Újpest FC – Nehéz idők

Hosszú évek keserves munkájával odáig jutott a patinás klub, hogy a maroknyi szurkoló, aki még kilátogat a csapat mérkőzéseire, tartósan a tabella hátsó régiójában kell, hogy keresgélje a csapatát. A kiesés Damoklész kardjaként lebeg Újpest felett, ahol ebben a pillanatban a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet épp távozó félben van, ennél fogva nem is szeretne már sokat invesztálni az együttesbe, de az új főnökök egyelőre nem jönnek. Más csapatok gőzerővel dolgoznak az erősítéseken, sőt, többen már el is utaztak a külföldi edzőtáborba, a IV. kerületben azonban edző sincs, így azt sem tudni még, kire vár idén a csapat megmentésének feladata, pedig három hét múlva már a Ferencváros ellen kell pályára lépni.

Fotó: ujpestfc.hu


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Pedig májusban minden szép volt. A 2021-es Magyar Kupa döntőjében a Michael Oenning vezette Újpest hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte az esélyesebbnek tartott MOL Fehérvárt a Puskás Arénában, és fennállása során tizenegyedszer lett kupagyőztes. A dicsőség mellett európai kupaindulással is járt a serleg, és az ősz biztató kezdése után, nem sokan gondolták, hogy a félszezon jelentős részét a kiesőhelyeken időzve töltik a lila-fehérek.

 

Itt még minden szép volt (Fotó: infostart.hu)

A kupagyőztes csapat alapemberei közül fájónak volt mondható az észak-macedón védő, Kire Risztevszki, a horvát szélső, Antonio Perosevic, valamint a nigériai szűrő, Vincent Onovo távozása, nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy személyükben három alapemberét veszítette el az együttes. Ezzel szemben érkezett a mali égimeszelő Abdoulaye Diaby, aki a védelem közepén bevethető, valamint a stuttgarti fakóból a német középpályás, Luka Mack. A nyár folyamán persze a csatársor is erősödött a Fernando Viana, Mory Koné kettőssel: előbbi Kisvárdáról lehet ismerős, utóbbira viszont Örményországban találtak rá a lila-fehér scoutok – bár az is lehet, hogy valaki csak megnézte a televízióban, ahogyan csapatával, az Ararat Jerevánnal kiejtik a Fehérvárt a Konferencia-ligából. Abból a sorozatból, amelyben az Újpest is érdekelt volt, és ahol nem is vallott szégyent: a nem túl szép emlékű liechtensteini, ám a svájci ligarendszerben szereplő Vaduz FC ellen magabiztos kettős győzelemmel (itthon 2-1, idegenben 3-1) jutottak tovább Junior Tallóék, hogy aztán egy echte svájci nagycsapat, az FC Basellel szemben könnyedén alulmaradjanak (itthon 1-2, idegenben 0-4).

A különbség becsaphatja az olvasót, különösen az első meccsen az Újpest játszott jobban, mint ellenfele, sajnálatos módon azonban ezt nem sikerült az eredményjelzőre is kivetíteni.

 

A brazil Arthur Cabral két gólt szerzett az Újpest elleni párharcban, ma már az a kérdés vele kapcsolatban, melyik topligában folytatja pályafutását? (fotó: sempremilan.com)

A bajnokságban aztán hasonló „eredményességgel” indított a csapat. A Puskás Akadémia elleni hazai vereséget (1-2) egy Debrecenben elért bravúros döntetlen (2-2) követte, úgy, hogy a meccs több, mint háromnegyed részében emberhátrányban játszottak a lila-fehérek Diaby korai piros lapja miatt. A folytatásban az MTK és a Paks is legyőzte (mindkétszer 2-1-re) az Oenning-csapatot, majd a szeptemberi válogatott szünet előtt a Zalaegerszeg elleni kaotikus hazai mérkőzésen szereztek pontot (2-2). Hat bajnoki után tehát két ponttal kullogott a mezőny után az együttes és a szurkolók türelme is fogytán volt: a Ferencváros elleni derbin látszott, hogy nincs egy súlycsoportban a két együttes (1-3), a Gyirmót elleni, vízválasztónak is szánt mérkőzésen elszenvedett pofon után (1-3) pedig számonkérés is történt a stadionban.

