Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
null
Speciális
10 perc
2020. 05. 31.

A legpechesebb kapitány bajnoki címet vinne Dortmundba – Marco Reus 31!

Author avatar
Május 31-én ünnepli 31. születésnapját a Borussia Dortmund csapatkapitánya, a város szülötte, Marco Reus. A…

Május 31-én ünnepli 31. születésnapját a Borussia Dortmund csapatkapitánya, a város szülötte, Marco Reus. A játékos, akinek tudása alapján számos trófeával kellene rendelkeznie, de elsősorban sérülékenységének köszönhetően eddig elkerülték a nagy sikerek, és „csak” egy német kupagyőzelemre tudta vezetni csapatát.

Marco Reus hiányában is érdemes fogadni a Dortmund mérkőzéseire! Kattints és nyerj!

Pech, sérülékenység, hűség, kitartás. Talán ezek a szavak azok, amelyek először eszünkbe jutnak, ha meghalljuk Marco Reus nevét. Háromszor kellett lemondania szereplését a válogatottban egy nyári tornát megelőzően: világbajnoki győzelmet, Eb-harmadik helyet és egy Konföderációs Kupa-győzelmet szalasztott el ezzel. Óriási pechje van, hogy a két, a Klopp-csapat ellen elvesztett bajnoki versenyfutás után a Bayern München felszívta magát, és azóta se „engedi át” másnak a Salátástálat, pont mióta 2012-ben Marco Reus hazaigazolt a végső címre azóta is minden évben esélyes Dortmundhoz. Rengetegszer merült fel a neve európai sikerkluboknál, ahol szintén valós esélye lehetett volna trófeákat gyűjteni. Ehelyett mindvégig kitartott szülővárosa csapata, a Borussia Dortmund mellett és évről-évre megpróbálja velük letaszítani Németország trónjáról a Bayern Münchent. Talán egyszer majd sikerül is neki és végre csapatkapitányként emelheti magasba a Salátástálat. Megérdemelné.

Marco James Reus bár édesapja révén angol, édesanyja révén orosz felmenőkkel is rendelkezik, nevét pedig a holland legenda, Marco van Bastentől „örökölte”, igazi tősgyökeres dortmundi, a város és a helyi Borussia szerelmese, ezt pályafutása szinte összes momentumával igazolni tudja. Pedig nehezen indult a kapcsolatuk. Fiatalkori éveit a sárga-feketék utánpótlásában töltötte és alig várta, hogy megmutathassa magát a felnőttek között. Egészen tizenhét éves koráig. Abban az évben, 2006-ban távozott a csapattól kedvenc játékosa és példaképe, a BVB cseh irányítója, Tomas Rosicky. Talán nem pont ez vitte őt is másfelé, azonban ő is ekkor döntött a távozás mellett és lett az ötödosztályú Rot Weiss Ahlen második számú csapatának játékosa. Párhuzamosan szerepelt az RW Ahlen II-ben és az U19-es együttesben, ez pedig a következő szezonra kibővült a harmadosztályú első számú csapatban lejátszott tizenhat mérkőzéssel. Nem állíthatjuk, hogy főképp Reus játékának köszönhetően – 14-szer csereként állt be, egy gól és egy gólpassz került a neve mellé -, de feljutott az együttes a másodosztályba, ahol szintén csak egy évet kellett szerepelnie, immáron azonban alapemberként. A középmezőny aljában záró ahlenieknél ugyanis olyannyira felfelé lógott ki a csapatból, hogy 2009 nyarán egymillió euróért leigazolta őt az elsőosztályú Borussia, ám még nem álmai klubja, a Dortmund, „csak” a Mönchengladbach, amely előtte éppen, hogy csak egy ponttal a Cottbus előtt végezve úszta meg az osztályozót érő, tizenhatodik pozíciót. Reus Bundesligába igazolása egyben U21-es válogatott meghívót is ért számára.

Nem rögtön ugyan (a kilencedik fordulótól lett kihagyhatatlan a kezdőcsapatból), de első szezonját összeségében nézve alapember tudott lenni Michael Frontzeck Gladbachjában, eleinte a jobb szélen, a szezon vége vele mindinkább a második számú támadó posztján szerepelve. Nyolc góllal és négy gólpasszal járult hozzá, hogy abban az évben már nem voltak kiesési gondjai a csapatnak, egyedül csak a már említett kezdőcsapatbeli debütálása után állt veszélyeztetett helyen az együttes. A következő szezonra Marco Reus még jobb játékkal rukkolt elő, ráadásul a támadósor szinte összes pozíciójában bevethető volt. Ám hiába lőtt tíz gólt és osztott ki kilenc gólpasszt, csapata csak osztályozón tudta kivívni a bennmaradást. Ehhez Reus szerezte a fontos egyenlítő találatot a Bochum elleni idegenbeli, 1-1-re végződött mérkőzésen a mönchengladbachi 1-0-s győzelmet követően. Az edzőváltás azonban szükségszerűvé és elkerülhetetlenné vált, ám senki sem gondolta, hogy annyira jól sül majd el Lucien Favre kinevezése, hogy a következő szezonban a Bajnokok Ligáját érő negyedik helyen végeznek majd. Márpedig így történt, Reus ehhez pedig fantasztikus játékkal járult hozzá, tizennyolc gólja azóta is pályafutása legjobb statisztikája, és a kanadai pontokat tekintve is csak egyszer jutott még ugyanúgy harmincig (2013-14-ben), mint ekkor. Mindezek következtében az év játékosának is választották Németországban, és az nyár meghozta számára a várva-várt dortmundi megkeresést is. Az egykor róla könnyű szívvel lemondó BVB 17 millió eurós kivásárlási árát aktiválva szerezte meg egykori eltékozolt tehetségét.

Németország legjobbjaként sem volt egyszerű beverekednie magát a válogatottba a 2012-es Európa-bajnokság alatt. A csoportmeccseket végig a kispadon töltötte, de Görögország ellen a negyeddöntőben gólt is szerzett, és egy félidőt játszhatott az Olaszország elleni elődöntős vereség alkalmával is, és végül így Eb-bronzérmesnek mondhatja magát.

Bár a Bayern München is kereste, ő egy percet sem gondolkodott, mielőtt a zsinórban kétszeres bajnok Dortmundot választotta. Helyi születésű fiatalként nyilván eleve jó helyzetből indult a szurkolóknál, de még inkább rászolgált a drukkerek szeretetére, amikor kijelentette: sosem szeretne a bajorok játékosa lenni. Remek első évet produkált Jürgen Klopp irányítása alatt, szintén a támadósor összes pozíciójában szerepet kapva. Az idény során mindenhol a Bayern München szúrt ki velük: a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is másodikként végeztek a Heynckes-csapat mögött, és a kupa negyeddöntőjében is a müncheniek búcsúztatták Reusékat. Ezt az „átkot” azóta is csak három, Németországban félhivatalosnak tekintett Szuperkupa-döntőben (2013, 2014 és 2019) és egy német kupadöntőben, 2017-ben sikerült megtörniük.

Sérülésekkel teli kálváriája a 2014-es világbajnokságot megelőzően kezdődött. Életének legszörnyűbb pillanataként emlékszik a brazíliai vb-t tíz nappal megelőző utolsó felkészülési mérkőzésre Örményország ellen, mikor Artur Jedigarjannal ütközött a kezdőkörben és megsérült a bal lába. Részleges bokaszalag-szakadása három hónapos kényszerpihenőre kárhoztatta, a világbajnoki ünneplésen pedig csak a barátja, Mario Götze megható gesztusaként lobogtatott Reus-feliratú mez vett részt helyette. Később a 2016-os, német elődöntővel zárult Európa-bajnokságot szeméremcsont-gyulladás miatt hagyta ki, a 2017-es, Nationalelf-győzelemmel zárult Konföderációs Kupát pedig részleges keresztszalag-szakadása következtében mulasztotta el. A már említett 2012-es Európa-bajnokságon kívül még a németek számára tragikusan végződött 2018-as vb-n vett részt.

