Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2021. 10. 08.

Kompromisszum vagy makacs ragaszkodás – Jesse Marsch nehéz rajtja Lipcsében

Author avatar
Az előző Bundesliga-szezon ezüstérme után a többség azt gondolta, hogy az RB Leipzig lehet az a csapat, amely letaszítja a Bayern Münchent a trónról. Jesse Marsch személyében olyan edző érkezett a Münchenbe távozó Julian Nagelsmann helyére, akinek a motivációs képességeit sokan a hiányzó plusznak vélték egy trófeaszerzéshez. A jelenlegi helyzet viszont ennek a szöges ellentétét mutatja. A Leipzig eddigi rövid történetének legrosszabb szezonrajtját produkálta, az új edző pedig máris a kritikák kereszttüzébe került. Rövid elemzésemben fényt derítek a legfőbb problémákra és arra, hogy miként találhatnak rá a helyes útra a szászok.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

AZ RB LEIPZIG RÖVID, DE ANNÁL INTENZÍVEBB MÚLTJA

Jesse Marsch nyári érkezésével egyértelműnek tűnt, hogy a Leipzig visszatér ahhoz a tipikus Red Bull-os játékstílushoz, amivel pár éve üstökösként robbantak be az ötödosztályból indulva a Bundesliga élmezőnyébe. 2016-ban Ralph Hasenhüttl edzővel és a német futball egyik legnagyobb koponyájának tartott Ralf Rangnick sportigazgatóval csak úgy rárúgták a lipcseiek az ajtót a Bundesligára.

A Rangnick által megálmodott nagyon intenzív, magas letámadásra és gyors ellencsapásokra építő játékot Hasenhüttl – és asszisztens edzője, Lőw Zsolt – remekül valósította meg csapatával a pályán és a bemutatkozó szezonban a Bayern München mögött végül a második helyre futottak be, miután ősszel sokáig vezették a tabellát. A Leipzig berobbant a német labdarúgás élmezőnyébe viszont a 2017-18-s szezon már kíméletlenül rávilágított a gyengeségekre. Az intenzív játékot egyre jobban kiismerték az ellenfelek. Miután átjátszották a magas letámadást, azonnal törhettek Gulácsi Péter kapujára. Ennek megfelelően a védekezés kétségbeejtő képet mutatott, ráadásul a nemzetközi megméretések okozta kettős terhelés arra is rámutatott, hogy hosszú távon ez a nagy állóképességet igénylő játékstílus fenntarthatatlan.

Hasenhüttl egy bajnoki hatodik hely után 2018-ban távozott, az edzői posztra pedig már ekkor kinevezték Julian Nagelsmannt, aki viszont – a szerződését kitöltve – egy évet még maradt a TSG Hoffenheimnél. A 2018-19-s szezonra így átmeneti megoldásként az egész projekt szellemi vezére, Ralf Rangnick vette át a vezetőedzői feladatokat Jesse Marsch-sal az oldalán. Sokan előre temették és a középmezőnybe prognosztizálták az előző szezon végére teljesen megtorpanni látszó lipcseieket, de Rangnick szerepvállalása végül pozitív meglepetésként sült el. Látva, hogy az eredeti út változtatás nélkül járhatatlan, kompromisszumot vállalt. A bajnokság élmezőnyébe tartozó csapatok ellen egy kissé defenzívebb felfogásra váltott, ez pedig kiegyensúlyozottabbá tette a csapat szereplését, amely így egy újabb bajnoki dobogót ért el – igaz, tisztes távolságból követve a Bayern München, Borussia Dortmund duót.

Ezek után érkezett Julian Nagelsmann, aki egy komplett paradigmaváltást hajtott végre Lipcsében. Az új edző a labdabirtoklásra helyezte a hangsúlyt és az addig domináló gyors ellentámadásokkal szemben lépésről-lépésre felépített akciókból akarta eredményessé tenni csapatát. A projekt egyáltalán nem vallott szégyent és a téli szünetben a lipcseiek vezették a bajnokságot. Nagelsmann erénye volt még az is, hogy Timo Wernert ebbe az új játékfelfogásba is sikerült tökéletesen beépítenie olyannyira, hogy a fürge támadó élete szezonját produkálta. Ugyan a koronavírus által hosszasan szünetelő szezon végére Németországban csupán egy újabb harmadik helyre futotta, a BL-ben sikerült az áttörés, és a Tottenham, illetve az Atlético Madrid legyőzésével a legjobb négyig jutott a csapat.

Az új, sokrétűbb játéknak köszönhetően Timo Werner 2020 nyári távozását is ki tudta heverni az együttes, amely sokáig közvetlen közelről követte a Bayernt, és a második helyen zárt. Ilyen előzmények után Marsch-sal szemben az volt az elvárás, hogy vigye végbe az áttörést, méghozzá trófeák formájában. Ugyan nyáron több alapember is távozott – többségük a Bayernhez – a pótlások minőséginek tűntek. A klub vezetősége az addigi szokásokkal ellentétben nem sajnálta a pénzt az átigazolási piacon, ami szintén egyértelművé tette a célokat.

 

A FŐ PROBLÉMAFORRÁS: A VÉDEKEZÉS

Marsch természetesen Lipcsében is ugyanazt a magas letámadáson alapuló játékot részesíti előnyben, ami miatt Salzburgban olyan népszerűvé vált. Ugyan kétségkívül sokak számára szimpatikus ez a felfogás, de pont ez az, aminek eddig leginkább kárát látja az együttes. Azok után különösen markáns ez, hogy Nagelsmannál a Bundesliga legjobb védelmével büszkélkedhettek a szászok. Az idei szezonban azonban ezen a területen körülbelül arra a szintre zuhant vissza a csapat, amely a Hasenhüttl-féle időszak végére volt jellemző és ami után Rangnick kénytelen volt finomítani a letámadás biztosítását kissé elhanyagoló játékstíluson.

Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy Marsch-nak is ugyanezt kell majd tennie, hiszen a nagyobb csapatok ellen nagyon komolyan meg lett szórva Gulácsi kapuja. Az éppen egymást követő Bayern München és Manchester City elleni találkozókon összesen tízszer kapituláltak a lipcseiek.

A mai futballban már alapvető, hogy a játékfázisokat egymással összefüggően vizsgáljuk, így természetesen a rossz védekezés sem értelmezhető önmagában. Labdabirtokláskor egy négy védős felállásból kiindulva a két szélsőhátvéd biztosítja a szélességet, méghozzá mélyen – sokszor egészen a csatárokkal egy vonalban – fellépve. Ez természetesen felveti azt a kérdést, hogy ki biztosítja a mögöttük lévő területet és ebben a tekintetben Marsch-nak eléggé egyszerű az elképzelése. A két középhátvéd feladata lenne az, hogy lefedjék komplett szélességében a pályát, azonban ez nyilvánvalóan nem igazán lehetséges, főként ha az ellenfél négy támadóval indul meg labdaszerzéskor, mint például a Bayern München.

 

Mohamed Simakan (2) egy támadásépítés során vesztett labdát, miután Thomas Müller (25) hatékonyan zavarta meg. Látható, hogy eközben Angelino (3) és Nordi Mukiele (22) egészen mélyen felléptek, így mögöttük Leroy Sané (10) és Serge Gnabry (7) szabadon indulhattak

 

A gyengébb védekezés nagyrészt abból is következik, hogy egyelőre nem funkcionál túl hatékonyan a Marsch-féle extrém intenzív letámadás. A fő elgondolás az, hogy ezáltal abszolút mértékben dominálja a csapat a mérkőzést, viszont ehhez tényleg tökéletesen kéne klappolnia mindennek. Ideális esetben a Leipzig mélyen az ellenfél térfelén szerez labdát és támadhatja az ellenfél rendezetlen védelmét, mint például az alábbi szituációban.

 

A fő elgondolás a presszing-csapdák kialakítása, majd az ellenfél ebbe való belekényszerítése, amit az elöl helyezkedő négy támadónak kell első körben kiviteleznie – a fedezőárnyékuk ideális használatával. A fenti helyzetben André Silva (33) arra kényszerítette a kölni védőt, Rafael Czichost (5), hogy középre, Dejan Ljubicichez (7) passzoljon. Ekkor Szoboszlai Dominik (17) rögtön ott termett a labdától távoli oldalról, hogy a kölni építkezést végképp a bal oldalra kényszerítse, ráadásul szemből Kevin Kampl (44) és Amadou Haidara (8) is elkezdték szűkíteni a területet. Ljubicic passzát végül Willi Orbán (4) fülelte le, majd indulhatott is a lipcsei kontra

 

A fenti az ideális szituáció viszont, ha már bármelyik játékos elkésik, akkor az egész koncepció dugába dőlhet, mint például oly sokszor a Manchester City ellen is.

 

Az angolok könnyedén kijátszották a letámadó négy lipcsei támadót, így pedig vertikálisan szétszakadt a szerkezet. Kevin de Bruyne (17) az üres területből forgathatott át Jack Grealish (10) felé, akire Mukiele (22) nem tudott kilépni, hiszen eközben középen a mélységből induló Bernardo Silva (20) kötötte le

 

Összességében megállapítható, hogy elsősorban nem Dayot Upamecano és Ibrahima Konaté nyári távozása jelentette ezt a mértékű visszaesést védekezésben, hiszen a helyükre érkező Mohamed Simakan és Josko Gvardiol is alapvetően kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. A probléma sokkal inkább a rendszerben keresendő, amelyik a labda ellen azonnal kiszolgáltatott helyzetbe hozza Willi Orbánékat.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

AKADOZÓ TÁMADÓJÁTÉK

Timo Werner 2020 nyári távozása az eredményeken nem látszott meg – a Leipzig ott maradt a szűken vett élmezőnyben – viszont a lőtt gólok száma jelentősen visszaesett. Ezért sok meccset eléggé nehézkesen tudott csak behúzni a csapat, több rangadón pedig éppen egy hatékony befejező játékos hiányzott. Éppen ezért volt a nyáron kulcsfontosságú André Silva megszerzése, aki egy kivételes szezont tudhatott maga mögött Frankfurtban (a 25 éves támadó a klub történetében egy 44 éves gólrekordot döntött meg 28 bajnoki találatával).

A portugál viszont egyelőre csak árnyéka tavalyi önmagának. A Marsch-féle rendszerben nem feltétlenül egy Silvához hasonló klasszikus befejező center a főszereplő, hanem egy fürge, mélységből induló játékos, aki a labdaszerzések után azonnal ki tudja használni az ellenfél rendezetlenségét. Az utóbbi jellemzők tökéletesen illenek Christopher Nkunkura, aki élete formáját futja az utóbbi időben. Mióta a BL-ben triplázott a Manchester City ellen, öt mérkőzésen nyolc gólt rámolt be az ellenfelek kapujába. Túlzás nélkül állítható, hogy a vállán viszi az éppen botladozó csapatát. A francia mellé viszont nem igazán tudtak felnőni a többiek. Időnként Emil Forsberg teljesítménye magaslott ki, aki az ellenfél vonalai között kérte a labdákat, viszont a kapu előtt már nála is sok hiba becsúszott. Szemmel láthatóan nem igazán érzik egymást André Silvával. Ugyan a portugál képes jól kiszúrni a védők között megnyíló területeket, viszont a társaktól rendszerint nem jó ütemben kapja a labdákat. Sokszor jött a lábára a labda, így pedig a labdaátvétel következtében statikussá váló csatárt az ellenfél túlereje rendszerint ellehetetlenítette.

Ami viszont talán a legnagyobb probléma, hogy Marcel Sabitzer távozása után nincs a csapatban igazi mélységi irányító, akin keresztül pontos ívelésekkel lehetne mélységbe indítani a támadókat, egyben pedig semlegesíteni az ellenfél letámadását. Ennek következtében komoly problémákkal szembesült a csapat, amint az ellenfél komoly nyomás alá helyezte őket. Ez látszott az Club Brugge elleni mérkőzésen is, ahol az első félidő nagy részében értékelhetetlen volt a lipcsei támadójáték.

