Futballcsoda a sarkkörön túlról – A Bodø/Glimt Leicester-szerű szenzációja

A norvég labdarúgás nem túlságosan ismert hazánkban, talán csak a Rosenborg és a – Ferencvárossal a Bajnokok Ligája selejtező playoffkörében találkozó – Molde mondhat valamit nekünk. A 2020-as évben azonban megmutatta magát egy újabb együttes, amely rekordot rekordra halmozva nyerte meg első bajnoki címét. A Bodø/Glimt ellentmondást nem tűrve dominálta az Eliteserient, így érdekesnek találtuk, hogy a legészakibb európai projekt után menjünk.

Keresd fel az Unibet oldalát, játssz és nyerj! Az ide történő kattintás után a regisztrációs felületre léphetsz azonnal!


 

LEBECSÜLT ÉSZAKIAK, 525 KM-RE A LEGKÖZELEBBI RIVÁLISTÓL

„Sokan azt hitték, hogy itt primitív emberek élnek. Közvetlenek és őszinték voltunk, de nem primitívek. Az oslói albérlethirdetésekben néha feltüntették, hogy északnorvégok ne is érdeklődjenek. Kiközösítettek minket, mert azt hitték, hogy mifelénk csak gazdálkodók és halászok élnek. Néhányan még ma is ezt hiszik.” – nyilatkozta a FourFourTwo-nak a klub korábbi futballigazgatója, Örjan Berg.

Az északi sarkkörön belül található Bodø városát körülbelül 51 ezren lakják. A klub nevében a Glimt villanást jelent norvégul. Azt viszont túlzás lenne állítani, hogy a csapat villanásszerűen jutott el a norvég labdarúgás elitjébe. Az 1916-ban alapított egylet kilenc alkalommal nyert észak-norvég bajnokságot, sokáig – egészen 1971-ig – nem engedték, hogy a nemzeti bajnokságban szerepelhessenek, mert a szövetség szerint „nem tudták volna felvenni a versenyt” a déli csapatokkal.

Az első komolyabb siker 1975-ben (a norvégoknál tavaszi-őszi lebonyolításban zajlanak a küzdelmek) jött, amikor megnyerték a norvég kupát, majd egy évre rá kiharcolták a feljutást az élvonalba. A debütálás fantasztikusan sikerült, a Lilleström mögött a második helyet csípték el, aminek köszönhetően a KEK-ben indulhattak a következő idényben. (A Napoli ellen kettős vereséggel búcsúztak az első körben.) Először négy évet töltöttek az első osztályban, hogy az 1984-es évadot már csak a harmadik vonalban kezdjék. A következő élvonalbeli megmérettetésre egészen 1993-ig kellett várni, stílszerűen egy második hellyel nyitottak, illetve a norvég kupát is be tudták zsebelni. 2005-ös búcsúzásukig két további dobogót (bronz 1995 és ezüst 2003) és két kupadöntőt – 1997-ben a legnagyobb és legközelebbi (mintegy 525 km-re levő) rivális Tromsö együttesétől kaptak ki – jegyezhettek fel az északiak.

Az előző évtizedben a két osztály között liftező Bodø 2018 óta tagja a norvég Eliteseriennek; második évükben megszerezték harmadik ezüstérmüket, hogy aztán végül 2020-ban mindenkinek az elvárását felülmúlva behúzzák a klub első bajnoki címét is.

 

ARANYBÁNYA MELLETTI ÁLLANDÓSÁG

Nem áll távol a klub ars poeticájától, hogy az akadémiáról invesztálnak be fiatalokat, majd jó áron szabadulnak meg tőlük. Itt kezdte karrierjét a Norwich City középpályása, Alexander Tettey, a Fulham és a norvég válogatott játékosa, Stefan Johansen, vagy a tavaly (akkor még) klubrekordért az AZ Alkmaarba igazoló Hakon Evjen. Az idei évben berobbanó Jens Petter Hauge ősszel 5 millió euróért tette át a székhelyét Milánóba. A jelenlegi alapemberek közül Ulrik Saltnes (28 éves, középpályás, 30 bajnoki/12 gól), Fredrik André Björkan (22 éves, balhátvéd, 30 bajnoki/1gól), Patrick Berg (23 éves, védekező középpályás, 28 bajnoki/4 gól), Ola Solbakken (22 éves, csatár/szélső, 22 bajnoki/3 gól) saját nevelés, de már tokostul rúgná be az Eliteserien ajtaját a nigériai Victor Boniface, Morten Konradsen, Sebastian Tounekti, akik 2021-ben kaphatnak komoly játékperceket.

A sikeresség egyik szilárd alapja, hogy olyan szakembereket foglalkoztatnak a norvég csapatnál, mint például Björn Mannsverk, korábbi vadászpilóta, aki mentális trénerként segíti a játékosokat. Mellette hat angol szakember dolgozik a klubnál, köztük Gregg Broughton, aki korábban a Luton Town és Norwich City akadémia igazgatója is volt, ő azért váltotta le az angliai életmódot az északi sarkkörért, mert tetszett neki, ahogy ebben az országban beépítik a fiatalokat. Az első csapat fizioterapeutája, Mike Brown (korábban Hull City és Notts County) szereti a zord éghajlatot, csak a ki nem használt Everton-bérlete miatt szomorkodik. A csapatnál dolgozott Tom Dent – az U16-U19-es korosztályért felelt –, aki már a másodosztályú IL Stjördals-Blinket irányítja.

Amellett, hogy az együttes ki van téve a „potenciális rablásnak” egy ilyen év után, pénzügyi problémák is sújtották a Bodø/Glimtet. 2019-ben a második helyen futott be a csapat, de ahhoz, hogy túléljék a csődeljárást, el kellett adniuk a legértékesebb játékosokat. Például a fentebb említett Evjen, de a teljesség igénye nélkül: Erlend Dahl Reitan, Amor Layouni, Vegard Leikvoll Moberg és a kapus Ricardo Friedrich távozott.

Kjetil Knutsen edzőnek hiába voltak nehézségei, a 2020-as bajnokságban 9 (!) játékos neve mellé került legalább 25 mérkőzés. Jens Petter Hauge távozása után, Ola Solbakken egészítette ki a Philip Zinckelnagel-Kasper Junker párost. Solbakken 5 kanadai ponttal (2 gól, 3 gólpassz) segítette a rekordokat döntögető együttest, ráadásul Hauge eladása után mind a 11 bajnokin a kezdőcsapat tagja volt, holott korábban egyszer sem fordult ez elő. Amilyen gyorsan megtalálta Knutsen a hiányzó puzzle-darabjait, úgy főhet a feje, hiszen Zinckernagel már a Watford játékosa, míg Junker neve felvetődött a Middlesbrough-nál.

 

A KNUTSEN-FÉLE REMEKMŰ

A Kjetil Knutsen-Bodø/Glimt szerelem a lehető legjobb párosítás. Sokan nem vártak tőlük csodát 2020-ban, a legnevesebb norvég szakértőket (többek között a LaLiga expert Jonas Giaevert) tömörítő nordicbet.com blog is csupán a 6. helyre várta az idényt megelőzően. Kitűnően ért a játékosok nyelvén, mindenkiből ki tudja hozni a maximumot, 2019-hez hasonlóan nagy lendülettel nyitottak, ám idén nem estek ki a ritmusból, aminek bajnoki cím lett az eredménye. A klub nagyon jó scout-hálózattal bír, a friss játékosokat és az utánpótlásból felkerülteket rögtön be tudják dobni a mélyvízbe.

A Bodø/Glimt egyszerű 4-3-3-at játszik. Kjetil Knutsen csapatában fontos az állandóság, amit fentebb taglaltam, a másik a játékosok invesztálása. Minden pozícióra próbál hasonló játékost beépíteni, ugyanakkor szerepkörökben gondolkodik. Például a balhátvéd rendszeresen segíti a támadásokat, míg a másik oldalon egy konzervatívabb bekk áll rendelkezésre. Amor Lajuni, majd Jens Petter Hauge a bal szélen folyamatosan szabad utat kapott támadásban Knutsentől – a balhátvéd felfutásainak köszönhetően –, illetve kevesebb védőmunkát kellett végezniük. A középpályás trióban két sokat futó (ebben az idényben Saltnes Fet) és egy mélységet adó (Berg) játékos játszik.

 

A „szokásos” névsor

 

Magasan presszingelnek és az életveszélyes kontráik mellett idén már sokkal inkább labdabirtoklás-orientált volt a játékuk. Átlagban 65%-ban birtokolták a játékszert, amivel messze a legjobbak voltak a ligában. A fiatal, energetikus együttes folyamatosan üldözi a labdát, hatalmas nyomást rakva ezzel az ellenfélre, gyakorlatilag összeroppantják őket. A nagy intenzitású letámadásnak mindig megvannak az eredményei: hibára kényszerítik az ellenfelet, amiből sok helyzetet alakítanak ki. Úgy néznek ki, mintha tábort vernének az ellenfelük térfelére.

 

Átlagos helyezkedésüket figyelhetjük meg a Sarpsborg ellen (2020.06.28.)

 

A REKORDOK HALMOZÁSA

Meglepetés, hogy bajnok lett a Bodø/Glimt? Talán. Meglepetés, hogy ennyire simán? Mindenképp. A bajnok Molde mellett a Rosenborgot tartották az Eliteserien trónjára leginkább pályázó csapatoknak. A Bodøt, ha nem is lesajnálták, de nem tartották közvetlenül esélyesnek, főleg a klub korábbi történelmét ismerve, ahol a jó eredmény csak kiugró eset volt, utána jött a visszaesés. A majdnem három hónapos csúszást követően a Rosenborg hamar elszállt (az első 5 bajnokin 1 győzelem; végül lemaradtak a dobogóról), a Molde pedig a kettős terhelés kezdetén szaladt bele egy negatív sorozatba (a 10. fordulótól a 19. fordulóig 7 vereséget szenvedtek el), amivel esélyük sem maradt.

A sárga-feketék 10 győzelemmel kezdtek, ami a Rosenborg 2003-as szereplését adta át a múltnak. Egészen a 21. fordulóig veretlenek maradtak (2 döntetlen csúszott be: Staebek, Valerenga), amikor a Molde ellen 4-2-es vereséget szenvedtek idegenben. A gólokat hihetetlen mennyiségben termelték Zinckernagelék, a 27. (!) körig kellett várni, hogy ne szerezzenek legalább két gólt egy meccsen (a Start ellen 1-1-et játszottak), majd ezen „felhergelve” magukat az utolsó három mérkőzést 4 gólos átlaggal hozták le.

A csapatsikerek mellett egyéniben sem maradt el az extra-teljesítmény. Kasper Junker gólkirályi címmel fejezte be az idényt, miközben három mesterhármast jegyzett, amivel beállította az addigi csúcsot. Philip Zinckernagel 18 gólpassza és 37 kanadai pontja egyaránt ligarekord.

A megdöntött/beállított rekordok sora (a Tükörszélső nevű Facebook-blog gyűjtését alapul véve):
 • 81 pont. (71 pont – Molde 2014)
 • 19 pontos előny a második helyezettel szemben. (15 pont – Rosenborg 1995, 2016)
 • 2,7 pont/meccs-mutató. (2,42 – Rosenborg 1998)
 • 86,6 %-os győzelmi arány. (77,78% – Lyn 1968)
 • 26 győzelem. (22 – Molde 2014)
 • 15 győzelem odahaza. (14 – Molde 2012, Rosenborg 2016)
 • 45 pont hazai pályán. (42 – Molde 2012, Rosenborg 2016)
 • 3,0 pont/meccs-mutató odahaza. (2,85 – Rosenborg 1995, 2016)
 • 15 meccses hazai győzelmi sorozat. (13 – Rosenborg 2016)
 • 11 győzelem idegenben. (10 – Rosenborg 5 alkalommal is)
 • 36 pont idegenben (35 – Rosenborg 2009)
 • 10 meccses győzelmi sorozat a szezonrajttól kezdve. (7 – Rosenborg 2003)
 • 0 hazai vereség. (Több mint 5 alkalommal is összejött már különböző csapatoknak.)
 • 0 nyeretlenségi sorozat. (Több mint 5 alkalommal is összejött már különböző csapatoknak.)
 • 103 lőtt gól. (94 – Brann Bergen 1961/62)
 • 3,43 gól/meccs. (3,35 – Rosenborg 1997)
 • +71 gólkülönbség. (+67 – Rosenborg 1997)
 • 57 lőtt gól odahaza. (51 – Fredrikstad 1961/62 és Rosenborg 1996)
 • 30 meccsen szerzett gól. (Amióta 16 csapatos a liga még sosem fordult elő.)

 

Egyéni rekordok:
 • 3 mesterhármas – Kasper Junker (Harald Martin Brattbakk – Rosenborg 1994, Stig Johansen – Bodø/Glimt 1997, Sigurd Rushfeldt – Rosenborg 1997, Thorstein Helstad – Brann 2007)
 • 18 gólpassz – Philip Zinckernagel (17 – Veigar Páll Gunnarsson, Stabæk 2007)
 • 37 kanadai pont – Philip Zinckernagel (36 – Harald Martin Brattbakk, Rosenborg 1995)

 

MILYEN KÖZELJÖVŐ VÁR A KLUBRA?

Mit várhatunk el egy ilyen évet követően a Bodø/Glimttől? Már távozott Zinckernagel és valószínűleg Junker is máshol fog kikötni. Egy alapvetően nehéz anyagi helyzetből kimenekülő klubról beszélünk, mely nem fog meggondolatlanul költekezni a Haugéért kapott pénzből. Fiatal, tehetséges játékosokat építhetnek be a helyünkre, Solbakken vagy a nigériai Boniface már megvillantotta az oroszlánkörmeit, ha marad a stabil védelem és középpálya mögöttük és tudják hozni a gólokat, gólpasszokat, ismét komoly eséllyel szállhatnak harcba a 2021-es címvédős szezon során Knutsenék.

Európa? Az AC Milan tudna mesélni, hogy mennyire kellemetlen ellenfél az észak-norvég együttes. Az olaszok kínkeserves 3-2-t játszottak velük, ahol Hauge eladta magát a milánóiaknak. Idén már (a klub történetében először) a Bajnokok Ligájában mutathatják meg magukat. Jelenleg nem látni, hogy a koronavírus mennyire fog beleszólni a selejtezők lebonyolításába. Amennyiben a 2020-as évhez hasonlóan egy meccses párharcok döntenek, bőven benne van a pakliban, hogy fognak meglepetést okozni, és minimum egy Európa-liga csoportkör kinézhet a norvégoknak. Oda-visszavágós párharcban kevésbe tűnik a Bodø/Glimt esélyesnek, hogy a csoportkörig eljusson. Valószínűleg az AC Milan elleni párharcban is kibújt volna a szög a zsákból, és nagyobb különbség lett volna a két csapat között, ami a Bajnokok Ligája selejtezőiben szereplő bajnokcsapatoknál hasonló végeredményt hozhat.

Összesítve, sok pozitív tényező kellett a bajnoki címhez otthon. Az alapemberekre komolyabb sérülések nélkül lehetett számítani az év folyamán, nyomás nélkül léphettek pályára a riválisok „hiányában”, nem élték meg az európai „kupaőszt” sem. Kíváncsiak lehetünk, 2021-ben, ha ezek bármelyike becsúszna a képletbe, hogyan oldja meg Kjetil Knutsen és csapata; de a 2020-as csodán egy esetlegesen borús jövőkép sem változtatna.


A képek forrása: WorldTodayNews, Wyscout,

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: