MTK Budapest: Fontolva haladás

Befejeződött a 2020–2021-es OTP Bank Liga, így egyfajta szezonösszegzésként visszatekinthetünk a magyar élvonal csapatainak teljesítményére. Sorozatunk hatodik részében a hetedik helyen végző MTK Budapest évadját dolgozzuk fel.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Egyévnyi másodosztályú szereplés után térhetett vissza a legjobbak közé az MTK. Bár a 2019–2020-as másodosztályú bajnokságot idejekorán, 27 lejátszott mérkőzés után berekesztette a Magyar Labdarúgó Szövetség, a csapat feljutása egy pillanatig sem volt kérdés, egy kisebb kezdeti megtorpanástól eltekintve magabiztosan, szinte végig vezetve, megérdemelten harcolta ki a feljutást Michael Boris csapata. A német vezetőedző egyébként is illett az MTK elsősorban magyarokra és fiatal játékosokra építő koncepciójába, hiszen korábban az U19-es válogatott szövetségi edzőjeként alaposan feltérképezhette a fiatal magyar futballisták képességeit, erősségeit.

Mivel az MTK feljutása majd két hónappal az NB I-es szezon lezárulta előtt biztossá vált, az újoncnak rendkívül sok ideje volt a csapat megerősítésére és az élvonalbeli felkészülésre. Az erősítések alapos átgondolására és a megállapodások megkötésére is elegendő volt az idő, ugyanakkor a klub szimpatizánsai kissé aggódva állapíthatták meg, hogy az élvonalra több légióst is szerződtetett szeretett csapatuk. Megszerezték a bolgár Levszki Szófia tapasztalt, montenegrói válogatott kapusát, Milan Mijatovicsot, aki azonnal alapemberré és időnként csapatkapitánnyá is előlépett. Rajta kívül a védelembe érkezett a portugál Tiago Ferreira és a kolumbiai–északmacedón Sebastian Herrera, akik szintén erősítést jelentettek. Rajtuk kívül érkezett még az univerzális, védelemben és középpályán is mindkét szélen bevethető Balázs Benjámin Újpestről, valamint a szerb Szrdjan Dimitrov és az U21-es válogatott, északmacedón csatártehetség Bojan Miovszki. Persze az érkezőknek csak úgy tudtak helyet csinálni, ha el is engedtek futballistákat, az NB II-t megnyerő együttes alapemberei közül elengedték Bognár Istvánt Paksra, Vass Patrikot Zalaegerszegre, Fülöp Noelt Tiszakécskére, és egy sor (egészen pontosan 15) fiatal játékost kölcsönbe. Ez utóbbi lépés azért is volt indokolt, mert bár lehetősége lett volna rá, az MTK nem indított tartalékcsapatot a harmadosztályban. Ebben a szezonban legalábbis.

Minden szezon előtti nyilatkozatban és sajtómegjelenésben azt hangsúlyozta mind Boris vezetőedző, mind Polyák Balázs sportigazgató, hogy a céljuk a 45 pont elérése, a biztos bennmaradás mielőbbi kiharcolása.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Eredményes őszi szezon

Nem lehet azt mondani, hogy a sorsolás kegyes lett volna Boris csapatához. A kék-fehérek a nyitókörben a bajnoki címvédő, ám európai kupamenetelésben lévő Ferencvárost látták vendégül és szereztek nagyon értékes pontot (1-1) stílusos, okos játékkal. Ezt követően a kupagyőztes Honvéd pályaválasztása mellett arattak 3-1-es győzelmet és Diósgyőrből is eredményesen, a győzelemhez közelebb állva szereztek pontot (1-1). Az MTK szereplése üde színfolt volt a magyar bajnokságban, egyáltalán nem futballozott megilletődötten a tapasztaltabb, nagyobb játékerőt képviselő együttesek ellen sem.

 

Az MTK leggyakoribb felállása(i) az őszi szezon folyamán


 

Az MTK újonc létére abszolút kezdeményező, attraktív futballal lépett pályára minden mérkőzésen, olyan játékosokkal akik kellően bátrak, fifikásak voltak és rengeteget futottak. A 4-3-3-as rendszerben Boris nem csak a szélsőktől várta el, hogy a befejezéseknél a kapu elé érjenek, de a szélsőhátvédeknek is kimondott támadó feladatuk volt, sőt, időnként nekik kellett szervezniük a játékot az oldalvonal mellől. A sok labdabirtoklás eredménye sok támadás, és elegendő számú helyzet volt, ám megkavarta a csapat terveit, hogy az elsőszámú ék, Myke Bouard Ramos még a bajnokság elején súlyos sérülést szenvedett. A befejezéseket így a Lencse László–Miovszki–Bíró Bence hármasnak kellett volna megoldania, de közülük csak az északmacedón támadó volt eredményes, ő viszont hatszor is.

