Újpest FC: Minden jó, ha vége?

Lezárult a 2020–2021-es OTP Bank Liga, így egyfajta szezonösszegzésként visszatekinthetünk a magyar élvonal csapatainak teljesítményére. Sorozatunk hetedik részében a hatodik helyen végző Újpest FC évadját dolgozzuk fel.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Amikor a tavalyi bajnokság befejezése előtt véget ért Újpesten a Vignjevics-éra, sokan fellélegeztek a negyedik kerületben, mondván, az új impulzusok, új ingerek hatására hátha előbb-utóbb újra elfoglalja méltó helyét a lila-fehér klub a magyar futball hierarchiájában.

Jött a szintén szerb Predrag Rogan, látott és győzött, magabiztosan tartotta a legjobbak között a csapatot, pedig alaposan legyezgette a kiesés szele. Az új vezetőedző szárnyakat adott az üveglábú szélső Simon Krisztiánnak, aki a bajnoki hajrában gólokkal és gólpasszokkal vette hátára a csapatot, amely végül az idei évhez hasonlóan a felsőházban, a hatodik helyen ért célba.

A felszabadult szezonhajrá után joggal gondolták azt a szimpatizánsok, hogy valami fejlődés elindul, ám ehelyett azzal kellett szembesülniük, hogy a csapat ingyen elkótyavetyéli a legjobbjait. A gólfelelős Novothny Soma a német másodosztályt épp a napokban megnyerő VfL Bochum gárdájához távozott, a középpályáról Zsótér Donát Kispestre tette át a székhelyét, a védelem oszlopa, a csapatkapitány Litauszki Róbert a másodosztályú Vasas mezére cserélte a lila-fehér dresszt, állandó társa Jonathan Heris némi ciprusi vakáció után a belga Eupenhez szerződött, a mindenoldali szélső Balázs Benjámin pedig az újonc MTK hívásának nem tudott ellenállni. Mindnyájuknak lejárt a szerződése a Megyeri úton, pedig egy ügyesebb klubvezetés magyar szinten komoly haszonnal adott volna túl ezeken a játékosokon, ha egyáltalán hagyja őket elmenni. Rajtuk kívül átigazolási díj fejében – igaz, már a bajnokság kezdetét követően – távozott még a baloldali bosnyák futógép Dzenan Burekovic, valamint a nigériai szűrő Obinna Nwobodo, őket a török élvonalbeli Göztepe vásárolta meg kvázi csomagban. Az egykor utánpótlás válogatott csatárígéretről, Koszta Márkról is könnyedén lemondtak a klubnál, ő Zalaegerszegen kötött ki, mint ahogy megkapta az útilaput az Andreias Calcan, Jakub Sedlacek kettős is, talán értük csordult ki a legkevesebb könnycsepp a lila-fehér szurkolók szeméből.

Az tehát a látható volt, hogy az új idényben aligha a magyarokra épül majd az Újpest FC csapata, noha éppen minden csapatrészben így is maradt egy-két honfitársunk (Banai Dávid, Máté Zsolt, Szakály Péter, Csongvai Áron, Simon Krisztián és Bacsa Patrik). Az érkezők között  köszönthették újra Újpesten a korábban már a csapatnál szereplő, korosodó szerb mélységi irányítót, Nikola Mitrovicsot, a válogatott 2016-os Eb-hőseinek egyikét, Stieber Zoltánt és testvérét Andrást, az AS Roma akadémiáján pallérozódó, Újpestre a francia másodosztályból érkező elefántcsontparti középcsatárt Junior Tallót, de régi ismerősként csatlakozott a klubhoz a georgiai Giorgi Beridze is. Ők voltak az ismertebb nevek, a védelmet és a többi hiányposztot igyekeztek itthon kevésbé ismert futballistákkal feltölteni, így például lila-fehér mezt öltött a szerb Nemanja Antonov és Miroszlav Bjelos, a montenegrói Jovan Baosic, de találtak a scoutok koszovói (Lirim Kastrati), portugál (Marco Cerqueira) és görög (Jorgosz Kutrumpisz) védekező specialistát is.

 

Stieber Zoltán visszatérése egykori nevelőklubjához nagy öröm volt a lila-fehér szurkolóknak (fotó: nso.hu)


 

A nehézkes őszi idény

Kis túlzással még egymásnak mutatkoztak be az új fiúk, amikor már elkezdődött az idény. A Paks vendégeként aratott 2-1-es siker alkalmával Simon Krisztián duplázott, így ő tehát ott folytatta, ahol abbahagyta az előző bajnokságot. Noha azonban az újpesti 7-es a következő négy bajnoki közül hármon is betalált, győzelmet csak a Honvéd idegenbeli 2-1-es legyőzésekor könyvelhetett el a csapata, miközben nem bírt az újonc Budafokkal (1-1), kikapott a Puskás Akadémiától (2-3) és a Kisvárdától is (2-4).

 

Predrag Rogan őszi, ideálisnak vélt Újpestje, kár, hogy ritkán tudta így felküldeni a pályára a srácokat


 

A hatodik játéknapon hatalmas gyomrost kapott az Újpest, a MOL Fehérvár mosta fel velük a padlót (5-1), majd a Mezőkövesd legyőzése (1-0) után a menetrendszerű vereség jött a derbin (FTC, 0-2). Ezután viszont a csapat egyik legnagyobb és legerősebb ellenfele következett: a COVID-19. A beszámolók szerint nagyon sok játékos megfertőződött és bár az MTK ellen még ki tudtak állítani egy szégyent nem valló ificsapatot, néhány tapasztaltabb (és ami a fő, egészséges!) spílerrel, 4-0-ára győzött ellenük a fővárosi rivális. Itt jegyezzük meg: a pályára lépő 14 újpesti futballistából kilencen (!) voltak 19 évesek vagy fiatalabbak, és mindannyian ezen a mérkőzésen debütáltak az élvonalban.

Ekkor azonban még rosszabbra fordult a helyzetük és a következő héten már állítólag a felnőtt csapatból csak két játékosuk maradt egészséges, így miután a DVTK nem ment bele a soros bajnokijuk elhalasztásába, a fővárosiak el sem utaztak Miskolcra, így játék nélkül szenvedtek 3-0-s vereséget.

Ezzel a két nagyarányú vereséggel Roganék kiesőhelyre csúsztak a tabellán, és nagyon jót tett nekik a novemberi válogatott szünet.

Az ezer sebből vérző, elveszített játékosait nehezen és rossz állapotban visszaszerző együttes a következő négy bajnokin három döntetlen mellett (Paks, Budafok, Kisvárda mindannyiszor 1-1) egy vereséget tudott felmutatni (PAFC 1-2), így egyre nehezebb helyzetbe került. Ám ahogyan azonban az előző szezonban, úgy most is sikerült valahogy összerántaniuk magukat Simonéknak: előbb a Honvéd ellen szereztek kulcsfontosságú három pontot (2-1) hét nyeretlen bajnoki után, majd az ősz zárásaként a szintén a kiesés ellen menekülő Zalaegerszeget is két vállra fektették egy Tallo-duplával (3-2). Utóbbi mérkőzés azért is volt érdekes, mert az azt követő élő tévéinterjúban jelentette be távozását Predrag Rogan.

 

Horrorból tündérmesébe – a tavaszi szezon

A téli pihenőre kilencedik helyen vonulhattak a lila-fehérek 19 egységgel, ami néggyel volt több, mint a már kiesőhelyen tanyázó Budafoknak volt. Érezhető volt, hogy valami nem stimmel a klub körül, folyamatosan ment a háttérben a csatározás az UTE és az Újpest FC között, főként a címervitában, de egyéb jogi ügyekben is, a belga tulajdonos Roderick Duchatelet-t majd’ minden szurkoló a pokolba kívánta ekkora és bizony sokan visszasírták már azokat az időket, amikor a sokat szidott Nebojsa Vignjeviccsel évekig a középmezőny elején keresgélte helyét a szebb napokat is megélt klub.

Rogan távozása után az új maestro az a Michael Oenning lett, aki azt az egyedülálló bravúrt hajtotta végre néhány éve egy kerülettel odébb, hogy miután bronzérmet és Európa-liga-indulást harcolt ki a Vasassal, abban a szezonban ki is ejtette őket az NB I-ből. A német szakvezetőnek tehát szép számmal akadtak pártolói, ugyanakkor ellenzői is és sokáig nem is tűnt úgy, hogy a munkássága sikersztori lehet.

A téli mercato során egymásnak adták a kilincset a légiósok: az Izlandra kölcsönadott középpályás Aron Bjarnason a helyi bajnokság befejeztével visszatért Újpestre, de valószínűleg csak azért, hogy elbúcsúzzon végleg az itteni kollégáitól, azonnal tovább is állt és a svéd élvonalbeli Sirius alkalmazásába szegődött. A nyáron kölcsönvett szerb támadó Petar Grgics olyannyira nem sok sót evett meg a negyedik kerületben, hogy fél év után vissza is küldték hazájába, mellettük pedig annak a Rácz Barnabásnak köszönték meg a szolgálatait, aki az ősszel egyetlen percet sem játszott a klub felnőtt csapatában. Az érkezők oldala ennél is izgalmasabban alakult: még novemberben szerződtettek egy fiatal nigériai támadót, bizonyos Simeon Ajanah-Chinedu-t, aki az NBIII-as tartalékcsapatban 13 mérkőzésen egyetlen gólra sem (!) volt képes, a felnőtt keretben pedig számításba sem vették. Pontosan ugyanennyit tett hozzá az élvonalbeli csapat szerepléséhez a guineai Victor Kantabadouno, akinek azonban még az MLSZ adatbázisában sincs adatlapja, hiába szerepel az Újpest honlapján az első csapat keretének tagjaként (jóllehet, ő kölcsönbe érkezett a guineai Wakriya AC-től).  Hozzájuk képest szinte már bombaigazolás volt a másfél éve klub nélküli, egyszeres belga válogatott támadó középpályás Yassine El Ghanassy, aki pontosan annyiszor lépett pályára a magyar élvonalban a tavasz folyamán, mint annak idején hazája válogatottjában. Emellett sikerült még szerződtetni a francia középpályást, Yohan Croizet-t Belgiumból, aki legalább tényleg magával hozta a színes ceruzáját és üde színfoltja volt a tavaszi Újpestnek.

 

 

A klubhonlap szerint El Ghanassy és Kantabadouno is az első csapat tagja. (fotó: ujpestfc.hu)


 

Noha Oenning nem győzte hangsúlyozni, hogy nincs varázspálcája és ő csak egy futballedző, akinek időre van szüksége, mire csapatot gyúr a rendelkezésére álló futballistákból, arra talán ő sem gondolt, hogy ilyen tragikusan indul a csapat 2021-es éve.
Kezdetben a német szakvezető is a Rogan-féle 4-2-3-1-ben próbálta játszatni csapatát, de vajmi kevés sikerrel: a tavaszi nyitányon, az akkor még Márton Gábor vezette MOL Fehérvár tartott gálaelőadást a Szusza Ferenc Stadionban (0-5), majd egy vitatott bírói ítéletekkel tarkított meccsen Mezőkövesdről is pont nélkül távoztak a fővárosiak (2-3). A február harmadikán lejátszott Ferencváros elleni mérkőzés (0-4) után pedig sokan biztosnak tartották, hogy az Újpest lesz az egyik kieső. Három meccs, három vereség 2-12-es gólarány, újra kiesőhely, bizonyára nem ilyen kezdésről álmodtak a negyedik kerületben.

A 20. fordulóban az MTK vendégeként lejátszott meccs azonban egyfajta fordulópontnak bizonyult. Bár a hazaiak már a mérkőzés elején vezetést szereztek, az ihletett formában játszó Simon Krisztián vezetésével fordítani és nyerni tudtak a fővárosi rangadón. Többek között egy ilyen parádés góllal:

 

 

A Magyar Kupában ezután lendületből megverték idegenben a másodosztályban jól teljesítő Szolnokot 2-0-ra amivel a nyolcaddöntőbe jutottak, majd bosszút álltak a DVTK-n, a bajnokságban az ősszel elmaradt bajnokiért (1-0).

Bár ezután Zalaegerszegen nagyon simán kikapott az Oenning-csapat (0-3), ezt követően sorozatban három tétmeccset is meg tudtak nyerni (2-1-re Felcsúton a kupában, Pakson 3-1-re, és otthon a Budafok ellen 2-0-ra a bajnokságban) amivel végre kiegyenesedni látszott az Újpest. Márciusban a Mezőkövesd hazai pályán, büntetők által történő legyőzésével egy lépésre került a csapat a Magyar Kupa döntőjétől, és a bajnokságban is szorgalmasan gyűjtögette a pontokat, így egyre inkább eltávolodott a kiesőzónától.

A kupadöntőbe Kisvárdán jutottak be Simonék, miután Beridze góljával 1-0-ra nyerni tudtak a Várkerti Stadionban, míg a 29. fordulóban aratott Mezőkövesd elleni 3-0-s győzelem azt jelentette, hogy már csak a csillagok legdrasztikusabb együttállásával volt elképzelhető az Újpest FC élvonalbeli búcsúja. A bajnokságban innentől kezdve már finoman szólva sem törte össze magát az együttes – bár Diósgyőrben szerzett egy olyan pontot a 32. körben, amellyel gyakorlatilag a másodosztályba lökte riválisát- jól lehetett érezni rajtuk, hogy valójában már a kupadöntőre fókuszálnak.

A Puskás Arénában megrendezett összecsapáson az a MOL Fehérvár volt az ellenfelük, amelyet előzetesen a legtöbben esélyesebbnek tartottak, de hosszabbítás után kettős emberelőnyben a meglepetésember Lirim Kastrati góljával felülkerekedtek riválisukon és 2018 után újra megszerezték a serleget, kvalifikálva ezzel magukat a jövő évben debütáló új nemzetközi sorozatra, az Európai Konferencia Ligára.

 

Jogos volt az öröm Újpesten, nehéz idényt zártak trófeával a lila-fehérek (fotó: infostart.hu)


 

Az utolsó bajnokin egy közönségszórakoztató mérkőzésen 5-4-re legyőzték a Zalaegerszeg csapatát, így végül a felsőházban, a hatodik helyen zártak 43 megszerzett ponttal, ami eggyel több, mint amennyit egy évvel korábban gyűjtöttek, de alighanem az jelenti a legnagyobb örömöt minden Újpestért szorító számára, hogy ez a hányattatásokkal teli szezon végre véget ért.

 

Fent és lent

+ Kupagyőzelem.

Mindenképp idekívánkozik a csapat kupagyőzelme, amely a bajnokságban nyújtott kaotikus teljesítmény ellenére egy nagyon komoly fegyvertény.

+ Oenning igazsága.

A német edző a tavasz elején többször is hangsúlyozta, hogy időre lesz szüksége, mire összeáll a csapata, és így is lett. A bajnokság hajrájában, valamint a kupadöntőben is egy olyan Újpest játszott, amelyik tudta, mit akar és tudta, hogyan érheti el azt – időnként még felforgatott összeállításban is, lásd a diósgyőri bajnokit, amikor öt eltiltottja nélkül szerepelt az együttes.

+ Mitrovics teljesítménye.

Noha a harcedzett szerb középpályás januárban már 35 esztendős lesz, nem játszik rosszabbul, mint mondjuk tette azt tíz éve, első újpesti szereplése idején. Futómennyiségben és sebességben már nem versenyezhet a fiatalabb ellenfelekkel, a helyezkedése, labdabiztossága és hosszú átadásai ma is tanítani valóak, emellett pedig mindig harcosan, motiváltan játszik. Időnként a védelem előtt szerepelt, néha a csatár mögött, sőt, megfordult a védelem tengelyében is, mindenhonnan képes volt mozgatni, irányítani a csapat játékát. Nem véletlen, hogy Banai és Simon távollétében ő viselhette a csapatkapitányi karszalagot.


 

– Ha már a légiósok.

Nem az a gond feltétlenül, hogy sokan vannak, hiszen a futball globalizálódik, ezt tudomásul kell vennünk, az már inkább probléma, hogy sok olyan játékost is szerződtet egy ilyen komoly tradíciókkal bíró klub, akik valószínűleg nem méltóak arra, hogy a mezét viseljék. Egyszerre támad kedve nevetni és sírni az embernek, ha arra gondol, hogy Fazekas Lászlóban, Szusza Ferencben és Victor Kantabadounoban az a közös, hogy mindannyian az Újpest FC támadói voltak valaha (legalábbis papíron).

– A csatározások.

Fentebb már említettük, sajnos itt is újra elő kell hozni, mert nincs nyugalom a klub körül. Tulajdonosellenes hangulat, szurkolói bojkott, két sportszervezet harca (UTE-ÚFC), címervita, mind-mind olyan dolog, ami nem szolgálja, hogy Újpesten erős, egységes csapat legyen, amelyet vállt vállnak vetve támogat minden szurkoló, lila-fehér érzelmű szakember és szülő.

–  67 kapott gól.

Ennél többet csak a sereghajtó Budafok kapott idén (74), és ez még úgy is rémisztő, ha tudjuk, hogy ősszel volt két meccs, amire előbb félig az ifjúsági csapatával állt ki az Újpest (MTK, 0-4) majd már azzal sem (DVTK, 0-3). Ha ezt a hét gólt levesszük, 60 góllal is harmadik lenne a kapott gólok listáján az együttes.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Mi vár az Újpest FC-re?

A jól értesültek tudni vélik, hogy már a küszöbön áll a tulajdonosváltás és Roderick Duchatelet órái meg vannak számlálva. Még tavasszal röppent fel a hír, mely szerint egy, a MOL Fehérvárt is irányító Garancsi István üzleti érdekeltségébe tartozó cég lehet a klub új tulajdonosa. Ez azonban most még csak pletyka, azonban ha valósággá válik, sok minden megváltozhat a IV. kerületben. Ami a szakmai oldalt illeti: amit biztosan állíthatunk ezekben a napokban, az az, hogy a védelem oszlopa és Oenning egyik bizalmi embere az észak-macedón EB-keretbe is bekerült belső védő, Kire Ristevski egészen biztosan távozik, új kenyéradója a ciprusi AEL Limasszol már be is jelentette a szerződtetését. Mondhatnánk, hogy a kapott gólok tekintetében nem is kár, hogy a védelemből van biztos távozója az Újpestnek, de azt hozzá kell tennünk, hogy Ristevski alapvetően felfelé lógott ki még ebből a gyengécske csapatrészből is. Nagy kérdés, hogy a kétségkívül tehetséges, jobb napjain az NB I topkapusai közé tartozó Filip Pajovic kíván-e újabb egy évet padozni az első számú hálóőrnek kinevezett Banai Dávid mögött, ha nem, úgy biztosan kapust is kell szerződtetnie a klubnak.

A védelmet nem csak Ristevski távozása miatt, alaposan meg kell erősíteni, a középpálya az Ovono–Mitrovics–Csongvai–Szakály–Croizet ötössel rendben lévőnek tűnik, a támadósor viszont megint olyan terület, amely biztosan vérfrissítésre szorul. Simon Krisztián és Stieber Zoltán ha egészségesek, alapemberek, de a sérülékenységük miatt nehéz rájuk tartósan építeni, míg legelöl Junior Tallo-nak nincs igazi helyettese. El Ghanassyt és Kantabadounot már épp eleget emlegettük, de Bacsa Patrik is úgy hozott le ebben az évben 22 bajnoki mérkőzést, hogy nem tudott a kapuba találni. A házi gólkirály Beridze teljesítménye felkelthette külföldi csapatok figyelmét, nem kizárt, hogy Belgiumból is figyelik, ahol korábban már szerepelt. Az azonban biztos, hogy hat-nyolc erősítést nem jelentő játékostól már holnap megválhatna a klub, a szurkolók nem siratnák őket hosszasan. Ugyanakkor fél szemmel az Európai Konferencia Ligára is figyelniük kell Oenningéknek, ha komolyak a szándékaik, akkor fontos mielőbb minőségi igazolásokat nyélbe ütni, mert még az európai labdarúgás harmadik vonalában is kevés lehet az, ami idehaza egy felsőházi helyezéshez elegendő, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg nincs ember a klub körül, aki jövőre is a kiesés elkerülése ellen kíván harcolni.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

A sorozat részei:

MTK

Mezőkövesd

Zalaegerszeg

Honvéd

Diósgyőr

Budafok

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zoltán
Zoltán
1 hónapja

Simeon Ajanah-Chinedu-t középső védőnek igazolták. Rajta csak annyiban érdemes számonkérni a gólokat mint bármely más középső védőn. De az igaz, hogy egyetlen felnőtt meccse sem volt.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x