A Werder megnehezítette a bajnokavatást

Kedd este végérvényesen eldőlt, hogy a Bayern München zsinórban nyolcadszor is bajnok lett, miután 1-0-ra diadalmaskodtak Brémában. Ezúttal viszont visszafogottabb teljesítményt nyújtottak a müncheniek, ami természetesen egyrészt tudatos volt, másrészt viszont köszönhető a kiesés elől menekülő brémaiak helyenként egész bíztató játékának. A meccs végére emiatt egy kicsit  meg kellett izzadnia a münchenieknek a sikerért, főleg Davies minimum vitatható kiállítását követően. Lázok Gergely elemzése a mérkőzésről.

Hétvégén folytatódik a Bundesliga, kattints és fogadj akár a Bayern, akár a Werder következő bajnoki mérkőzésére!

Kezdők

A Werder az előző fordulóban egy nagyon fontos és egyben lélekemelő 5-1-es győzelmet aratott Paderbornban, amivel pontszámban beérték az osztályozós helyen tanyázó Düsseldorfot. Kohfeld két helyen módosított ehhez a meccshez képest. Sargent helyett Bittencourt került be a támadószekcióba, míg Friedl visszakerült a baloldali szárnyvédő posztjára Augustinsson helyén. A Bayernnél Flick ismét számíthatott Lewandowski és Müller játékára, akik az előző fordulóban a Gladbach ellen a sárga lapok miatti eltiltásukat töltötték. Velük kiegészülve pedig a lehető legerősebb összeállításban léphettek pályára a bajorok annak tudatában, hogy egy győzelemmel végérvényesen bebiztosíthatják az újabb salátástálat.


Meddő müncheni mezőnyfölény a masszív brémaiak ellen

A várakozásoknak megfelelően a vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést. Ezúttal viszont nem ment olyan gördülékenyen a játék, mint ahogy azt a Flick féle Bayerntől megszokhattuk. Ez nagyban volt köszönhető a brémaiak stabil 5-4-1-es védekezésének, amit nem igazán tudtak feltörni a bajorok. Nem nagyon tudtak betörni a pálya centrumába, amit a hazaiak 4 fős középpályássora a mélyen visszahúzódó Rashicával és Bittencourttal kiegészülve hermetikusan lezárt. Még, ha esetleg oda is került a labda a visszahúzódó Lewandowskihoz a hátul stabilan álló 5 védősor rendszerint a végállomást jelentette. Általánosságban így nem maradt más, mint körbepasszolni a betömörülő hazaiakat és beadásokkal próbálkozni vagy hosszú labdákkal kísérletezni, amiből Müncheni részről 65 volt a mérkőzésen, ami szokatlanul magas szám tőlük. Jól jelzi még a tanácstalanságot, hogy a két belső védő Boateng és Alaba is átlépte a 100 passzos határt a mérkőzés végére. Nem nagyon ültek Coman és Davies cselei sem, akik nem igen tudtak egy az egy elleni szituációkba kerülni a hátul masszívan álló fallal szemben. Ez annak volt köszönhető, hogy a Werder belső védői nem nagyon hagyták magukat kimozgatni az utolsó vonalból, hanem a területvédekezés mintáját alkalmazva átadták a visszamozgó müncheni támadók őrzését az előttük szorosan helyezkedő középpályássornak, ezzel nem hagyva területet a fürge, ezzel előszerettel operáló Bayern támadók befutásainak. A Werder védelméből kiemelkedett Moisander, aki magasan a legtöbb szerelést hajtotta végre, szám szerint hetet.

 

A fenti szituációban is látható, hogy Kimmich előtt el van zárva minden passzopció. Így pedig nincs más választása, mint kipasszolni a labdát Pavardnak. A francia pedig elindult a játékszerrel a szélen, ahol viszont teljesen elhalt a támadás a hatékonyan tolódó Brémai soroknak köszönhetően. Így végül visszakerült a labda Kimmich-hez, aki végül egy hosszú íveléssel próbálkozott, ami végül mindenki feje felett elszállt.

 

Itt is egy szélen elhalt támadás látható. Coman és Davies teljesen izolálva van a bal szélen. Gebre Selassie (23) és a szintén visszazáró Bittencourt nem igazán hagy nekik teret, a kapu előtt pedig szintén hatalmas túlerőben vannak a hazaiak. Jól kirajzolódik a masszív 5-4-1-es védekező felállás is.

Müncheni részről a legtöbb potenciál talán Boateng beíveléseiben volt, aki egyébként remekül játszott a mérkőzésen. Végül is a meccset eldöntő találat is egy ilyenből született az első félidő végén, köszönhetően Lewandowski mintaszerű befejezésének. Viszont ezeket a beíveléseket a gólon kívül elég ritkán tudták kamatoztatni a bajorok. Leginkább maradt a céltalan passzolgatás. Alaba se igazán volt most kezdeményező formájában. Viszonylag ritkán lépett feljebb a labdával, pedig területe volt bőven a mélyen visszahúzódó ellenféllel szemben. Kimmichet pedig Osako tartotta kontroll alatt középen, így a müncheniek karmestere gyakran lépett feljebb vagy lépett vissza a belső védők mellé a félterületbe, hogy megszabaduljon Osako őrzésétől. Goretzka is gyakrabban lépett így vissza, hogy Kimmich eredeti posztját betöltse.

A müncheniek passztérképén is látszódnak a támadásépítési nehézségek. Kirajzolódik az úgynevezett U alakú passzolgatás, ami sohasem jó jel egy csapatnál, hiszen mint látható a tizenhatos területe és annak előtere igen csak foghíjasan van bejelölve passzokkal. Ebből is látszik, hogy a vendégek rengetegszer passzolták körbe a masszív Brémai védelmi falat.

 

Ezen a képen Kimmich hőtérképe látható. Itt is kirajzolódik, hogy ezúttal nagy átlagban valamivel magasabb pozíciókat vett fel a szokásosnál, így próbálva megszabadulni Osakótól, aki rendszeresen ott volt Kimmich környékén.


Ígéretes Werder támadásépítések:

A hazaiak nem csak a szezonjuk eddigi fényében meglepő stabil védekezésükkel okoztak bíztató pillanatokat, hanem a helyenként kifejezetten tetszetős támadásépítéseikkel is. Ennek köszönhetően pedig leginkább a mérkőzés első 20 percében, illetve az találkozó utolsó szakaszában emberelőnyben tudták rendszeresen kihasználni a müncheni középpályán időnként keletkező réseket.  A mérkőzés elején a Bayern szokásához híven magasan támadott le. Ez okozott gyakran réseket a középpályán, mivel rendszerint Goretzka vagy Kimmich is fellépet zavarni a brémaiak labdakihozatalait. A mögöttük megnyíló területekbe pedig legtöbbször Osako lépett vissza, akit gyakran megtalált a hátulról építkező Friedl és Moisander. A támadásépítések másik kulcsszereplője rendszerint Eggestein volt, aki szintén sokszor szabadon kaphatta a labdát a pálya centrumában. Rendszeresen forgatott át a jobb szélen felfutó Gebre Selassie-nak, akinek volt pár ígéretes megindulása a mérkőzésen. Ellene gyakran kellettek Davies szélvészgyors sprintjei, hogy ne alakuljanak ki veszélyesebb Werder helyzetek.

Ebben a mérkőzés eleji Werder támadásépítésben is Friedl találta meg a fejlebb lépő Kimmich mögött megnyíló résbe bemozgó Osakót. Már itt látható, hogy Gebre Selassie előtt hatalmas terület nyílik meg a jobb szélen az erősen eltolódó Bayern védelem mellett, mivel Pavard is fellépett presszingelni Friedl-re. A francia mögött megnyíló területet pedig Boateng (17) vezetésével tolódással töltötte be a müncheni hátsó sor. Eggestein is egy üres területben vár a labdára a centrumban, mivel középről Goretzka kilépett Osakóra, ahogy a japán megkapta a labdát.

 

Ez a fenti szituáció folytatása. Eggestein megkapta a labdát Osakótól, aki forgatott is át a szélen beinduló Gebre Selassie-nak. Végül is itt is Davies nagy sebességű kizárása kellett ahhoz, hogy ne legyen nagyobb veszélyben a müncheni kapu

 

Úgy az első 20 percet követően a Bayern visszább is vett a magas letámadásból. Valószínűleg Flick is érzékelte, hogy a hazaiak ki tudják használni a szerkezetükben megnyíló üres területeket. Potenciális veszélyt hordozhattak még magukban a brémaiak részéről Eggestein és Klaassen mélységi befutásai a Bayern védelmi vonalai közé, illetve esetenként a Davies oldalán szétnyíló védelem réseibe való befutások. Ebből elég keveset lehetett látni, de azokban volt potenciál.

 

Ebben a szituációban Moisander próbálja elindítani a támadást. Itt Goretzka került bajba, aki egy kicsit feljebb lépett Klaassenre, viszont így mögötte rés nyílt a mélységből időközben belépő Eggesteinnek, aki meg is kapta a labdát. Látszik, hogy eközben Osako a balra tartó elfutásával manipulálja Alaba (27) pozícióját, így nyitva területet Eggesteinnek, akinek a lövése végül nem sokkal kerülte el Neuer kapuját.

 

Itt egy menetrendszerű Eggestein átforgatás után kerül a labda Gebre Selassie-hoz, akire kilépett Davies a védelmi vonalból. A mögötte nyíló területbe pedig Klaassen futott be és kapta meg a labdát. A beadását végül is hatástalanították, de nem volt veszélytelen.

 

Ami még bíztató pont volt a hazaiaknál az a leginkább az első félidőben megfigyelhető labdavesztés utáni visszatámadás. Ezzel egyrészt sokszor rögtön vissza tudták szerezni a labdát, másrészt nem engedték kibontakozni az esetleges Bayern kontrákat. Ez pedig köszönhető volt annak, hogy a Bremen játékosok közel helyezkedtek egymáshoz, így gyorsan és hatékonyan tudtak reagálni a labdavesztésekre.

 

A 16. percben egy labdavesztést követően rögtön átmentek visszatámadásba a hazaiak. Végül is Lewandowskihoz (9) került a labda, akit azonnal 4 oldalról zártak körbe. A lengyel gólvágó Müllernek próbálta kimenekíteni a labdát, de a játékszer végül Rashicához került, így újra építkezhetett a Werder.


Összegzés

A Bayern védelme fontos szerephez jutott, hogy ne maradjon el a bajnokavatás. Főleg Boateng teljesítménye volt meggyőző, aki nem egyszer fontos momentumokban tisztázott. Mellette még mindenképp meg kell említeni Goretzkát is, aki szintén sokat lépett vissza a védelembe és összesen 10 védekezésbeli megmozdulásával (szerelés, lefülelés, tisztázás, blokkolás), illetve hétből hat megnyert légi párharcával komolyan kivette a részét a kissé nehézkes győzelemből. Összességében a Bayern azért kontrolálta a mérkőzést. Komolyabban igazából csak Davies erősen vitatható kiállítását követően kellett aggódniuk. Végül egy komoly Neuer védésre is szükség volt, de a bajnoki címet sikerült bebiztosítaniuk, amihez azért nem sok kétség férhetett az egész szezont nézve. Ugyan a Werder nem tudott bravúrpontot szerezni, de a teljesítményük mindenképp bizakodásra adhat okot az utolsó két fordulóra nézve. Nagyon kemény és drámai küzdelemnek nézhetnek elébe a bentmaradásért, mert a szerdai eredmények nem kedveztek nekik. A Düsseldorf  egy hajrábeli feltámadással tudott pontot csenni Lipcséből, míg a Mainz általános megdöbbenésre elvitte a 3 pontot Dortmundból, ezzel ők kvázi meg is menekültek. Így a Werder igazából legjobb esetben is már csak az osztályozós helyre pályázhat , ahol jelenleg a Düsseldorf áll.

 

Lázok Gergely

Tetszett? Oszd meg:

Kapcsolódó tartalmak

Kapcsolat