Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

null
Labdarúgás
10 perc
2021. 05. 19.

Leicester City: az FA-kupa-diadal után is éhesek a „rókák”

Author avatar
A Premier League 2016-os bajnoka 137 éves történetében először örülhetett FA-kupa-diadalnak. Ez az év így akkor is felejthetetlen marad, ha Jamie Vardyék mégis elrontanák a bajnoki hajrát. Bajnokok Ligája-indulás ide vagy oda, valódi nagycsapat formálódott Leicesterben.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A Leicester City FA-kupa-győzelme sok szempontból számít különlegesnek, egyebek mellett a korántsem szokványos kötelék miatt, amely tulajdonos és csapat, illetve tulajdonos és szurkolók között szétszakíthatatlanul feszül. A mai vészterhes, az európai Szuperliga rémképével borzolt időkben, amikor angliai topklubok fanatikusai tüntetnek vehemensen a szerintük az egyesületet pusztán fejőstehénnek tekintő gazdák ellen, kéretik különös becsben tartani azt a love storyt, ami a thaiföldi Srivaddhanaprabha család és a „rókák” rajongói közt az évek alatt íródott. Nyilvánvalóan minden a 2016-os, az évszázad sportcsodájaként emlegetett bajnoki címmel kezdődött, s mélyült tovább a családfő Vichai bő két évvel ezelőtti, tragikus halálával. Az örökséget korát meghazudtoló érettséggel viszi tovább legkisebb fia, Aiyawatt, azzal a törődéssel, ami édesapját is jellemezte. Nem véletlenül igyekezett a kupagyőzelem után lerángatni őt az ünneplő játékosok közé Kasper Schmeichel, nemkülönben Brendan Rodgers, aki már csak azért is lelki társra lelt Aiyawattban, mert főnökéhez hasonlóan korán elvesztette édesapját (az északír tréner az édesanyját is).

 

„Azóta, hogy két és fél éve megérkeztem Leicesterbe, elképesztő lelkesedéssel támogat – mondta a Chelsea elleni győzelmet követően Rodgers. – A múltunk is összeköt, ahogy az is, hogy mindketten nagyon ambíciózusan igyekszünk a csapatot egyre jobbá tenni. Ugyancsak szerencse, hogy Aiyawatt érti a futballt. Tudom, hogy ő és az édesapja is nagyon meg akarta nyerni ezt a serleget, nagyon jó érzéssel tölt el, hogy ezt az örömöt legalább neki meg tudtuk adni.”

 

Az apai küldetés, hogy az FA-kupát egy nap el kell hódítani, Aiyawattot legalább annyira inspirálta, mint a szurkolókat, akik a fináléban „Vichai-nak volt egy álma” feliratú sálakat lengetve éltették az elhunyt elöljárót, a főnökük emlékét szívükben őrző játékosok pedig Vichai arcképével ellátott pólót viseltek a mez alatt.

 


Az álomból aztán valóság lett. Sokat elárul persze a tulajdonos szerénységéről, hogy Schmeicheléknek a díjátadó ceremóniára úgy kellett lekönyörögni a gyepre főnöküket. Ő pedig, miközben a leicesteri közönséget tapsolta, folyamatosan az égre mutogatott, jelezve, ezt a sikert valaki onnan fentről is segítette. A csapat, értékelve a tulajdonos fáradozásait, úgy döntött, megilleti őt az „első éjszaka joga”; Aiyawatt vihette magával éjszakára a trófeát, amit legalább olyan szorosan ölelt, mint kis óvodás a plüssmaciját.

Ha valaki ad, kap is, pufogtathatnánk el a közhelyet, bár jelen esetben igaz is. A Srivaddhanaprabha família nem csak a klubra és játékosaira, a leicesteri lakosokra is szinte családtagként gondol, szerepvállalásuk kezdete óta rengeteget áldoznak jótékonysági akciókra, támogatják a városi kórházakat, a rászorulókat, ahogy az elhunyt családfőben, Aiyawattban sem teng túl az egó, szerényen, tiszteletet mutatva mások iránt éli mindennapjait és irányítja imádott klubját, ezért is kap annyi szeretetet maga is. S már csak ezért is volt iszonyatosan hosszú az a bő egy év, amelyet a járvány miatt távol a csapattól kellett töltenie, bár Whatsapp-csoportban tartotta a kapcsolatot a hozzá oly közel álló játékosokkal. Mert ez tényleg egy nagy család. Szombat óta immár ünneplő család.

A Leicester City ötödször veselkedett neki az FA-kupa elhódításának. 1949, 1961, 1963 és 1969 után jutott ismét döntőbe. Az első négyet egyaránt elbukta. Hogy ötödszörre összejöjjön a bravúr, Rodgers bevetett egy motivációs trükköt. Nem akarta persze túltolni a meccsre hangolódást, anélkül is hype-olták rendesen a finálét, de igyekezett az érzelmekre hatni.

A Wembley vendégöltözőjét elfoglaló leicesteri játékosokat mintegy a nagy nap mementójaként az őket ábrázoló, félalakos képeslap (rajta a párosítással) várta a helyükön, amelyek hátoldalán szeretteik egy-egy üzenete virított. Volt, aki a szüleitől, más a feleségétől, megint más a gyerekétől kapott néhány, az érzelmeket felkorbácsoló buzdító szót, ha nem lett volna elég magasan a motivációs szint, ezután az egekbe szökött.

S egy valamiben mindannyian megegyeztek: nem akarnak még egy olyan szezonvéget, mint amilyen a tavalyi volt.Akkor a Leicester elcsúszott a ligakupa-elődöntőjében a jóval esélytelenebbnek vélt Aston Villával szemben, a PL utolsó 14 játéknapjából pedig mindössze hármat vívott meg győztesen, tetemes előnyt elherdálva maradt így le a BL-indulásról. Rodgers akkor csapatépítő kibeszélőshow-ra hívta össze fiait egy berkshire-i hotelben, ahol mindenki őszintén elmondhatta, mi siklott félre a szezon utolsó harmadában, de maga is kifejtette, min kellene változtatni azért, hogy a Leicester sajátja legyen a nagy csapatokra oly jellemző győztes mentalitás. Az FA-kupa-döntő előtt ugyanitt gyűltek össze a csapattagok, onnan indultak el a Wembley-be. Inspirációra már az öltözőben is lelhettek: egyrészt merítkezhettek a rájuk váró üzenetekből, másrészt Rodgers szavaiból, aki körbejárva a helyiséget, minden egyes játékosával váltott néhány szót. A győztes gólt szerző Youri Tielemans-szal ugyancsak.

 


A belga klasszis amúgy tökéletes példája a Leicester City irigylésre méltó klubfilozófiájának. Tielemanst 2019 januárjában vette kölcsön az AS Monacótól, azután, hogy a France Football a szezon legnagyobb csalódásai közt jegyezte az akkor 21 esztendős középpályást. Leicesterben viszont jól tudták, különleges képességek lakoznak a játékmesterben, amit csak elő kell belőle csalogatni, mindenekelőtt megteremteni azokat a körülményeket, amelyek közt tehetsége kivirágozhat. Mármost olyannyira jól sikerült Tielemanst a csapatba építeni, hogy 2019 nyarán számos nagy klub, köztük a Manchester United és a Tottenham Hotspur jelentkezett be érte (nem szólva a spanyol és olasz kérőkről). A belga azonban értékelte a Leicester erőfeszítéseit, azt a törődést, amit iránta mutatott a klub, nem sokat hezitálva a King Power Stadionba írt alá négy évre, 40 millió fontért. Meglehet, az a videóüzenet is hatott, amit Vardy küldött csapattársának, fenyegetőleg:

 

„Megmondhatod az ügynöködnek, ha nem hozzánk írsz alá, a két kutyámat küldöm rátok.”

