Elemzés: Boli kissé szerencsés góljával és Zubkov remek bombájával 2 perc alatt eldöntötte a Fradi

A kezdőcsapatok.

A magyar bajnokság 27. fordulójának egyik kiemelt összecsapásán a Ferencváros a Diósgyőrt fogadta. Mindkét fél remek formában érkezett a meccsre, ami izgalmas és taktikailag is érdekes mérkőzést vetített előre. Ez részben megvalósult, de végül a papírformát hozó eredmény, azaz sima háromgólos hazai siker született. Vendégposztunkban Garai Dániel elemzi az összecsapást!

Regisztrálj az Unibeten, és fogadj a magyar bajnokság mérkőzéseire is!

A DVTK meglepően jól kezdte a találkozót, ugyanis az első 3 percben kétszer is mögé tudtak kerülni a hazai védelemnek. Mindkettőnél Eldar Civic oldalán sikerült elfutnia a diósgyőrinek, majd pedig a beadásból alakult ki helyzet. A második akciónál nagyon közel kerültek a vendégek a gólszerzéshez, de Kiss Tamás ziccer helyzetben rontott, így rossz lövésével elúszott a lehetőség.

Ezt követően azonban Fradi fölény rajzolódott ki: a meccs során, több komoly helyzetet és lehetőséget dolgoztak ki a zöld-fehérek, viszont a gól elmaradt az első félidőben. Emellett Feczkó gárdája láthatóan védekezésre, illetve kontrákra rendezkedett be, amit csak olykor-olykor szakítottak meg kisebb periódusokra, és csak ilyenkor támadtak le magasabban a vendégek. Ebből a meccsképből adódóan az elemzés a Ferencváros labdabirtoklására és pozíciós játékára fog koncentrálni.

A kezdőcsapatok.

A Ferencváros alapvetően egy 4-2-3-1/4-3-3-as formációt választott, ami a labdabirtoklás alatt 2-4-4/2-4-3-1-szerű alakzattá változott annak köszönhetően, hogy a szélsőhátvédek – Civic és Lovrencsics Gergő – az oldalvonal mellett feljebb léptek. Sokszor egészen magasra tolódva adtak szélességet a csapatnak, amivel lehetővé tették, hogy a szélsők, Oleksandr Zubkov és Isael a félterületbe helyezkedjen, azaz az ellenfél alakzatán belül.

Így a két belső hátvédnek – Otigbának és Botkának – elsősorban a középpályások segítettek a labdajáratásban. Míg Haratin és Somália mélyebben maradta,  Sigér Dávid támadó középpályásként funkcionálva magasabban helyezkedett középen. Az egyik fontos mozzanat a labdajáratás során, hogy Haratin és Somália is sűrűn elkezdtek középről kifelé mozogni, majdhogynem a félterületbe, ami gyakran vonzotta az ellenfél támadóit is, ami még több szabadságot és időt adott a belső védőknek.

Itt például Somália befelé mozogva befolyásolja az őrzője helyezkedését, amivel a túlsó félterületben nyit teljesen szabad utat a Fradinak, illetve Botkának.

A Diósgyőr terve abban állt, hogy a szélsők – Kiss és Florent Hasani – visszazárásával, két négyes láncot hoz létre védekezésben. Tehát a vendégek egy viszonylag szűk védelmi blokkban és 4-4-2-es formációban igyekeztek megakadályozni a Ferencvárost a gólszerzésben, így próbálták elkerülni, hogy a labda eljusson a Fradi veszélyes támadóihoz. Így a Fradi inkább a szélre szorult volna…legalábbis papíron.

Csakhogy a Ferencváros könnyedén fel tudta vinni a labdát, és hiába volt a szélen, gondot továbbra is tudott okozni a vendég védelemnek. Ahogy látható az alábbi szituációban, Botka labdavezetése gondtalan volt, majd pedig két passzopció is állt előtte. A helyzet kulcsa az volt, hogy Isael végig a jobb szélsőhátvéd, Serhiy Shestakov mellett állt, amivel a védőt nem engedte, hogy szabadon kilépjen Civicre, aki itt már egészen a támadóvonalba lépett fel. Ez a jelenség gyakran előfordult a mérkőzés során, ami miatt Hasaninak kellett majdnem mindig figyelnie a felfutó Fradi szélsőhátvédre. Emiatt mikor Botka vezette fel a labdát, Márkvárt Dávid túl nagy távolságra volt, hogy időben nyomás alá helyezze Botkát, ezért szabadon passzolhatott. Ráadásul választék is volt, mert Civic mellett Isael is szabadra játszotta magát, méghozzá azzal, hogy a megfelelő pillanatban mindig visszalépett az ellenfél középpályás vonalába, ahová addigi őrzője, Shestakov nem követhette. Ráadásul, ahogy megfigyelhető e szituációban az amúgy szűk diósgyőri vonalak kénytelenek voltak megnyúlni. Hasani kilépésével megbomlott a DVTK középpályás sora, ami nagyobb helyet nyitott Isaelnek.

Bár a DVTK gyakran visszasüllyedt egy mély és zárt alakzatba a saját tizenhatosa előtt, ami megnehezítette a Ferencváros dolgát, hiszen nem nagyon tudtak létszámfölényes helyzetet kialakítani és/vagy kevés volt a hely, de erre is volt megoldás.

Serhiy Rebrov sokszor kérte csapatától, hogy a bal szélről játsszák át a labdát jobbra, mivel így a súlypontáthelyezés révén területet lehet nyerni, amit gyakran ki is használtak. Ilyenkor rendre Zubkov lépett vissza a félterületbe a labdáért, lásd pl. a 11. percben: Zubkov itt ki tudta használni, hogy területe van és vagy kapura tört, vagy középre játszotta a labdát.

Vagy éppen a fordítás követően a szélen szintén teljesen üresen lévő Lovrencsicset találták meg labdával, majd egyből tette tovább a labdát mélységbe, ezzel is kihasználva, hogy az ellenfél szélsőhátvédje kilépett rá, így terület nyílt közte és a belső védő között. Lovrencsics egyébként gyakran volt fontos eleme a támadásoknak, ugyanis a lapos és éles beadásaival több ízben helyzetbe hozta Franck Bolit vagy más társát.

Végül itt Zubkov tette középre a labdát, amit majdnem Boli fejelt a kapuba. Érdemes megfigyelni, hogy Boli mennyire ügyesen helyezkedik azzal, hogy lemarad 1-2 ütemet és hagyja, hogy Isael „elvigye” a védőket, ő pedig szabaddá válik.

Az első találatra viszont a második játékrészig várni kellett. A félidei pihenőt követően a Diósgyőr megint mintha élénkebben kezdett volna, de két gyors góllal a Ferencváros tulajdonképpen elintézte a mérkőzés lényegi részét. Ugyan néhány perccel a vége előtt, még Botka betalált, amivel tovább növelte a Fradi előnyét, de az összecsapás már addigra rég eldőlt. A Diósgyőr terve nem igazán vált be, bár egészen másképp alakulhatott volna a találkozó, ha az első percekben megszerzik a vezetést. Ennek hiányában viszont túl nagy teret és szabadságot hagytak a hazaiaknak, annak révén, hogy nem nagyon helyezték nyomás alá a Fradi játékosokat. Ezáltal a Ferencváros ismét három ponttal lett gazdagabb, míg Feczkó Tamás hat meccs után kapott ki újra.

A Fradi paksi vendégjátékára is fogadhatsz az Unibet NB1-es kínálatából!

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x