A biztató kezdést egy hazai, Zalaegerszeg elleni 0-3 törte meg, majd Pakson emberhátrányban, jókora védelmi megingásokkal nehezítve 4-0-ra kaptak ki az edzőváltáson átesett atomvárosiaktól. A Budafok egy 88. perces góllal vitte el a három pontot (1-2) az MTK otthonából, így létfontosságú volt a Puskás Akadémia 3-0-s idegenbeli legyőzése. Ezt követően magára talált a csapat, az első teljes körből hátralévő négy bajnokin tíz pontot szerzett három győzelemmel (közte a Covid–19 miatt az ifijeivel kiálló Újpest elleni 4-0) és egy döntetlennel, így 11 forduló után 18 ponttal a negyedik helyen álltak Gera Dánielék.

A bajnokság második körét a Ferencváros vendégeként kezdte a csapat, ahol tisztes helytállás mellett 2-0-s vereséget szenvedett, majd jött az DVTK 92. perces legyőzése (1-0) és bár Zalaegerszegen ismét kikapott (2-0), a Paks elleni szezonzárón aratott 3-1-es siker azt jelentette, hogy a legnagyobb nyugalomban mehettek a téli pihenőre Boris tanítványai. A hőn áhított 45 pontból 25-öt megszerzett az együttes, és olyan szédítő magasságban volt a táblázaton (negyedik hely), hogy inkább az idény meglepetéscsapatának tűnt, mintsem az újoncokra jellemző kiesés ellen harcoló klubnak.

 

Schön Szabolcsék (balra) nem adták könnyen a bőrüket egyik mérkőzésen sem (Fotó: nso.hu)


 

Megújuló keret, apró részsikerek

Noha az ősz remekül sikerült, a vezetők nem győzték hangsúlyozni, hogy a cél továbbra is a bennmaradás mielőbbi kiharcolása, és nem féltek további erősítéseket nyélbe ütni. Noha a télen bajnoki címvédő Ferencváros megvásárolta az egyaránt alapembernek számító Gera Dániel és Katona Máté játékjogát, némi anyagi ellentételezés mellett megszerezték onnan a Szerhij Rebrovnál teljesen parkolópályára tett korábbi válogatott támadót, a rutinos Varga Rolandot. Rajta kívül érkezett még horvát (Marko Perkovic), szerb (Filip Antonijevics), északmacedón (Hrisztijan Georgievszki) játékos, azonban pedigrét tekintve a legnagyobb fogás a Helsingin JK korábbi csapatkapitánya, az Eb-re készülő finn válogatott alapembere, a jobbhátvéd Nikolai Alho megszerzése volt. Varga érkezésével elbúcsúztak a tapasztalt, ám az élvonalban idén kissé súlytalan Lencse Lászlótól, aki a feljutásra akkor még nemigen aspiráló Gyirmót FC Győrhöz tette át székhelyét, valamint a PSV-nevelésű fiatal Horváth Olivért elengedték a másik győri NB II-es csapathoz, az ETO-hoz.

A bajnokság januári folytatásánál mondhatjuk, hogy kissé beragadt az együttes, ugyanis az első négy bajnokijából csak egyet nyert meg, Kisvárdán 2-0-ra, miközben nem bírt a Budafokkal (2-2) és kikapott odahaza az Újpesttől (1-3) és a Puskás Akadémiától is (0-1) így hát a Magyar Kupában vigasztalódhatott a társaság, hiszen Kazincbarcikán és Tállyán is 4-1-re nyert, így könnyűszerrel a legjobb nyolc között találta magát.

Az OTP Bank Liga 21. fordulójában kisebb meglepetésre a MOL Fehérvár vendégeként nyert az MTK (2-1), ami egyfelől a felfelé indulás lehetőségével kecsegtette a fővárosi kék-fehéreket, másfelől mindez a fehérvári vezetőedző, Márton Gábor állásába is került. Bár a következő mérkőzésen a bajnoki nyitányt lekopírozva ismét 2-2-es döntetlent játszottak a Ferencvárossal, a két kiesőjelölt ellen szerzett egy pontra nem lehettek büszkék utána. Előbb a Honvéd verte 3-2-re Varga Rolandékat, majd Diósgyőrben ikszeltek (0-0). Ezt követően a szezonban először le tudták győzni a Zalaegerszeget 3-0-ra, de nagyjából itt valami el is tört az együttesben.

A kiegyensúlyozatlan teljesítmény ellenére két dolognak örülhettek az Borisék: egyrészt Varga olyan teljesítménnyel robbant be a csapatba, hogy Marco Rossi azonnal válogatott meghívót küldött a csatárnak, másrészt a Magyar Kupában ismét az elődöntőig jutottak, ahol az akkor már Szabics Imre által irányított MOL Fehérvár állította meg őket (1-2).

 

Varga Roland szerződtetése telitalálat volt az MTK részéről (Fotó: mtkbudapest.hu)


 

A márciusi válogatott szünet után visszatérve mintha nem ugyanazt az MTK-t láttuk volna, mint korábban. Noha hét fordulóval a befejezés előtt, még reális esélyei voltak az együttesnek a dobogóra (két pontra volt a harmadik helytől), valami menthetetlenül elromlott a csapat háza táján és a szezonban a legrosszabb teljesítményét és a legrosszabb arcát mutatta.

A kék-fehérek Pakson másodszor is vereséget szenvedtek ebben az idényben (1-3), majd a másik újonc Budafok jelentett megoldhatatlan feladatot (0-0), majd kikaptak az Puskás Akadémiától (0-3) és a Kisvárdától is (0-1). Némi vigaszt jelentett a 31. fordulóban az Újpest idegenbeli 3-1-es legyőzése, de aztán a Videoton elleni 3-1-es és kiváltképp a mezőkövesdi 5-1-es vereség abszolút keserű szájízt adott az MTK egyébként elfogadható szezonjának. Persze lehetett hallani, hogy rengeteg sérülés és betegség akadályozta az együttest a bajnokság hajrájában, volt, hogy Boris sem tudott leülni a kispadra, és biztosan nem tett jót az érintett MTK-játékosoknak az U21 Európa-bajnokságon való (le)szereplés sem, mégis hiányérzetük lehet a játékosoknak és a szurkolóknak egyaránt az elrontott hajrá miatt.

 

Fent és lent

+ Az MTK kifejezetten jól igazolt.

Az új játékosok többsége valóban alapember lett, Mijatovics első számú kapus lett, Ferreira, Herrera és Alho a védelem alapemberei lettek, a középpályán Szrdjan Dimitrov, elöl pedig Miovszki megszerzése is abszolút segítség lett a csapat számára. Nagyon ritka, hogy az igazolások mindegyike jól sikerül, de a kék-fehérek többségében jól válogattak az átigazolási piacon.

+ Schön Szabolcs eladása után ismét csengett a kassza.

A fiatal szélsőt az Ajax akadémiájáról hozták haza évekkel ezelőtt, és most busás haszonnal adták el az MLS-ben szereplő Dallas FC-nek (a hírek szerint 1,2 millió euróért). A klub játékospolitikája tehát működik, Schäfer András után újabb nagy üzletet ütött nyélbe és könnyen lehet, hogy az elkövetkező években Mezei Szabolcs vagy Kata Mihály hasonló bevételt generál majd.

+ A fiatalok.

Bár Varga sokadvirágzását már fentebb méltattuk (kilenc gólt szerzett a tavasszal), ne menjünk el szó mellett anélkül, hogy a klub valóban játszatja a fiataljait. A már említett Schön mellett a csapat alapembere volt a 20 éves Mezei Szabolcs (26 mérkőzés) és Varju Benedek (18 találkozó) a 19 éves Kata Mihály (24 mérkőzés), kiegészítő emberként pedig ott volt a mindössze 17 éves Biben Barnabás (11 meccs) és a bajnokság hajrájában a 16 éves Vancsa Zalán is szóhoz jutott három mérkőzésen.


 

– A bajnokság dicstelen befejezése.

Az MTK az utolsó hét mérkőzésén ötször is vesztesen hagyta el a pályát, így egy még jobb szezonbefejezés is elérhető lett volna, ezzel viszont a felsőházban sem sikerült végeznie.

– A hazai mérleg.

Ha a hazai mérleget nézzük, az MTK csak a tizedik helyen végzett: 16 bajnokin öt győzelem, öt döntetlen és hat vereség volt a mérlege. Ennél lényegesen jobb teljesítményre lesz szükségük jövőre a Hz Új Hidegkuti Nándor Stadionban, ahol egyébként a Honvéd is mindössze két mérkőzés megnyerésére volt képes az egész szezonban pályaválasztóként.

– Kanta József búcsúja.

Az elmúlt évtized egyik legmeghatározóbb futballistája, mintaképe, 37 esztendősen szögre akasztotta a stoplist. Az MTK felnőtt csapatában 2004-ben bemutatkozó irányító 312 mérkőzésen szerzett 106 gólja után fejezte be pályafutását. Személyében nem csak egy kiváló irányítót veszített a magyar futball, hanem egy klubhűség egyik utolsó mintaképe is elbúcsúzott.

 

„Sosem bántam meg, hogy hű maradtam a kék-fehérhez” – Interjú Kanta Józseffel

 

Kanta József díszsorfal közepette hagyja el a pályát utolsó bajnoki mérkőzésén 2021. április 29-én (Fotó: goal.com)


 

Mi vár az MTK-ra?

Szinte bombaként robbant a hír, hogy a bajnokság befejezése után szerződést bontott a klub Borisszal (a jól értesültek máris azt beszélik, hogy a másodosztályban ragadt Vasas le is csapna rá). Hogy ennek a szezonvégi gyengélkedés, a célként kitűzött 45 pont elérésének hiánya (42-vel zárt az MTK), vagy egyéb okai voltak, nem tudni, ugyanakkor az már biztos, hogy utódja a Marco Rossi asszisztenseként megismert Giovanni Costantino lesz.

A 37 éves olasz szakember pályafutása első vezetőedzői megbízatására készül, a hírek szerint kettő plusz egy évre szóló szerződést kötött a klubbal. A játékoskeretben egyelőre nem tudjuk milyen változások lesznek, Schön és Kanta szolgálataira már biztosan nem számíthat az új mester és cikkünk megírásának napján felröppent a hír, hogy Varga Roland is az Egyesült Arab Emírségekbe igazolhat, ugyanis Dzsudzsák Balázs korábbi csapata, az al-Ittihad Kalba szerződtetné. Schön Szabolcs pótlására már meg is érkezett Kisvárdáról a húszéves Kovácsréti Márk, Varga távozása esetén azonban a támadósor még további erősítésre szorulna. 

Ami biztos ugyanakkor, hogy egy csapatra való játékos visszatér kölcsönből, akiket akkor sem kell feltétlenül újra továbbadni, ha esetleg még nem ütik meg az első keret szintjét, ugyanis a klub az új szezonban az NB III-ban indít tartalékcsapatot – épp Kanta József irányításával.

Ha Kanta edzőként is át tudja adni az MTK-filozófiát, akkor könnyebb lesz az átmenet a második csapatból az elsőbe. Ami nagy kérdés még, hogy mi lesz az idén a Budafokban berobbant Bese Balázs sorsa? Ha az új mester, Costantino ragaszkodik a rutinos Mijatovics–Somodi Bence kettőshöz kapusposzton, akkor Besének új csapatot kell találniuk, mert az NB III-ban már aligha fejlődhetne. Az U21-es válogatott hálóőrnek nem kérdés, hogy pályafutása jelen szakaszában minél több játékpercre van szüksége, így leginkább egy alsóházi NB I-es, esetleg egy feljutásért küzdő másodosztályú csapatban lenne jó helyen. Az épp kapust kereső Mezőkövesdnek például valószínűleg segítséget tudna nyújtani, de az sem volna meglepetés, ha a Vasasnál, vagy Diósgyőrben látnánk az ő nevével kezdődni egy csapatösszeállítást a következő szezonban. Ha azonban marad az MTK-nál, nem lehet elég számára a cserekapus szerepe. Mivel Costantino edzői felfogása nem ismert, felesleges találgatni a taktikai szempontokról. Ha a Rossi-féle iskolát követi, akkor jó eséllyel, egy 3-5-2-es, biztonságra alapuló játékot várhatunk a következő szezonban, más kérdés, hogy ez mennyire kompatibilis az MTK-iskolával. Mindenesetre a kék-fehéreknél a német után, most az olasz meló következhet. Kíváncsian várjuk milyen eredménnyel.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

A sorozat részei:

MTK

Mezőkövesd

Zalaegerszeg

Honvéd

Diósgyőr

Budafok

Írj hozzászólást