Puskás Akadémia – Kis hely, nagy játék

Lezárult a 2020/2021-es OTP Bank Liga, így egyfajta szezonösszegzésként visszatekinthetünk a magyar élvonal csapatainak teljesítményére. Sorozatunk tizenegyedik részében az ezüstérmet szerző Puskás Akadémia FC évadját dolgozzuk fel.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Amikor a tavalyi idényben nagyot hajrázva harmadik helyen futott be az együttes, kvalifikálva magát a nemzetközi kupaszereplésre, többen legyintettek, mondván ez egy kifutott eredmény, nem fogják tudni megismételni a felcsútiak. Noha tény, hogy anyagiakban ez a klub veszi fel a versenyt leginkább a Fehérvár-Ferencváros kettőssel, ez eddig nem jelentkezett kimondottan nagyszerű eredményekben. Gyakori volt az edzőváltás a csapatnál pedig az elmúlt években megfordult itt korábban magyar edző (Benczés Miklós) sőt, szövetségi kapitány (Pintér Attila) valamint a német profi futballban szocializálódó és eredményesen dolgozó szakvezető (Radoki János) is, mégsem jöttek az eredmények, pedig anyagi és infrastrukturális téren abszolút topcsapatról beszélhetünk. A 2019/2020-as szezonnak már azzal a magyar ajkú, itthon kevésbé ismert Hornyák Zsolttal vágott neki az együttes, aki játékosként szlovák válogatott volt, edzőként pedig örmény bajnok és szuperkupa-győztes. A szakember, mint ahogy fentebb is írtuk, rögtön bronzéremig vezette a csapatot, így nem is volt kérdés, hogy az ő irányításával zajlik majd az új szezonra történő felkészülés is.

 

Nagy volt az öröm tavaly ilyenkor Felcsúton: Fennállása legjobb szezonját futva bronzéremmel zárt az együttes (Fotó: hirmondo.ro)

 

A játékosmozgás idén is jelentős volt, hiszen olyan játékosok hagyták el a felcsúti együttest, mint az elsőszámú kapus Hegedüs Lajos (Paks), a védelem korábbi oszlopa, a Hornyáknál már alig szereplő Hegedűs János (DVTK), a Sós BenceVarga József kettőst visszaengedték Debrecenbe, a szlovák Jan Vlasko valamint az ausztrál Golgol Mehbratu is hazatért, előbbi a Spartak Trnava, utóbbi a Brisbane Roar együtteséhez. Az élvonalbeli riválisok közül a Zalaegerszeg kölcsönvette az ukrán szűrőt Artem Favorovot, a Budafok pedig a fiatal támadót, Skribek Alent. Rajtuk kívül a kooperációs kölcsönadás lehetőségével élve néhány fiatal ingázott Felcsút és Csákvár között.  A bevételi oldalon jegyezhettük fel az Arminia Bielefeld fiatal kapusát, Kiss Ágostont, a Slavia Praha román irányítóját, Alexandru Baluta-t, az egykor szebb napokat látott Panathinaikos portugál belső védőjét, Joao Nunest, valamint a brazil csatárt Weslen Júniort, aki az előző szezonban kölcsönben az örmény Ararat Jerevánban profiskodott. A PAFC-vel szoros gazdasági és szakmai együttműködésben álló eszéki NK Osijektől kölcsönvették a horvát éket, Antonio Mancét, valamint diósgyőri kölcsönjátékából kellő meccsrutinnal felvértezve tért vissza a villámléptű szélső Kiss Tamás.

Kellett is az erősítés, mert az Európa Ligában a svéd Hammarby együttesét sodorta a gárda útjába a sorsolás szeszélye és mivel az ellenfél a saját bajnokságának legkiválóbb támadójátékát vonultatta fel (30 bajnokin 75 gól a 2019-es szezonban), nem a magyar együttes volt az egymeccses párharc favoritja. Azzal együtt pedig főleg nem, hogy a mérkőzést megelőzően több felcsúti játékos is pozitív koronavírus-tesztet produkált, így egy nagyon felforgatott, nagyon fiatal csapat lépett pályára Stockholmban, amelyet gyakorlatilag nem is a szakmai stáb, hanem az orvosi gárda rakott össze. A svédek nagyon könnyen, 3-0-al lépték le a több, felnőtt futballban még tapasztalatlan játékost is felvonultató Hornyák-csapatot, ami a körülményeket ismerve reálisnak mondható, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy sokkal nagyobb ábrándokkal készültek a Fejér megyeiek az európai kupakörútra.

 

Alkalmi mérkőzésre (sajnos) alkalmi csapatot is kellett kiállítania Hornyáknak a svéd riválissal szemben.

 

Nehéz, küzdelmes ősz

Mivel a csapat betegei nehezen épültek fel, az első fordulókban még többnyire az ifjakkal teletűzdelt garnitúra képviselte az együttest, méghozzá példásan. A nyitókörben az Újpestet verték 3-2-re Szolnokiék, majd Kisvárdáról hozták el a három pontot egy magabiztos 3-0-s győzelemmel. A vezérek hiányát először a harmadik bajnokin, a Fehérvár ellen érezte meg a csapat, 3-1-es vereség lett a vége. Ezután lassan visszatértek a rutinosabb játékosok, és le is győzte a Puskás a Mezőkövesdet (1-0), valamint nagyon szépen helytállt a bajnoki címvédő Ferencváros otthonában (1-2). Azt lehetett tehát mondani, hogy a jobb csapatoktól kikapott a gárda, a rosszabbakat legyőzte. Ezt követően azonban valami történt és a szezon (egyik) legrosszabb szériáját mutatva zsinórban háromszor szenvedtek vereséget. A Diósgyőr és az MTK is 3-0-ra nyert ellenük, de a Zalaegerszeg elleni hazai 1-2-t sem teszik ki az ablakba. Noha 2020 novemberét egy Honvéd elleni 1-0-s sikerrel kezdte meg az együttes, napokkal később demoralizáló 6-2-es vereségbe néztek bele a szárnyaló Paks vendégeként. A mérkőzést követően Hornyák Zsolt kifakadt, mondván nem ismer a játékosaira, amióta azok felépültek a koronavírusból. Semmi sem működik, ami a csapat erőssége volt korábban, és nagyon komoly dilemma számára, hogy a tapasztalt, de rossz formát mutató játékosait, vagy a rutintalan, de ügyes játékosait foglalkoztassa. A hírek szerint az edzőváltás is felmerült, miután 10 meccs után mindössze 12 ponttal állt az együttes. Ezen a ponton tekintsük meg, mennyiben állt fel másképp a felgyógyult játékosaival a Puskás Akadémia, mint tette azt a Hammarby ellen:

 


 

Edzőváltás nem történt, de jelentős javulás a csapat játékában igen, mert a többek közt a Honvéd és az Újpest újbóli legyőzésével a hátralévő hat őszi bajnokin kis híján megduplázták addigi pontjaik számát és végül 23 ponttal az ötödik helyen vonulhattak téli pihenőre. A jól értesültek szerint a Paks elleni súlyos vereség után nagyon komoly csapatértekezletet tartottak Felcsúton és többek között ennek köszönhető, hogy a játékosok egyénieskedés helyett a csapategység újbóli megerősítésére törekedve ismét egy irányba eveztek.

