Újra ketrecben a Kölyök! – Interjú Borics Ádámmal

A legjobb magyar ketrecharcost a következő mérkőzése részletein kívül, az influencer-létről és egy lehetséges budapesti Bellator-gáláról faggattuk.


Fogadjunk, hogy Borics Ádám idő előtt fejezi be a mérkőzést!


Ha jól számolom, tizenkét nappal a Bellator 243 előtt írtad alá a szerződést Derek Campos ellen. Lehet tudni, hogy miért lépett vissza a harctól?

Igazából nem… A legeslegelső ellenfelem Henry Corrales lett volna, de ő pár napon belül visszalépett, utána jött Derek Campos, ám végül ő is kiesett. Az okát nem tudjuk, hogy miért, velünk is csak a hírt közölték…

Hét nappal a gála előtt új ellenfelet kaptál, Mike Hamelt te üdvözölheted a Bellatornál. Milyen fogadtatásra számíthat?

Nagyon keményre! Alig várom, hogy újra ketrecbe lépjek és harcolhassak a kényszerszünet után.

Lényegesen kevesebbet lehet tudni Hamelről, mint Camposról, az viszont biztos, hogy remek birkózó. Gondot jelenthet, hogy egy teljesen más típusú harcosra készültél fel eredetileg?

Folyamatosan edzésben vagyok, de a mérkőzés előtti edzőtábor más. Ott csak az ellenfélre fókuszálunk, vagyis teljes mértékben Camposra hegyeztük ki ezt a rövid felkészülési időszakot. Két nappal az utazás előtt tudtam meg, hogy Hamel ellen kell majd ketrecbe lépnem. Ilyenkor már nem lehet sok mindent tenni, mentálisan kell felkészülni az új ellenfélre.

Mennyiben módosul a taktikád? Mivel készültök Hamel ellen?

A Campos ellen kidolgozott gameplan helyett, a saját bunyómat szeretném hozni, akárcsak a többi összecsapásomon. Idő előtt le akarom zárni a mérkőzést!

Tíz centiméterrel magasabb vagy, mint Hamel, a visszatöltés után pedig a súlyelőny is a te oldaladon lesz. Mennyire építetek ezekre a fizikális előnyökre?

A hivatalos adatok szerint valóban tíz centivel magasabb vagyok nála, de szerintem ezek nem pontos számok, így nem lesz köztünk ekkora különbség, csak néhány centi előnyöm lesz. Ami a súlyt illeti, egyáltalán nem biztos, hogy én leszek a nehezebb, ő a késői beugró, én már elkezdtem fogyasztani. Eredetileg 68 kilogrammos köztes súlyban lett volna a mérkőzés, de most kaptunk még fél kiló kedvezményt, így mindkettőnknek könnyebb. Lehetséges, hogy nála lesz a súlyelőny, de – reményeim szerint – én leszek jobb fizikai állapotban kettőnk közül!

Mennyit számít az öt font engedmény fogyasztásnál?

Rengeteget! Sokkal könnyebb így a fogyasztás.

Korábban már találkoztál egy ígéretes birkózóval, Aaron Pico személyében, Hamel azonban rutinosabb a ketrecben, mint ő…

Pico sokkal eredményesebb birkózó volt, mint Hamel. Mindketten NCAA-divízió egyes birkózók voltak, de Pico nemzetközi versenyeken is megállta a helyét.

Hamel az utóbbi öt mérkőzésén 2-3-as mérleget hozott össze. Önbizalomnövelő ellenfélnek szánják neked a meccsszervezők, vagy csak ő vállalta el a beugrós szerepét?

Nem tudom a részleteket, de szinte biztos vagyok benne, hogy csak ő vállalta el az összecsapást. Campos kiesése után egy napig semmilyen hírt arról nem kaptam arról, hogy ki lehet az ellenfelem… Európából most nem tudnak behozni senkit, a szervezet igazolt harcosai pedig nem akartak ellenem ketrecbe lépni. Nem nagyképűség, de rizikós lenne valakinek egy héttel a mérkőzés előtt beugrani, úgy, hogy nem készültek fel rám százszázalékosan. A.J. McKee vagy Darion Caldwell jöhetett volna szóba, de ők nem nyerhettek ezzel az összecsapással semmit, szóval érhető, hogy nemet mondtak.

