Mekkora bajban van a Barcelona? Kapitánykérdés a süllyedő hajón

Barcelonában a helyzet az utóbbi időkben eléggé kaotikussá vált, aminek köszönhetően már a bajnokságban is komoly lépéshátrányban vannak a legnagyobb rivális Real Madriddal szemben. Annyira ingoványos a talaj, hogy akár nyakig el is merülhetnek benne, amiért nagyon sokat tett a vezetőség, de a sokak által istenként imádott Lionel Messi is, aki egyfajta egyeduralkodóvá lépett elő a csapatban, mióta egyedül maradt a klasszikus nagy trióból. Ezt a két egymásnak feszülő ellentétet pedig nem bírja el még a katalán gigász sem.

Miközben szeretnénk kissé feltárni a Barcelona helyzetét (amelyet megtettünk már edzői és játékospolitikai oldalról is), kénytelenek vagyunk egy olyan párhuzamot is felhozni, ahol a játékos képes volt a csapat fölé emelkedni. Ez segít megérteni sokaknak azt, hogy mennyire nem is normális ez a helyzet, még akkor sem, ha sikerek kövezik az útját.

Hosszútávon azonban ez a teljes lezülléshez vezethet.

Azon felül, hogy ez a dolog a fizika azon megválaszolhatatlan kérdését veti fel, hogy „mi történne, ha egy megállíthatatlan erő ütközik egy mozdíthatatlan tárggyal?”, még egy nagyon komoly hasonlat is eszünkbe juthat arról, hogy miként is áll a helyzet Messi és a klub között, aki LeBron James szintjére vitte az elmúlt években a csapat irányítását a pályán kívüli dolgokra gondolva. LeBron James neve még azoknak is ismerősen csenghet, akik nem túlzottan mélyültek még el a kosárlabda világában, de a jelenkor egyik legnagyobb klasszisa kapcsán a „GOAT” (Greatest Of All Time, azaz a mindenkori legjobb) vitán felül, egy másik nagyon érdekes tény is vitaalapot tud adni az NBA-rajongóknak.


A jelenleg Los Angelesben játszó szupersztár előző csapatánál a Cleveland Cavaliersnél (és valamelyest most is, a Lakersnél), olyan szinten vált alfahímmé, hogy már feljebb állt, mint az edző, de még sportvezetői befolyása is volt. Az, hogy ő volt a csapat elsőszámú embere, az rendben is volt: a játékokat hívni és a taktikát szervezni is úgy kellett, hogy LBJ-nek minden pozitívumát kihozzák és leplezzék a gyengébb oldalát (vagy ahol pihenni tud).

Viszont a korábbi 1/1-esnek már odáig is elért a keze, hogy a játékoskeret kialakításába, a cserékbe, és gyakorlatilag mindenben döntő szava volt, tehát szinte mindenki felett áll a franchise-on belül.

Olybá tűnik, valami ilyesmi a helyzet a katalán futballklubnál is, hiszen már-már kezd egyre inkább olyan lenni a hierarchia, mint az argentin válogatottban, ahol ha gonoszul is hangzik, de Lionel Messi az alfa és az omega is, hiszen mindennek úgy kell történjen, ahogy számára megfelel, azok kerülhetnek a keretbe, akik vele megfelelő viszonyt ápolnak és így tovább, szinte minden körülötte forog.

A játékot úgy szervezi az edző/szövetségi kapitány, hogy Messi köré épüljön, a játékoskeretet hosszú évekig a hatszoros Aranylabdás támadó „ámen”-je után véglegesítették.

Neki védekezésben csak annyit kell beletegyen a közösbe, amennyit ő maga jónak érez, hogy tudjon pihenni, hiszen a meccsterheltsége állandóan magas, és tényként kell kezelni azt is, hogy a többiek csak szárnysegéd szerepkörben vannak mellette, tegyük hozzá, hogy játéktudást illetően joggal történik így.

lionel messi argentína


Az argentin válogatott az, ahol Messi egyeduralma egyértelműen kicsúcsosodik. Nem egy esetet tudnánk felhozni arra, hogy a keret hirdetés során olyan személyek kaptak meghívót, akiknél messze jobban teljesítő játékosok is akadtak volna. Ennek egyik fő oka, hogy hiába van jó formában valaki, ha nem tartozik a “bandába”, akkor zárva van számára a válogatott ajtaja. Egy szó, mint száz, ha az ember úgy akarja látni, akkor nagyon is megtalálhatja a közös pontokat a két sztárban.

De nem szabad ezt ennyire leegyszerűsíteni, hiszen a két játékos kapcsán még rengeteg közös vonást lehet találni, kezdve a sportág legjobbja kérdéssel, ahol mindketten a Top2-ben találhatóak, és szimpátia alapján lehet ítélkezni egyik vagy másik oldalra a Jordan-James és a Messi-Cristiano Ronaldo vitában is.

Mindketten korszakuk meghatározó zsenijei, akik többször is tudtak egyénileg és csapat szinten is a csúcsra jutni.

