Képbe hozunk az NB I-ről: ki volt a gólpasszkirály és ki a szupercsere?

Korábbi cikkünkben az NB I csapatainak teljesítményét vizsgáltuk különböző tabellák segítségével. Ezúttal a játékosok értékelésére kerül sor. Kik nyújtottak kiemelkedőt az élvonalban, kik határozták meg csapatuk szereplését? Az elemzésünkhöz az MLSZ adatbankjának, a transfermarkt.com és az fbref.com adatait használtuk fel.


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európabajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

KAPUSOK

 

 

A legtöbb kapott gól nélküli találkozót Dibusz Dénes hozta le, a második legtöbbet Tóth Balázs, és érdekesség, hogy a csapataik is ilyen helyezéssel végeztek a bajnokságban. Ezt a sorrendet azonban nagyban befolyásolja, hogy ki mennyi összecsapáson vett részt a szezon során, nézzünk is egy kimutatást e szerint.

 

Kapott gól nélküli mérkőzések aránya a legalább (*10 találkozót védő kapusok esetében)
 

Ha kiküszöböljük az eltérő mérkőzésszámból adódó problémákat, akkor az élmezőny egy kicsit átalakul. Dibusz Dénes és Tóth Balázs megtartja az első két helyet, Dombó Dávid is marad a legjobb ötben, bekerül viszont a tavasszal jól teljesítő Marko Malenica és Kovács Dániel.

Érdekesség, hogy a válogatott keret mind a négy kapusa jól szerepelt ebben a tekintetben. Bogdán Ádám öt találkozóján végül 40%-kal zárt, Gulácsi Péter pedig a Bundesliga legjobbjaként 45,5%-ig jutott.

 

Kivédett büntetők aránya (*a legalább két kivédett tizenegyessel rendelkező kapusok esetében)

 

Ez az egyetlen tabella, ahol nem a zöld-fehérek kapusa az első. Dombó Dávid a január végi rekordbajnok elleni kivédett tizenegyesével egyébként ponthoz segítette a 2021-es évet döcögősen kezdő csapatát.

 

Kapott gólok mérkőzésre vetített aránya (*a legalább 10 találkozót védő kapusok esetében)

 

A mérkőzésenként kapott gólok átlagát vizsgálva is az FTC játékosa bizonyul a legjobbnak. A MOL Fehérvár FC két kapust is ad ebbe a kategóriába, pedig a szezont egyikük sem első számú opcióként kezdte meg (Kovácsik Ádám súlyos sérülése miatt kaptak lehetőséget), és az is igaz, mindketten követtek el nagy hibákat is az idény során. Dombó Dávid tartja a helyét az élbolyban, míg Marko Malenica itt is igazolta jó képességeit.

Az élvonal kapusai közül a fenti adatok alapján a két DD-t emelhetjük ki. Dibusz Dénes nyújtotta a legjobb, legkiegyensúlyozottabb teljesítményt a szezonban, de ne feledkezzünk meg Dombó Dávid remek szerepléséről sem, azt is hozzátéve, hogy a kisvárdaiak védekező felfogású játéka is hozzájárulhatott az ő jó helyezéseihez.


 

MEZŐNYJÁTÉKOSOK

 

Góllövőlista

 

Az NB I legjobb góllövője a paksi Hahn János lett, a 2014-2015-ös idény óta először került az aktuális gólkirály 20 találat fölé. Akkor a most második helyen záró Nikolics Nemanja 21 gólt szorgoskodott össze. Egyénileg kiváló szezonon van túl a Philadelphia Unionba igazoló Gazdag Dániel, aki középpályás létére a Honvéd legeredményesebb játékosává vált. Myrto Uzuni a bajnokságban mutatott teljesítményével igazolta szerződtetésének helyességét, és Ivan Petrjak is legjobb magyarországi szezonját futotta, legalábbis ami a gólok számát illeti.

 

90 percre vetített gólátlag

 

90 percre vetítve látszik igazán, milyen jó szezonon van túl Hahn János. A válogatott keretbe behívott támadó számára nem is kell egy teljes mérkőzés ahhoz, hogy betaláljon. Igen magas átlagot ért el Nikolics Nemanja is, ezzel is bizonyítva, hogy továbbra is helye van a legjobbak között, az Eb-re készülő nemzeti csapatban.

 

 

Ha a büntetőket nem vesszük figyelembe, Hahn János teljesítménye akkor is kimagasló. Beridze, Nikolics és Petrjak megtartotta helyét a legjobbak között, feltűnt viszont új névként Szánthó Regő, Balogh Norbert és Budu Zivzivadze. Közülük Szánthó Regő teljesítményét emelném ki. A fiatal szélső 10 találatával, amelyek közül több is elég látványosra sikerült, jelentős mértékben hozzájárult a ZTE FC bennmaradásához, és megerősíti azok véleményét, akik szerint több fiatalnak lehetne megadni a lehetőséget az NB I-ben.

 

Gólok együttesen belüli aránya

 

A találatok terén legnagyobb hatással a kieső budafokiak csapatkapitánya volt az együttesére, Kovács Dávid a klubja góljainak majdnem harmadát szerezte. Nem sokkal marad le mögötte Hahn János és Gazdag Dániel sem, akik szintén sokat tettek a klubjuk sikeréért. Az öt játékos közül Hahn és Nikolics teljesítménye abból a szempontból kiemelendő, hogy a csapatuk is sok gólt szerzett (Paks: 76; Videoton: 68). Kovács, Gazdag és Grozav együttesei jóval kevesebb gólt jegyeztek a bajnokságban.

 

Mérkőzésenként szerzett pontok átlaga

 

Ebben a kategóriában nem meglepő módon a Ferencvárosi TC játékosai érték el a legmagasabb pontszámot. Két és fél szerzett pontot átlagolni egy bajnokság során magas szintű és kiegyensúlyozott teljesítményt feltételez. Heister, Lovrencsics, Boli és Haratyin mind kivették a részüket az FTC fölényes bajnoki sikeréből.

 

90 percre vetített +/- mutató

 

A +/- mutató elve: amikor egy csapat gólt szerez, minden pályán lévő játékosa kap egy pontot, amikor pedig gólt kap, minden pályán lévőtől levonunk egy pontot.

A 90 perces +/- mutató alapján összeálló rangsort az előzőhöz hasonlóan a rekordbajnok játékosai uralják. A legjobban Ihor Haraty

in szerepelt. Az ukrán válogatott labdarúgó higgadtságával és játékintelligenciájával az FTC kulcsemberévé vált, amit a hazai élvonal mellett a nemzetközi sorozatokban is bizonyított már. Kiemelésre érdemes még Lovrencsics Gergő száma is, a távozó csapatkapitány ebben a kategóriában szintén kiemelkedő eredményt ért el.

 

Gólpassz-lista

 

Az NB I gólpassz-királya Bognár István volt. A Paksi FC gólrekorddal zárult szezonjához – Bognár György edzői iránymutatása mellett – a pályán Hahn János és Bognár István járult hozzá a legtöbb góllal és gólpasszal, de ne feledkezzünk meg azért Sajbán Máté nyolc előkészítéséről sem. A tabella érdekessége, hogy az egyébként magához képest gyenge bajnokságot futó MOL Fehérvár FC négy játékost is delegál az élmezőnybe.

 

 

A szupercsere titulus leginkább három játékosra illik a mögöttünk hagyott idény adatai alapján. Csereként beállva Haraszti Zsolt szerezte a legtöbb találatot, de Ivan Petrjak volt az, aki a legtöbb gólban volt benne a padról beszállva. Mögöttük épphogy lemaradva Koszta Márk segített legtöbbet a csapatán.

 

Győztes találat

 

Minden edző olyan játékosokra vágyik, akik képesek a döntő csapást bevinni a megfelelő pillanatban. Az itt szereplők mind sokat tettek azért, hogy klubjuk előbbre jusson a bajnokságban. Haraszti Zsolt 7 győztes gólja megdöbbentően sok, de nem sokkal marad el tőle Tokmac Nguen és Myrto Uzuni sem. Külön kiemelném Ihrig-Farkas Sebestyént és Jaroslav Navrátilt, akik győztes góljaikkal nyolc plusz ponthoz juttatták csapataikat.

 

A végére pedig egy kis játék

A vizsgált adatok alapján és némi szubjektív döntéssel az NB I legutóbbi kiírásának legjobb csapata az alábbi lehetne:

 

 

Dibusz Dénes helye megkérdőjelezhetetlen a kezdőcsapatban. Az általa produkált számok kiemelik őt a kapusok mezőnyéből.

Lovrencsics Gergő pozícióját a szerzett pontok és a +/- mutató átlagának köszönheti – csapatának alacsony kapott gólátlaga mellett.

Miha Blazic az FTC védelmének vezére és legfontosabb tagja volt.

Ianique Dos Santos Tavares (Stopira) bekerülését a csapata alacsony kapott gólátlagával, három bajnoki góljával és kiváló fejjátékával magyarázom. Az ő bekerülése a legszubjektívebb döntés. Véleményem szerint Blazicon kívül nem volt másik olyan középhátvéd a mezőnyben, aki az egész bajnokság során kiemelkedőt nyújtott volna.

Marcel Heister Lovrencsics Gergőhöz hasonló okokból szerepel a csapatban.

Ihor Haratyin a Ferencvárosi TC idei jó teljesítményének egyik megalapozója.

Gazdag Dániel tagságát 13 gólja és 19 „kanadai” pontja igazolja.

Bognár István a paksiak karmestere és a bajnokság gólpassz-királya. A helye megkérdőjelezhetetlen az idény kezdőjében.

Nálam Ivan Petrjak nyerte a balszélső posztért vívott csatát Giorgi Beridzével, Szánthó Regővel, Haraszti Zsolttal és Tokmac Nguennel szemben. Góljaival és gólpasszaival a kezdőcsapat tagjaként és csereként is segítette együttesét.

Myrto Uzuni helyét találatainak és győztes mentalitásának köszönheti.

Hahn János a bajnokság első számú támadójává vált a szezon során. A csapatból így nem maradhatott ki.

Írj hozzászólást