Legkínosabb sztorijának első állomása 2014 telén gyorshajtással érte utol. 2011 óta több alkalommal is sebességtúllépés miatt levelezett vele a rendőrség, ráadásul a Bild kiderítette, hogy érvényes jogosítvánnyal sem rendelkezett. 2015-ben újra lebukott, azaz ismételten – és több alkalommal – vezetett engedély nélkül. A Südwest Presse egyenesen úgy értesült, korábban hamis holland jogosítványt használt, amíg le nem bukott a hatóságok előtt. Németország egyik legsúlyosabb bírságát kapta a kihágásaiért, mivel ott a jövedelemhez igazítják a büntetést: 540 ezer eurót kellett befizetnie.

Karrierjében is a pénz játszotta a legfontosabb szerepet a 2014-15-ös szezonjában. Kiderült ugyanis, hogy képességeihez mérten meglepően alacsony, mindösszesen 25 milliós 2015-ös kivásárlási ár szerepelt 2017-ig tartó szerződésében. Götze szerint barátja szívesen igazolt volna valamikor a Manchester Unitedbe, ám Sir Alex Ferguson visszavonulása eltántorította ebben, egyes lapok tudni vélték, hogy a Barcelona lenne számára az elsőszámú választás, amiről viszont azt nyilatkozta az érintett, hogy nem látja a helyét a Messi-Suarez-Neymar hármas mellett. Más újságok szerint a Real Madrid járt többször is a legközelebb a szerződtetéséhez. A Bild értesülései szerint 2015 februári szerződéshosszabbítása előtt a PSG magángépet is küldetett érte, valamint Louis van Gaal is megkereste – volna, ha Marco Reus felveszi a telefont az egykori Bayern edzőnek. Végül, immáron kivásárlási ár nélkül 2019-ig meghosszabbította dortmundi kontraktusát, amelyet azóta már 2023-ig módosítottak. Ennek időpontjában, 2018-ban saját elmondása szerint is négy-öt külföldi klub konkrét ajánlata várta, de ő végül a szívére hallgatott és úgy döntött, utolsó nagy szerződését is az őt mindig 100 százalékosan támogató klubhoz írja alá, ezzel is köszönetet mondva nekik és a fanatikus szurkolóiknak. A várost azóta sem hanyagolja: a koronavírus okozta problémák kezeléséhez például ötszázezer euróval járult hozzá.

Mats Hummels müncheni távozását követően (majd visszatérte óta is), 2016 nyarától a Dortmund csapatkapitánya is, első „karszalagos” évében pedig végre győzelemre is tudta vezetni csapatát: a Német Kupa elődöntőjében az ő góljának és gólpasszának köszönhetően verték a nagy rivális Bayern Münchent, hogy aztán a fináléban Niko Kovac Frankfurtját legyőzve emelhesse magasba első komoly trófeáját.

Rendkívül fájó lehet számára, hogy ezt a bajnokságban azóta sem sikerült megtennie. Tavaly közel álltak hozzá, hiszen volt már, hogy kilenc ponttal is előzték a bajorokat, ám a szezon végére elfáradtak és kicsúszott a kezükből a salátástál, egyenesen a Bayern München játékosainak kezébe. Idén is nagy reményekkel vágtak neki a szezonnak, a kényszerű leállás alatt nyilatkozva még a bajnoki címet is elérhetőnek tartotta (mi sem természetesebb, hiszen csak négy ponttal előzte meg őket a Flick-csapat), újabb sérülése miatti hiánya mellett azonban a múlt héten kellően távol kerültek ettől az álomtól, miután legyőzte őket a Bayern München.

Bár csapata nyilvánvalóan az idei harcot sem adta még fel, minden bizonnyal végül meg kell majd elégedniük a bajnoki ezüstéremmel is, míg a kupagyőzelem lehetőségét a Werder elleni hosszabbításban bukták el még februárban.

A jövője mindenesetre több szinten is biztosított a csapatában, sőt, idei teljesítménye alapján a jövő évi Európa-bajnokságon a válogatott segítségére is lehet majd. Ha a teste is úgy akarja, 2023-ig még biztosan lesz lehetősége a sárga-feketékkel is begyűjtenie a vágyott német bajnoki címet, címeket.

Hans-Joachim Watzke, a Dortmund ügyvezetője egyenesen abbéli reményét fejezte ki legutóbbi szerződéshosszabbítása alkalmával, hogy Marco Reus karrierje végeztével is az egyesületnél marad. Az igazi dortmundi fiú, a klub kapitánya.

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.