Hamel 2-3-as mérlegéből, az egyik vereség az illegális technikai miatt történt diszkvalifikáció, így meg lehet fordítani, 3-2-re. Az a baj, nem találtam sok felvételt róla, csak nagyon régieket, persze ettől még nem szabad lebecsülni, hiszen egy divízió egyes birkózóról beszélünk. Például Kamaru Usman (a UFC váltósúlyú bajnoka – a szerk.) csak divízió kettőig jutott.

Nagyobb nyomást helyez rád, hogy beugró ember ellen kell küzdened?

Ezt nem mondanám. Az viszont rossz, hogy nem tudtam rendesen felkészülni rá, alaposan kielemezni a stílusát. De ez a munkám, mostanában amúgy is elég furcsa világban élünk, így örülök, hogy megkaptam a lehetőséget és végre azt csinálhatom, amit szeretek.

Edzőtársad, Michael Chandler címmérkőzést vív a gálán, Benson Henderson ellen. Ha jól tudom, Chandler ellen elég sikeres voltál az edzéseken!

Igen, ez így van, de egy csapat vagyunk, és mindig segítjük egymást!

Hamel Benson Hendersonnal együtt készül az MMA Lab-nél, de te sem panaszkodhatsz. Nem Chandler az egyetlen nagy név a Sanford MMA edzésein: Gilbert Burns, Robbie Lawler, Kamaru Usman vagy éppen Michael Johnson is a csapattársad. Mennyit számít, hogy ekkora nevekkel készülsz? Mennyit tudsz tanulni tőlük?

Úgy érzem, a világ egyik legjobb csapatánál készülök, és nagyon örülök, hogy ennyire jó a kapcsolatom a többiekkel. Jó dolog ilyen kaliberű srácokkal készülni, mert ha sparringon pariban vagyok a legjobb váltósúlyú bunyósokkal, mint Kamaru Usman vagy Gilbert Burns, akkor el kell hinnem, hogy én vagyok a világ egyik legjobb harcosa. Ez mentálisan rengeteget számít, emellett pedig sokat tudok tanulni tőlük és folyamatosan segítjük egymást. Az edzők mellett a csapattársaimtól tanulok a legtöbbet, és nem feltétlenül a legnagyobb nevektől: a feltörekvő harcosokban óriási tűz van, érdemes odafigyelni rájuk.

Egy héttel korábban megérkeztél a gála helyszínére, könnyebb így az akklimatizálódás, fogyasztás?

Amint megjöttem, egyből karanténba is vágtak, amíg meg nem kaptam a tesztemet. Szerencsére negatív lett, úgyhogy most már elhagyhatom a szobát, kezdődhetnek az edzések. Az első éjszakám szörnyű volt, mert a birkózóedzőm hajnali kettőkor érkezett meg a szobámba, amire felkeltem. Utána nem tudtam visszaaludni, ő meg elkezdett horkolni: semmit nem aludtam, a végén már a fürdőszobában feküdtem, annyira hangosan horkolt… Reggel kértem egy külön szobát, mondván nem fogok tudni harcolni, ha nem alszom éjszakánként.

Kik kísértek el Connecticutba?

Greg Jones jött velem, azóta Henri Hooft is megérkezett. Rajtuk kívül, még Sean Soriano, az egyik fő sparringpartnerem, lesz ott a sarokban. De Michael Chandler is velünk utazott Floridából.

Zárt kapuk mögött rendezik majd a gálát, ez mennyire befolyásolhatja a teljesítményedet? Előny, vagy hátrány?

Nem hinném, hogy ez bármiben befolyásolna. Kicsit furcsa, hogy egy óriási kaszinóban vagyunk, rengeteg ember mászkál itt, akik nem feltétlenül a gálára érkeztek. Meg kell szokni, hogy mindenki külön öltözőben lesz, elválasztva a másiktól. Eddig még nem volt ilyenre példa.

Két és fél évvel ezelőtt, a második budapesti bunyód előtt azt mondtad, hogy örömmel harcolnál a veretlen pehelysúlyú tehetségekkel. Aaron Pico és A.J. McKee nevét említetted, előbbit már kihúzhatjuk a listáról. A.J. McKee is számíthat egy repülő térdes kezelésre?

Ez a mérkőzés előbb vagy utóbb be fog következni! Nem tudom még, mikor, de ketrecbe fogok lépni A.J. McKee ellen!

Hogyan juthatsz el címmérkőzésig a Bellatorban?

Szerintem csak pár győzelem választ el a címmérkőzéstől. A legfontosabb kérdés most az, hogy hogyan tud gálákat szervezni a Bellator, tudnak-e haladni a pehelysúlyú tornával. Egyelőre még minden bizonytalan. Nekem még három mérkőzés van a szerződésemen, meglátjuk, mit hoz a jövő. Most viszont csak és kizárólag a Hamel elleni mérkőzésre fókuszálok!

Gondolkodtál azon, hogy esetleg másik súlycsoportban próbálsz szerencsét? Nagyon megvisel a fogyasztás?

Megfordult már a fejemben, igen. A mostani fogyasztás viszont egyáltalán nem lesz nehéz: a testem már a 66 kilogrammra készül, most azonban csak 68 kilogrammiig kell lemenni, a szokásos 73 kilogrammos súlyról.

Van konkrét harcos, aki ellen ki szeretnéd magad próbálni a Bellatorban?

Mindenképpen szeretnék majd egy Caldwell elleni visszavágót!

És a világon?

Conor McGregor ellen szívesen bunyóznék. Hatalmas money fight lenne, plusz az emberek is eléggé kíváncsiak lennének rá.

Az elmúlt két évben nem csak a ketrecben hívtad fel magadra a figyelmet, tudatosan építetted a saját branded a közösségi médiában is. Attól nem félek, hogy harcos helyett influencer lennél, de hogy tetszik ez a pálya?

Nagyon sokat tanultam arról, hogy ha nem hallanak rólam, az olyan, mintha nem is léteznék. Ez pedig egy showbiznisz, fel kell hívjam magamra az emberek figyelmét! Néha fárasztó számomra ez az egész, éppen ezért szeretném megtartani az egyensúlyt. Elsősorban harcos, sportoló vagyok, és nem is szeretnék influencerré válni. A videókat szeretem szerkeszteni a YouTube-ra, mert én is nagyon szívesen néztem volna hasonló anyagokat egy Amerikában élő magyar harcosról. Nem vagyok profi vágó, de igyekszem beletanulni, mert ez is a munkám része.

Ötvenezer ember követi a mindennapjaidat Instagramon, több amerikai márka is szponzorál. Milyen az arány a rajongók között? Még mindig főleg itthonról támogatnak, vagy a külföldiek figyelmét is felhívtad magadra?

A legtöbb rajongóm magyar. Tőlük kapom az igazi erőt, a biztatást, számomra ők a legfontosabbak! Emellett sok külföldi szurkolóm is akad, néha meg is lepődök, amikor a világ különböző pontjairól, például Brazíliából vagy Törökországból kapok üzeneteket.

A magyar rajongók hol tudják majd követni a mérkőzést?

A YouTube-on és a Bellator hivatalos honlapján is élőben lehet követni az összecsapást.

Látsz rá esélyt, hogy jövőre a Bellator ismét szervez budapesti gálát?

Igen! Nagyon szeretném és bízok benne, hogy a Bellator visszatér Magyarországra. Biztos vagyok benne, hogy most már a Papp László Sportarénát is meg tudnánk tölteni!

A Hamel elleni mérkőzés után egy visszavágó Caldwellel, majd egy budapesti siker? A szurkolók alighanem díjaznák!

Tökéletes forgatókönyv! Annyi kiegészítéssel, hogy a budapesti összecsapásom egy címmérkőzés legyen!

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: