Hogyan változik a közösségi média a sportban?

A modern világban már csak egy dolog a labdarúgóklubok és a játékosok életében, hogy a pályán jól teljesítsenek, akkor tudnak igazán magasra jutni a népszerűségi mutatókban, ha a közösségi médiában is jelen vannak, méghozzá kellően aktívan, hogy kiszolgálják a követőtáborukat.

TikTok

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Múlt pénteken több labdarúgással foglalkozó oldal is kiemelt hírként közölte, hogy Cristiano Ronaldo elérte az 500 millió követőt a közösségi médiában. A portugál szupersztár a három legnagyobb platform közül kettőn (Instagram és Facebook) több mint 100 milliós követőtáborral rendelkezik, valamint a harmadikon (Twitter) is hamarosan elérheti ezt a határt. A következő terület, ahol tovább építheti népszerűségét, az a legújabb őrület: a TikTok.

Valószínűleg a legfiatalabb olvasóink számára nem kell bemutatni az alkalmazást, ami elképesztő tempóban hódít az elmúlt években. Aki nem ismerné, annak röviden összefoglalva annyit lehet róla elmondani, hogy egy olyan platform, ahol egyperces videókat oszthatunk meg, amelyek alatt bizonyos keretek közt bármit csinálhatnak a felhasználók, s ha a videó népszerűsége elér egy bizonyos szintet, akkor még pénzt is lehet keresni vele. Miután elképesztően felkapott lett, természetesen a labdarúgók és a klubok körében is terjedni kezdett, mert a legfiatalabbakat már nem a Facebookon tudják megszólítani, hanem sokkal inkább az Instagramon vagy épp itt.

A TikTok több mint 150 országban és 75 nyelven elérhető, így bátran állítható, hogy csaknem az egész világon elterjedt. Tekintettel a gyorsan növekvő népszerűségre, különösen az ázsiai és az amerikai piacon, valamint a más közösségi média platformokhoz viszonyított magas elkötelezettségi rátája miatt, az alkalmazás gyorsan részévé vált a vállalatok marketingtevékenységének, beleértve a sportszervezeteket is.

A #football több mint 70 milliárd megtekintést rögzít jelenleg, ami jól jelzi, hogy ezt a piacot okkal próbálja kiaknázni mindenki.

Ide töltik fel a friss igazolásokkal kapcsolatos videókat a fotózásról, itt jelennek meg olyan tartalmak, mint például Szoboszlai Dominik sétája az RB Leipzig edzőközpontja felé, csakhogy olyan példával éljek, amit csaknem mindenki látott.

A közelmúltban a TikTok hivatalos partnerséget írt alá az UEFA-val az Európa-bajnokság esetében. A hírek szerint az Európai Labdarúgó-szövetség azt tervezi, hogy a közeljövőben saját fiókot indít, ahol betekintést engednek a kulisszák mögé saját készítésű videókkal, amikkel szeretnék közelebb hozni magukhoz a fiatalságot. Az elképzelés nem új keletű, mert a KPMG Football Benchmark által mért adatok szerint 2020-ban történt meg a robbanásszerű növekedés a klubcsapatok piacra törését illetően. Olyan együttesek, mint a dán FC Midtjylland, a holland RKC Waalwijk, az angol Leeds United, az orosz Szpartak Moszkva vagy épp a lengyel Pogon Szczecin a meccspillanatokon felül számos edzésről készült videóval kedveskedik a követőinek, vagy épp az öltözőben készült felvételt mutatnak be, amikor a játékosok ünnepelnek – ez pedig vonzza az érdeklődőket, mert olyan helyre enged bepillantást, amivel amúgy nem találkozhatnának a szurkolók.


@rkcwaalwijk

🤩🤳🏾 After you sign a new 3 year contract! #Congrats Saïd! 🥳 #RKCWaalwijk #SaïdBakari #Jaaaaaa

♬ origineel geluid – RKC Waalwijk


 

Persze a legnépszerűbb klubokkal nem vehetik fel a versenyt ezen együttesek, de miután itt megelőzhetik a közvetlen riválisaikat, némileg több fiatalt tudnak megnyerni maguknak, hogy később akár szurkolójuk legyen. A verseny itt is épp olyan kiélezett a követőkért, mint a futballpályán a pontokért.

A TikTokon legnépszerűbb együttes az FC Barcelona, melynek mintegy 7,5 milliós követőtábora van, egyénileg pedig Sergio Ramos áll az élen, megelőzve csapattársát Marcelót, majd a Bayern München játékosai következnek a listán: Robert Lewandowski és Alphonso Davies személyében. Ahhoz, hogy a spanyol vezethesse a listát, kellett egy komoly esemény is a platform életében. Novemberben Neymar Jr. előbb átlépte a nyolcmilliós követőhatárt, majd nem sokkal később a brazil sztár le is törölte a felhasználói fiókját, s arra kérte a követőtáborát, hogy tegyenek ők is így. A távozása oka az volt, hogy ő lett a konkurens alkalmazás, a Triller nagykövete.

 


A játékosok körében rendkívül népszerű lett, hogy ilyen rövid videókban akár az életük olyan pillanataiba is betekintést engedjenek, amiket bátran megosztanak a követőikkel. Valószínűleg már többen találkoztak valahol Mason Mount gólörömével, amit egy a platformon népszerű táncossal való találkozás után hoztak össze.

Az ilyen típusú tartalmakkal sokkal közelebb tudják magukhoz engedni a szurkolókat, akik ezáltal személyesebbnek érzik a kapcsolatot a kedvenceikkel.

Több esetben találkozhatunk olyannal, hogy az épp sérülés során lábadozó játékos rehabilitációjáról kerül fel felvétel, ami jelzi a klub és a labdarúgó követői számára is, hogy milyen stádiumban tart jelenleg a felépülés.

Ha magyarországi példával akarok élni, akkor a Ferencváros ukrán légiósa, Igor Kharatin az egyik, aki aktívan használja a TikTokot, oldalán a személyes tartalmaktól kezdve az edzésen készült felvételekig minden megtalálható.


@igor_kharatin

When you have day off 🙂

♬ Lalala – Y2K & bbno$


Mindent egybevéve eljutott a modern világ arra a szintre, hogy a futball szerelmesei már-már olyan helyekre is betekinthetnek a klubok, illetve a játékosok életében, amire ezelőtt szinte soha nem volt lehetőség, maximum egy-egy lesifotónak köszönhetően. Ma már ők maguk osztják meg velünk a mindennapjaik egyes pillanatait, hogy tényleg azt érezhessük, hogy ők is olyanok, mint mi, még ha kicsit mások is.

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x