Xabi Alonso: Irány a nagyszínpad?

Az elmúlt napokban egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint Xabi Alonso fogja átvenni a Borussia Mönchengladbach vezetőedzői posztját a következő szezontól. A legendás középpályás jelenleg egyik korábbi klubja, a Real Sociedad fiókcsapatát irányítja a spanyol harmadosztályban, ha viszont igaznak bizonyulnak a hírek, hamarosan komoly szintlépés következik.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Xabi Alonsót nem kell bemutatni a labdarúgás világában. A páratlan játékintelligenciával megáldott spanyol középpályás már aktív korában kacérkodott az edzővé válás gondolatával, ennek megvalósulásaként 2018-ban a Real Madridnál kezdte meg tanulmányait. 2019 júliusa óta a Real Sociedad B csapatának vezetőedzője, Baszkföldön pedig eredményes és izgalomra okot adó munkát sikerült felmutatnia a spanyol harmadosztályban.

A német közeg természetesen nem ismeretlen számára: 2014 és 2018 között a Bayern München labdarúgója volt, játékosként van tapasztalata a Bundesligából és a nyelvet is beszéli. Az előzmények ismeretében nézzük meg, hogy mit is várhatnak a Mönchengladbach szurkolói, amennyiben Alonso tényleg hozzájuk szerződik.

 

Játékstílus

Alonso védekezést tekintve általában egy hagyományos 4-4-2-es vagy 4-2-3-1-es felállást favorizál, illetőleg utóbbi sémára épít variációkat a labdaszerzés után is. A csapata kifejezetten erőszakosan presszingel labdavesztés után és az ellenfél támadásépítéseinél is. A domináns játékstílusnak köszönhetően az ellenfelek mérkőzésenként átlagosan hat lövést adnak le ellene, míg a Sociedad B átlagosan 12 lövéssel kísérletezik.

A támadások felépítésénél egy háromvédős rendszerre való átállás (3-4-3, valamint egy kompakt 3-3-2-2 és 3-2-2-3) a játékának kiinduló pontja. Ezt vagy a két védekező középpályás egyikének hátra sorolásával, vagy a jobbhátvédnek a két belső védőhöz való közeledésével oldják meg.

Az edző kifejezetten a szélesség kialakítására törekszik a támadásépítések során, ezt az előbbi esetben a jobb-bekk, utóbbi esetben a jobb szélső középpályás, valamint a balbekk segítségével tudja megteremteni.

Alonso focijának kulcseleme a labdabirtoklás (átlagosan 61%-ban birtokolják meccsenként a labdát idén), illetőleg a gyors, sokpasszos játék. A két belső védőt is előszeretettel használja a támadások megtámogatására: felfutásaik segítségével igyekeznek létszámfölényes helyzeteket és passzopciókat kialakítani. Ez a módszer alapvetően jellemzi az edző általános elképzeléseit: hátulról kiindulva a védők és a középpályások igyekeznek a lehető leggyorsabb úton eljuttatni a labdát a négy támadójátékos egyikéhez.

 

A Real Sociedad B 4-2-3-1-es felállásra épített taktikai változatai 3-4-3-as (piros) és 3-3-2-2-es (kék) változatokban. A sárga jelzések a játékosok általános helyzetváltoztatását jelölik


 

Ennek figyelemre méltó eleme a csatár szerepe: jellemzően egy centert használnak, egyfajta target man – hamiskilences szerepkörben, aki visszalép a középpályások elmozgása révén kialakított terület elé és fogadja a hátulról érkező passzokat, illetőleg a fölé helyezkedő csatárpár (amit a legtöbb esetben a balszélső és a támadó középpályás alakítanak ki a center visszalépése nyomán) megjátszására törekszik. Szintén stílusjegynek tekinthető, hogy míg a csapat bal szélén hagyományosabb pozíciókat és területeket töltenek be a játékosok, addig általában a jobb oldalon alternatív posztokat is felvesznek a játékosok, szeretnek létszámfölényes helyzeteket kialakítani, a támadójátékosok közül pedig a 3-4-3-as felállásban a támadó középpályás is ide tolódik.

A tízes szerepét nem véletlenül emeltem ki külön többször is, Xabi Alonso ugyanis kifejezetten szereti a kreatív játékosokat, és a taktika részeként rendre favorizálja az egyéni megoldásokat, aminek jó példája, hogy a Sociedad B focistái meccsenként átlagosan 40 cselt kísérelnek meg.

Így nem is annyira meglepő, hogy a 18 éves Robert Navarro az együttes legnagyobb tehetsége, az idei szezonban hét gól és két gólpassz fűződik a baszk támadó középpályás nevéhez.

Összefoglalva tehát, Alonso csapata sokpasszos, intenzív és látványos támadófocit játszik, melynek köszönhetően a cikk megjelenésének pillanatában vezeti a spanyol harmadosztályban csoportjának (Segunda División B, Grupo II, Subgroupo A) tabelláját.

 

Németországi kaland?

Abból a szempontból érthető lenne a klubváltás, hogy a német futballközeg, különösen a Bundesliga az elmúlt években ideális terepe volt az innovatív, „újhullámos” edzők, játékfelfogások, taktikák és csapatok kialakulásának. A Mönchengladbach padjáról éppen távozó Marco Rose–René Maric páros is ennek a körnek két meghatározó alakja, így játékfelfogást tekintve Alonso esetleges kinevezése nem tűnik rossz döntésnek.

A megfelelő tapasztalat hiánya azonban döntő tényező lehet egy ilyen projektnél, Frank Lampard bukását Thomas Tuchel eddigi teljesítménye még nagyobb kontrasztba helyezi, de Andrea Pirlo, vagy éppen Mikel Arteta eddigi szereplése sem adhatna feltétlenül okot a teljes bizalomra. Fontos kérdés tehát, hogy a Mönchengladbach, vagy az Alonsót alkalmazni kívánó következő klub az előbb felsorolt példákhoz hasonlóan egyfajta ígéretes „marketingedzőt” lát benne, vagy ténylegesen olyan potenciált, ami rögtön a következő szezontól alkalmassá teheti őt egy ilyen szintű klub irányítására.

Az összképet tekintve Xabi Alonso edzői pályafutása mindenképp komolyabb szintre juthat a jövőben és nagyon könnyen lehet, hogy ennek első meghatározó lépcsője a Borussia Mönchengladbach vezetőedzői posztja lesz. Arra, hogy ez valósággá válik-e, nemsokára választ kapunk.

/Frissítés: A The Guardian információi szerint Xabi Alonso nem fogadta el a Mönchengladbach ajánlatát/

(X) Ki lesz a következő Bundesliga-menedzser, aki távozni kényszerül? Az Unibet oddsai alapján a legnagyobb eséllyel az FC Köln trénere, Markus Gisdol (3,00) munkáját köszönik meg, de a Hertha vezetőedzője, Dárdai Pál (5,00) távozására is jó esély mutatkozik. 


 

Írj hozzászólást