Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
12 perc
2021. 03. 22.

Megfogyva bár, de törve nem – rájuk számíthat Gera Zoltán, az U21 Európa-bajnokságon

Author avatar
Március 24-én kezdődik a részben hazai rendezésű, U21 Európa-bajnokság, ennek apropóján mutatjuk be a magyar válogatott keretét. Hazánk U21-es válogatottjának ez lesz az ötödik Eb-részvétele, 1996 után az első. Érdekesség, hogy eddig mindegyik tornán, amelyen részt vett Magyarország, legalább a negyeddöntőig menetelt. A legjobb nyolcba kerülésért tovább kell jutni, de nem lesz könnyű dolga Gera Zoltán legénységének, mert bombaerős csoportba került: a kétszeres győztes és legutóbb döntőző németekkel, a 2019-ben elődöntős Romániával, és a selejtezőben legtöbb gólt szerző, újabb aranygenerációt dédelgető hollandokkal kell megküzdenie.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

KAPUSOK

Mióta Gera Zoltán 2019 nyarán átvette a válogatott irányítását, nyolc mérkőzést játszottak le. A nyolc mérkőzésen ötször a csapatkapitány, Demjén Patrik állt a kapuban, míg három alkalommal Varga Ádám védett. Túlzás lenne azt állítani, hogy megkönnyítette a szövetségi edző döntését az, hogy előbbi pozitív koronavírus tesztje miatt, utóbbi pedig sérülése miatt hagyja ki a tornát. Jogosan tehetjük fel a kérdést:

ki fogja védeni a válogatott kapuját? 

Az NB I-es újonc Budafok kapusa, Bese Balázs mellett a budaörsi Kovács Péter, illetve a pozitív tesztet produkáló Demjén helyett az utolsó pillanatban behívott Auerbach Martin került be a keretbe.

Bese négy Magyar Kupa- és négy NB I-es mérkőzésen védett, míg Kovács 27 másodosztályú bajnokival került be – az első kerethirdetés alapján következtethetünk, hogy kettőjük közül kerül ki a válogatott hálóőre. Kovács annak ellenére hozott hét clean sheetet a Budaörsben, hogy csapata az ötödik legtöbb gólt (45) kapta eddig az NB II-ben. Bese a legutóbbi négy bajnoki fordulóban lépett pályára, hat gólt kapott, egy büntetőt hozott össze – gyorsan tegyük hozzá, „utas” volt az esetnél és kivédte Nikola Mitrovics tizenegyesét –, és debütálásán nem kapitulált a Kisvárda ellen. Auerbach a szlovákok ellen mutatkozott be az U19-es nemzeti csapatban februárban. Az idény elején a koronavírus-járvány sújtotta Puskás Akadémiában két bajnokin és egy Európa-liga-összecsapáson volt a pályán.

Újoncok: Bese Balázs

 

Tudtad?

A 22 éves Demjén Patrik már ötödik éve a magyar U21-es válogatott első számú kapusa, így különösen fájó lehet a hiánya. A ZTE hálóőre alig 18 évesen mutatkozott be az akkor még Michael Boris által irányított együttesben, s azóta mindössze négy olyan mérkőzése volt a csapatnak, amikor nem ő állt a gólvonal előtt. De nem csupán a mindenkori U21-es vezetőedző számított rá, Berndt Storck 2015-ben beválogatotta az U20-as világbajnokra utazó névsorba névsorba, ahol ugyan pályára nem léphetett, 16 évesen a keret legfiatalabb tagja volt.   

 

 


(X) Így nyerhetsz 20-szoros pénzt magyar – lengyel meccsel:

Exkluzív promóció! Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre és fogadj 20-szoros oddson a Magyarország-Lengyelország vb-selejtező három kimenetelének valamelyikére! Hogyan működik? Kattints a lenti linkre, regisztrálj és kösd meg első fogadásodat! 

>>> Kérem a 20-as szorzót!


 

VÉDŐK

Nyílt titok volt, hogy ugyan életkora alapján beférne a csapatba, mégis Marco Rossi számít Szalai Attila szolgálataira a nagyválogatottnál. A Fenerbahce játékosát a Parmában légióskodó Balogh Botond helyettesíti, aki az idei szezonban már két Serie-A és egy Coppa Italia-mérkőzésen is szerepelhetett. Párharcokban erős, labdabiztos, bátran cipeli fel a játékszert – méltó utódja Szalai Attilának, aki hasonló erényekkel rendelkezik. Nagy jövőt jósolnak Baloghnak, az U21 Európa-bajnokság tökéletes színtér lehet a bizonyításra, illetve ne feledjük, hogy – 2002-esként – 18 évesen a keret legfiatalabb tagja. Gera eleinte három belsővédővel próbálgatta a védelem tengelyét, ám az utóbbi időben inkább négyvédős rendszerben játszanak. Balogh „párja”, Nagy Zsombor lemarad a tornáról a pozitív koronavírus tesztje miatt, hasonló okok miatt marad távol a Vasas középhátvédje, Szilágyi Zoltán. Gergényi Bence hiányát is megérezheti a csapat, aki az eddigi mérkőzéseken egyértelműen Gera első számú választása volt a védelem bal oldalán, azonban mivel a zalaegerszegi futballista nemrég épült fel a koronavírusból, elővigyázatosságból nem kapott meghívót.

Jó hír, hogy az A-válogatott-kerettag, Bolla Bendegúzra számíthat Gera Zoltán. Bolláról a lengyel Jaroslaw Gambal is áradozott: előszeretettel segíti a támadásokat, labdavesztésnél azonnal ráteszi a nyomást a labdásra, jól fedezi a tengelyt, így kiszorítja az ellenfelet az oldalvonal felé. Bollán és Baloghon kívül a Paksba idén berobbanó Tamás Olivér, az MTK-s Varju Benedek, és a Haladásban játszó Mocsi Attila a védelem tengelyében, míg a PAFC játékosa, Deutsch László és a budafoki Huszti András a széleken lesz bevethető.

Újoncok: Mocsi Attila, Tamás Olivér, Varju Benedek

Tudtad?

A védelem összeállításánál szóba jöhetett volna az angol harmadosztályú Wimbledon középhátvédje, Csóka Dániel is. A 20 éves magyar védő biztatóan kezdte a szezont: a hatodik forduló óta a védelem betonbiztos tagjaként számoltak vele – egészen a februári edzőváltásig. Glyn Hodges irányítása alatt 20 bajnoki mérkőzésen szerepelt kezdőként, Mark Robinson kinevezése óta azonban egyetlen percet sem játszott, miután az új mester háromvédős rendszerről négyvédősre váltott, aminek a fiatal magyar játékos lett az egyik kárvallottja. Csóka számára a lehető legrosszabbkor jött az edzőváltás, hiszen Gera Zoltán korábban kijelentette, csak olyanokra számít az Európa-bajnokságon, akik játékban vannak.

 

KÖZÉPPÁLYÁSOK

Amennyiben makacsul ragaszkodunk a korábbi felkészülési mérkőzésekhez, azt szűrhetjük le, hogy három belső középpályással áll fel a válogatott. Legmélyebben a ferencvárosi nevelés, Csonka András kaphat majd szerepet.

Mióta a Ferencváros kölcsönadta a Budafoknak, csak 18 percet (!) nem töltött pályán az NB I-ben, abszolút szintet tudott lépni, az MTK ellen élete első gólját szerezte az élvonalban.

Az utóbbi időben már tízes pozícióban is bontogatja a szárnyait, játékstílusa Nagy Ádámhoz hasonlítható. A keret másik 2002-es születésű játékosa, Kata Mihály 21-szer kapott lehetőséget az NB I-ben. Az MTK labdarúgója tökéletesen működik a korábbi szövetségi edző, Michael Boris által megszervezett középpályán, és szép lassan alapemberré nőtte ki magát. Az MTK-ban remek párost alkotnak Mezei Szabolccsal a középpályán, s míg Mezei inkább a szervezéssel van megbízva, a remek fizikai paraméterekkel rendelkező Kata a párharcok megvívásával – vélhetően a válogatott is profitálhat kettejük játékkapcsolatából. A harmadik játékos Boris együtteséből a támadó középpályás Palincsár Martin, aki a tavalyi szezonban abszolút alapembernek számított, idén viszont többnyire csak csereként kap lehetőséget a budapesti kék-fehéreknél. Szendrei Norbertet 2020-ban az év legjobb fiatal játékosának választották az NB I-es klubok vezetői. A Honvéd fiatal középpályása Pisont István keze alatt stabilan játszott, ám egy combsérülés és a koronavírus partvonalon kívülre tette a szezon elején. Bódog Tamás menesztése után a visszatérő Pisont és az azóta kinevezett Horváth Ferenc is számít rá. A legutóbbi, Oroszország elleni felkészülési mérkőzésen gólt szerzett. Némileg kakukktojás a másodosztályú Vasas játékosa, Hinora Kristóf, akinek sokat érhet a mobilitása, hiszen a pálya tengelyében és a háromvédős rendszerben szárnyvédőként is megállja a helyét.

Újoncok: Kata Mihály

Tudtad?

A válogatott kerettagok közül Bolla Bendegúz, Csonka András és Hinora Kristóf is a többek között a Szoboszlai Dominik (és Bolla Bendegúz) édesapja által 2007-ben alapított Főnix Goldnál nevelkedett. A fehérvári utánpótlásműhely akár hat játékost is adhatna az U21-es válogatottba, hiszen Szoboszlai Dominik életkor szerint még beférne a csapatba, Csoboth Kevin (Benfica B) és Szabó Levente (MOL Fehérvár) pedig korábban már szerepelt Gera Zoltán keretében felkészülési mérkőzésen – igaz, pályára egyikük sem lépett. 

 

 

TÁMADÓK

Gera Zoltánnak még az utolsó utáni pillanatokban is változtatnia kell az összetételen, hiszen a MOL Fehérvár játékosa, Dárdai Palkó megsérült az egyik edzésen, így lemarad a tornáról. Helyére a tavaszi idényt az osztrák élvonalbeli Altachban töltő, salzburgi nevelésű Bukta Csabát hívta meg a válogatottba – aki most mutatkozhat be az U21-eseknél. Szánthó Regővel hasonló a helyzet, mint Gergényivel, ő is nemrég épült fel a koronavírusból, a stáb pedig elővigyázatosságból eltekintett a meghívásától. Ugyanakkor ott lesz a csapatban a keret legtöbb NB I-es mérkőzéssel rendelkező játékosa, Kiss Tamás, aki előtt komoly kiugrási lehetőség lesz a torna. Gyors, agilis, remekül egy az egyezik, és rengeteg szabadrúgást tud kiharcolni, az esemény remek alkalom lesz, hogy nemzetközi színtéren is megmutassa erényeit, amivel felhívhatja magára a külföldi klubok figyelmét. Egyetlen komoly hiányossága a védekező munkája, és éppen ezért lehet fájó a pozitív koronavírustesztet produkáló Schön Szabolcs hiánya, aki mind védekezésben, mind támadásban is megbízható teljesítményt képes nyújtani. Schön helyett a kisvárdai Kovácsréti Márk kapott meghívót, aki Kiss Tamáshoz hasonlóan a bal szélen jöhet számításba. A Budafokból bekerülő, jobb szélen bevethető Skribek Alen remek szezont fut, hat góllal segítette eddig a kiesés elől menekülő gárdát, míg a Paks elleni Magyar Kupa-mérkőzésen élete első mesterhármasát szerezte.

A válogatott – jelen állás szerint – harmadik légiósa, a holland élvonalbeli Heracles Almelo játékosa, Szőke Adrián. Korábban már Marco Rossi Nemzetek Ligája-keretébe is kapott meghívót és az idény elején stabilan játszott a Heraclesben, mostanában már csak csereként kap lehetőséget. A Puskás-díjas Zsóri Dániel szerepeltetése a Románia elleni mérkőzésnek adhat külön pikantériát, hiszen nagyváradi születésű. Zsóri a Videotontól szerepel kölcsönben a Budafoknál, ahol 21 idei bajnokiján három gólt és három gólpasszt számlál. A keret leginkább góltermékeny támadója a debreceni Bárány Donát, aki vezeti az NB II listavezetőjének házi góllövőlistáját. Bárány idén robbant be a Lokiba, s az első forduló óta kulcsembere a hajdúsági együttesnek: 13 góljával és hét gólpasszával a DVSC góljainak a 30%-ban aktív szerepet vállalt.

Újoncok: Skribek Alen, Bukta Csaba

(X) A fogadóirodák szerint Szőke Adrián lehet a csapat leggólerősebb játékosa: az Unibeten a cikk megjelenésekor 3,50-es oddson lehet fogadni arra, hogy a Hollandiában légióskodó magyar támadó szerzi a legtöbb magyar gólt az Európa-bajnokságon. 

 

Tudtad? 

Bukta Csaba tavaly remek szezont futott az osztrák másodosztályú Lieferingben: 20 mérkőzésen szerzett 7 góljával és 9 gólpasszával oroszlánrészt vállalt csapata bronzérmében. Két fordulóval a bajnokság vége előtt azonban súlyos vállsérülést szenvedett, ami miatt műteni kellett és négy hónapig a partvonalon kívülre szorult. Októberi visszatérése óta rendszeres játéklehetőséget kap, az idei szezonban hatszor lépett pályára a Lieferingben, kilencszer pedig az osztrák élvonalbeli Altachban – igaz, utóbbiban többnyire csereként. 

 

NEM VOLT KÖNNYŰ DOLGA GERA ZOLTÁNNAK

Nem egyszerű most az U21-es válogatott vezetőedzőjének lenni. Nem állnak rendelkezésre azok a kapusok, akik végigvédték a felkészülési mérkőzéseket, Demjén hiánya pedig az öltözőre is hatással lehet csapatkapitányi hivatása miatt. A védelemben Gergényin és Nagy Zsomboron kívül nincs nagy hiányzó,

a keret összetétele alapján viszont könnyen elképzelhető, hogy Gera visszatér a háromvédős rendszerhez

hiszen Balogh, Tamás, Mocsi és Varju is hasonló felállásban szerepel csapatában. A középpálya tűnik a legtisztább sornak, itt életkora alapján Schäfer András és Szoboszlai Dominik is beférne, de mindketten már a felnőtt válogatott tagjai, illetve Szoboszlai sérült. Itt igazából nem történt meglepetés, és a koronavírus sem hátráltatta Gerát a válogatásban. Hinora behívása újabb okot ad arra, hogy a három belsővédős rendszerben is gondolkozzanak a stábtagok, a tengelyben szép számmal akad opciója Gerának. A támadórészlegről ez nem mondható el, hiszen Schön, Szánthó és Dárdai kiesése érzékeny veszteség lehet. Némi meglepetésre a hat U21-es mérkőzésen négy gólt szerző Bíró Bence kimaradt a keretből, és Dárdai sérülése után sem került be, persze a döntés hátterében állhat az, hogy Zsóri, Szőke és Bárány mindhárman olyan támadók, akik felvállalják a párharcokat, besegítenek a védekezésben, s mindezek mellett a kontrajátékban is jól használhatók, ami az ellenfelek minőségét elnézve a legnagyobb fegyverünk lehet.

A végére egy tipp, hogy milyen felállásban kezdhet a válogatott Németország ellen a március 24-i nyitómeccsen:

Kovács – Varju, Balogh, Tamás – Bolla, Csonka, Mezei, Hinora – Skribek, Bárány, Kiss vagy Kovács – Bolla, Balogh, Tamás, Hinora – Csonka, Mezei, Szendrei – Skribek, Bárány, Kiss

 


(X) Hány pontot szerez Gera Zoltán együttese az Európa-bajnokság csoportkörében? Hány gólt lő és hányat kap a magyar csapat? Ki lesz a válogatott házi gólkirálya? Ezekre a piacokra is fogadhatsz az Unibeten! 


 

Az U21-es magyar válogatott kerete:

KAPUSOK: *Auerbach Martin (Puskás Akadémia FC), Bese Balázs (Budafoki MTE), Kovács Péter (Budaörs).

VÉDŐK: Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Huszti András (Budafoki MTE), Balogh Botond (Parma), Varju Benedek (MTK Budapest), Mocsi Attila (Haladás), Tamás Olivér (Paksi FC), Deutsch László (Puskás Akadémia FC).

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Csonka András (Budafoki MTE), Kata Mihály (MTK Budapest), Szendrei Norbert (Budapest Honvéd), Hinora Kristóf (Vasas), Mezei Szabolcs (MTK Budapest), Palincsár Martin (MTK Budapest).

TÁMADÓK: Kiss Tamás (Puskás Akadémia FC), *Bukta Csaba (Altach), Kovácsréti Márk (Kisvárda), Skribek Alen (Budafoki MTE), Szőke Adrián (Heracles Almelo), Bárány Donát (DVSC), Zsóri Dániel (Budafoki MTE).

SZÖVETSÉGI EDZŐ: Gera Zoltán.

*Demjén Patrik (Zalaegerszeg) pozitív koronavírus teszt, Dárdai Pál (MOL Fehérvár FC) sérülés miatt kikerült a keretből.

 

A többi csapat keretét IDE kattintva érhetitek el!


Kiemelt fotó: MLSZ.hu

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.