Végre elindult valami a Rossonerinél? – Szezonbeharangozó II

Nem véletlen a cím, hiszen már lassan 10 éve egy nagyon komoly gödörből próbálnak kilábalni a Milánói piros-feketék. Anyagi gondok, identitásvesztés, koncepciómentes igazolások, jövés-menés a vezetőedzői poszton illetve a vezetőségben. Csak pár dolog ami jellemezte a patináns  Milánói klubbot az utóbbi években. Hosszú évek kínszenvedése után most viszont mintha már pislákolna valami fény az alagút végén. Ugyanis az előző szezont a vírus miatti kényszerleállás után 12 veretlen meccsel zárták (9 siker, 3 döntetlen), amivel végül odaértek az Európa Liga szereplést érő 6. helyre. Vajon folytatódhat a pozitív tendencia a következő szezonban is? Tényleg Stefano Pioli a megfelelő edző? Többek közt ezekre a kérdésekre is keressük a választ szezonbeharangozónkban – Lázók Gergely írásának második része.

A Milan ismét a Sportdöntőbírósághoz fordul - AC Milan Club Budapest


Sikerül a milánóiaknak a BL-kvalifikáció? Kattints és fogadj a csapat mérkőzéseire! 


Az első részben a remekül sikerült tavaszi hadjárat került terítékre. A másodikban jobban belemélyedünk az előttünk álló szezon kérdéseibe, lehetőségeibe.

Érkezők

Sandro Tonali a Milan célkeresztjében van - AC Milan Club Budapest

A Milan szurkolók többnyire elégedettek lehetnek ezzel a mercatoval. Az igazolásokon az érződik, hogy most végre nem a céltalan pénzdobálás volt a fő vezérlő elv, hanem a tudatos építkezés. Paolo Maldini egyre jobban kezdi betölteni a sportigazgatói poszot és a vezetésével sok ígéretes játékost sikerült a klubhoz csábítani. Kezdeném a hiányposztokkal. A jobb hátvéd posztjára érkezett a Lyon utánpótlásából a 20 esztendős Pierre Kalulu, akit ugyan eredetileg a Primavera csapatba igazoltak, de a felkészülési meccseken olyan jó benyomást keltett, hogy rögtön a felnőtt keretbe irányították át. Idővel komoly kihívójává válhat az ezen a poszton eddig nem túl meggyőző Calabria, Conti kettősnek. Mellette a védelem közepén oszlopos taggá váló Kjaer is végleg piros-feketébe öltözött, miután a Sevilla végleg elengedte őt. A középpályán elengedhetetlen volt egy játékos igazolása a hatos posztra Bennacer és Kessie mögé. Sikerült is a elhozni az élvonalból kizuhanó Bresciából a következő Pirlónak kikiáltott Sandro Tonalit. A Gazzetta Dello Sport információi szerint Tonali személyesen kereste meg az egykori klublegendát, a Napoli jelenlegi edzőjét Gennaro Gattusót, hogy megörökölheti-e tőle a 8-as mezszámot. Nem kicsi fegyvertény ez a transzfer a Milantól, hiszen pont a városi rivális Inter elől sikrült megkaparintani az olasz futball jelenlegi talán legnagyobb ígéretét. Játéka alapján Pirlo és Gattuso tökéletes elegye a 20 éves regista. Olyan lazán és hajszálpontosan hatja végre az átíveléseket mint Pirlo, de emellett megvan benne az az agresszivitás is mint példaképében Gennaro Gattusóban. Nem egyszer lehetett látni tőle szenzációs labdaszerzéseket is, ezzel pedig abszolút ő lehet az az ember, aki betöltheti a Benaccer és Kessie mögött tátongó űrt.  Eközben elől a támadóharmadban tovább bővültek a már eddig se éppen szűkösnek nevezhető opciók. Kölcsönben (vásárlási opció nélkül) sikerült megszerezni Brahim Diazt a Real Madridtól. Nem kapott túl sok lehetőséget a királyiaknál, pedig kiváló képességekkel rendelkezik. A Monza elleni 4-1-es felkészülési mérkőzésen is megcsillantotta már kivételes cselezőkészségét. Nagy kérdés lesz, hogy hol fogja majd bevetni Pioli. Ugyan fő posztja középen a tízes helyén van, de képes jobb vagy bal szélsőt is játszani, mivel mindkét lábával hatékony tud lenni. Talán tükörszélsőként juthat több szerephez kihasználva a cselezőkészségét. Ígéretes igazolás még a mindössze 17 esztendős svéd utánpótlás válogatott Emil Roback is. Ő kifejezetten Ibrahimovic ajánlására érkezett Milánóban. A Novara elleni felkészülési meccsen pedig egész jó benyomást is keltett. A harmadik generációs Maldini, Daniel is egyre jobban kopogtat az első csapat ajtaján. A Monza elleni felkészülési meccsen lőtt is egy remek gólt.

Lehetséges összeállítás

Valószínűleg a szezont a már jól bejáratott 4-2-3-1-ben kezdi meg a csapat. A védelemben a legnagyobb kérdés mindenképp a jobb oldalon lesz. Hiszen Kalulu érkezésével most már 3 játékos küzdhet meg a még mindig billegő posztért. Középen a Bennacer-Kessie duó megbonthatatlannak látszik. Tonali-nak is minden bizonnyal idő kell majd, hogy felvegye a ritmust a hosszas átigazolási hercehurca után, de aztán érdekes lesz nézni, hogy miként illeszti be Pioli. Ez akár majd egy formációváltást is magával hozhat. Ebből akár lehet egy 4-3-3 is, de akár extrémebb esetben egy 4-3-1-2-es rombusz középpálya is. Kérdés Pioli mennyire lesz bevállalós.

Mint ahogy már említettem Tonali töltheti be Bennacer és Kessie mögött a hatos posztot, így jelentősen tehermentesítve a két játékost védekezésben. Ráadásul a fiatal reménység már Bresciában is egy 4-3-1-2-es rendszerben járszott így nem lenne neki idegen a rendszer. Kessie és Bennacer nyolcasként kamatoztathatná robbanékonyságát illetve testi erejét. Míg a rombusz másik csúcsán Calhanoglu tölthetné be a tízes helyét és kimozgásaival helyet csinálhat a mélységi beindulásoknak. Elől az IbraRebic duó is igen mozgékonyan funkcionálhatna. Rebic nagyrészt a bal szélen segíthet be Hernandeznek. Ibra pedig a visszamozgásaival segíthet az építkezésben, elől pedig a magasságát és a testi erejét használhatja ki a hórihorgas svéd sztár. A két szélt pedig Hernandez a másik oldalon pedig az éppen aktuális szélső védő futhatná be.


Nagy kockázatot jelentene ebben a rendszerben viszont a szélek levédekezése, hiszen az egész szélt befutó védők óhatatlanul nagy területet hagynának maguk mögött.


A támadóharmadban várható nagy harc a posztokért. Egyelőre a két szélső támadó posztján valószínűleg Rebic és a nyári sérülése után a Saelemaekers helyét valószínűleg visszavevő Castillejo lehet az elsődleges választás. Ibra mögött középen továbbra is Calhanoglu lesz az elsődleges választás. Legelöl pedig Ibra szerepe természetesen továbbra is megingathatlan, miután őt is sikerült megtartani. A legnagyobb verseny minden bizonnyal a jobb oldalon fog kialakulni. Castillejo és Saelemaekers az utóbbi időszakban nem igazán bizonyították azt, hogy ők lehetnek azok az emberek akik hosszabb távon is megbízhatóan betölthetik a posztot. Márpedig mögöttük az új igazolásokkal együtt számtalan játékos várhat a lehetőségre. Középen Calhanoglu posztjára is vannak jelentkezők szép számmal élen Leaóval és Brahim Diazzal, de a török a nyári sikerszéria alatt bizonyította fontosságát a kezdőben, így valószínűleg őt se lesz könnyű kiszorítani.

Összességében a várva várt 4. hely és ezzel együtt a BL indulás reális célkitűzés lehet és valószínűleg már minimum elvárás is. Érdekes lesz, hogy Pioli hogyan birkózik meg a bőség zavarával elől. Illetve, hogy ki tudja-e javítani a nyári remeklés alatt is meglévő hibákat és hiánnyosságokat?

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x