Légiósfigyelő: Kleinheisler válogatott formában

Légiósfigyelő: Kleinheisler válogatott-formában

Vészesen közeledik a márciusi Nemzetek Ligája-négyesdöntő, március 26-án Bulgáriában lesz jelenése Marco Rossi együttesének. A magyar válogatott szövetségi kapitánya feltehetően intenzíven monitorozza a potenciális kerettagok teljesítményét hétről-hétre. Így teszünk mi is, ebben a cikkünkben a horvát Osijekben légióskodó Kleinheisler László Hajduk Split elleni teljesítményét vesszük górcső alá.

Mielőtt még elővennénk a mikroszkópot, tekintsük át röviden a huszonöt éves középpályás eddigi szezonját. A „magyar Scholes”-ként is becézett futballista, a balul sikerül brémai időszak után, tavaly januárban a kazah Asztanából került Eszékre, ahol rögvest a csapat alappillérévé vált. A 2019/2020-as szezonban öt bajnokit hagyott ki, amikor pedig a keret tagja volt, kivétel nélkül kezdőként lépett pályára. Leggyakrabban védekező középpályásként szerepel, közvetlenül a védelem előtt, de Ivica Kulesevic vezetőedző egy sorral feljebb és a pálya bal oldalán is előszeretettel használja az eszékiek ötösét. A csapat folyamatosan variálja a felállásokat, az aktuális ellenféltől függően 3-4-3, 4-3-2-1, 4-4-2 vagy 4-3-3 játékrendszerben lépnek pályára, ez az oka annak is, hogy Kleinheisler pozíciója is gyakran változik.

A Hajduk Split jelenleg három hellyel előzi meg a tabellán az Osijeket; ráadásul mind a rúgott gólok (41), mind pedig a kapott gólok (19) tekintetében csupán a Dinamo Zágráb jobb náluk a tízcsapatos mezőnyben. Az ötven esztendős horvát mester úgy gondolta, hogy a stabilan 3-5-2-t játszó Hajduk Split ellen a 4-3-3-as felállás lehet a legeredményesebb. Kleinheisler László CM pozícióban kapott helyet, feladata az ellenfél labdakihozatalainak megakadályozása és a támadások segítése volt.

Az első félidőben Kleinheisler többnyire a saját térfelén és a felezővonal környékén játszott, szokás szerint rengeteg futással és ütközéssel vette ki a részét a védekezésből, de a labdakihozataloknál is rendre megjátszható volt. Gyakran előfordult, hogy a 18-as számú Alves Pereira előrehúzódott a támadásokat segíteni, a Hajduk Split pedig gyors kontrákkal igyekezett kihasználni, hogy ebben az esetben a balhátvéd Silva középre helyezkedett és három védővel próbálták levédekezni a vendégek ellentámadásait. Ez azonban azzal járt, hogy a pálya bal oldalán hatalmas terület nyílt, ebből több helyzetet is kialakított a Hajduk az első játékrészben – az egyiknél maga Kleinheisler is főszereplő volt.

Kleinheisler

Az első képen látható, amint a Hajduk kontratámadására úgy reagál az Osijek, hogy túltöltik a pálya bal szélét, ketten is támadják a labdás játékost, ám a középpályások messze lemaradva figyelik az akciót, a három hátvéd pedig területvédekezéssel próbálja megakadályozni a vendéghelyzet kialakulását. A jobbhátvéd Silva (2) kénytelen behúzódni középre, de mivel az előtte szereplő Bockaj (pirossal) nem zár vissza a helyére, így óriási terület nyílik a jobb oldalon.

A három védő még továbbra is területet véd, visszafelé mozognak, senki sem lép ki a labdás játékosra. Eközben még mindig hatalmas a terület a felfutó Hajduk-játékos előtt; a Kleinheisler (narancssárga) sprintel vissza, hogy minél előbb lezárja a passzsávot.

Végül nem lesz nagy ziccer az ígéretesnek induló akcióból, ugyanis a labdás játékos túlságosan sokáig cipelte a labdát, és mivel Kleinheisler visszaért biztosítani, nem volt már megjátszható a vendégek szélsője. Egy kósza kísérlet lett a vége – erre mondják, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

A második félidőben aztán más szellemiségben küldte pályára Kulesevic edző a csapatát. Támadóbb felfogású hazai futball dominált, teljesen megfordult a meccs képe. Az első negyvenöt perc során 46%-54%-ban birtokolta a labdát a Hajduk és 2-6 volt a kapura lövések száma a vendégek javára, a második félidőben megcserélődtek a szerepek: 56-44% arányban birtokolta a játékszert az Osijek és 6-1 volt a gólszerzési kísérletek száma. Kleinheisler szerepe is megváltozott, sokkal szabadabban mozgott a pályán. Az első félidővel ellentétben gyakran feltűnt az ellenfél támadóharmadában, sőt, a jobbszélső Bockaj lecserélése után folyamatosan cserélgették a helyüket a helyére beálló Merveil Ndocky-val, aki középpályásként és szélsőként is bevethető. Ebből alakult ki egy nagy helyzet a meccs 75. percében, amikor egy kiugratást követően Kleinheisler egészen a tizenhatosig vezethette a labdát, ahol befelé cselezve tiszta lövőhelyzetet alakított ki magának, de a kapusba bombázta a labdát.

A meccs végül 0-0-s döntetlennel ért véget, egyik csapat sem tudott a másik felé kerekedni. Ami Kleinheisler játékát illeti, csapata egyik legjobbja volt és önmagához képest is impozáns számokat produkált. A kilencven perc során végig aktív volt, 36 passzal segítette csapata játékát, ráadásul mindezt 92%-os hatékonysággal tette – átlagosan 87%-kal passzol ebben az idényben. Külön érdemes kiemelni a párharcainak a számát. Mindössze a centerpozícióban játszó – egyébként ex-fehérvári – Mirko Maric (36) vállalt nála (35) több párharcot az eszékiek közül. Ha az egész szezon összes meccsét vizsgáljuk, Kleinheisler átlagosan meccsenként 15 párharcot vív, eddigi tétmérkőzésein pedig a legmagasabb számot (24) éppen a Hajduk Split elleni őszi bajnokin produkálta. Érdemes néhány szót ejteni arról is, hogy ezeknek a csatáknak a nagy része (25) az ellenfél térfelén történt – amit 36%-os hatékonysággal abszolvált. Saját térfélen (10) magabiztosabb volt, 70%-kal oldotta meg a feladatát. A jóval több fizikai kontakt azt is eredményezte, hogy 4 alkalommal szerelt (100%-os hatékonyság). Rengeteg futásáról és jó helyezkedéséről árulkodik, hogy 10 alkalommal csapott le lecsorgó labdára, ami a csapatából a második legmagasabb mutató.

Nem csupán a mezőnymunkában volt kiemelkedően hasznos Kleinheisler játéka. Egészen meglepő, de 14 cselt (50%-os hatékonyság) húzott meg a meccsen, amivel toronymagasan a mezőny legvállalkozóbb kedvű játékosának mondhatja magát – a lista második helyén csapattársa, Mirko Maric (7) áll. Azért is szokatlan ez a magas szám a magyar középpályástól, mert átlagosan 3,7 csellel próbálkozik meccsenként.

Két lövéssel riogatta az ellenfél kapuját, egy ízben a kapus hárított, másik alkalommal pedig csúnyán fölé lőtte a labdát nagyjából húsz méterről. Egyébként is jellemző rá, hogy előszeretettel tüzel, főleg a tizenhatoson kívülről; az alábbi ábrán jól látható, hogy kísérletei nagyobb hányadát a vonalon kívülről szerzi. Mérkőzésenként átlagosan 1,36 lövéssel próbálkozik, de ebből csupán 28% talál kaput.


*A piros a gólok számát jelenti, a fekete pont a kaput eltaláló lövéseket, a fekete iksz pedig a kaput el nem találó vagy blokkolt kísérleteket.

Ha a Hajduk elleni meccsből indulunk ki, mindenképpen jó benyomást keltett Kleinheisler játéka, kiemelkedő teljesítménnyel rukkolt elő. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy ugyan nincs rossz szezonja a magyar középpályásnak, egyetlen statisztikai mutatóban sem képes felvenni a versenyt azokkal a számokkal, amiket első félévében, 2019 tavaszán nyújtott az Osijekben. És, hogy mennyire szeretik a szurkolók Kleinheislert Eszéken? A februári hónap játékosa szavazást magabiztos előnnyel, 39%-kal vezeti, míg a második Mirko Maric csupán 17%-on áll. Itt tudjátok megnézni az aktuális állást!

Tóth Balázs

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x