 


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európa-bajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

Egységben az erő

Noha megtehették volna, nem kezdtek eszetlen költekezésbe a klub elöljárói. Bíztak a játékoskeretben és a szakmai stábban, hogy legalább az előző szezonban elért dobogós helyezés újra meglesz. Mindössze egy új arc volt tavasszal az öltözőben, a korábbi növendékük, Géresi Krisztián kölcsönbe jött a székesfehérvári nagytestvértől. Rajta kívül érkezett még ugyan a Nyíregyháza sokoldalú játékosa Kártik Bálint, de őt egyből le is passzolták Csákvárra, hadd erősödjön még. Tapasztalatszerzés céljából kölcsönadták még a tavaszra Kalmár Benedeket (Kazincbarcika), Tamás Nándort (Sepsi OSK), Radics Mártont (Gyirmót). A hórihorgas cseh center David Vanecek pedig azután tette át tavaszra a székhelyét Miskolcra, hogy összekülönbözött a szakmai stábbal.  A támadó értetlenkedett egy sort, amiért alapemberként a második csapatba száműzték, mire a klub közleményben reagált, amely szerint az ősz folyamán koronavírus-fertőzöttként elhagyta a számára kijelölt karantént, ezért tették le a fakóba. A harmadik verzió Hornyák mesteré, ő úgy emlékszik, Vanecek egyszerűen nem akart megküzdeni a nyáron igazolt Mancéval a kezdőcsapatbeli tagságért.

Akárhogy is történt, a tavaszra nagyon erősen összekovácsolódott a gárda és megkezdte hadjáratát a bajnoki éremszerzés reményében. A tavaszi nyitányon hazai környezetben szereztek pontot a Ferencváros ellen (1-1), majd Géresi Krisztián győztes góllal debütált az MTK elleni idegenbeli fellépés alkalmával (1-0). Ezek után a DVTK-t simán (2-0), a Zalaegerszeget kicsit nehezebben (2-1) verték a felcsútiak, így – párhuzamosan a megyei rivális Fehérvár összeomlásával – nagyon hamar a második helyre szökkentek a tabellán.

 

Tavaszra megtalálta a nyerő kombinációt a Puskás Akadémia és az ezüstéremig hasítottak.

 

A szakvezetés megtalálta a csapat legjobb védelmi szerkezetét, a helyükre kerültek a játékosok, az előrejátékban pedig megvoltak a megfelelő karakterű labdarúgók, akik fizikailag is elérték a legjobb formájukat. A lassan klublegendává nemesedő horvát Josip Knezevic remekül osztogatott, Luciano Slagveer és Kiss Tamás talán az élvonal két leggyorsabb szélsőjeként állandó veszélyt tudott teremteni elfutásaival és jó beadásaival remek helyzetbe hozva Mancét vagy épp Géresit. A csapat stabilitásáért az Urblik József Jakub Plsek kettős felelt, míg hátul lassacskán összeszokott a Szolnoki – Spandler – Joao Nunes –  Nagy Zsolt (időnként Deutsch László) négyes, nem megfeledkezve az élvonalba idén menthetetlenül berobbanó Tóth Balázs kapusról, aki káprázatos bravúrokkal hozta le az szezont.

Urblik József káprázatos kapásgólja a DVTK ellen:

 

Az őszi, vízválasztó 6-2-es paksi vereségért egy 3-2-es győzelemmel vágott vissza a Puskás Akadémia, majd Budafokon is könnyedén nyert 3-0-ra. Ebbe a pazar szériába rondított bele kicsit a Honvéd elleni hazai, váratlan vereség (1-2), valamint az Újpest elleni búcsú a Magyar Kupától a legjobb 16 között, de ezt követően újra sorban aratták a győzelmeket Knezevicék. Minimális különbséggel ugyan, de nyertek Kisvárdán (1-0) és szoros küzdelemben visszavágtak az Újpesnek is (2-1). Jött az ezüstrangadó a Fehérvár ellen, amelyet a holland Slagveer góljával meg tudtak nyerni 1-0-ra. Ezen a ponton nagyjából el is dőlt az ezüstérem sorsa, de ennek bebiztosítása érdekében még megverték az ekkortájt kiváló formának örvendő Mezőkövesdet (2-0) és a gyengélkedő MTK-t (3-0) odahaza, míg idegenben pontot szereztek a Groupama Arénában, elnapolva ezzel a Ferencváros bajnokavatását (1-1).