Az elkeseredett lila-fehér szurkolók levetették a mezt a játékosokkal, valamint melegebb éghajlatra történő távozást javasoltak mind a játékosoknak, mind az edzői stábnak és persze a tulajdonosnak is.

Ezek után szerzett bravúrosnak számító pontot a szárnyaló Kisvárda otthonában a csapat, majd amikor már tényleg senki nem gondolta volna: nyert. A 10. fordulóban a MOL Fehérvár látogatott a Szusza Ferencről elnevezett stadionba, ahová azért újabban rendszerint nyerni jár, és úgy tűnt, ezúttal sem lesz különösebben nehéz dolga, főleg miután még az első negyedórában emberelőnybe került. A tíz emberrel játszó Újpest azonban tartást és erőt mutatott, a vendégek nem tudták kihasználni létszámfölényüket, sőt, egy kapitális védelmi hiba után a mérkőzést is elveszítették. A mérkőzés után Szabics Imre, a fehérváriak edzője arról beszélt, hogy egy halottat élesztettek fel gyalázatos teljesítményükkel és igazából tényleg nehéz belekötni a korábbi válogatott támadó szavaiba.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

A fordulópont végül ez a mérkőzés lett, jött egy jobb széria Újpesten: Mezőkövesden hátrányból mentettek pontot (2-2), majd sikerült nyerniük a Debrecen (3-1), a Honvéd (2-1) és a Paks (4-3) ellen is. Közben jöttek vereségek is, kikaptak Felcsúton (1-2), a Hungária körúton (1-2) és Zalaegerszegen (0-2).

Utóbbi mérkőzés után felállították a kispadról Oenning mestert és jelen sorok írásakor még csak találgatások vannak az utódját illetően.

Márpedig tennivaló van bőven, hiszen épp csak a vonal fölött telel a gárda.

 

Az Újpest FC alapcsapata 2021 őszén

 

AMI JÓL MŰKÖDÖTT AZ ŐSSZEL

Hiába állt sokáig kieső helyen az Újpest, a teljesítménye távolról sem volt annyira kiábrándító, vagy lehangoló, mint például az MTK-é.

Látszott, hogy van egy rendszer, amit elsajátított a csapat (ennek példája lehet akár a tavaszi kupagyőzelem) és sokszor a balszerencse vagy éppen képességbeli hiányosságok miatt nem sikerült nyerni, vagy akár csak pontot szerezni.

Az is tény, nagyon sokszor kerültek nehéz helyzetbe egy-egy első félidei kiállítás miatt (ebben főleg Diaby „jeleskedett”). Ha azonban pozitívumokat keresünk, abba lehet kapaszkodni, hogy két kivételtől eltekintve (Kisvárda 0-0, ZTE 0-2) minden bajnokin betalált az együttes, ez pedig nem feltétlenül egy kieső csapat ismérve. A Yohan Croizet, Giorgi Beridze, Tallo hármas mindegyike képes zűrzavart okozni a kapu előtt és egy egészséges Stieber Zoltánnal és Simon Krisztiánnal még tovább bővülhet a leendő vezetőedző taktikai arzenálja.

 

AMIN JAVÍTANI KELL TAVASSZAL

A védelem és a stabilitás. A 17 meccsen kapott 30 gól sok, főleg ha tudjuk, nem két-három nagyobb vereség okozta, hanem az egyenletes „gólképesség”:

A Fehérvárt leszámítva minden élvonalbeli együttes szerzett már gólt az Újpest ellen.

Ezen felül a klub egykor fényesebb megítélésén is sokat javítana, ha a hazai mérlegük erősödne: nyolc odahaza lejátszott meccsből mindössze hármat nyert meg az együttes, ez pedig nagyon vékony teljesítmény egy olyan klubtól, melynek nevét egykor Európa-szerte rettegték.

