Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
11 perc
2022. 01. 20.

ZTE FC – Kék (és fehér) az ég

Author avatar
Az előző évadban végül nagy hajrával bennmaradó Zalaegerszeg célja idén maximum egy jó középmezőnybeli helyezés lehetett, amit úgy tűnik, sikerül is teljesíteni. Noha voltak hullámvölgyek az ősz folyamán, a döcögős kezdés után komoly skalpokat is begyűjtve a közvetlen élmezőny mögötti tolongás elejéig repültek a kék-fehérek. Az előkelő helyezést látva felmerülhet bennünk a kérdés: tényleg Waltner Róbert csapata az ötödik legjobb Magyarországon? Azonban erre mondják a napkeleti futballbölcsek, hogy a tabella sosem hazudik.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Sorozatban a harmadik szezonját kezdte az élvonalban a nagy múltra visszatekintő együttes, ám az előző nyárhoz hasonlóan ezúttal is bosszankodhattak a szurkolók, hiszen akkor a sikerkovács vezetőedzőjük, Márton Gábor, most a sportigazgatóként egész ügyesen kereskedő Sallói István tette át Székesfehérvárra a székhelyét. Végh Gábor tulajdonos jobbkeze akkora űrt hagyott maga után, amit máig sem sikerült betölteni, bár a jelek szerint a korábbi válogatott támadó nélkül is működik az egerszegi irányítás.

Főként mert egy másik korábbi válogatott támadó, a Zete történetének NB I-ben legeredményesebb futballistája, Waltner Róbert ezúttal trénerként remekül dolgozik a hozott anyagokból; jobbára máshol leselejtezett, esetleg éretlennek tartott játékosokból építgeti a jelen csapatát.

Bár a klub mottója az, hogy „A jövő csapata”, itt jegyeznénk meg, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a ZTE maximum a következő félszezonra tervez, hiszen a kölcsönjátékosok rendszerint visszatérnek anyaklubjaikhoz, az utánpótlásból pedig nem kerülnek ki potenciális válogatottak.  Hogy mennyire nehéz a jövő csapatát építeni, arra remek példa a fluktuáció, amely az elmúlt nyáron is nagy volt a csapat körül: csak a kezdőcsapatból távozott Futács Márkó, Artem Favorov, Szánthó Regő, Szépe János, illetve Könyves Norbert is. Pótlásuk hellyel-közzel megoldódott, bár nagy volt a kockázat, mert az Eros Grezda, Emir Halilovic, Josip Spoljaric, Nikola Szerafimov, Skribek Alen, Ubochioma Meshack sorból talán csak az albán válogatott Grezda, valamint a Budafokon már élvonalbeli tapasztalatot szerző Skribek nem volt egészen zsákbamacska.

 

Waltner Róberttel minden megtörtént ezen az őszön, ami megtörténhetett: az idény előtt kifordult bokája miatt hetekig csak begipszelt lábbal dolgozhatott, később a kirúgása volt a téma a sajtóban, majd elkapta a koronavírust, végül mégis örülhet, mert ötödikként fordul a csapatával (fotó: origo.hu)


 

A nagy jövés-menés alaposan megnehezítette a kezdést és a ZTE az első három bajnokijából kettőt elveszített (Mezőkövesden 3-2-re, otthon a Puskás Akadémia ellen 3-1-re), így meglepetésnek hatott, amikor első győzelmét a remekül kezdő újonc Debrecen vendégeként aratta a kék-fehér együttes. Az ötödik fordulóban a Honvéd feltámadásához asszisztáltak remekül (0-3 után szepítve 1-3-ra az eredményt) Waltner fiai, majd Újpesten egy kaotikus végjátékban szereztek pontot a 93. percben (2-2). Hat forduló után a legtöbb kapott góllal (13) és a második legkevesebb ponttal (5) állt a Zalaegerszeg, így erősödtek azok a hangok miszerint edzőváltásra van kilátás, ha nem támad fel hirtelen a csapat. A szeptemberi válogatott szünetről visszatérve más nem is nagyon hiányzott a csapatnak, minthogy a Paksot fogadják – Bognár György együttese könnyedén rúgott öt gólt a ZTE Arénában, és ez tovább erősítette a pletykákat, miszerint új seriff érkezik a városba, azaz új edző ül le a kispadra. A jól értesültek azt is tudni vélték, hogy a harmadosztályú Kozármislennyel szárnyaló Aczél Zoltán tér vissza bő tíz év után az élvonalba, ám ebből végül – hogy, hogy nem – semmi sem lett. Biztosan segített, hogy a nyolcadik fordulóban 2-0-ra legyőzték az MTK-t hazai pályán – ami után az MTK váltott edzőt végül – majd a szezon egyik legnagyobb meglepetését okozva a Groupama Arénában hozták el a pontokat a remeklő Demjén Patrik kapus és a formába lendülő Koszta Márk vezérletével (2-1).

Ilyen előzmények után szinte kötelező volt odahaza felülkerekedni a Gyirmóton és negyvenöt perc remeklés elég is volt hozzá, hogy 2-1-re nyerjenek a másik újonc, a Debrecen ellen is.

Az októberi hajrában némileg megtörte a csapat lendületét a Honvéd elleni hazai hosszabbításos kupavereség (0-1), mert utána napokkal később Kisvárdán újra belenéztek egy ötösbe (0-5). A megsorozott bokszolóra hasonlító ZTE ezután Fehérváron is simán kikapott (0-3), de utána kiegyenesedtek: öt bajnokin nem kaptak ki egymás után és ezeken szereztek kilenc nagyon fontos pontot. A Mezőkövesd elleni hazai döntetlenre fájó szívvel gondolnak vissza mind a játékosok, mind a drukkerek – ember- és gólelőnyben a 93. percben kapott góllal úszott el a győzelem. Egy hétre rá Felcsúton is nagyjából ugyanekkor sikerült egyenlíteni, jóvátéve valamit ezzel a futball isteneinél. Az átalakulóban lévő Debrecent 2-1-re verték meg Kosztáék a 16. játéknapon, majd Kispestről távoztak értékes ponttal (2-2), hogy a végén az Újpest tükörsima legyőzésével (2-0) az ötödik helyen teleljenek. Az utolsó hetekben némileg nehezítve volt a szakmai munka, miután Waltner mester pozitív koronavírus-tesztet produkált, így alkalmanként a mellékesen ultrafutó Ferenczi István meccselt az oldalvonal mellől, Waltner pedig otthonról instruálta őt.

 

A ZTE összetétele az ősz egyik legjobban sikerült meccsén a Puskás Akadémia elleni 1-1 során


 

AMI AZ ŐSSZEL JÓL MŰKÖDÖTT

A hazai pályában rejlő erőt egyre jobban kihasználja a ZTE. Ahhoz, hogy stabil csapatuk legyen, muszáj az otthoni meccsek előtt vért inni és úgy pályára lépni, ez pedig mostanában egyre többször sikerül. Az MTK 2-0-s legyőzése óta négyszer játszott otthon az együttes, háromszor nyert és csak a Mezőkövesd tudott a fentebb már kifejtett körülmények között egyenlíteni. Mindenesetre az elmúlt 5 hazai meccs 13 pontja több, mint amit ezek nélkül szerzett a szezon során az együttes, tavasszal, főleg egy lelkes, nagyszámú szurkolótábor előtt senki sem mehet majd biztosra, ha hozzájuk utazik.

 

AMIN TAVASSZAL JAVÍTANI KELL

Világos, hogy ez egy fiatal (fiatalos) csapat, ezért vannak szélsőséges kilengések a teljesítményben, de azért az a gárda, amelyik nyert a Fradi otthonában fegyelmezett és szép játékkal, képes volt kétszer is benyelni az ősz folyamán egy ötöst.

Igen, a védekezés megszervezése, összetétele nagyon komoly gondot jelentett egész ősszel. A 33 kapott gól önmagában is sok, azonban ennél is rosszabb, hogy mindössze két meccset hozott le kapott gól nélkül a csapat, az MTK és az Újpest ellen is 2-0-ra nyerve.

 

AZ ŐSZ LEGJOBBJA

A Demjén Patrik, Nikola Szerafimov, Koszta Márk trióból bárki mellett tudnék érvelni, hogy miért volt csapata legjobbja idén, de én végül Koszta mellett teszem le a voksom. A már 25 éves játékos az elmúlt évek hánykolódása után úgy fest, otthonra lelt Zalaegerszegen és vezéregyénisége a csapatának. Kilenc gólt szerzett a szezonban, amivel masszívan hozzájárul az előkelő helyezéshez, és mivel az egyéni rekordja egy szezonon belül a tíz gól (2017-2018, Mezőkövesd), nem kérdés, hogy meg is akarja ezt javítani tavasszal. Az önbizalma rendben van, időként talál túlságosan is, a képességei pedig abszolút arra predesztinálják, hogy ott legyen a legjobb gólszerzők között. A kérdés, hogy fejben megérett-e rá?

