Két méter magas, mégis csak most tűnik ki a tömegből – Paul Onuachu

A belga élvonal egyik legnagyobb meglepetését okozza a KRC Genk csapata, amely az előzetes várakozásokkal ellentétben bajnoki kihívóvá lépett elő, köszönhetően a félelmetes támadójátékának. A gólok jó részét a két méter magas nigériai légiós, Paul Onuachu szállítja, aki a gólkirályi cím mellett a szezon legjobbja díjra is méltán esélyes.

(X) Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba!


 

ELŐZMÉNYEK

A 2018–2019-es szezon bajnoka sok mindent elveszített az ünneplés utáni nyáron. Távozott a sikeredző, Paul Clement (Club Brugge), a támadásépítésért felelős Ruszlan Malinovszkij (Atalanta) és Leandro Trossard (Brighton), télen pedig még tovább gyengültek Sander Berge (Sheffield United) és Mbwana Samatta (Aston Villa) elvesztésével.

Az előző szezon ebből kifolyólag nem is volt túl bizalomgerjesztő, mivel csak a hetedik helyen álltak a megszakítás pillanatában, így az európai kupaálmokat is el kellett engedjék. A statisztikai mutatóik masszívan alulteljesítésről árulkodtak, rengetek gólt kaptak és még annál is több helyzetet puskáztak el. A védelem is, és a támadósor is erősítést, vagy pedig változást igényelt, ami meg is jött, mert a rossz eredményeknek köszönhetően nem volt kérdéses, hogy a hosszú szünet után új edzővel vágnak neki a folytatásnak.

Ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, nem más, mint az akkor még csak halványan csillogó ékkő a támadószekcióban. Azon a nyáron érkezett, mikor a csapat meggyengült, lassan kezdett belelendülni a belga körülményekbe, az akklimatizáció egész sokáig tartott, de már bontogatta a szárnyait, amikről kiderült, hogy nem is kicsik. Ő nem volt más, mint Paul Onuachu, a maga két méterével, elképesztően hosszú lábaival.

 

Onuachu bemutatás


 

Az egykoron hazájában az FC Ebedei csapatában pallérozódó fiatal annak is köszönheti, hogy ma itt tart a pályafutása, hogy a dán FC Midtjylland partneri kapcsolatban áll Nigéria egyik legnagyobb klubjával, s a kétezres évek eleje óta minden évben átviszik északra a legtehetségesebb 18 éveseket. A skandináv csapatok körül több is alakított ki ilyen együttműködési partnerviszonyt afrikai országok csapataival.

 

AZ ÉKSZERÉSZ ÉS A CSISZOLATLAN GYÉMÁNT

Mikor 2020 nyarán kinevezték – az azóta már távozó – Jess Thorupot a csapat edzőjének, akkor egy dolgot már ott megjegyeztek a belga lapok, mégpedig, hogy a dán mester irányítása alatt négy szezonon át játszott már a hórihorgas csatár. Kettejük közös kapcsolata egy remekül szereplő Midtjylland-ot eredményezett, amely két bajnoki címet és egy kupagyőzelmet is bezsebelt a skandináv országban. Amikor Onuachu kapcsán kérdezték, a következőt mondta a web24.new riporterének:

„Már ismerjük egymást, tisztában vagyok a képességeivel, de azt hiszem, még tovább tud fejlődni, mert nagyon sok potenciál van még benne.”

 

Az FC Midtjylland bajnoki ünneplése közben, Jess Thorup és Paul Onuachu

 

A szezon előtti felkészülési időszak során természetesen fordítva is megtörtént a véleménynyilvánítás a helyzetet illetően, mikor a támadó beszélt a Het Nieuwsblad című lapnak:

„Nekem pozitív, hogy ő az új edzőnk. Ismerem a stílusát, ugyanakkor nagyobb nyomást gyakorol rám. Meg akarom mutatni neki, hogy jobb játékos lettem, mióta elhagytam az FC Midtjylland csapatát. Azt akarom, hogy úgy gondoljon rám: >>hú, Paul itt jól teljesít, és sokat fejlődött<<.”

A hosszú szünetet követően Belgiumban időben elkezdődhettek a felkészülések és a bajnokság is a megszokotthoz képes viszonylag rendes időben elstartolt. Az edzőtáborok során már mindenki nagy reményekkel várta a szezont a kék-fehéreknél, mert arról szivárogtak ki pletykák, hogy az edző és a csatár kiváló ismerete a pályán is visszaköszön. A barátságos meccsek során nagyon sok gólt termelt a csapat és kezdett megmutatkozni az a tehetség, amiről a dán mester beszélt Onuachu kapcsán.

Az utolsó előtti összecsapáson azonban megsérült, így csak csereként kezdte meg a szezont, de már az első meccsén betalált a padról beszállva is, majd az ötödik fordulótól kezdve teljesen megállíthatatlanná vált.

Novemberben a dán edző elfogadta az FC Köbenhavn ajánlatát, de az újonnan kinevezett John van den Brom is megmaradt a rá felépített támadófelfogásnál, Onuachu pedig meghálálja a bizalmat.

 

NEM CSAK EGY TORONY

Ahogy azt várni is lehet egy ilyen magasságú játékos esetében, ő a támadások legelső embere, akinek limitált feladatai vannak az építkezésben. Fő feladata a felívelt labdák megszelídítése, megjátszása, valamint a tizenhatoson belül jelen lenni, hogy érkezhessenek a magasan szálló labdák, amikre csak neki van esélye, ha ott van. Támadók közt a legtöbb, liga szinten a hetedik legtöbb fejpárbajt nyeri, meccsenként 3,7-et.

Azon felül, hogy ez az elsődleges feladata, ő ennél egy sokkal összetettebb játékos, akinek a labdával sincs gondja. Az idei szezonban csak két találatot szerzett fejjel, ami jól leírja, hogy nem egysíkú a játéka, mi több jobbal és ballal is egyaránt bevette már az ellenfelek kapuját.

 

Onuachu és Caufriez
Onuachu épp Maximiliano Caufriez mellett bűvöli a labdát

 

A szemteszt árulja csak el igazán, hogy nem ügyetlen, miközben elsőre ezt feltételezhetnénk róla; megvan a technikai képzettsége is, persze a testi korlátozásokhoz mérten.

Sosem lesz biciklicseleket sorra csináló, csípőből testcsellel az ellenfeleket elfektető támadó, de nem is ezt várják el tőle. Képes a hosszú lábaival maga elé kanalazni a labdát, kellően jól lát a pályán, hogy a passzaival segítse a társakat, ha nála a labda és persze a testi erejét sem rest használni, még ha ez néha túl sok sípszót is eredményez.

Bár nem kiemelkedő sem a meccsenkénti 0,7 kulcspassz, sem a 0,9 cselkísérlet, már ezek is jelzik, hogy nem teljesen egydimenziós játékos. Emellé van 76,2%-os passzpontossága, átlagban 22 passzkísérlettel mérkőzésenként, ami megint csak azt jelzi, hogy képes az összjátékban is kivenni a részét, még ha nem is ezt várják el tőle. Az idei két asszisztja pedig már csak a ráadás. Ezen felül pedig a büntetők végrehajtása terén is kíméletlen, idén mind az öt alkalommal gólra váltotta a tizenegyesét.

 

HATÉKONYSÁG

A húsz mérkőzésen szerzett 19 gólja már önmagában jól mutató statisztika, amit kiegészít a két gólpassza. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 75 percenként közreműködik egy gólban, illetve azt is, hogy 83 percenként betalál. Igaz, hogy a belga nem egy topliga, de nála jobb mutatókkal az öt nagy bajnokságban is mindössze egy tucatnyi játékos rendelkezik.

 


A 20 lejátszott bajnokija alatt hétszer nem szerzett gólt, ezek közül egyszer csereként szállt be a szünetben, egyszer pedig egy asszisztot kiosztott. Négyszer tudott duplázni és egy mesterhármasa is van már, mondjuk akkor kétszer is büntetőből volt eredményes. A konzisztens, jó teljesítménye a gólok eloszlásában is megmutatkozik, ami az egyik legfontosabb erénye egy kiváló támadónak.

Eddig 59 lövést jegyezhettek fel nála, melyek közül 33 el is találta a kaput, ami 56%-os mutatót produkál. Ez jól leírja, hogy annak ellenére, hogy a liga ötödik legtöbb lövése fűződik a nevéhez, nem a mennyiség a domináns nála, hanem igyekszik a lehető legjobb helyzetből kísérletezni. A lövéseinek közel felét még így is fejjel irányítja a kapura, viszont a jobbal vagy ballal leadott lövései mintegy 75%-ban kaput találnak.   

 

ÖSSZEGZÉS

A körülmények és a rá felépülő stratégia is szükséges ahhoz, hogy olyan kiemelkedő számokat produkáljon, ami miatt már felfigyelnek rá többen is világszerte, nem csak ligán belül. A testi adottságai és hogy ki tudja használni azokat, olyan játékossá teszik, aki vonzó célpont lehet a belga bajnokságnál magasabban jegyzett ligában játszó csapatok számára is állítólag az Olympique Lyon érdeklődik iránta.

Megvannak a maga korlátai a képességeit illetően, de a sztereotípiákkal ellenére őt sem szabad beskatulyázni a magassága miatt, nem csak a levegőt képes uralni. A jövő még mindig tartogathat számára komoly előrelépést.

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x