 

AZ ŐSZ LEGJOBBJA

Két játékos van a jelenlegi Újpestben, akiért érdemes figyelni a csapat teljesítményét. Az egyik a belga karmester, Yohan Croizet, aki a képzettségét és a játékintelligenciáját tekintve az egyik legjobb játékos Magyarországon, ám úgy tartják róla, hogy nem minden edzésen szakad meg. A másik – és esetünkben érdekesebb – a csapatkapitány, a szerb Nikola Mitrovics, aki 35 éves kora ellenére pont ugyanolyan tanári módon osztogat, szűr és irányít, mint tette azt első újpesti időszakában, még a 2010-11-es idényben, jóval fiatalabban. Játéka nemcsak férfias és határozott, de időnként szemrevalóan elegáns is, és bár veszített már a sebességéből, ezt a hiányosságot jó helyezkedéssel, illetve kiváló döntéshozatalaival egyensúlyozza.

Az Újpest játéka vele kezdődik, ha nincs kinek passzolni, őt keresik és ő be is tudja indítani a csapatot.

Nélküle elképzelhetetlen a jelenlegi csapat, aligha az ő harcosságán fog múlni a bennmaradás. Több hozzá hasonló játékosra lenne szüksége a magyar bajnokságnak.

 

ÖSSZEGZÉS

Nem vár könnyű tavasz a lila-fehér klubra és a szimpatizánsokra sem. A riválisok erősítenek, ahogy tudnak, készülnek, dolgoznak, ki-ki a maga lehetőségeihez mérten, de a liláknál nagy a csend. Kicsit mintha máris lépéshátrányban lennének.

Az Újpest jelenlegi kerete nagyon szűk, ha kiesnek játékosok a kezdőcsapatból, nincs mögöttük minőségi pótlás, ez különösen egy ilyen, Covidtól veszélyeztetett időszakban fontos.

Érdekes, hogy az őszt úgy hozták le a lila-fehérek, hogy a védőknek szinte nincs alternatívája, pedig ezt a védekezés minősége megkövetelné. Nem egészen világos, hogy ki fog dönteni az erősítésekről, de az biztos, hogy egy, de inkább két épkézláb belső védőre szükség lesz a stabil tavaszi szerepléshez. Mitrovics szerepéről és kvalitásairól már értekeztünk fentebb, ő képes lehet összefogni a középpályát és a csapat egészét is, valószínű, hogy bárki is lesz az új szakvezető, a játékos státusza sem az öltözőben, sem a pályán nem változik majd. A támadósor rendben van, de látni kell, hogy Koné, Viana és Tallo összesen négy gólra volt képes a mögöttünk hagyott félszezonban, a tavasz az ő szempontjukból is sok kérdésre választ adhat, miként Simon Krisztiánnak és Stieber Zoltánnak is könnyen lehet, hogy az utolsó esélye, hogy jelentős NB I-es játékosokként maradjanak a köztudatban.

Az edzőkérdésről már volt szó, de ennél is jobban várják egy új tulajdonos érkezését a IV. kerületben. Pletykák vannak, sokáig ázsiai nagybefektető érkezését rebesgették, újabban azonban egy olyan magyar cégről hallani, amelynek tulajdonosai meglepő területeken bukkannak fel és aratnak váratlan sikert. Ugyanakkor, ha a szájmaszk-gyártás után a futballhoz is ennyire értenek a leendő főnökök, a mostaninál lényegesen szebb korszak várhat az Újpest FC-re. A tavaszba alaposan belecsap az együttes: előbb a Ferencváros elleni csúcsmeccsel kezd, majd Gyirmóton játszik nagyon fontos kiesési rangadót és aztán a Kisvárdát látja vendégül. Hogy pontosan kivel, kikkel, azt egyelőre nem tudni, de az idő nem nekik dolgozik.

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore


Melyik együttes esik ki a magyar élvonalból 2022-ben?

1,40 – Gyirmót FC Győr

2,00 – MTK

2,10 – Újpest

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást