Kacper Kozlowski, a lengyel foci nagy reménysége

Amikor a nyári Európa-bajnokságon Kacper Kozlowski a kontinensviadalok történetének legfiatalabb pályára lépője lett, akkor egy-két helyen már megjegyezték a nevét az ifjú lengyel középpályásnak, de még nem igazán vették komolyan. Az Ekstraklasaban nyújtott teljesítményét az átlag szurkoló nem követte figyelemmel, de most, hogy a Premier League-ben szereplő Brighton & Hove Albion megvásárolta, már sokkal érdekesebb lehet a pályája többek számára is. Kíváncsian várjuk mi is, hogy tavasszal mire megy a belga listavezető mezében.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Kacper Kozlowski 2003. október 16-án született Hátsó-Pomeránia legnagyobb városában, Koszalinban. Igazi sportcsalád sarja, hiszen apja, Mariusz a Gwardia Koszalin labdarúgója volt, édesanyja, Izabela pedig dzsúdós. A fiú a város másik együttesénél, a Baltyk Koszalin kötelékében nevelkedett. Tizenhárom évesen került át a Pogon Szczecin akadémiájára, ahol berúgta az ajtót és az egész lengyel futballvilágot elkezdte érdekelni, hogy ki is ez a fiú.

2018 őszén az U19-es bajnokságban játszott és tizenöt évesen elképesztően domináns tudott lenni. Tavasszal már a negyedosztályban szereplő tartalékegyüttesben számoltak vele, és itt is megmutatta, hogy abszolút hozza az elvárt szintet. Az utánpótlásban 15 bajnokiján kilencszer volt eredményes, mellette pedig négy gólt készített elő, a B-csapatban tíz meccsen egy találat és három gólpassz jött össze számára. A nagy durranás pedig 2019. május 19-én jött el, 15 éves és 215 naposan bemutatkozott az Ekstraklasában, amivel ő lett a 21. század legfiatalabb futballistája az élvonalban.

Az új szezon felkészülési időszakát a felnőttekkel kezdte meg, de még többnyire a B-csapatban szerepelt. A negyedosztály idénynyitóján góllal és gólpasszal is jelentkezett, majd rendre jól teljesített és az élvonalban is ott volt a padon, hogy egy-egy alkalommal csereként esélyt kapjon. Aztán jött 2020, ami Kozlowski számára nem csak a koronavírus miatt marad emlékezetes, hanem azért is, mert csaknem véget is ért a pályafutása.

 

2020. január 10-én nem sokkal azután, hogy a klub egyik segédedzője felvette őt a szállásán, egy mellékutcából érkező gondatlan sofőr az autójuknak ütközött, aminek a tinédzser lett a legsúlyosabb károsultja. Kozlowski gerincében három ágyéki csigolya is eltört és a helyszínre érkező mentősök úgy vitték be, hogy attól féltek, nagyon nagy lehet a baj. Végül a szerencse az ifjú mellett állt, mert még a műtétet is megúszta. A két hét szigorú fekvés után további négyet fűzőben töltött, amely merevítette és tartotta a gerincét, s közben minden nap rehabilitációs munkát végzett, megkapta a szükséges kezeléseket. Folyamatosan dolgoztatták a futballisták számára legfontosabb izmokat is a teljes gyógyulás érdekében, de egészen júniusig még nem térhetett vissza a csapattal való edzésekhez.

 

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

A felépülését követően együtt készült az első csapattal, és Kosta Runjaic vezetőedző egyre nagyobb szerepet szánt neki. A 2020-21-es idény elején még a padon volt a helye, így a tartalékoknál játszott, de aztán elkezdte kivívni magának a helyet a kezdőben is. Összesen 23 élvonalbeli bajnokin szerepelt, amelyek során egyszer volt eredményes. A rendszeres pályára lépés meghozta számára időközben a válogatott meghívót is, méghozzá a felnőtt keretbe, kihagyva ezzel több lépcsőfokot is. Paulo Sousa a márciusi világbajnoki-selejtezőkre válogatta be, ahol Andorra ellen debütált is. Wlodzimierz Lubanski után ő a második legfiatalabb lengyel játékos, aki magára ölthette a címeres mezt.

Kisebb meglepetés volt, hogy a portugál szakember végül az Európa-bajnoki keretbe is meghívta. A felkészülés során igen meggyőző volt, a lengyel lapok már várták, hogy a csoportkör egyik találkozóján pályára fog lépni. Ez a pillanat végül Spanyolország ellen jött el, amikor az 56. percben Mateusz Klich helyét vette át. 17 évesen és 246 naposan ő lett minden idők legfiatalabbja az Eb-k történetében, megdöntve Jude Bellingham pár nappal korábbi rekordját. 

A most futó idényt is góllal kezdte, csereként szerezte meg a forduló legszebb találatát. Ezután fokozatosan vált alapemberré, s mire betöltötte a 18-at, már harminc élvonalbeli meccs volt a lábában. Az ősz folyamán összesen tizenhat alkalommal lépett pályára, három gól és négy assziszt fűződik a nevéhez, amivel tevékeny részese volt  annak, hogy Pogon a második helyen várhatja a tavaszi, azaz egészen pontosan február eleji folytatást. Ez a teljesítmény kellően meggyőző volt a Premier League-ben szereplő Brighton & Hove Albion számára, hogy 11 millió eurót fizessen az ifjú középpályásért. A „sirályok” előszeretettel igazolnak Lengyelországból, ugyanis az elmúlt években eladott, Ekstraklasában nevelkedett fiatalok közül hármat is ők szerződtettek.

  • Kacper Kozlowski ➡️ Brighton 11M€
  • Jakub Moder ➡️ Brighton 11M€
  • Radoslaw Majecki ➡️ AS Monaco 7M€
  • Jan Bednarek ➡️ Southampton 6M€
  • Michal Karbownik ➡️ Brighton 5,5M€
  • Sebastian Szymanski ➡️ Dynamo Moscow 5,5M€
  • Kamil Piatkowski ➡️ Red Bull Salzburg 5M€
  • Bartosz Kapustka ➡️ Leicester City 5M€

 

 

Kozlowskira a támadó szellemiségű box-to-box középpályás kifejezés illik a legjobban. A passzjátéka, a térlátása és a variabilitása okán képes a pálya közepén szinte bármilyen feladatot ellátni. A sokoldalúságát jól leírja, hogy a lengyel utánpótlás-válogatottban deep-lying playmakerként számítottak rá, mert a védekezésben kellően határozott volt, míg elöl a hosszú labdáival tudta szervezni a támadásokat. Szczecinben központi szerepben volt, mert a „nyolcas” és a „tízes” poszton is feltűnt. A széles technikai repertoárját remekül egészíti ki, hogy nagy nyomás alatt is képes gyors döntéshozásra. Ha szükséges, mélyen visszalép, de az ellenfél térfelén is folyamatosan kéri a labdát és igyekszik passzopciót nyújtani a társaknak. Meg tudja találni a vertikális lehetőséget, hogy akár ő maga megiramodjon a labdával, vagy épp a védelem által hagyott üres területeket támadja, és várja, hogy labdát kapjon. Akkor sem esik kétségbe, ha egy felpasszal neki kell csapatát közelebb juttatni a célhoz.

A fejlődés jelei látványosan jelentkeznek rajta, mert egy évvel ezelőtt még úgy beszélhettünk róla, hogy a védekezéssel akadnak gondjai. Azonban az idei félszezon során jókora előrelépést mutat a presszingben való időzítés és hatékonyság terén, ráadásul a párharc-hatékonysága is szignifikáns javuláson ment át. A felszedett izomtömeggel sokkal fizikálisabbá vált a játéka, de ez közben ez nem ment a robbanékonyság és a sebesség rovására.

 

 

A jelek azt mutatják, hogy van esély arra, hogy megugorja a Premier League szintjét, azonban Brightonban ennél koncepciózusabb munka folyik, és pontosan jól tudják, hogy jelenleg nem kapna elegendő játékidőt a folyamatos fejlődéshez. Noha nem akarják az angolok lenézni azt a lengyel ligát, ahonnét oly szívesen vásárolnak, de az Ekstraklasa és a világ legerősebb bajnoksága közt még akad néhány lépcsőfok. Ezért is kerül Kozlowski a tavaszra kölcsönbe a belga élvonalban listavezető Royale Union Saint-Gilloise csapatához. Itt új kihívásokkal nézhet szembe, magasabbra taksált riválisokkal küzdhet meg hétről hétre. A választás cseppet sem meglepő, a két klub közt elég szoros a kapocs azáltal, hogy mindkettő tulajdonosa Tony Bloom, az angol pókerjátékos.

Brüsszelben egy új közeg és egy új szerkezeti forma vár rá, ami olyan impulzust jelenthet a karrierjének, ami további fejlődést eredményezhet – valószínűleg még gyorsabbat is, mint amit eddigi csapatában hozhatott volna össze. Felice Mazzu csapatánál a középpálya megerősítése volt az egyik kulcskérdés, ebbe a csapatrészbe igencsak kellett egy kreatív játékos, ha valóban szeretnék újoncként elhódítani a bajnoki címet. Ez az ideiglenes megoldás valószínűleg mindegyik fél számára nyereséges lehet, amit aligha fognak majd bánni a jövőben.

 

Melyik együttes nyeri a Jupiler Pro League 2021/22-es kiírását?

2,05 – Club Brugge

3,00 – Royale Union Saint-Gilloise

9,00 – KAA Gent

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Belgium/Jupiler Pro League/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a belga foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást