Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
null
Labdarúgás
13 perc
2021. 01. 17.

Búcsú egy legendától – Wayne Rooney karrierje számokban

Author avatar
Azzal egyidejűleg, hogy a Derby County csapatánál véglegesítették edzői pozícióját, Wayne Rooney bejelentette, hogy szögre akasztja a stoplisát. A korábbi angol válogatott támadó nevéhez jó pár rekord, sok elit statisztikai mutató és megannyi szebbnél szebb gól fűződik mindenfelé, ahol játszott, így ebből következzen most egy csokorral, búcsúzóul egy legendás játékostól.

A DEBÜTÁLÁS ÉS AZ ELSŐ GÓL

2002. augusztus 17-ét írtunk, amikor az akkor még csak 16 éves fiatalember, a Premier League-szezon első mérkőzésén a kezdőben találta magát az Everton színeiben a Tottenham Hotspur elleni mérkőzésen. A klub saját nevelésű játékosa akkora tehetségnek számított, hogy a legtöbben nem kételkedtek abban, hogy neki bizony helye van a világ egyik legerősebb bajnokságában már ennyire fiatalon is. Ezt bizonyította is a pályán az ifjú támadó, aki képes volt fiatal kora ellenére hétről-hétre megmutatni, hogy semmivel nem gyengébb, mint a rutinos vén rókák, s októberben már az első góljára is sor került, amivel akkor ő lett a Premier League legfiatalabb gólszerzője. A találatával az Arsenal 30 meccses veretlenségi szériáját zárta le, ami egy nem akármilyen gól lett.

 

 

Azóta ezt már megdöntötték, de a toplistán ott szerepel még mindig a neve, mint a harmadik legfiatalabb gólszerző:

 

 

TINÉDZSER REKORDER

Az ifjú Rooney hatása a Premier League-ben azonnal érezhetővé vált. Egyik napról a másikra lett meghatározó játékosa a liverpooliaknak, a huszadik születésnapja előtt már túl volt a századik bajnokiján is. Ekkor még nem volt az a vérbeli támadó, akire sokan emlékezhetnek, sőt a pályán is többet szerepelt a szélen és visszavontabban, de a gólok így sem maradhattak el.

A 105 pályára lépésével minden tinédzsernél több mérkőzése van, míg csupán a két Liverpool-legendának – Michael Owennek és Robbie Fowlernek – van több gólja, mint neki.  A 30 találatát 15 csapat ellen jegyezte, a „kedvenc” ellenfele pedig a Newcastle volt, mert a „szarkák” kapuját öt alkalommal is bevette tiniévei alatt.

 

 

BEMUTATKOZÁS A LEGNAGYOBB SZÍNPADON

2004 nyarán eljött a váltás ideje a karrierjében és magasabb szintre akart lépni, hogy Európában is megmutathassa magát, így pedig a Manchester United együtteséhez szerződött. Sir Alex Ferguson igazolásai közt úgy is a legjobb üzletek közt kell emlegetni, hogy érte bizony vaskos árat fizetett, de mégis minden penny-t megért a „vörös ördögök” számára. Az a kifejezés, hogy berúgta az ajtót új csapatában, az nem is fejezi ki eléggé azt a tettet, amit ő végrehajtott. Az első mérkőzés, amikor pályára léphetett, az egyből egy Bajnokok Ligája összecsapás volt, pont egy olyan, amiért ezt a csapatot választotta. Szeptember 28-án a török Fenerbahçe látogatott az Old Traffordra, a csoportkör második fordulójának keretén belül, az angol támadó pedig bemutatkozott immár annak is, aki eddig ne ismerte volna a nevét.

 

 

Első BL-meccsén egy mesterhármassal jelentkezett, amivel azonnal megmozgatta a statisztikusok életét, rögtön három rekordot is megdöntött:

 • Az ötödik legfiatalabb triplázó;
 • A legfiatalabb angol mesterhármast szerző;
 • A negyedik – azóta már kilencen vannak – olyan játékos, aki debütálásakor három gólt lő, s közülük máig ő a legfiatalabb.

 

 

AZOK A MANCHESTERI ÉVEK

Ahogy teltek az évek az Old Traffordon egyre inkább vált nyilvánvalóvá, hogy az egykoron kisfiúként megérkező Wayne felnőtt, és rohamléptékben közeledik a klublegenda státusz felé. Szezonról szezonra teljesített meggyőzően, szállította a gólokat a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és a kupasorozatokban is. A csapat hódította el a trófeákat, ő maga pedig az egyéni díjakat, amikről minden egyes alkalommal nyugodt szívvel mondott volna le a klub sikere érdekében,  mert azt mindig többre tartotta a saját érdekeinél.

A 2017-es távozásáig 15 szezont húzott le a „vörös ördögök” mezében, s ezek közül csupán egyetlen egyszer nem érte el a tíz gólt, viszont két alkalommal is harminc felett termelt.  

 

 

Annak ellenére, hogy az utolsó szezonjában már nem jött össze a tíz gól, mégis elért egy olyan történelmi tettet, amit nem mostanában fognak megdönteni, látva a modern futballban a klubhoz való hűség feledésbe merülését, illetve nagyon ritka példáit.

2017 januárját írtunk, az FA-kupa harmadik fordulójában a másodosztályban remek idényt futó Reading látogatott Manchesterbe. Az ekkor már harminc fölött járó Rooney karján a csapatkapitányi karszalaggal vezette ki csapatát a pályára, annak tudatában, hogy egyetlen gólra van a legendás Bobby Charlton 249 góljától.

 

 

Mindössze két héttel később a Stoke City elleni bajnokin csereként beállva egy szabadrúgásgóllal szerezte meg 250. találatát a klub színeiben, amit még további három követett, mielőtt elhagyta volna a „vörös ördögöket”.

 

 

BÚCSÚ A PREMIER LEAGUE-TŐL

A 2017-es nyár sok ember számára hozott komoly változást. A Manchester United szurkolói könnyes búcsút vehetettek egy még aktív klublegendától, aki úgy döntött, ideje visszatérni nevelőegyesületéhez, miután ő maga is érezte, hogy nem tud annyit nyújtani szeretett klubja felé, mint szeretne. A „vörös ördögök” magasztos céljaiban bár biztosan tudott volna még segíteni, de egyre kevesebb játéklehetőséget kapott, így úgy döntött: visszatér nevelőegyesületéhez. Csupán egyetlen évre tért vissza az Evertonhoz, ahol még sikerült egy-két szép pillanatot adnia a liverpooli közönségnek is, de végül 2018 nyarán végleg lezárta Premier League-karrierjét, hogy a rohamléptékben fejlődő MLS-ben is kipróbálja magát.

Az alábbi statisztikai mutatókkal a háta mögött tette át székhelyét Washingtonba: 

 • Egyike azon három játékosnak, akinek mind gólok, mind gólpasszok tekintetében száznál is több szerepel a neve mellett;
 • Lőtt gólok számában a második az örökranglistán;
 • Kiosztott asszisztokból neki van a harmadik legtöbb;
 • Kanadai pontokat számolva csak egy ember előzi meg őt.

 

 

Bár PL-karrierje során eljutott hét mesterhármasig, az elsőre egészen a 139. mérkőzéséig kellett várni, az utolsót pedig már a Goodison Park gyepén szerezte kék mezben, aminek a harmadik gólját valószínűleg sosem feledik a szurkolók, mert egy 52,7 méterről szerzett találat volt. 

 

 

A Premier League-ben szerzett mesterhármasai:

 • 2006. 10. 28. Bolton Wanderers (három nappal a 21. születésnapja után)
 • 2009. 11. 28. Portsmouth
 • 2010. 01. 23. Hull City (mesternégyes)
 • 2011. 04. 02. West Ham
 • 2011. 08. 28. Arsenal
 • 2011. 09. 10. Bolton Wanderers
 • 2017. 11. 29. West Ham United (Everton-játékosként)

 

 

Természetesen az egyéni díjak terén sem maradt teljesen üres kézzel. Öt alkalommal is elhódította a Hónap Játékosa díjat a Premier League-ben, aminél csak hárman tudnak jelen pillanatban többet felmutatni. Ő is részese annak, hogy a Manchester United vezeti az erre vonatkozó listát, mert a játékosai már 39 alkalommal kapták meg ezt az elismerést.

 

 

IRÁNY AZ „ÚJ VILÁG”

Az észak-amerikai profi labdarúgó liga, az MLS még most 2021-ben is fejlődik, és igyekszik utolérni legalább azt a szintet, ahová Európa úgynevezett másodvonala van. A tengerentúlon nagyon logikusan belátták, hogy szükség van a „nagy nevekre”, hogy népszerűsítsék a labdarúgást, amely gyerekcipőben jár a helyi majorsportokhoz képest. Az idő előrehaladtával persze már nem csak az Európában kiöregedett, vagy kiöregedőfélben lévő sztárokkal próbálkoznak az amerikaiak, hanem gombamódra kezdtek el nőni az akadémiák is, amelyben sorra jönnek ki a tehetségesebbnél tehetségesebb fiatalok.

Rooney saját tapasztalatból érezhette meg, hogy bár még képes magas szinten teljesíteni, a játék bizonyos aspektusaiban egyre inkább felzárkóznak hozzá, sőt sokan még le is körözik az MLS labdarúgói. A legegyszerűbb statisztikákban persze még így is csak nagyon kevesen tudtak fölé kerekedni az itt töltött időben, s azokat sem kell bemutatni a futballkedvelő közegnek, mert ahogy ő is, úgy a nála jobban teljesítők is megjárták az öreg kontinens legjobb ligáit, mielőtt az MLS-ben letették a névjegyüket.

Kereken 50 MLS-mérkőzésen lépett pályára, ahol 23 gólt és 13 előkészítést jegyzett, s akad köztük néhány felejthetetlen is.

 

 

 

Az MLS-ben töltött valamivel több mint egy éve alatti statisztikák:

 

 

A VISSZATÉRÉS ÉS AZ ÚJ KARRIER

2020 január elsejével visszatért a szigetországba, elfogadva a Derby County ajánlatát. Már ekkor úgy szólt a szerződése, hogy nem szimpla játékos lesz Rooney, hanem egyben elkezdheti álmai megvalósítását, hogy a későbbiekben edző legyen. Miközben a csapatban játszott, az menedzseri vizsgákra készült, hogy idővel elfoglalhassa a helyét az oldalvonal mellett. Az élet nem volt kegyes vele, miközben mégis, mert a „kosok” pocsék szereplése edzőváltáshoz vezetett. November 25-én a Middlesbrough elleni 3-0-s vereség volt az utolsó csepp a vezetőség poharában: menesztették Philip Cocu-t. Az azon a mérkőzésen pályára lépő Rooney előtt megnyílt az út, hogy ideiglenesen ő irányíthassa a csapatot. Egy olyan együttest vett át, amely egyetlen győzelmet ünnepelhetett a szezon során – azt az egyet viszont épp az ő góljával nyerték meg. Minden nagyon rosszul festett a Derby háza táján, viszont vele már az első mérkőzésen szemmel látható fejlődésnek indult a csapat. A játékosokon nyugalom lett úrrá, érződött a kohézió, az egymás iránti odaadás, hogy képesek voltak a másikért és a csapatért küzdeni. A kilenc lejátszott bajnokin 13 pontot gyűjtöttek, ami bár nem sok, de a korábbi hathoz képest hatalmas előrelépés. Ugyanez volt látható a védelemben, amit remekül megszervezett, és ezzel elindulhattak a kiesőzóna elhagyását jelentő úton. 2021. január 15-én pedig jött a hír, hogy egy két és fél éves szerződést írt alá a klubbal, ami egyben azt is jelenti, hogy végleg szögre akasztja a stoplist, hogy minden figyelmét az edzői karrierjének szentelhesse.

 

 

AZ ANGOL VÁLOGATOTT

Eddig ezt nem részleteztük, pedig a „háromoroszlánosok” mezében is akad pár olyan statisztikai mutató, amiben a legjobbak közt van – vagy épp ő maga a listavezető. Sven-Göran Erikson irányítása alatt 2003. februárjában debütált a válogatottban, mindössze 17 évesen és 111 naposan, megdöntve James Prinsep 1879 óta fennálló rekordját. Az angol nemzeti tizenegyben csupán hat játékos lépett pályára a 18. születésnapja előtt, közülük mára már nem Rooney a rekorder (Theo Walcott épp Magyarország ellen taszította le az első helyről), de még mindig előkelő helyen szerepel a neve. 

 

 

Mezőnyjátékosok közül ő húzhatta fel legtöbbször a Háromoroszlánosok mezét, s összességében is övé a második legtöbb mérkőzés a válogatottban. Csak a legendás kapus, Peter Shilton szerepelt nála többször a válogatottban. Ami viszont jelen pillanatban Rooney nevéhez fűződő rekord, az a nemzeti tizenegyben szerzett gólok száma, amiben a Manchester Unitedhez hasonlóan itt is Bobby Charltont előzi meg. Ugyanúgy négy találat van köztük, ahogy a klubnál szerzett gólok tekintetében is, s még az 53-49 is stimmel. 

 

 

Végezetül pedig az egyik leglátványosabb és legemlékezetesebb gólja, amelyet a városi rivális ellen szerzett. Amelyre talán a legszívesebben emlékeznek vissza a Manchester United fanjai:

 

Trófeái és elismerései:

5x Premier League (2007, 2008, 2009, 2011, 2013)
4x Ligakupa (2006, 2009, 2010, 2017)
1x FA Kupa (2016)
4x Community Shield (2008, 2011, 2012, 2017)
1x Bajnokok Ligája (2008)
1x Európa Liga (2017)
1x Klub világbajnokság (2009)
Az év játékosa a Manchester United csapatában (2009)

 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.