Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
10 perc
2021. 04. 12.

MOL Fehérvár FC: Oda-vissza, szilárdan majd törékenyen

Author avatar
2018 nyarán az akkori nevén MOL Vidi FC bajnokként az Európa-liga csoportköréig jutott el, ahol hét pontot szerezve a csoport harmadik helyén zárt. A főszponzor vezérigazgatója egy televíziós műsorban kijelentette, hogy a csapat kinőtte a magyar bajnokságot. 2021 tavaszán ugyanez a klub – már MOL Fehérvár FC néven – az NB I. második helyezettjétől is jókora lemaradásban a megújulását tervezi, valamint, hogy három éven belül újra bajnok legyen. De hogyan jutott el a csapat a sikeres nemzetközi szerepléstől az újratervezésig?

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


2018 nyara

A 2017-18-as idény végén bajnok Videoton FC a Bajnokok Ligája selejtezőjében egészen a playoff körig jutott, útközben kiejtve a Ludogorets Razgrad és a Malmö FF együttesét is. A klub névváltozáson is átment, a MOL már névadó szponzorként támogatta a csapatot. Marko Nikolic együttese az AEK Athén elleni párharcot nem tudta sikerrel venni, de az Európa-liga csoportkörbe jutás régóta vágyott siker volt a magyar labdarúgásban. Úgy tűnt, minden megvan a sikeres folytatáshoz: a Partizan Beogradtól elhozott sikeredző, erős játékoskeret (Juhász Roland, Danko Lazovic, Marko Scepovic, Georgi Milanov, Loic Nego, Armin Hodzic, Pátkai Máté, Huszti Szabolcs) és biztos anyagi háttér.

 

Hogyan szerepelt a két nagy rivális egymás ellen?

A MOL Vidi FC szereplésével erős kontrasztban álltak a Ferencváros eredményei. Bár hazai szinten ez a két klub dominálta az időszakot, a nemzetközi kupákban Thomas Doll csapata képtelen volt közel kerülni a csoportkörhöz. Míg a Videoton az ezt megelőző szezon során is eljutott az Európa-liga playoff köréig, az FTC-nek legkésőbb a második kör jelentette a végállomást. A két klub közül 2018. nyarán a MOL Vidi FC tűnt erősebbnek és eredményesebbnek.

 

 

Ha a bajnokságonként megnyert mérkőzések számát hasonlítjuk össze a két csapat esetében, akkor megállapíthatjuk, hogy a székesfehérváriak kiegyensúlyozottan szerepeltek az elmúlt évadokban. A bajnoki címmel zárult idényen kívül minden alkalommal 18 győzelemmel zártak. Ebben a szezonban ezt az eredményt már nem lesznek képesek elérni (maximum 17 mérkőzést nyerhetnek összesen), azt azonban megállapíthatjuk, hogy az elmúlt években kiegyensúlyozottan szerepeltek. A Ferencváros ezzel szemben szintet lépett a 2018-2019-es idénytől kezdve. A mérkőzéseinek 69,6%-át nyeri meg (idén jelenleg 67,9%), ami messze meghaladja a MOL Fehérvár FC és a többi csapat eredményességét is.

 

Ha a mérkőzésenként szerzett pontok számát hasonlítjuk össze, akkor azt láthatjuk, hogy a székesfehérváriak a jelenlegi szezont megelőzően kiegyenlítetten szerepeltek. Sorrendben 62, 68, 61 és 63 pontot gyűjtöttek, ami egy stabilitást tükröz. Az eredményességben a törés az idei sorozatban következett be, de itt is csak a tavaszi mérkőzések során. A téli szünetig a MOL Fehérvár FC 16 meccsen szerzett 29 pontjával 1,813 pont/mérkőzéses mutatót produkált, ami beleillik a korábbi évek eredménysorába. A Ferencváros ehhez képest a vizsgált időszakban végig folyamatos fejlődést mutatott, különösen azóta, hogy Serhiy Rebrov átvette a csapat irányítását.

 

 

Ha a mérkőzésenként átlagosan lőtt gólok számát vizsgáljuk, akkor észrevehetjük, hogy a Videoton bajnoki címével végződő 2017-18-as bajnokság során is már a Ferencváros volt az eredményesebb csapat a gólok terén. Azt tehát nem állíthatjuk, hogy a bajnoki cím megnyerése szempontjából döntő fontosságú, hogy melyik csapat szerez több gólt. Különösen igaz ez akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a 2016-17-es idény során a Videoton szerezte a legtöbb gólt, a bajnok mégis a Budapest Honvéd lett. Ha a jelenlegi sorozatot nem számítjuk, akkor a vizsgált négy bajnokság esetében tehát csak kétszer lett győztes a legtöbb gólt szerző csapat.

Az adatok alapján megállapíthatjuk, hogy a MOL Fehérvár FC támadójátékának hatékonyságában volt visszaesés az elmúlt két szezon során, idén azonban hasonlóan teljesítenek ezen a téren, mint amikor a bajnoki címért küzdöttek. 

Az  FTC az utolsó négy szezon során mindig több gólt ért el, mint a riválisa. A 2019-20-as sorozatban volt egy visszaesése a klubnak, viszont még így is a székesfehérváriak előtt jártak eredményességben.

 

A mérkőzéseken átlagosan kapott gólok száma alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy a MOL Fehérvár FC védekezése az évek során nem tudott versenyre kelni a Ferencvároséval. A székesfehérváriak védelme egyre kevésbé képes megőrizni a hálóját a góltól, ezzel ellentétben a fővárosiak védekezése egyre hatékonyabb. Az FTC-nél évről évre képesek javítani a teljesítményükön, az eredményeik pedig főleg az utolsó két idény során kiválóak. A MOL Fehérvár FC esetében egy jó védekezés csúszott egy egyre inkább átlagos védekezés felé. A jelenlegi szezonjuk ebből a szempontból a legrosszabb a vizsgált időszakban. A most futó sorozat grafikonon szereplő értékét az utolsó két mérkőzés eredménye kedvezően befolyásolta, a korábbi 26 forduló mutatója 1,231 volt.

A két együttes eredménye közötti 0,464-es érték jelentős eltérés, ami alapvetően meghatározza a két egymással versengő klub közötti különbséget. Az elmúlt négy lezárt bajnokság esetében háromszor is a legjobb védelemmel rendelkező csapat lett a győztes. Az egyetlen kivétel a Budapest Honvéd 2016-2017-es bajnoki címmel záruló szezonja volt, ugyanakkor a Honvéd csak két góllal kapott többet, mint a legjobb védelemmel rendelkező Videoton, a mérkőzésenként átlagosan kapott gól értéke pedig csak 0,909 volt. Megállapíthatjuk tehát, hogy a hatékonyabb védekezés szorosabb összefüggést mutatott a vizsgált időszakban a bajnoki címmel, mint az eredményes támadójáték.

 

 

A fenti grafikon a csapatok helyezését mutatja a lőtt gólok alapján. A fentiek tükrében is igazolódik, hogy ez a két csapat uralja az elmúlt évek bajnokságait nem csak a felszínen, de még részleti kérdésekben is. Az időszak közepén más klub bele sem tudott szólni a csatározásukba, míg ebben az idényben a MOL Fehérvár FC gyengélkedésével (de inkább a Paks támadójátékának erősödésével) leszorult a második helyről. Bár itt is megfigyelhető a két együttes közötti helycsere tendenciája, a kapott gólok esetében ez látványosabb.

 

 

Ezen a grafikonon sokkal inkább megfigyelhető a Ferencváros előretörése és a MOL Fehérvár FC visszaesése. Az időszak elején a székesfehérvári klub volt a legjobban védekező együttes az NB I.-ben, míg mostanra egyértelműen az FTC mögé szorult. Serhiy Rebrov érkezése óta a Ferencváros a liga legjobban védekező csapata, s a korábban bemutatott mérkőzésekre vetített kapott gólok számában pedig a fölénye egyre inkább kimagasló.

Azt is megállapíthatjuk azonban, hogy az ominózus nyilatkozat megtételének időpontjában sem volt már fölényben az FTC-vel szemben a MOL Fehérvár FC. 

Persze a főszponzori nyilatkozat sem a fővárosiakhoz képest becsülte túl az együttest, hanem a többi csapathoz mérten.

 

De tényleg igaz volt az a megállapítás?

A számok alapján azt gondolom, hogy nem. A székesfehérváriak a mérkőzéseik alig több mint felét (54,5%-át) nyerték meg a vizsgált idényekben. A bajnoki címmel zárult sorozatban ez az érték 60,6% volt. A lezárult szezonokat nézve a legrosszabb eredményük 61, a legjobb 68 pont volt. Az utolsó öt bajnokságból (a mostanit is beleszámolva) csak egyet tudtak megnyerni. Az elvesztett mérkőzések aránya a legjobb idényekben is 15,2% volt. Ez nem egy olyan csapat eredménysora, amely kinőtte volna a környezetét. Ezzel szemben a Ferencváros az utolsó három idényben a mérkőzéseinek közel 70%-át megnyeri, míg az elvesztett mérkőzéseinek aránya idén 3,6%, míg korábban kétszer is (2017-2018, 2019-2020) 9,1% volt. A MOL Fehérvár FC a vizsgált időszakban stabilan élcsapat volt, kibérelte magának a bajnokság első két helyét (leginkább a másodikat), de a számai alapján nem igazolódik, hogy kinőtte volna az NBI-et. A két csapat közötti versenyt az elemzett időszakban inkább a Ferencváros nyerte meg, semmint a fehérváriak vesztették el.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

A jelenlegi idény kálváriája

A korábban stabilan teljesítő klub az idei bajnokságban elmaradt a megelőző időszak eredményeitől. Bár a támadójátéka eredményesebb lett, a védekezése visszaesett, s ebből következően a pontok gyűjtése is elmaradt. Az adatok alapján az együttes gyengébb szereplése nem egy tendencia folytatása, hanem csupán egy rossz idény eredménysora. De mi okozta ezt a visszaesést?

A nyáron visszavonult Juhász Roland és Huszti Szabolcs, a védelem közepéről távozott Paulo Vinicius, Pátkai Mátét az Európa-liga playoff mérkőzése előtt adták el a Vasasnak, Armin Hodzicot kölcsönadták Törökországba, távozott még Georgi Milanov és Anel Hadzic is, Elek Ákos és Futács Márkó pedig az NB III.-as tartalékcsapat padjára került. A névsorból látható, hogy nagy mozgás volt a keretben, korábban meghatározó játékosoknak intettek búcsút fehérváron. Ha a posztokat is megnézzük, akkor észrevehetjük, hogy a védelem és a középpálya közepe kiürült.

Bár a középpályára érkeztek játékosok, érdekes módon a védelembe nem. Ez kényszermegoldásokat szült, ami csak ideig-óráig tudta elfedni a gondokat. Stopira balról bekerült a védelem közepére, míg a középpálya közepén Nego vagy Fiola kapott lehetőséget, akiknek közel sem ez az eredeti posztjuk. A keret felforgatása, a hiányposztok kialakulása, és az, hogy többeknek nem az ideális pozíciójukban kell játszaniuk, azt eredményezte, hogy a védekezés nem állt össze, a már ősszel is döcögős játék tavaszra megakadt. Éles kontrasztban áll ez a Ferencvárossal, ahol minden posztra van legalább két NB I.-es szinten erős labdarúgó.

 

Mi lehet a megoldás?

A legegyértelműbb megoldás a hiányposztok megszüntetése.

Ha a MOL Fehérvár FC fel akarja venni a versenyt a Ferencvárossal, akkor nem engedheti meg magának, hogy egyes játékosok posztjukon kívül szerepeljenek. 

Fontos lenne a csapat védekezésének rendbe tétele is. Az FTC kimagaslóan teljesít a játék ezen szegmensében, így hosszú távon csak akkor lehet velük felvenni a versenyt, ha hasonlóan jó mutatókat produkál az együttes. Szabics Imre első két mérkőzésén mindenesetre a csapat nem kapott gólt, ez pedig biztató lehet a jövőre nézve.


Kiemelt Fotó: Getty Images

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.