 

ÖSSZEGZÉS

A csapat jelenlegi ötödik helyezését nem lehet érdemtelennek nevezni – a tabella elég egyértelmű, ugyanakkor az az ember érzése, hogy megtartani ezt a pozíciót még nehezebb lesz, mint elérni.

A kapuban Demjén Patrik szépen gyűjtögeti a tapasztalatot, 23 éves korára meghatározó ember, igazából idén nem derült ki, hogy a helyettese milyen formában van, mert minden játékpercet a pályán töltött. Vezérszerepe kétségtelen, hiszen korábban az U21-es válogatott csapatkapitánya is volt. A klubnál azonban jelenleg Bobál Dávid a „cséká”, aki egyelőre mintha megrekedt volna a fejlődésben, hírlik is, hogy a nyáron lejáró szerződését nem hosszabbítja meg és továbbáll.

A védelemnek nem masszív vezére, sajnos sebezhetővé válik vele a csapat, pedig már nem mai gyerek. Sokkal inkább megbízható tengelyben az észak-macedón Szerafimov, aki játszott a védelem jobb szélén is, hozva a megbízhatót, középen azonban a stabilitást is megadta a csapatnak. 

Kálnoki-Kis Dávid sincs élete formájában, így a védelem erősítésre szorul, arról lehet hallani, hogy a balkáni piacon keresgélnek is nagy erőkkel, illetve az már biztossá vált, hogy az U21-es válogatott Mocsi Attilát elhozták a nagy rivális Haladástól. Ő tényleg jelentős fogásnak tűnik, majd meglátjuk, hogyan boldogul kék-fehérben.  A középpálya nem rossz, egy Mitrovics-szerű mélységi irányító esetleg elférne még a keretben, na de melyikben nem? Tajti Mátyás megfelelő lenne erre a szerepkörre, de ő még a kezdőcsapatbeli helyéért is küzd. Az év egyik felfedezettje a nigériai Meschack, aki Bojan Szankoviccsal remek kis párost alkot középen. Nagy talány a horvát Spoljaric, aki alapember volt, de nagyon szélsőséges a teljesítménye, az előre játékból pedig, különösen a szélekről hiányozni fog a Puskás Akadémiához visszarendelt Skribek Alen, főleg mert Eros Grezda a jó pedigréje ellenére nem lett alapember. Koszta mellett nincs valódi góllövője a csapatnak, Zimonyi Dávidban van kurázsi, ahogyan Mrena Tamás írt is róla korábban, de az az egy gólocska amit a Puskás ellen szerzett, egy félszezonra igencsak kevés még. Székesfehérvárról megkapták a súlyos sérülésből lábadozó Zsóri Dánielt, akit nyilván agyonnyom a Puskás-díj terhe. Egerszegen ő is magára találhat, ha ezt a nyomást végre elengedi és megmutathatja, hogy jó játékos. Szót kell ejtenünk a teljes magyar sportmédia által elsiratott Babati Benjáminról, aki teljes eddigi pályafutását a klubnál töltötte, idén azonban már finoman szólva sem volt alapember, erről árulkodik, hogy mindössze hétszer kezdett. A megújulásra Mezőkövesden van lehetősége, ha igazolja jó hírét, stabil kezdő lehet.

A klub nem utazott külföldi edzőtáborba, itthon készül a bajnoki küzdelmekre, ami nem ígérkezik könnyűnek, mert rögtön Paksra látogatnak kezdésként Waltnerék, majd mennek az MTK-hoz, amely gőzerővel erősít, aztán pedig a zalaiak a Ferencvárost fogadják, amely mindenhol győzelmi esélyekkel lép pályára. Ezen a három meccsen simán benne van a pakliban egy gyenge kezdés, azonban ha sikerül pontokat szerezni, az egy csodálatos tavasz képét vetítheti előre.

 

A ZTE nyeri az NBI_et?

101,00 – Igen

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.