 

A Brugge magas letámadásának a következtében Jesse Marsch csapata teljesen beszorult a saját kapuja elé. A fő probléma a fenti szituációban az volt, hogy túl mélyen helyezkedtek a támadók. Labdával a rövid távolságok miatt nem tudott lendületbe jönni a csapat, így a belgák könnyedén szerezték vissza a labdákat a felezővonal előtt.

 

FÉNY AZ ALAGÚT VÉGÉN

Azért biztató elemek már elő-előkerültek a legutóbbi két bajnokin – a Hertha BSC és a VfL Bochum ellen. Marsch a kompromisszumkészség jeleit mutatta, hiszen hátul egy háromvédős rendszerre váltott. Ettől még az alapelv természetesen ugyanaz maradt, de a hátsó biztosítás három emberrel azért már jobban nézett ki, bár hozzá kell tenni, hogy a jelenlegi helyzetben két kiesés ellen küzdő csapat volt az ellenfél. A hármas lánc leginkább a bal oldalon hozott pozitívumokat, hiszen Gvardiol halbverteidigerként – ahogy arról írtunk is mikor bemutattuk a horvátot – a neki talán legjobban fekvő pozícióból vehette ki a részét az építkezésekből, a horvát jóvoltából pedig bal oldali szárnyvédőként Angelino is tehermentesült a védekezésben, így magasabb alappozícióból indulva hatékonyabban bontakoztathatta ki a támadóerényeit.

 

Egy gyors labdakihozatal után a Bochum védelme teljesen rendezetlen volt. A bal oldalon Angelino (3) is időben fel tudott érni, így Forsberg (10) passza után üresen törhetett a kapura.

 

Ami még kiemelendő pozitívum, az Yussuf Poulsen játéka. A dán az utóbbi mérkőzéseken elsőszámú választásnak számított a szenvedő André Silva helyén, ezt pedig jó játékkal hálálta meg. Az is mellette szólhat, hogy sokkal jobban ismeri a Red Bull-stílust, mint portugál társa. Korábban sem a góljai miatt volt stabil kezdő, hanem mert a visszalépéseivel területet teremtett a mélységi beindulásoknak, illetve robusztus termetével lekötötte a védőket.

 

A Hertha ellen Poulsen (9) tevékeny részt vállalt a hengerlésből. Itt is a visszalépésével teremtett területet a nagy formába kerülő Nkunkunak (18), aki Lukas Klostermann (16) indítását váltotta gólra, miután Poulsen remek ütemben átlépte a labdát.

 

ÖSSZEGZÉS

Az elmaradó eredmények következtében sokan már elkezdték megkérdőjelezni, hogy Marsch volt-e a helyes választás az edzői posztra, viszont egyelőre Oliver Mintzlaff menedzser a nyilvánosság előtt megkérdőjelezhetetlen bizalomról beszélt az amerikai irányában. A mélypont mindenképpen az Club Brugge ellen elbukott BL-meccs után jött el, ahol Marsch kemény kritikával illette pár játékosát – köztük Szoboszlai Dominikot – pedig addig a vereségek után is biztató hangnemben nyilvánult meg. Ezzel szemben viszont a Bochum elleni késői vezető gól után üdítő volt látni, ahogy az amerikai edző kirohant ünnepelni a játékosokkal. Mi, magyarok kíváncsian nézhetjük, hogy miként alakul Szoboszlai Dominik szerepe a csapaton belül. A belgák elleni gyengélkedés után a Bochum elleni beállása mindenképpen pozitív volt, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha Marsch tartósan is a háromvédős felállásra vált, Szoboszlai opciói csökkenhetnek a kezdőbe kerülés szempontjából.

 

Szoboszlai lehet a szerkezetváltás vesztese – vélemény


Ki lesz a Bundesliga 2021/2022-es szezonjának gólkirálya?

1,50 – Robert Lewandowski

2,65 – Erling Braut Halaand

51,00 – André Silva

101,00 – Szoboszlai Dominik

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Németország/Bundesliga útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a német bajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.