A csapat kiváló formáját jelzi, hogy a tavasz folyamán Tóth Balázs meghívót kapott, Géresi Krisztián pedig debütálhatott is a magyar válogatottban: a támadó a San Marino elleni idegenbeli világbajnoki selejtezőn Szalai Ádámot váltotta a 85. percben.

 

Négy fordulóval a bajnokság vége előtt biztos volt, hogy a Puskás Akadémia minimum megismétli a tavalyi szereplését és dobogón végez (fotó: mlsz.hu)

 

Ezek után kisebb meglepetés volt, hogy a kiesés ellen fejvesztve menekülő Diósgyőrtől a 94. percben kaptak ki, és ez úgy tűnik újabb fennakadást idézett elő az olajozottnak tűnő gépezetben. Annál is inkább, mert egy másik veszélyeztetett együttes a Zalaegerszeg saját otthonában oktatta a Puskást (1-4), majd a Paks is még egyszer azért odapörkölt nekik az őszi brutalitás után (2-4). Mivel ezalatt a Szabics Imre által trenírozott Fehérvár is egyre inkább magára talált, az utolsó fordulónak még volt tétje, mert két pontra csökkent a különbség a Fejér megyei különcsatában: a székesfehérváriak azonban hiába győztek 4-0-ra Miskolcon a már kieső DVTK vendégeként, Felcsútra került az ezüstérem, miután a duplázó Nagy Zsolt vezérletével 5-0-ra kiütötték a PAFC a másik búcsúzót, a Budafok gárdáját.

 

Fent és Lent

+ Újabb berobbant fiatalok:

Tóth Balázs személyében olyan kapusa lett az együttesnek, aki fiatal kora ellenére stabil teljesítményével Marco Rossi figyelmét is felkeltette. Válogatottunk szövetségi kapitánya a bő 30-as EB-keretbe is benevezte, ám ezúttal még a rutin mellett szavazott a szakvezető és Gulácsi valamint Dibusz mellett a tapasztalt Bogdán Ádámra számít a kontinensviadalon. Azonban, ha Tóth fejlődése töretlen marad, szinte elképzelhetetlen, hogy belátható időn belül ne váljon válogatott futballista belőle. Ideje mindenesetre van még. Rajta kívül figyelemreméltó szezont futott idén, valamint letette névjegyét a legjobbak között a 19 éves Komáromi György (16 meccsen 4 gól 1 gólpassz) is. Úgy tűnik tehát, hogy Sallai Roland, Gyurcsó Ádám és Kleinheisler László után újabb Puskás-kötődésű játékosok kopogtathatnak hamarosan a felnőtt válogatott ajtaján.

+ Hornyák Zsolt kitűnő munkája:

Mint a cikk elején értekeztünk róla, a Puskás Akadémia sokáig kereste azt az edzőt, akivel eredményes lehet a hazai színtéren. Úgy fest, Hornyák Zsolt személyében meg is találta. A hazánkban tavaly bronzéremmel debütáló felvidéki szakember idén még egy lépést tett előre a csapatával és ezúttal a második helyig vezette csapatát. Legnagyobb sikere ugyanakkor talán mégis az, hogy az őszi gyengélkedés után képes volt a társaságot felrázni és óriási menetelést vittek véghez a tavasz folyamán.

+ Egyre több magyar játékos.

Korábban gyakran érte – jogosan – az a kritika a felcsúti együttest, hogy Akadémia néven, drága pénzen szerződtetett légiósokkal áll fel hétről-hétre.
Ebben a szezonban már nagyjából 5-6 stabil magyar kezdőjátékosa volt a gárdának, ami nyilván a magyar futballnak is jó szolgálatot tesz hosszú távon.

 

A nemzetközi szereplés:

Nem kritika, csalódás. Nyilván nem erre készültek a klubnál, hogy a koronavírus miatt gyakorlatilag esélytelenül kell pályára lépniük Stockholmban és 90 percig tart az első nemzetközi menetelésük. Szomorú és igazságtalan is valahol, de az új szezonban (és egy új sorozatban) ismét megpróbálhatják – érzéseink szerint nagyobb sikerrel is, mint tavaly.

Rengeteg vereség.

A Puskás Akadémia tizenegyszer (!) hagyta el vesztesen a pályát a bajnokság során, ami gyakorlatilag egy teljes kört tesz ki a 33 fordulóból álló versengésben. Ezüstérmes csapattól ez még úgy is nagyon sok, hogy tudjuk, a bajnokság első felében nem voltak épp ideálisak a csapat körülményei a koronavírus miatt.

Egy vérbeli gólvágó hiánya:

A középpályás Josip Knezevic egyértelműen azok közé a légiósok közé tartozik, akik emelik az NB I színvonalát. A horvát futballista idén 9 góljával csapata házi gólkirálya lett, ami egyben kritika is a támadók felé. A kimondott támadók közül Antonio Mance 7, Luciano Slagveer és Komáromi György 4, Kiss Tamás és Géresi Krisztián 3-3 bajnoki góllal zárt, a brazil Weslen Júnior azonban kilenc meccsen egyszer sem tudott betalálni.

 

Mi vár a Puskás Akadémia csapatára?

Először is nagyon fontos azt látni, hogy ez a csapat most jó, működik. Van egy erős gerince, egy jó kezdőcsapata, amely mögött a kispadon már fészkelődik néhány kimondottan ígéretes fiatal játékos. A szakmai stáb két éve folyamatosan bizonyít, így jelentős átszervezésekre aligha lehet számítani. Tóth Balázs kapus teljesítményét már méltattuk ezeken a hasábokon, vele kapcsolatban nem volna meglepő, ha érdeklődők jelennének meg körülötte. A védelemből a bolgár Kamen Hadzsiev már távozott, hazatért a PFC Beroe együtteséhez, hiszen idén csak 6 meccset játszott, a létszám miatt talán az ő posztjára érkezhet erősítés. Mint fentebb jeleztük, egy igazán gólerős csatár nagyon hiányzik az együttesnek, biztos, hogy a támadósort frissítik majd, de egyelőre csak annyi biztos, hogy a Csákvár 29 éves kapusa, Markek Tamás már Felcsúton kezdi meg a felkészülést az új idényre. Nagy kérdés, mi lesz a tehetséges fiatalokkal, tovább építik például Radics Mártont, Komáromi Györgyöt, Skribek Alent vagy Deutsch Lászlót a klubnál, vagy kikölcsönzik őket más élvonalbeli, esetleg második ligás csapatokhoz? Függőben van még az ukrán középpályás Artem Favorov ügye: a mögöttünk hagyott idényben kölcsönjátékosként a ZTE egyik legjobbja volt, meg is tartanák őt a zalaiak, de Hornyák Zsolt is újra szemügyre venné, hasznára lehet-e anyaklubjának. Ha az anyagi források nem is korlátlanok, szűkösnek mégsem nevezhetők, így tud erősíteni a klub, ha szándékában áll, márpedig miért ne állna? Az Európai Konferencialigában nyilván szeretne jól teljesíteni a csapat, amelyhez elengedhetetlen a minőségi és nemzetközi szinten is ütőképes keret, így azért 2-3 jó pedigréjű futballista befutása prognosztizálható. De hogy az OTP Bank Ligában reális volna a Ferencváros megközelítése, esetleg megelőzése, az most még nem valószínű, bár az is igaz, hogy néhány éve még a Puskás Akadémia bajnoki bronz- és ezüstérme sem volt az…

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x