Tar kobak, szigorú tekintet – Sztanyiszlav Csercseszovról, a Fradi új edzőjéről

Tar kobak, szigorú tekintet, és az elmaradhatatlan bajusz. Néhány jellegzetes vonás, amely miatt már messziről megismerni Sztanyiszlav Csercseszovot, aki a mai naptól a magyar rekordbajnok Ferencváros új szakvezetője. Összeszámolni is nehéz, hányszor szerződött élete során a Szpartak Moszkvához, ugyanakkor az igazi sikerek Ausztriában és Lengyelországban találták meg. Szinte mindenki kételkedett benne, amikor szövetségi kapitány lett, az eredményekkel azonban maga mellé tudta állítani egész Oroszországot. Az alábbiakban karrierje főbb állomásaival próbáljuk megrajzolni pályaívét, személyét.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

Csercseszov, a játékos

Sztanyiszlav Csercseszov 1963. szeptember 2-án született az észak-oszétiai Alagirban. Noha sosem számított égimeszelőnek (183 centiméter magas), példaképe, Lev Jasin nyomdokain kapus lett belőle. Pályafutását a Szpartak Ordzsonikidzénél kezdte, annál a csapatnál, amelyet ma már Alanija Vlagyikavkaz, vagy Szpartak Vlagyikavkaz néven ismerhetünk. Bár mindig is tehetségesnek tartották, nehezen jött el számára az áttörés a felnőttek között, két év alatt mindössze 15 mérkőzésen kapott szerepet, így 1984-ben nem tudott ellenállni a Szpartak Moszkva hívásának és távozott. A biztonsági tartalék szerepéből itt sem tudott tartósan előrelépni, három év alatt csak 13 találkozón lépett pályára a szovjet bajnokságban. Megunva a mellőzést, ismét továbbállt és a városi rivális Lokomotívhoz tette át a székhelyét a 25 éves hálóőr, ahol végre megkapta a bizalmat: 30 mérkőzésen szerepelt az első, és mint kiderült egyetlen ottani idényében. Ekkor ugyanis visszatért a Szpartakhoz, és ott indította be igazán a karrierjét, öt év alatt háromszor lett bajnok a csapattal és ezúttal már abszolút főszereplő volt a címek elhódításában, valamint a szovjet válogatottba is egyre gyakrabban kapott meghívót.

A Szovjetunió felbomlása után Németországba igazolt, a Dynamo Dresden alkalmazásába szegődött. Belekóstolt a világ egyik legerősebb bajnokságának világába és jobbára meg is állta a helyét: az ott eltöltött két év alatt ő volt a drezdaiak kapusa. 1995-ben kölcsönben harmadszor is a Szpartak Moszkvához szerződött, de ez a kaland mindössze nyolc mérkőzés erejéig tartott. Pályafutása következő és egyben utolsó érdemi állomása az osztrák FC Tirol Innsbruck volt, ahol hat évet (1996–2002) húzott le. Az akkor fénykorát élő együttessel háromszor nyerte meg a bajnokságot (utoljára Joachim Löw irányítása mellett), és 38 évesen még befért a 2002-es világbajnokságon szereplő orosz válogatott keretébe, igaz ott már nem az ő nevével kezdődött az összeállítás. A seregszemle után negyedszer is a Szpartak játékosa lett, de miután csak hét mérkőzésen lépett pályára a moszkvai sztárcsapatban, 2003 nyarán visszavonult.

Pályafutását végül 49 válogatott mérkőzéssel zárta, azon kevés játékos közé tartozik, aki szerepelt a Szovjetunió, a FÁK, és Oroszország színeiben is. Játszott az 1994-es világbajnokságon, valamint az 1996-os Eb-n is. Elismertségét jelzi, hogy 1995-ben a FIFA egyik jótékonysági mérkőzésén ő védte Európa kapuját Afrika ellen.

 

 

Csercseszov, a kezdő edző

Miután szögre akasztotta a kesztyűt, nemsokára megtalálta az első edzői feladata, és az osztrák Regionalliga nyugati csoportjában szereplő Kufstein csapatánál kezdett dolgozni. A 2004–2005-ös idény közben vette át a csapatot és végül 30 mérkőzésen vezette, ezalatt 16 győzelmet aratott hat döntetlen és nyolc vereség mellett. 2005 novemberében korábbi klubjához, az akkor már a Wacker Tirol néven szereplő innsbrucki egyesülethez távozott, ám egy olyan Kufsteint hagyott maga mögött, mely a szezon végén megnyerte saját ligáját és a második vonalba jutott.

