Ki is az az Omar Richards, akit a Bayern München megszerzett?

Az FC Bayern München nagyon rövid időn belül két játékost is igazolt, akik a nyáron fognak csatlakozni a kerethez. Miközben Dayot Upamecano kapcsán mindenki tudja, hogy ki is ő, addig a többség számára ismeretlen Omar Richards neve, pedig már több alkalommal is bebizonyosodott, hogy az angol másodosztályban lehet találni igazi gyémántokat is.

Omar Richards borító

KI IS AZ AZ OMAR RICHARDS?

Omar Tyrell Crawford Richards 1998. február 15-én született London egyék déli kerületében, Lewshamben. A hét elején ünnepelhette a 23. születésnapját, amikor is talán az eddigi legszebb ajándékot kapta, mégpedig, hogy minden bizonnyal az egy szezonban hat trófeát elhódító Bayern Münchenben folytathatja a karrierjét nyártól. Ehhez szinte már csak a klub hivatalos bejelentése hiányzik, mert több hiteles forrás már megerősítette a váltást. Az angol balhátvéd szerződése lejár a nyáron a Reading FC-nél így ingyen szerzi meg a játékjogát a bajor alakulat.

Richards nem volt az a mintagyerek, mert már fiatalkorában több probléma is volt vele, többet közt a Fulham akadémiájáról is elengedték, mert nem tartották megfelelőnek a mentalitását. Ekkortájt jobban érdekelték a haverok és a szórakozás, mint a futball. A Reading adott neki egy esélyt, ahol komoly hatást gyakoroltak rá az edzők, hogy vagy képes lesz felnőni és akkor válhat belőle egy igazi komoly labdarúgó, vagy marad egy buta kisgyerek és akkor előbb-utóbb kivágják a Majeskiből is. A törődés és a szigor meghozta eredményét, mert a fiatal játékos elkezdett rohamosan fejlődni, s a 2017–18-as szezonban eljött a debütálás pillanata is a felnőtt csapatban, amikor a nyitó fordulóban kapott egy húsz percet, majd három nappal később a kupameccsen már kezdő is volt. Februárban megszerezte az első bajnoki gólját is, ami az alábbi videón látható.

 

 

 

Szépen lassan évről évre lett meghatározóbb embere a csapatnak, s hiába történtek változások a kispadon felé mindig megvolt a bizalom, mert mára egy rendkívül magas munkamorálú játékossá nőtte ki magát, akit nagyon sokat dicsérnek az edzéseken mutatott hozzáállásért és ahogy sikerült teljesen megváltoznia a balhés kisgyerekből érett focistává.

 

JÁTÉKSTÍLUS

Richards egy balhátvéd, viszont az elmúlt évek során játszott szárnyvédőt is a Readingben, mikor José Gomes edző irányítása alatt 3-5-2-ben próbált a csapat eredményesebb lenni. Képes bejátszani a teljes baloldalt, s mind támadásban, mind védekezésben hasznos lenni. Az alapvető statisztikáit böngészve azt láthatjuk, hogy mind a szerelések (3,7/90), mind a labdaszerzések (5,7/90) terén a posztján az egyik legjobbnak számít, bár kevés alkalommal tudja ezt az ellenfél térfelén megmutatni (0,5/90), de ez a taktikai feladataiból is következik. Védekezés terén a fejpárbajokkal sincs gondja szélsővédőhöz mérten – ligaszinten – kellő mennyiséget vállal (2,3) és egész jó arányban meg is nyeri (62%), de persze akadnak hibái is, főleg ilyen téren. A videón is jól látható, hogy van még hova fejlődnie, s ez a pálya más területein is alapvetően problémája légi párharcokat illetően, hogy nem mindig hiszi el, hogy ott neki még dolga lesz, vagy épp a nagy hév okán túl korán ugrik fel ér így esélyt sem hagy magának, hogy ő fejelhesse el a labdát.

 

 

Sok párharcot vállal a földön is (13,8), amiket impozáns arányban meg is nyer (67%), ezt az sikerességi rátát tartja akkor is, la lebontjuk támadó (8,2) és védekező oldalra (5,6). Védő létére nagyon bátran vállal cseleket (3,1/90, ötödik legtöbb a védők közt), amik nagyon jó százalékkal be is jönnek (77%, ami a legjobb a védők közt 2,0/90 felett), bár azt is hozzá kell tenni, hogy ezeknek köszönhetően a szélsővédők közt ellene követik el a második legtöbb szabálytalanságot is (1,93/90).

A passzjátéka biztató annak türkében, hogy elég progresszív stílusa van, mert bár „csak” 79,9%-os a passzpontossága ez annak is köszönhető, hogy sok kockázatos átadást vállal előrefelé. A labdaszerzések után azonnal igyekszik támadásba lendülni vagy egy megindulással vagy egy passzal, amik olykor egyből a támadóharmadba tartanak, ahol a létszámfölénybe lévő védők miatt elég sok papíron eladott labdát sikerült regisztrálnia (5,8/90). A kockázatkerülés a saját térfelén sem jellemzi, ezért is van, hogy magas az itt eladott labdáinak a száma (1,75), viszont területi lebontásban az mutatkozik meg, hogy ez javarészt a felezővonalnál történik, mert a saját harmadában már csak 0,76 ez a mutató.

Amikor a támadások segítségét vizsgáljuk esetében, akkor azt láthatjuk, hogy a cselekkel itt sem spórol, viszont sok beadása is van (2,6/90), melyeknek ligaszinten nézve elég jó százaléka embert is talál (27%), viszont a társak minőségén múlik az, hogy miből születik gól, vagy miből nem. Erre a videón egy jó példa, hogy az ilyen helyzetkihasználás miatt nincs még idén gólpassza Richardsnak, miközben ez már nem rajta múlott az adott esetben.

 

 

Azt túlzás lenne állítani, hogy komoly veszélyt jelent a kapura, mert hisz idén mindösszesen 12 lövése volt, amiből csupán öt találta el a kaput, s a képen látható, hogy azok is a középre mentek. A nem túl magas minőségű lehetőségek (0,03 NPxG/Sh) közt azonban egy fontos dolgot meg kell jegyezni, mégpedig, hogy nem fél használni a jobb lábát.

 

Omar Richards - lövések

 

Sokan nem tartják fontosnak egy szélső védő esetében, hogy merje használni a gyengébbik lábát, viszont Richards esetében nagyon sok esetben megfigyelhető, hogy nagyon bátran húz meg cseleket, vagy épp lő kapura jobb lábbal is, sőt a beadásai közt is akad olyan, amit az alapvonalról visszafordulva a papíron rosszabbik lábával ad be, mert erre alapvetően nem számít a vele szemben álló védő.

 

 

RICHARDS VS DAVIES

Noha azt már az első perctől kezdve bizton állíthatjuk, hogy nem kelhet versenyre Alphonso Davies jelenlegi szintjével, mert ő már 20 évesen az elitbe tartozik, mégis érdemes egy összevetést csinálni, ha már az ő posztriválisa lesz, vagyis inkább a cseréje, aki a pihenési időt biztosítja számára.

 

A kanadai csillaggal kapcsolatban is nagyon sok kétkedő hangot lehetett hallani, egyrészt, mert idehaza is sokan lenézik az MLS-t, másrészt, mert nem echte szélsőhátvéd volt, amikor leigazolták.Richards is ebben a fogadtatásban részesül, mert a jelenleg minden lehetséges címet védő Bayern München kapcsán a szurkolóik azt várják, hogy egy topcsapatba elit játékosok érkezzenek (akinek nem inge…).

Az angol fiúnak egy komoly váltás lesz ez, mert a Championship talán csak sebességében van azonos szinten a Bundesligával, valamint a kemény, harcias légkör kapcsán vonható reális párhuzam, mert bár sokat fejlődött technikailag az angol másodosztály a „férfias küzdelem” még mindig domináns, mikor egymásnak feszülnek a felek.

A két liga szintje mellett a két csapat játékstílusa is merőben más, ami komoly változásokat fog megkövetelni Richardstól, viszont a passzkészsége és hatékonysága minőségibb társak mellett, ahol kevesebb kockázatot kell vállaljon jó eséllyel emelkedhet, s ugyanez igaz a helyzetbehozásai esetén, mert valószínűleg a beadásira egy Robert Lewandowski talán jobban érkezik és hatékonyabban váltja azokat gólra, mint Lucas Joao – egyáltalán nem lebecsülve a hórihorgas portugált. 

Davies egyik legfőbb fegyvere védekezésben a sebessége, amivel nemhogy Richards, de valószínűleg a futballpályákon csak nagyon kevesen vehetik fel a versenyt, viszont a kanadai látványosan sokszor kell támaszkodjon erre, mert a poszt valódi, rutinból való ismerete hiányában, hogy mikor hol legyen helyezkedésügyileg és mit tegyen, az nincs még meg benne ellenben az angollal.

A védekező statokban ennek is köszönhetően van meg a csaknem egyensúly a két játékos közt, még ha némileg jobban is áll Davies, de ezt megint csak felírhatjuk a stílusok közti eltérés számlájára, valamint arra is, hogy a kanadai mellett idén elég sok hibával játszó társak vannak, akiknek besegíthet a rendkívüli sebességével.

Támadóoldalon a csapattársak közti minőségi különbség jelenti az elsődleges okát, mert Richards szélsővédő létére sokat kell vállaljon progresszív passzok, kulcspasszok, beadások terén, aminek köszönhetően némileg felé billen a mérleg.

 

 

ÖSSZEGZÉS

Richards egy nagyon jó adottságokkal és munkamorállal megáldott játékos, akinek minden esélye meg van arra, hogy megugorja a szintet és beváltsa a hozzá fűzött reményeket az alapján, amit a Reading csapatában mutatott.  Miután ingyen érkezik és a fizetése is – bajor mértékkel mérve – csaknem elhanyagolható lesz így a kockázat szinte nulla vele kapcsolatban, Lesz egy fél szezonja arra, hogy bizonyítson, s ha az őszi időszakban meg tudja alapozni a helyét a keretben, mint második számú balhátvéd, akkor nem kell aggódni és a télen egy újabb jelöltet keresni.

Írj hozzászólást