Vissza az élvonalba? – SC Bastia

A Franciaországhoz tartozó szigeten a futballélet nagyon régóta játszik komoly szerepet, melynek legékesebb példája az SC Bastia, amely hosszú éveken át volt az élvonal szereplője. A klub története során már nagyon sok izgalmat megélt a nemzetközi kupadöntőtől a hazai kupasikerig, sok osztályváltással „fűszerezve”, de most a legújabb projekt talán az eddigi legnagyobb feladat a több mint százéves történelmük során.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A KEZDETEK

Amikor 1905-ben a Hans Ruesch, Bastia város egyetemének német adjunktusa felvetette az ötletét egy sportcégről, akkor valószínűleg nem gondolta, hogy ő lesz az, akinek a sziget legsikeresebb futballklubját köszönhetik. Az akkori egyesületben a futball mellett az atlétikát, a súlyemelést, az ökölvívást és a birkózást is gyakorolhattak a tagok, akik számára fenntartottak egy oktatótermet, amely a „Halpiacon” volt található.

 

„Bastiában alakult egy olyan társaság, amely a Sporting Club Bastiais nevet viseli. Fő célja a fizikai gyakorlatok gyakorlása, valamint a baráti és közeli kapcsolatok fenntartása a tagjai között.”

 

 

Bastia 1905
Hans Ruesch (öltönyben) és az első amatőr focicsapat 1905-ből

A nehézkes indulás után az első nagyobb lökést az adta, hogy 1910-ben a sziget másik nagyobb városában, Ajaccióban is megalapítottak egy hasonló elveken alapuló sportra szakosodott csoportot. Egy évvel később pedig megkezdődött a labdarúgással a főszerepben a rivalizálás.

 

A PROFI LÉT ÉS A SIKEREK

1965-ben a klub kiharcolta a másodosztályba jutás lehetőségét, ami megkövetelte, hogy innentől kezdve profi keretek között üzemeljen az egyesület. Három szezon után összejött az osztályváltás, ami elindította a sikerkorszakot.

1972-ben francia kupadöntőt játszottak, s bár azt elveszítették az Olympique Marseille ellen, így is először léphettek ki a nemzetközi porondra. A következő idényben jött az első komolyabb trófea, mikor a szuperkupában a bajnoki címet is bezsebelő OM ellen tudtak diadalmaskodni.

1977-ben a bronzérmes lett a csapat a bajnokságban, ami feljogosította őket egy UEFA-kupás szereplésre a következő idényben, ahol egészen a döntőig meneteltek, ahol a PSV Eindhoven tudott végül trófeát nyerni (0-0; 3-0). Pierre Cahuzac nevét azóta is hatalmas tisztelet övezi a klubnál, mert ő irányította a csapatot a ’70-es években, s ő volt az, aki képes volt a legjobbjait rendre elvesztő keretből mindig sikeres együttest összerakni.

 

Bastia Uefa kupa döntő
A döntő első mérkőzésének kezdőcsapata poszt szerinti sorrendben: Hiard, Burkhard, Guesdon, Orlanducci, Cazes, Papi, Lacuesta, Larios, Rep, Krimau, Mariot

Két évvel a nemzetközi kupafinálé után az edző elhagyta a klubot, de az utódja, Michel Sorbara sem vallott szégyent, mert 1981-ben elhódították a csapat történetének egyetlen francia kupáját, a döntőben a Michel Platinivel felálló Saint-Étienne-t elverve. A legszebb évek az 1985–86-os idényben zárultak le, mikor az utolsó helyen végezve az együttes kiesett az élvonalból.

 

AZ ANTONETTI-ÉRA

A kiesés után nyolc szenvedős esztendőbe telt, mire sikerült valamit letenniük az asztalra egy kupaelődöntő formájában, de a visszatérés csak 1995-ben jött össze a második sikeresebb időszakot elhozó Frédéric Antonetti irányításával, s ebben a szezonban még a Ligakupa fináléjába is bejutottak a másodosztály bajnokaként.

Két év kellett csupán, és már az élvonalban is meghatározó lett a klub, miközben az utánpótlásra épített. 1997-ben hatodikok lettek, ami Intertotó-kupa indulást jelentett, amit meg is nyertek (videó). A következő öt idényből háromszor harcolták ki a sorozatban való indulás jogát, s 2001-ben ismét a fináléig jutottak, ám ezúttal nem sikerült megnyerni.

2001-ben Antonetti elköszönt, majd még egy utolsó szép emléket adott magának a klub, mikor egy évvel később bejutott a Francia Kupa döntőjében, de a vereség elindította őket a mélység irányába.

 


(X) Az Unibet oldalán a Championat National 1 mérkőzéseire is fogadhatsz, akárcsak a Bastia végső győzemére. 


 

AZ ANYAGI GONDOK OKOZTA HULLÁMVASÚTAZÁS

A 2005-ös kiesést követően odáig jutott a klub anyagi helyzete, hogy öt évvel később a harmadosztályba is visszaléptek, elkerülve a csőd okozta fenyegetéseket, a már félprofi osztályban. A csaknem teljes újrakezdés viszont megadja az esélyt Frédéric Hantz számára, aki a technikai igazgató posztját hagyja ott, hogy ismét edző legyen. Az ismételten az utánpótlására támaszkodó Bastia két év alatt két osztályt lépve, 2012-ben visszatért az élvonalba.

 

Frédéric Hantz visszatért az edzősködéshez a klub kedvéért

A következő négy szezonban stabil középcsapattá váltak, de az első két év még Hantz irányítása alatt telt nyugodt körülmények között, majd a következő kettő már az újabb pénzügyi gondok árnyékában. A pályán nyújtott teljesítmény nem mutatta meg azt, hogy a klub már elindult a lejtőn, s látszódott előttük a szakadék is. 2015 nyarán a tartozásaik miatt kizárták őket a másodosztályba, de a keret kiárusítása után sikerült rendezni a rövidlejáratú elmaradásaikat így maradhattak az élvonalban. A 2016–17-es szezon már inkább a szurkolókról szólt, akik többször kerültek a hírekbe, mint a csapat szerette volna. Ekkor történt a Mario Balotelli elleni rasszista rigmusos eset, valamint az Olympique Lyon játékosainak megtámadása, miközben azok épp bemelegítettek. Az idény végén a csapat az utolsó helyen végzett, viszont a nyáron az is eldőlt, hogy kénytelenek csődöt jelenteni.

 

AZ ÚJJÁSZÜLETÉS

2017. júliusában hivatalossá vált a dolog, hogy a klub papíron megszűnt létezni. A kevés idő, ami rendelkezésre állt nem segítette a várost, ahol mindenképp szerették volna, ha legalább jogutód alapon sikerül életben tartani a nagy múltú klubot. A kiírt „versenyre” tíz projekt is érkezett, végül aztán augusztus elején mindet visszavonták a teljes körű anyagi informálás után, mert azt tudták meg, hogy a negyedosztályban sem lesz elindítható a csapat, csupán az ötödik vonalban. A hónap közepén két részvényes – akikről nincs hivatalos információ, hogy kik is ők – kifizette az egyesület tartozásait, valamint letették azt az összeget is, amivel elindulhatott a Bastia a National 3 D csoportjában (ötödosztály). Történelmi tekintetben is elsőként sikerült egyszerre négy osztályt lépniük hátrafelé, viszont így legalább nem tűnt el a feledés homályába a klub.

Az elnök pozícióját Claude Ferrandi vette át, míg az edző Stéphane Rossi lett, akik a város másik együttesétől csábítottak el. Az első szezonra a keret a környékbeli amatőrökre épült, akik elhagyták az addigi csapatukat annak reményében, hogy ez az új projekt sikeres lesz. Akadtak néhányan az akadémiából is, akik bevállalták az amatőr státuszt, illetve nem szabad elmenni szó nélkül, hogy a mára már 36 esztendő Gilles Cioni 2010 óta áll a klub szolgálatában, itt született a városban és egykoron az akadémiát is végigjárva Bastiában lett profi. Részese volt a harmad-, és a másodosztály megnyerésének, s most pedig a csapatkapitányi karszalagot is ő viseli.

 

Gilles Cioni, a klubhoz jóban-rosszban odatartozó, helyi születésű játékos

Nehezen indult az első szezonjuk, mert ekkor még egyértelműen látszódott, hogy inkább egy szedett-vedett társaság ez, nem egy csapat. Az idő haladt előre, az összecsiszolódás pedig elkezdte megmutatni a bennük rejlő tudást, de a szezon végén csupán a harmadik helyre volt ez elég, így lemaradtak az osztályváltás lehetőségéről.

A 2018–19-es szezon azonban már róluk szólt és arról, hogy megállíthatatlanok. Már a 23. fordulóban biztossá vált a bajnoki címük, s vele együtt a feljutás is. A rekordokat hozó szezon végén már arról jöttek a hírek, hogy kiket sikerül megszerezni erősítésként a negyedosztályra.

Az új idényre az új szerzeményekkel nőttek az elvárások is, amikhez fel kellett nőni. A gondot viszont az jelentette, hogy a National 2-be egy bizonyos CS Sedan is lecsúszott, amely abszolút favoritja volt az osztálynak, viszont ennek ellenére a Bastia is azt a célt tűzte ki, hogy bajnok lesz. Stéphane Rossi számára kilenc forduló adatott meg, mert ez alatt kettővel több vereséget gyűjtött be csapata, mint a legnagyobb rivális, amely nem mellesleg ekkor még 100%-os mutatóval rendelkezett.

Az új vezetőedző Mathieu Chabert lett, akivel nagyon gyorsan megtalálta a keret a közös hangot és elképesztő menetelésbe kezdett. Miközben a Sedan a 13. fordulóig nem vesztett pontot, a következő nyolc meccsen csak egyszer tudtak nyerni, míg a Bastia az edzőcserét követően tizenkét meccs alatt kétszer játszott döntetlent, egyet épp a „vaddisznók” otthonában több mint tizenegyezer néző előtt, ami negyedosztályú csúcs lett. A megszakítás előtti utolsó két meccs volt a döntő fontosságú, mert itt dőlt el, hogy 21 forduló utána a Bastia vezette a tabellát 53 pontjával, s miután a miniszterelnöki döntés következtében nem folytatódott a szezon, bajnokká avatták a korzikai együttest, amely két év alatt két osztályt tudott lépni.

 

A negyedosztályt megnyerő csapat ünneplése

Idén már a harmadosztályban szerepel a gárda, méghozzá nagyon eredményesen, mert 23 fordulót követően nyolcpontos előnnyel vezetik a tabellát a National 1 idei kiírásában – két meccsel többet játszva a második helyezettnél. Igaz, hogy már elszenvedtek három vereséget, de övék a legjobb támadósor, valamint a hazai pályán elért eredményeik is kimagaslanak az osztályból. Jelenleg ők számítanak a bajnoki cím első számú esélyesének, a két automatikus feljutó helyre pedig szinte biztosan oda fognak érni, az pedig azt jelentené, hogy három év alatt három osztályt lépne felfelé a klub, amely egyértelműen az élvonalba való visszatérés útját járja.


Ehhez hasonló történet:

„Egy klub, egy család, egy ambíció”

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x