenére magabiztos maradt.

 

„Eddig elértük a céljainkat, kijutottunk az Eb-re, a Nemzetek Ligája-csoportunkat megnyertük, még ha az utóbbi időben hullámzó is volt a teljesítményünk. A legutóbbi időszak természetesen nem adott okot elégedettségre, azonban az embernek mindig az egészet kell értékelnie. Sok kiesőnk, sérültünk volt, sokat kellett improvizálnunk. A színfalak mögött dolgozunk, lényegre törően és nyugodtan elemzünk” mondta tavasszal.

 

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

BIZTATÓ KEZDÉS, MAJD ÚJRA A RÉGI NÓTA

Az észak-macedónok elleni nyitómérkőzés összességében hozott pozitív jeleket, de azért túlzás lenne azt állítani, hogy sziporkázó lett volna a csapat játéka. Az osztrák közvélemény pozitívan fogadta, hogy Alaba végre középső védőként kapott szerepet a háromvédős rendszerben Martin Hinteregger és Aleksandar Dragovic között. A csapatkapitány ezt egy olyan teljesítménnyel hálálta meg, ami után a meccs emberévé választották. A védelmet magabiztosan irányította, amely csak a macedónok találatánál ingott meg komolyabban. Bíztatóak voltak még a csapat labdavesztéseket követő visszatámadásai, amikkel könnyen alá tudták ásni az észak-macedón támadásokat. Ez volt az a terület, amiben a legégetőbbnek mutatkoztak a problémák az Eb előtt, és úgy nézett ki, hogy Foda javulást tudott elérni.

Javítandó terület is volt viszont bőven. A támadásépítéseket sokszor a kilátástalan hátsó labdajáratások jellemezték, csupán a belső védők labdával való előretörései jelentettek némi változatosságot. Azonban ezek is hatástalanok voltak, köszönhetően annak, hogy a középpálya teljesen súlytalannak mutatkozott, pont abban a harmadban, ahol a legerősebbnek nézett ki az osztrák keret. Xaver Schlager nem az a tipikus játékszervező középpályás alkat, sokkal inkább egy box-to-box középpályás, aki nem is tudta hatékonyan támogatni a labdakihozatalokat.

 

Dragovic (3) próbált előre törni a jobb félterületben, azonban előrefelé semmilyen opciója nem akadt. A középpályások is teljesen ki voltak véve a játékból az észak-macedón blokk által.

Összességében a meccset a jobb egyéni képességek kidomborításával tudta a végén a maga javára fordítani az osztrák csapat. A közvélemény nem is volt elragadtatva a játéktól és sokan azt emlegették, hogy a hollandok és az ukránok ellen kevés lesz ez a produkció. Marko Arnautovic botrányos gólörmöme pedig csak olaj volt a tűzre. A csatárt egy meccsre eltiltották, miután durván szidalmazta Ezgjan Alioszkit.

A hollandok ellen meccsen meg is látszódott Arnautovic hiánya. Az első meccsen gólt szerző Michael Gregoritsch és Christoph Baumgartner teljesen hatástalanok voltak elöl, visszalépéseiket a holland védők könnyen hatástalanították, mivel eközben semmilyen mélységi befutás nem volt a csapatban. Az osztrákok látszólag kidolgozott terv nélkül támadtak, Sabitzerék túlságosan mélyen segítettek be a labdajáratásokba, így nem tudtak felérni a kapu elé.

 

Andreas Ulmer (2) beadásai egész meccsen hatástalanok voltak. Itt is egyedül Gregoritsch (11) található a tizenhatos környékén, mivel rajta kívül mindenki visszalépett. A csatárt könnyen semlegesítették a holland védők.

Az osztrák közvélemény megint letargiába esett a hollandok elleni kilátástalan produkció után. Számon kérték Fodát amiért nem játszatta Florian Grillitschet, a Hoffenheim kreatív, játékszervező középpályását. Grillitsch maga is csalódottan nyilatkozott a mellőzéséről, viszont meg is indokolta, miért lenne ő az ideális megoldás és ezzel rá is világított a csapat fő hiányosságára.

 

„Úgy gondolom, hogy a ritmust jól tudom diktálni, hogy mikor gyorsítsam és mikor lassítsam a játékot. Mikor van szükségünk egy kis nyugalomra, mikor kell gyorsabban átváltanunk. Úgy gondolom, hogy van már pár év tapasztalatom topszinten is, amit a csapatnak is át tudok adni” – fogalmazott a középpályás.

 

A FODA-ÉRA EDDIGI LEGJOBB MÉRKŐZÉSE

Grillitsch szavai meghallgatásra találtak és az ukránok ellen már a kezdőben találta magát, amely több helyen is módosult. A védelem ezúttal négyfős volt, ahol Alaba vette át a balhátvéd posztot Ulmertől. Az osztrákok nagyon pozitív benyomást keltettek és teljesen megérdemelten vezettek az első félidőben a tanácstalan ellenféllel szemben. Grillitsch jelenléte többszörösen kifizetődött és vele kiegészülve végre megmutatkozott, mi is rejlik valójában az osztrák középpályás felhozatalban. Megérdemelten lett a mérkőzés embere. Remek átforgatásai sokkal stabilabb labdajáratást tettek lehetővé, ráadásul Schlager valódi erényei is kibontakozhattak a hoffenheimi játékos mellett.

 

Konrad Laimer (24) kapta a labdát Dragovictól (3). Schlager (23) erre reagálva azonnal nekilódult előre és próbált opciót nyújtani ezzel együtt visszaszorítva az ukrán védelmet. Ennek következtében tudott Laimer megindulni a pálya centruma felé.

Labdavesztés utáni visszatámadásban is szinteket tudott lépni a csapat. A támadásbeli hatékony struktúra ezt már alapból lehetővé tette, a játékosok egymáshoz közel helyezkedtek és azonnal ellentámadásba tudtak lendülni. Grillitsch itt is főszereplő volt és nagyszerűen szűrt a középpályán. Többször is a hátuk mögül lepte meg az éppen labdára váró ukránokat.

 

Baumgartner (19) vesztett labdát a szélen, az osztrákok azonnal visszatámadásba lendültek. Olekszandr Zincsenkót (17) teljesen körbe vették, főleg Alaba (8) jó ütemű kilépése kiemelendő, ami azonnali döntésre kényszeríti az ukrán irányítót. Szerhij Szidorcsuk (5) felé passzolt, viszont ezt Grillitsch (10) – Szidorcsukot megelőzve – lefülelte és azonnal indult is meg előre.

A mérkőzést az osztrák szurkolók a Foda-éra legjobb mérkőzéseként titulálták és dicsérték a szövetségi kapitány bátrabb hozzáállását. Ennek köszönhetően a hangulat erősen bizakodóba csapott át az olaszok elleni nyolcaddöntő előtt. Úgy tűnik, még ha egy kicsit megkésve is, de a sógorokat is elkapta az Eb-láz és talán szép lassan megbékélnek a kapitánnyal is. Fodát is dicséret illeti, hiszen a saját komfortzónájából kilépve tudta maga mellé állítani a szurkolókat és a közvéleményt, ami a folytatásban még sokat érhet. Bár az is igaz, az eddig parédásan teljesítő olaszok elleni nyolcaddöntőn igen nehéz dolguk lesz Alabáéknak.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.