Mekkora bajban van a Barcelona? Kapitánykérdés a süllyedő hajón

Barcelonában a helyzet az utóbbi időkben eléggé kaotikussá vált, aminek köszönhetően már a bajnokságban is komoly lépéshátrányban vannak a legnagyobb rivális Real Madriddal szemben. Annyira ingoványos a talaj, hogy akár nyakig el is merülhetnek benne, amiért nagyon sokat tett a vezetőség, de a sokak által istenként imádott Lionel Messi is, aki egyfajta egyeduralkodóvá lépett elő a csapatban, mióta egyedül maradt a klasszikus nagy trióból. Ezt a két egymásnak feszülő ellentétet pedig nem bírja el még a katalán gigász sem.

Még tart a La Liga, játszik még bajnoki mérkőzéseket a Barcelona is! A kattintás és a regisztráció után fogadni is tudsz az összecsapásaikra!

Miközben szeretnénk kissé feltárni a Barcelona helyzetét (amelyet megtettünk már edzői és játékospolitikai oldalról is), kénytelenek vagyunk egy olyan párhuzamot is felhozni, ahol a játékos képes volt a csapat fölé emelkedni. Ez segít megérteni sokaknak azt, hogy mennyire nem is normális ez a helyzet, még akkor sem, ha sikerek kövezik az útját. Hosszútávon azonban ez a teljes lezülléshez vezethet.

Azon felül, hogy ez a dolog a fizika azon megválaszolhatatlan kérdését veti fel, hogy „mi történne, ha egy megállíthatatlan erő ütközik egy mozdíthatatlan tárggyal?”, még egy nagyon komoly hasonlat is eszünkbe juthat arról, hogy miként is áll a helyzet Messi és a klub között, aki LeBron James szintjére vitte az elmúlt években a csapat irányítását a pályán kívüli dolgokra gondolva. LeBron James neve még azoknak is ismerősen csenghet, akik nem túlzottan mélyültek még el a kosárlabda világában, de a jelenkor egyik legnagyobb klasszisa kapcsán a „GOAT” (Greatest Of All Time, azaz a mindenkori legjobb) vitán felül, egy másik nagyon érdekes tény is vitaalapot tud adni az NBA-rajongóknak.

A jelenleg Los Angelesben játszó szupersztár előző csapatánál a Cleveland Cavaliersnél (és valamelyest most is, a Lakersnél), olyan szinten vált alfahímmé, hogy már feljebb állt, mint az edző, de még sportvezetői befolyása is volt. Az, hogy ő volt a csapat elsőszámú embere, az rendben is volt: a játékokat hívni és a taktikát szervezni is úgy kellett, hogy LBJ-nek minden pozitívumát kihozzák és leplezzék a gyengébb oldalát (vagy ahol pihenni tud). Viszont a korábbi 1/1-esnek már odáig is elért a keze, hogy a játékoskeret kialakításába, a cserékbe, és gyakorlatilag mindenben döntő szava volt, tehát szinte mindenki felett áll a franchise-on belül.

Olybá tűnik, valami ilyesmi a helyzet a katalán futballklubnál is, hiszen már-már kezd egyre inkább olyan lenni a hierarchia, mint az argentin válogatottban, ahol ha gonoszul is hangzik, de Lionel Messi az alfa és az omega is, hiszen mindennek úgy kell történjen, ahogy számára megfelel, azok kerülhetnek a keretbe, akik vele megfelelő viszonyt ápolnak és így tovább, szinte minden körülötte forog.

A játékot úgy szervezi az edző/szövetségi kapitány, hogy Messi köré épüljön, a játékoskeretet hosszú évekig a hatszoros Aranylabdás támadó „ámen”-je után véglegesítették. Neki védekezésben csak annyit kell beletegyen a közösbe, amennyit ő maga jónak érez, hogy tudjon pihenni, hiszen a meccsterheltsége állandóan magas, és tényként kell kezelni azt is, hogy a többiek csak szárnysegéd szerepkörben vannak mellette, tegyük hozzá, hogy játéktudást illetően joggal történik így.

 

Az argentin válogatott az, ahol Messi egyeduralma egyértelműen kicsúcsosodik. Nem egy esetet tudnánk felhozni arra, hogy a keret hirdetés során olyan személyek kaptak meghívót, akiknél messze jobban teljesítő játékosok is akadtak volna. Ennek egyik fő oka, hogy hiába van jó formában valaki, ha nem tartozik a “bandába”, akkor zárva van számára a válogatott ajtaja. Egy szó, mint száz, ha az ember úgy akarja látni, akkor nagyon is megtalálhatja a közös pontokat a két sztárban.

De nem szabad ezt ennyire leegyszerűsíteni, hiszen a két játékos kapcsán még rengeteg közös vonást lehet találni, kezdve a sportág legjobbja kérdéssel, ahol mindketten a Top2-ben találhatóak, és szimpátia alapján lehet ítélkezni egyik vagy másik oldalra a Jordan-James és a Messi-Cristiano Ronaldo vitában is. Mindketten korszakuk meghatározó zsenijei, akik többször is tudtak egyénileg és csapat szinten is a csúcsra jutni.