A Wacker Tirol – bár ekkor még csak három év telt el Csercseszov játékoskénti búcsúja óta – komoly átalakuláson esett át, anyagi és szakmai válság után volt kénytelen újraépíteni magát, így nem az osztrák Bundesliga megnyeréséért harcolt azokban az években. A kiegyensúlyozatlanul szereplő zöld-feketéket a hetedik helyen vette át és a bajnokság végére ezen a helyezésen csak eggyel tudott javítani, ám a következő idényben is megkapta a lehetőséget, hogy ezúttal tényleg saját képére formálja a csapatot.

A 2006–2007-es idényben a gondok tovább sokasodtak, a klubhoz érzelmileg nagyon erősen kötődő szakember csak a kilencedik helyre tudta behozni az együttest, ami a tízcsapatos bajnokságban az utolsó bennmaradó pozícióját jelentette. A kiesés veszélye azért nem fenyegette komolyan Csercseszovékat, kilenc ponttal előzték meg a sereghajtó Admirát és csak héttel maradtak le az ötödik helyen végzett bécsi Rapid mögött.

Az orosz szakember mindenesetre a nehéz idény után hazatért, hogy ismételten a Szpartak Moszkva alkalmazásába álljon, ezúttal sportigazgatóként. Az akkor még tavaszi–őszi lebonyolítású, tehát a naptári évhez igazodó orosz bajnokságban imádott Szpartakja úgy lett második, hogy pontszámban egyformán, gólkülönbségben pedig jobban is állt, mint a bajnok CSZKA Moszkva, ám az egymás elleni eredmények a piros-kék katonacsapatnak kedveztek. A 2007-es szezonnak kifejezetten erős kerettel vágott neki a klub, olyan játékosokkal a soraiban, mint a horvát válogatott kapuját bő évtizedig őrző Stipe Pletikosa, az osztrák védő Martin Stranzl, a brazil szűrő Mozart, vagy a 2008-as Európa-bajnokságon bronzérmet nyerő orosz válogatott alapemberei, Roman Pavljucsenko és Vlagyimir Bisztrov. A csapat szekere azonban nem úgy futott, ahogyan azt a klubvezetés, vagy a szurkolók remélték, így júniusban az FK Moszkva elleni 3-0-s vereség után edzőt váltottak és Vlagyimir Fedotov helyére maga Csercseszov ült le. A szezont végül újfent ezüstérmesként fejezte be a gárda, ezúttal két ponttal lemaradva a végül bajnoki címet ünneplő Zenit Szankt-Petyerburg mögött.

A 2008-as évben kissé hullámzott a Szpartak teljesítménye, egész tavasszal a dobogós helyek környékén, de inkább azok alatt haladtak Pavljucsenkóék, ráadásul a városi rivális CSZKA ellen egy történelmi vereségbe (1-5) is belefutottak hazai pályán. Csercseszov pozíciója egyre inkább meginogni látszott, de kirúgására csak augusztusban a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a Dinamo Kijevtől elszenvedett hazai vereség után került sor, az 1-4-et már nem élte túl. Érdekesség, hogy akkor az a – szintén Szpartak-legendának számító – Valerij Karpin sportigazgató menesztette, aki idén az orosz válogatott kispadján váltotta. Utódja a dán Michael Laudrup lett, de megváltást ő sem hozott, a Szpartak mindössze a nyolcadik helyen zárta a Premjer Liga küzdelmeit.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

Élet a Szpartak Moszkva után

Csercseszov ezután egy időre eltűnt a futballtérképről és a másodosztályú Zsemcsuzsina Szocsinál tett sikertelen kitérőt követően 2011 szeptemberében az akkor élvonalbeli Terek Groznij kispadjára ült le. Az európai versenynaptárhoz igazodó és őszi–tavaszi rendszerű bajnokságok sorához ekkor csatlakozó orosz pontvadászat extra hosszú, 44 fordulós volt akkor: a 16 csapatos mezőny a 30 fordulós alapszakasz után nyolc-nyolc csapatra oszlott és a felső-, valamint az alsóházban is még kétszer találkoztak egymással a csapatok.

Az átmenetinek szánt bajnokságban végül Csercseszov benntartotta a csecsenföldi gárdát (11. hely), így jutalmul a 2012–2013-as szezonban is ő irányíthatta a csapatot. A nagy sztárok nélküli, néhány kelet-európai (lengyel, cseh) válogatott játékost felvonultató Groznij remekül kezdett, idegenben meg tudta verni a Dinamo Moszkvát és a Zenitet, valamint odahaza legyőzte például a Szpartakot, így nyolc forduló után még élre is tudott állni, növelve ezzel Csercseszov edzői ázsióját. Az orosz viszonylatban kiscsapatnak számító Terek a bajnokság felénél is még európai kupaindulást érő ötödik helyen tanyázott, ám 2013 tavaszára kissé alábbhagyott a lendülete és végül csak a kilencedik helyen ért célba, ami persze még így is felülmúlta az előző évi szereplést. A csapatnak elsősorban a védelme volt rendben, a góllövéssel akadtak gondok, legalábbis erre enged következtetni a 30 meccsen elért 38 szerzett és 40 kapott gól.

Szerződése kifutását követően Csercseszov nem maradt Csecsenföldön és 2013 nyarán a szintén élvonalbeli Amkar Perm kispadjára ült le. Az előző évadban a kiesés ellen menekülő piros-feketékből középcsapatot varázsolt, ám még a szezon vége előtt távozott, mert 2014 áprilisában kivásárolta szerződéséből a Dinamo Moszkva. A legendárium szerint itt került közeli, szinte baráti viszonyba a klubot kiemelt figyelemmel kísérő orosz miniszterelnökkel, Vlagyimir Putyinnal. A szezont a negyedik helyen, nemzetközi szereplést érő pozícióban fejezte be a Dinamo és az addiginál is nagyobb ambíciókkal várta a következő idényt.

A kék-fehér gárda bejutott az Európa-liga főtáblájára, ahol a holland PSV Eindhoven, a portugál Estoril Praia és a görög Panathinaikosz mellé kapott besorolást. Az előzetes várakozások szerint a második helyért kellett volna versenyeznie, ennek ellenére parádés teljesítménnyel, százszázalékos teljesítményt nyújtva, 18 ponttal az E csoport élén végzett. Csercseszov csapata nem játszott különösebben látványos és szórakoztató futballt (a hat mérkőzésen mindössze kilenc gólt szerzett), de megtanult nyerni és ez volt a legfontosabb. Az Európa-liga tavaszi folytatásában a legjobb 32 között a belga RSC Anderlechtet ejtették ki (0-0, 3-1), majd ugyanilyen arányban bánt el velük a nyolcaddöntőben a Rafa Benítez által dirigált SSC Napoli. A bajnokságban ismét negyedik helyen végzett a Dinamo, ami csalódás volt annak fényében, hogy szinte végig jobban állt, hősünk ideje pedig ezzel ki is telt az orosz fővárosban.

 

 

2015 októberében a lengyel rekordbajnok Legia Warszawa kispadjára ült le, miután a klub menesztette a norvég Henning Berget. A bajnokságban második helyen álló fővárosi együttes annak ellenére döntött a váltás mellett, hogy a csapat az Európa-liga főtáblájára jutott és a bajnokságban is komoly esélye volt a győzelemre. Csercseszov vezetésével a Legia mindkét hazai fronton érvényesítette erőfölényét, és a bajnokságot, valamint a kupát is imponáló magabiztossággal söpörte be, ám az El-csoportból nem volt esélye továbbjutni, miután utolsó helyen végzett csoportjában. 2016 nyarán – bár minden szempontból gyümölcsöző volt ez a kapcsolat – az orosz szövetség kifizette a Legiának az edző kivásárlási árát és kinevezte szövetségi kapitánynak a lelombozó Európa-bajnoki teljesítményt követően.

 

A Szbornaja élén

Oroszország lázasan készült a 2018-as hazai rendezésű világbajnokságra, ezért is volt kijózanító a pofon, amit a 2016-os Franciaország által rendezett, első ízben 24 csapatos Eb-n kapott. A Leonyid Szluckij által dirigált válogatott Anglia, Wales és Szlovákia mögött mindössze egyetlen ponttal utolsóként kulloghatott haza a csoportkör után, ami nyilván nem nyerte el a futballszövetség tetszését. Noha a közvélemény egy Európa-szerte ismert külföldi szakember szerződtetését várta, a korábban játékosként Németországban és Ausztriában is pallérozódó, edzőként odahaza bizonyító, Lengyelországban pedig trófeákat begyűjtő Csercseszov kinevezése logikus lépés volt, hiszen nem volt már idő arra, hogy egy külföldi szövetségi kapitány megismerje a merítési lehetőségeket és az orosz futballt.

Az új szövetségi kapitánynak amellett, hogy ütőképes csapatot kellett építenie a világbajnokságra, fél szemmel már arra is figyelnie kellett, hogy fiatalokat fedezzen fel, mert a válogatott gerince kifejezetten idős volt, többen is betöltötték már a 30. életévüket a 2016-os Eb idején. Főként a védelemben volt szükség új arcokra, ennek megfelelően Csercseszov meghívta, majd szép lassan alapemberré tette azt a Fjodor Kudrjasovot, aki ugyan már nem volt fiatal, de együtt dolgozott az edzővel a Szpartak Moszkvánál és a Terek Groznijnál is. Résztvevőként nem kellett selejteznie a vb-részvételért Oroszországnak, így barátságos meccseken alakult a válogatott, amelynek egyetlen rémálma lehetett: az, hogy hazai pályán lebőg a világbajnokságon.

2016 augusztusában egy Törökország elleni 0-0-val debütált az új kapitány, és az egy héttel később lejátszott Ghána elleni összecsapáson sem kapott gólt (1-0). Csercseszov irányelve egyértelmű volt, stabillá tenni a védekezést, ami tartást ad az egész csapatnak. Az orosz szövetség igyekezett a legváltozatosabb ellenfelek ellen lekötni edzőmérkőzéseket 2016 őszén és 2017 tavaszán, így a Szbornaja többek között összemérte tudását Costa Rica, Elefántcsontpart, Katar, Belgium vagy Chile legjobbjaival is, váltakozó eredményességgel és kiegyensúlyozatlan teljesítménnyel. A világbajnokság főpróbájának tartott 2017-es Konföderációs Kupa után sem lehettek nyugodtabbak az orosz szurkolók: bár Új-Zélandot legyőzte a csapat, a Portugália és Mexikó elleni vereségekkel már a csoportkörben búcsúzott a további küzdelmektől.

Meglehetősen visszafogott lelkesedéssel és óvatos várakozással jött el tehát a 2018-as világbajnokság, ám Csercseszov és csapata azonnal a szívekbe lopta magát, miután a torna nyitómeccsén imponáló játékkal 5-0-ra győzte le Szaúd-Arábiát. A második csoportmérkőzésen Egyiptom 3-1-es legyőzésével biztossá vált a csapat továbbjutása, ami valóságos futball-lázat hozott Oroszországban. Az Uruguay elleni 3-0-s vereség szinte már egy tétnélküli meccsen történt, miután Spanyolországot tizenegyesekkel búcsúztatták a legjobb 16 között, már világszerte elismerően írtak a rendező válogatottjáról. A későbbi döntős Horvátország ellen szintén tizenegyesekig bírták a küzdelmet a hazaiak, ám ezúttal alulmaradtak, a legjobb nyolc közé történő bejutás hihetetlenül megdobta mind az edző, mind a játékosok és általában a futball ázsióját az országban.

Csercseszov egy harcos, kemény csapatot épített fel, és a nagy öregek (Igor Akinfejev, Jurij Zsirkov, Szergej Ignasevics) mellé sikerült még a vb-ig beépíteni az olyan fiatalokat, mint Alekszandr Golovin, Ilja Kutyepov, vagy a Mirancsuk testvérek, Alekszej és Anton.

A torna után visszavonuló veteránok helyére keresgélte, majd megtalálta az embereit a szakember és az 2020-as Európa-bajnokságra kimondottan jó nyolcat megnyerve, mindössze Belgiumtól oda-vissza kikapva második lett selejtezőcsoportjában, megelőzve Skócia, Ciprus, Kazahsztán és San Marino legjobbjait. A kontinensviadal aztán, ahogyan 2016-ban, ezúttal is csalódással zárult: Belgium, Finnország és Dánia mögött, részben hazai pályán ismét kudarcot vallott Oroszország és saját csoportja utolsó helyén végzett (bár hozzá kell tenni, hogy ez egy kis szerencsével alakulhatott volna máshogyan is, elvégre három ponttal zárt Finnország, Dánia és Oroszország is). A kudarc Csercseszov állásába került és a válogatottól való távozása óta most vállal először újra munkát.

 

 


(X) Szerezz 1500 Ft értékű ingyenes fogadást! Köss egy előzetes fogadást legalább 3500 Ft értékben bármely NHL vagy NBA meccsre egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást kapsz ajándékba! 


 

Magyar szálak

Csercseszov edzői, vezetői karrierje során többször is összeakadt magyar labdarúgókkal, sőt, orosz kapitányként háromszor is meccselt a magyar válogatott ellen.

A Szpartak Moszkvánál ő volt az első csapat edzője, amikor Dudás Ádám a klubhoz került Győrből. Noha az U20-as világbajnoki bronzérmes szélsőnk nem játszott tétmérkőzést a Szpartak első csapatában, egészen biztos, hogy Csercseszov gyakran látta őt edzéseken és a második csapat meccsein.

A Dinamo Moszkvánál eltöltött varázslatos európai meneteléssel fűszerezett szezonjában Dzsudzsák Balázs edzője volt. A magyar válogatottsági rekorder alapembernek számított nála, nyilvánvalóan kedvelte a játékát.

A Legiánál az akkoriban élete egyik legjobb szezonját futó Nikolics Nemanja edzője volt. Válogatott támadónk gólerős játéka nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a csapat bajnok és kupagyőztes is legyen a 2015–16-os szezonban.

Az orosz válogatott kapitányaként a Magyarország ellen vívott mérkőzései:

– 2017. 06. 05. Magyarország–Oroszország 0-3 (0-2), barátságos mérkőzés (még a Groupama Arénában, ami mostantól számára is a hazai pálya lesz);

– 2020. 09. 06. Magyarország–Oroszország 2-3 (0-2), Nemzetek Ligája-mérkőzés;

– 2020. 10. 14. Oroszország–Magyarország 0-0, Nemzetek Ligája-mérkőzés

Korábbi játékosai szerint Csercseszov kemény és konok ember. Fizikálisan remekül felkészíti a csapatait, jó stratéga hírében áll. Klubszinten ritkán verték meg nagyon az általa irányított csapatokat, de az sem volt jellemző, hogy az ő együttese mossa le az ellenfelet a pályáról. Elsődleges szempont nála a szilárd és kemény védőjáték, amiben mindenkinek részt kell vennie, még a támadóknak is. Kedvelt felállása a 4-2-3-1, meglátjuk, Magyarországon is ezt használja-e majd. A csapat szent, az egyénieskedő játékosokkal nem szeret együtt dolgozni, akivel pedig nem szeret együtt dolgozni, azzal rövid úton le is számol az öltözőben. Talán emiatt is gondoltak rá a Ferencváros vezetői, hiszen a keret kohéziója kicsit szétesőben van, néhány játékos a saját egóját a csapata elé helyezi mostanában. Szintén mellette szól, hogy bírja a nyomást, hiszen a hazájukban nagynak mondható csapatokat, a Legiát és a Szpartak Moszkvát is irányította, valamint a világbajnokság házigazdájaként rá nehezedő nyomást is jól kezelte orosz kapitányként. A bajnokság megnyerésére komoly esélye van hazánkban is,

ám ahogy minden trénernél, nála is az lesz inkább a vízválasztó, hogy a nemzetközi kupákban mire lesz képes. Attól azonban nem kell tartani, hogy Szerhij Rebrovhoz hasonlóan ő is a hazájából hozza majd a játékosokat, mert a lengyelországi időszakában sem igazolt orosz futballistát a Legiához. Valószínű, hogy hosszú távra tervez a Ferencvárosnál, Kubatov Gáborék egyedül attól félhetnek, hogy nehogy edző nélkül maradjon a Szpartak Moszkva…

 

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,40 – Gyirmót FC

2,00 – MTK Budapest

2,10 – Újpest FC

3,20 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Képek forrása: Fradi.hu, 24.hu, M4, Transfermarkt

Írj hozzászólást