 

Tielemans pedig azóta is klasszis módjára futballozik, idén egyenesen világklasszisokat idézően, a döntőben szerzett bombagólja a legemlékezetesebbek közül való. Akik hisznek a karmában, azoknak pláne felejthetetlen marad. A 2018-ban eltávozott Vichai idén a 63. születésnapját ünnepelné. Vajon hányadik percben talált be a belga?

Bár korántsem csak a sors akarta, hogy a Leicesternek valahára sikerüljön elhódítani a régen vágyott serleget, az sokkal inkább annak a szisztematikus munkának az eredménye, amely a klubot az utóbbi öt évben jellemzi. A bajnokságot nyerő együttesben a dolgos iparosok mellett három extraklasszis szerepelt ugyebár: N’Golo Kanté, Riyad Mahrez, valamint a gólfelelős Jamie Vardy.

Az aranyérmes keret értéke nem is volt különösebben magas, a Transfermarkt.de számításai szerint mintegy 160 millió euró. Mármost a jelenlegi állomány értékét 475 millió euróra becsülik, az testvérek közt is több, mint 300 milliós növekedés.

A Leicester a remek toborzómunkán felbuzdulva – Kantét a Caenben szúrta ki a nagyszerű felfedező Steve Walsh, és vette meg hatmillió fontért, hogy aztán egy év múltán, bajnoki címmel a tarsolyban 32 millióért adja tovább; Mahrezt ugyanő vitte Le Havre-ból Leicesterbe kevesebb, mint 500 ezer fontért, a klub négy évvel később 60 millióért passzolta el a Manchester Citynek; de ugyancsak Walsh bízott a góljait az ötödosztályban rugdosó Vardy addig feltáratlan képességeiben, ahogy Danny Drinkwateren is tízmilliókat nyert a klub, amikor a Chelsea-nek passzolta el – folytatta a kincskeresést, annál is professzionálisabban, mint azelőtt. Az eredmény pazar: Caglar Söyüncü, Wesley Fofana, James Justin, a korábban megszerzett Wilfred Ndidi, Tielemans, James Maddison, a saját nevelés Harvey Barnes együtt több százmillió fontos érték, és ha áldozni is kellett rájuk, az említett eladásoknak hála volt mit befektetni. S mert a klub értő szakmaisággal építkezik – hogy mást ne mondjunk, egy évben csak egy kulcsembert enged el, 2016-tól sorrendben Kantét, Drinkwatert, Mahrezt, Harry Maguire-t és Ben Chilwellt, vár áll ott, hol egykor kőhalom.

Ahhoz persze, hogy a játékoskeret tudásához méltó eredmények szülessenek, akadt még egy dolga a klubvezetésnek: megtalálni a megfelelő edzőt. Rodgers személyében azt is sikerült. A man-managementben (azaz, hogy miképpen bánjunk játékosainkkal) rendkívül erős, taktikailag flexibilis, a játékrendszereket előszeretettel változtató, futballistáinak mégis nagyon pontos üzeneteket közvetítő, az intenzív, energikus támadófutballban hívő tréner akkor is telitalálat Leicesterben, ha egyesek előszeretettel vádolják azzal, szokása a végén elbukni. Kétségtelenül így volt ez 2014-ben, a bajnoki cím küszöbén Liverpoolban, illetve tavaly Leicesterben. De ugyanez az edző nyert meg mindent celtices időszakában (és hol tart távozása óta a Celtic?!), vitte fel az élvonalba a Swansea Cityt, és faragott FA-kupa-győztes élcsapatot a Leicesterből. Amelyik akkor is az angliai elit tagja immár, ha történetesen újra elbukja a BL-indulást. Van azonban még egy meccse megcsípni a top négyet, a Tottenham Hotspur ellen, és ha van klub, amelyikre nem érdemes előre legyinteni, az a Leicester.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Képek: Getty Images

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.