Viszont térjünk rá a Barcelona jelenjére, hogy miként is áll a helyzet, mert a napokba azok a hírek kaptak szárnyra, hogy bizony Messi megszakította a tárgyalásokat a klubbal a szerződéshosszabbítását illetően. A válasz nem volt túl bonyolult, nem hajlandó maradni, ha Bartomeu marad a klub elnöke 2021 után is. A helyzet ismét párhuzamba hozható LeBron James múltjával, még ha nem is olyan szinten, mint az előző példákban, de a játékos-tulaj (elnök) vita a kosaras életében is jelen volt, de ezt a témát nem hiszem, hogy itt kellene kibontani túlzottan, elég legyen annyi, hogy azt a bizonyost méregették, aminek az lett a vége, hogy James elment Los Angelesbe.

Hogy miért is alakult ki ez a helyzet, azt kezdjük azzal, hogy Josep Maria Bartomeu 2014 óta foglalja el a katalán klub elnöki székét. A 2014-15-ös szezon végén a Barcelona történelmet írva második alkalommal is triplázni tudott és egyértelműen a világ legjobb csapatának mondhatták magukat. Innentől viszont elkezdődött a hanyatlás, és bár a bajnoki címeket egy kivételével behúzták, illetve a spanyol kupákat is gyűjtögették, Európában egyre kevésbé lettek tényezők. A legutóbbi két kiesés (Roma és Liverpool) nem magyarázható meg semmivel sem, s erről maga Messi is nyilatkozott annak idején. Odáig fajult a helyzet, hogy Bartomeu (és társai) úgy vezeti a klubot, ahogy ő maga/maguk jónak látja/látják, és ez látványosan rossz irányba indult el mióta teljesen széthullott a triplázó csapat.


Xavi 2015-ben elhagyta a klubot, két szezonnal később távozott Luis Enrique a padról, és Neymar is, az MSN néven elhíresült támadótrióból, majd 2018-ban Iniesta is Japán felé vette az irányt. Az érkezők sorából, olyan játékosokat kell megemlíteni, mint Ousmane Dembélét, aki bár nagy reményekkel jött, de több időt tölt a fekvőágyon, mint a pályán. Philippe Coutinho Messi kérésére érkezett, de mégsem tudott beilleszkedni a katalán együttesnél, míg a legújabb gigantikus áron vásárolt sztár, aki nagyon Messi akarata ellenére került a klubhoz, az Antoine Griezmann, aki miatt épp elég baja van az argentinnak és így a csapatnak is. A megoldás kulcsát nagyon sokan Neymarban látták, aki tavaly nyáron állítólag nagyon szívesen visszatért volna Barcelonában, de arról is hallani, hogy Bartomeu szándéka, a brazil leigazolása kapcsán, csak látszatbeli volt, hogy ezzel nyugtassa meg a szurkolókat, hogy közben úgy tudja beadagolni a Griezmann igazolást, mint hogy „ő legalább összejött”.

lionel messi bartomeu


Ezen felül van nem kevés baj van a vezetőségben is: ugyebár Bartomeu a börtönbe vonuló Sandro Rosell helyét vette át, mint korábbi alelnök, de ez még hagyján lenne. Voltak olyan hangok is, hogy a vezetőség több szűz álprofilt működtetett a közösségi oldalakon, hogy Bartomeut és a munkásságát dicsérjék, illetve az őket kritizálókat lejárassák. Ez utóbbi kapcsán átalakulások is történtek a legmagasabb szinteken. A klub négy alelnökéből kettő, Emili Rousaud és Enrique Tombas is lemondott tisztségéről ez év áprilisában, őket pedig négy igazgató is követte, akik lépésükkel a mihamarabbi elnökválasztást sürgették, amelyre egyébként 2021 nyarán kerülhet majd sor. A távozó tagok a már említett álprofilok mellett – amely hírek elterjesztéséért Emili Rousaud, volt alelnökkel szemben peres eljárást is indított a klub – a koronavírus-járvány következtében fellépő gazdasági problémákkal szembeni intézkedéseiket is kritizálták.

Az elnök munkásságát a szurkolók leginkább dühöngve és már-már sírva tudják felfogni, hiszen a keret öregszik, a fiatalok máshol érnek be, az átigazolások pocsékul sülnek el, cserébe még a koronavírus miatti anyagi helyzet negatív változása, komoly problémát jelenthet a Camp Nou felújításában is, ami elég nagy volumenben veszi ki a részét a büdzséből.

Összességében azt lehet elmondani, hogy amíg Messi irányította a csapatot, addig sem jó irányba haladtak a klub ügyei, mikor pedig Bartomeu átvette a kormány, akkor egyenesen a szakadékot célozták meg. A kérdés csupán 2021-re előre tekintve, hogy az argentin játékos, vagy a katalán üzletember kerekedik-e felül a csatában, hogy aztán a másik lelépése után tovább irányíthassa a süllyedőben lévő hajót.

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x