Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
11 perc
2022. 01. 06.

Sarkkörön túli tanítani való hozzáértés

Author avatar
A norvég bajnokságban címet védő, valamint az Európa Konferencia-liga csoportkörét túlélő FK Bodö/Glimt ismét kiárusítást tart. A sárga-feketék ezen a télen is meghatározó játékosokat adnak el a gazdagabb csapatoknak, de továbbra sincs ok a félelemre, mert a befolyó összeg és a klub mögött álló koncepció garancia a sikeres jövőre.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A modern pénzközpontú labdarúgás egyik üde színfoltja tud lenni egy olyan klub, amely ügyes költségvetéssel, minden kiadást kétszer meggondolva gazdálkodik, mert nincs hibázási lehetősége. Az FK Bodö/Glimt éppen ilyen, ugyanis a most már kétszeres norvég bajnok kevés pénzből működik, de azt elképesztően jól csinálja, amit az eredmények és a játékosai utáni kereslet is igazol.

A történelmi sikerrel zárul 2020-as évben a klub költségvetése hatmillió euró volt, amiből valamivel több mint egymilliót az utánpótlásképzés kapott, amely a filozófia alapját adja. A hátunk mögött hagyott év során már nyolcmillióra kúszott fel az az összeg, amiből gazdálkodhattak a nordlandiak, de ez még mindig csak éppen a tabella első felébe helyezi őket, bár az is igaz, hogy az ötödik legmagasabb bértömeggel rendelkezett a klub a bajnokság során. 

 

RÉSZEKBŐL ÁLL ÖSSZE AZ EGÉSZ

A Bodö/Glimt maga a különlegesség minden szempontból. A csapat 2017-ben egy olyan mentáltrénert nevezett ki Björn Mannsverk személyében, aki akkor még egyáltalán nem szerette a futballt. A légierő egykori pilótájaként, Afganisztánban és Líbiában szolgált, s arra vállalkozott, hogy a katonaságnál általa alkalmazott módszereket átültesse a sportba. Az ő hathatós segítségével jutottak el arra a szintre a csapatnál, hogy a reggeli edzések előtt közös meditációt tartanak a játékosok és az edzői stáb tagjai, valamint a megbeszélések során bárki őszintén elmondhatja a véleményét a közösség előtt. Mannsverk mellett a stábban összesen kilenc brit szakember dolgozik, akik az angol profizmust hozták a klubhoz. Az orvosi stáb majdnem egésze Nagy-Britanniából érkezett, és az alacsonyabb osztályokban szerzett szaktudásukat hasznosítják most Norvégiában.

 

 

Ugyancsak rendkívül fontos tényező Kjetil Knutsen. Az edző 2018-as kinevezése óta minden évben fejleszti, csiszolgatja a taktikát, ami évről évre hatékonyabb és egyre biztosabban kijelenthető, hogy Knutsen egy kivételes szakember. Az elmúlt három télen – és nyáron – sorra távoztak a keret legjobbjai, az eredmények viszont nem estek vissza. A feljutás után a biztos bennmaradást már vele vívta ki a csapat, majd egy még hatalmas meglepetésnek számító ezüstérmet a történelmi bajnoki cím követett, majd annak a megvédése. Időközben a kontrafutballra hajazó játékstílusukat leváltotta a labdabirtoklásra és dominanciára alapuló szemlélet, aminek köszönhetően Észak Liverpooljaként, illetve Bayern Münchenjeként hivatkoznak a csapatra. S hogy miként jutottak el eddig, azt talán a legjobban az a fajta hozzáállás magyarázza, amit Frode Thomassen, a klub ügyvezető igazgatója hangsúlyozott még 2019-ben.

 

„Mi nem az eredményekre összpontosítunk. Nálunk a fejlődés és a teljesítmény áll előtérben.”

 

Észak-Norvégia Nordland megyéjében egyeduralkodónak mondható a Bodö/Glimt, az egész térséget maga mögött tudó egyesület keretének a harmada a városban vagy a környéken született és itt végezte el az akadémiát is.

 

„A kezdőcsapat fele helyi srác. Az a tervünk, hogy a keretünk 40 százalékát Norvégia északi részéről érkezők alkossák, a játékidő 15 százalékát pedig helyi fiúk kapják meg. Ez része a hitvallásunknak. A szurkolók északi norvég gyerekeket akarnak látni a pályán” – jegyzi meg büszkén Thomassen.

 

Márpedig mi legyen a legfontosabb a klubnak, ha nem a szurkolók, hiszen a labdarúgás értük és nekik van, ezt pedig itt még nem felejtették el.

 

 

Ezzel pedig el is érkeztünk a financiális részhez, ami egy újabb olyan szempont, ami megalapozza a klub sikerességét. Ugyanis az egyesület nem költekezhet ész nélkül, nagyon fontos, hogy jól osszák be a rendelkezésükre álló pénzt, mert bevételt generálni az északi sarkkörön túl nem egyszerű. A meccsnapi és televíziós bevételek nem tudnak túl nagy szeletet kitenni a „tortából” ahhoz, hogy a klub felelőtlenül szórja a pénzt. A norvég élvonal 16 csapatából kilencnek a helyi bank az első számú szponzora és bizony nem nagy üzletet tudnak velük kötni. A norvég insiderek információi alapján a mez elején látható – elvileg legdrágább – helyért, mintegy 900 ezer eurót fizet éves szinten a Bodö/Glimtnek a SpareBank Nord-Norge.

 

„Természetesen vannak szponzoraink meg támogatóink, de nekünk a legnagyobb bevételünk a játékosok eladásából származik. Ha valaki jól játszik, biztos, hogy elviszi egy nagyobb ragadozó” – fejtegette a lehetőségeket a Thomassen.

 

Ezt Knutsen is csak megerősíteni tudja, aki tisztában van azzal, hogy mi vár a csapatára, ha jól szerepel, ő pedig ennek megfelelően áll a kihívás elé.

 

„Nem keseredhetünk el labdarúgóink elvesztése miatt. Azzal, hogy nagyobb kluboknak adhatjuk el futballistáinkat, felhívjuk magunkra a figyelmet, és olyan játékosok is észrevesznek, akiknek mi jelenthetjük a jövőt.”

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


PÉNZTÁRCABARÁT TRANSZFERPOLITIKA

Hogy ez mennyire igaz, ahhoz elég megnéznünk a klub elmúlt évekbeli transzferpiaci tevékenységét. Az igazolások terén talán a leginkább sokat mondó adat, hogy a klubrekordot Kasper Junker 600 000 eurós vétele jelenti. Régebben többnyire alacsonyabb osztályból érkezett az erősítés – például Marius Lode az akkor harmadik vonalas Bryne FK együttesétől –, vagy olyan játékosokra csaptak le, akik nem kaptak lehetőséget más együtteseknél; Erik Botheim esete a Rosenborggal vagy akár Philip Zinckernagel, akit 2018-ban kivágott a dán SönderjyskE. Az elmúlt két évben aztán a ligában nem túl nagy fizetést igénylő lejáró szerződésű játékosok jelentik a „vérfrissítést”, na meg az ifjúság, mert az akadémia elképesztően tehetséges fiatalokat nevel. Itt elég három olyan nevet felhozni, akik azóta már magasabban jegyzett ligában szerepelnek, mert Jens Petter Hauge és Fredrik André Björkan 2015-ben, Hakon Evjen pedig 2017-ben érkezett az utánpótlásból.

 

 

Az eladás terén a 2019-es bajnoki ezüsttel zárult szezont követően épp Evjen döntött klubrekordot, és igazolt 2,5 millió euróért Hollandiába az AZ Alkmaarhoz, fél évvel később a tunéziai légiós, Amor Layouni 1,5 millióért lett az egyiptomi Pyramids FC játékosa. A nemzetközi porond selejtezőiben való vitézkedés és az időközben rekordokat döntögető szezon első fele elég volt az AC Milan számára, hogy Hauge játékjogáért ötmillió eurót fizessen. A történelmi bajnoki aranyat követően Kasper Junker az Urawa Red Diamonds csapatához igazolt 2,2 millió ellenében. Az újabb siker, újabb távozókat jelentett, mert a csapatkapitány Patrick Berg 4,5 millió euróért lett az RC Lens játékosa, míg Erik Botheim norvég rekordot beállítva, nyolcmillióért tette át székhelyét orosz FK Krasznodarhoz. Időközben az is belefért – bár fájó szívvel –, hogy 2021 januárjában Philip Zinckernagel, illetve a mostani átigazolási időszakban Björkan ingyen távozott, pedig ők is komoly bevétellel hagyhatták volna el a klubot, ha nem fut ki a szerződésük. 

 

SZÉPEN CSENGŐ SZÁMOK

Az előző esztendő pedig még egy jókora bónuszt is tartogatott. A bajnoki címet követően a klub a Bajnokok Ligája-selejtezőjében indulhatott, de végül csak a harmadik számú európai kupasorozatban tudott a főtáblára jutni, ami a legtöbb helyen nem lenne nagy dolog az anyagiakat tekintve, de nem itt. Ugyanis az UEFA által létrehozott Európa Konferencia-liga épp az olyan együttesek számára jelent komoly bevételi forrást, mint amilyen a Bodö/Glimt.

A csoportkörbe való bejutás 2,94 millió eurót jelentett számukra, amihez hozzájön az UEFA-koefficiensek alapján kiosztott plusz pénz, ami esetükben a 31. helyezettnek járó 89 000 euró.  A főtáblán való szereplés során a győzelmekért háromszor 300 000, valamint a döntetlenekért háromszor 166 000 járt nekik, illetve miután kivívták a továbbjutást – az AS Roma mögött a második helyen – az további 325 000 eurót hozott a konyhára.

Ez valamivel több mint 4,7 milliós bevételt jelent csak a nemzetközi porondról, amit ha kiegészítünk a mostani eladásokkal (12,5 millió), akkor a klub 2021-es költségvetésének másfélszeresét össze is szorgoskodták.

Ezt a pénzt pedig már most tudni lehet, hogy nem fogják elherdálni, hiszen eddig sem tették, sőt egy részét már el is kezdték elkülöníteni a 2024-re tervezett új otthonukra, ami leváltja az 5635 ülőhelyes – összességében 7500 férőhelyes – Aspmyra Stadiont. A klub által közölt információk szerint egy 10 000 fős létesítményt szeretnének, ami a mai modern elvárásoknak teljesen megfelel, minden igényt kielégít. A műfüves pálya felső része befedhető lenne, hogy más programokat is lehessen itt szervezni a nyári napokon, ami további bevételt generálhatna a klub számára.

 

 

Bátran állítható, hogy a meseszerű történet nem csak egy röpke kaland, mert már harmadik éve tart a Bodö/Glimt szárnyalása, s a csapat 2022-ben a nemzetközi porondon tavasszal is érdekelt lesz. Azt még nem tudni, hogy mennyire gyengül tovább a keret, illetve, hogy kikkel erősödik, de az biztos, hogy Kjetil Knutsen 2024-ig hosszabbított, s vele együtt az egész stáb is hosszú távra tervez a klubnál. Ha valami akkor ez garanciát jelenthet arra, hogy ha lesz is valamekkora visszaesés, az nem fogja romba dönteni azt a csodálatos északi fellegvárat, amit felépítettek a sarkkörön túl.

 

Ki lesz az FK Bodø/Glimt – Celtic FC párharc továbbjutója az EKL-ben?

1,45 – Celtic FC

2,65 – FK Bodø/Glimt

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/UEFA Európa Konferencia Liga útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Képek forrása: Bodø/Glimt Twitter

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.