Viszont térjünk rá a Barcelona jelenjére, hogy miként is áll a helyzet, mert a napokba azok a hírek kaptak szárnyra, hogy bizony Messi megszakította a tárgyalásokat a klubbal a szerződéshosszabbítását illetően. A válasz nem volt túl bonyolult, nem hajlandó maradni, ha Bartomeu marad a klub elnöke 2021 után is. A helyzet ismét párhuzamba hozható LeBron James múltjával, még ha nem is olyan szinten, mint az előző példákban, de a játékos-tulaj (elnök) vita a kosaras életében is jelen volt, de ezt a témát nem hiszem, hogy itt kellene kibontani túlzottan, elég legyen annyi, hogy azt a bizonyost méregették, aminek az lett a vége, hogy James elment Los Angelesbe. Hogy miért is alakult ki ez a helyzet, azt kezdjük azzal, hogy Josep Maria Bartomeu 2014 óta foglalja el a katalán klub elnöki székét. A 2014-15-ös szezon végén a Barcelona történelmet írva második alkalommal is triplázni tudott és egyértelműen a világ legjobb csapatának mondhatták magukat. Innentől viszont elkezdődött a hanyatlás, és bár a bajnoki címeket egy kivételével behúzták, illetve a spanyol kupákat is gyűjtögették, Európában egyre kevésbé lettek tényezők. A legutóbbi két kiesés (Roma és Liverpool) nem magyarázható meg semmivel sem, s erről maga Messi is nyilatkozott annak idején. Odáig fajult a helyzet, hogy Bartomeu (és társai) úgy vezeti a klubot, ahogy ő maga/maguk jónak látja/látják, és ez látványosan rossz irányba indult el mióta teljesen széthullott a triplázó csapat.

 

Xavi 2015-ben elhagyta a klubot, két szezonnal később távozott Luis Enrique a padról, és Neymar is, az MSN néven elhíresült támadótrióból, majd 2018-ban Iniesta is Japán felé vette az irányt. Az érkezők sorából, olyan játékosokat kell megemlíteni, mint Ousmane Dembélét, aki bár nagy reményekkel jött, de több időt tölt a fekvőágyon, mint a pályán. Philippe Coutinho Messi kérésére érkezett, de mégsem tudott beilleszkedni a katalán együttesnél, míg a legújabb gigantikus áron vásárolt sztár, aki nagyon Messi akarata ellenére került a klubhoz, az Antoine Griezmann, aki miatt épp elég baja van az argentinnak és így a csapatnak is. A megoldás kulcsát nagyon sokan Neymarban látták, aki tavaly nyáron állítólag nagyon szívesen visszatért volna Barcelonában, de arról is hallani, hogy Bartomeu szándéka, a brazil leigazolása kapcsán, csak látszatbeli volt, hogy ezzel nyugtassa meg a szurkolókat, hogy közben úgy tudja beadagolni a Griezmann igazolást, mint hogy „ő legalább összejött”.

Ezen felül van nem kevés baj van a vezetőségben is: ugyebár Bartomeu a börtönbe vonuló Sandro Rosell helyét vette át, mint korábbi alelnök, de ez még hagyján lenne. Voltak olyan hangok is, hogy a vezetőség több szűz álprofilt működtetett a közösségi oldalakon, hogy Bartomeut és a munkásságát dicsérjék, illetve az őket kritizálókat lejárassák. Ez utóbbi kapcsán átalakulások is történtek a legmagasabb szinteken. A klub négy alelnökéből kettő, Emili Rousaud és Enrique Tombas is lemondott tisztségéről ez év áprilisában, őket pedig négy igazgató is követte, akik lépésükkel a mihamarabbi elnökválasztást sürgették, amelyre egyébként 2021 nyarán kerülhet majd sor. A távozó tagok a már említett álprofilok mellett – amely hírek elterjesztéséért Emili Rousaud, volt alelnökkel szemben peres eljárást is indított a klub – a koronavírus-járvány következtében fellépő gazdasági problémákkal szembeni intézkedéseiket is kritizálták.

Az elnök munkásságát a szurkolók leginkább dühöngve és már-már sírva tudják felfogni, hiszen a keret öregszik, a fiatalok máshol érnek be, az átigazolások pocsékul sülnek el, cserébe még a koronavírus miatti anyagi helyzet negatív változása, komoly problémát jelenthet a Camp Nou felújításában is, ami elég nagy volumenben veszi ki a részét a büdzséből.

Összességében azt lehet elmondani, hogy amíg Messi irányította a csapatot, addig sem jó irányba haladtak a klub ügyei, mikor pedig Bartomeu átvette a kormány, akkor egyenesen a szakadékot célozták meg. A kérdés csupán 2021-re előre tekintve, hogy az argentin játékos, vagy a katalán üzletember kerekedik-e felül a csatában, hogy aztán a másik lelépése után tovább irányíthassa a süllyedőben lévő hajót.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x