Fehéroroszország Premier League 8. forduló – Vérszegény meccset hozhat a Nyeman-Ruk Breszt összecsapás

Szerző: | 2020-05-08 | Címkék:

Újabb fordulóhoz érkezik a fehérorosz labdarúgó bajnokság, ezúttal a legaktívabban presszingelő Nyeman és az elmúlt két évben mesterségesen felpumpált Ruk Breszt összecsapását boncolgatjuk. Nem biztos, hogy ez lesz a hétvége legjobb meccse…

Fogadj a legjobb oddsokon a fehérorosz bajnokság meccseire az Unibeten!

Nyeman (2,30) vs. Ruk Breszt (3,20), szombat 16:00

Két alsóházi csapat találkozik egymással – két olyan gárda, akik nullás gólkülönbséggel állnak.

 

A Nyeman Grodno már 1992 óta az élvonal tagja, legjobb eredményét pedig 2002-ben érte el, amikor bajnoki ezüstérmet nyertek; az elmúlt néhány év során sokkal inkább a középmezőnyhöz tartoznak. A tavalyi szezonban a tizedik helyen végeztek a tizenhat csapatos mezőnyben, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy a bennmaradásért küzdöttek, hiszen csupán hat ponttal előzték meg a már kieső Dnyapro Mogilev együttesét.

A grodnói alakulat jelenleg a tizennegyedik helyen áll a belorusz pontvadászatban, s a legkellemetlenebb ellenfelek közé lehet őket sorolni. A hetes szám bűvöletében ég a csapat: hét forduló során hét gólt kaptak és hetet rúgtak; ami azt jelenti, hogy meccsenként kerek 2,00-ás gólátlagot produkálnak. A Nyeman stílusáról sokat elmond, hogy a legtöbbet presszingelő csapat a ligában, a hatékonysága (48%) viszont csak a középmezőnyhöz elég. Csak a liga talán leggyengébb csapata, a Gorodeya birtokolja kevesebbet náluk a labdát (42%) meccsenkénti átlagban; leginkább az ellenfél hibáira apellálnak. Modern futballt próbálnak játszani, kevés ívelgetéssel (66 – második legkevesebb): igyekeznek a labdát laposan, rövidpasszokkal megjátszani és minél gyorsabb kontratámadásokat indítani. Ugyanakkor ennek megvan a veszélye is, amit a legutóbbi fordulóban a BATE ellen már láthattunk. A borisovi alakulat a Nyeman saját fegyverét fordította önmaga ellen: magasan védekeztek, így a grodnóiak sokszor nem tudták kihozni a labdát a saját térfelükről. Az első félidőben két gólt is a saját tizenhatosuk környékén elpasszolt labdából kaptak, de több helyzetet is kialakított a BATE hasonló szituációkból. Egyébként meccsenként 14 saját térfélen eladott labdát tud felmutatni a Nyeman, ami nem kirívóan sok, de láthatjuk, hogy egy magas játékminőséget képviselő csapat ellen éppen elég.

A BATE-Neman mérkőzés összefoglalója

A Ruk Breszt gyorsvonatként száguldott a fehérorosz futballba. 2016-ban alakultak amatőr egyesületként, majd két évvel később kooperációt kötöttek a Dinamo Breszttel. Az együttműködésnek köszönhetően alaposan megerősödött a keret, ami lehetővé tette, hogy az idény végén megnyerjék a harmadosztályt. Egy évvel később már a második vonalban is aranyérmet ünnepelhettek, így az idei szezont a Premier League-ben kezdhették meg. Gyakorlatilag egy mesterségesen felpumpált klubról beszélünk, akik a mai napig a Dinamo Breszt nem hivatalos második számú csapata. Valahogy úgy kell elképzelni ezt, mint Magyarországon a MOL Fehérvár és a Puskás Akadémia korrelációja. Jelenleg hét olyan játékosuk van, akik a Dinamótól érkeztek (hatan kölcsönben, egy végleg) – jellemzően mindannyiuk olyan futballista, aki a testvércsapatnál alig-alig kapott lehetőséget az elmúlt szezon során. A tavalyi bajnokcsapatból összesen heten maradtak, gyakorlatilag a teljes játékosállományt lecserélték – mindezt úgy, hogy egy fityinget sem költöttek az átigazolási piacon. Huszonnégyen távoztak és huszonhét új arc érkezett; a csapatot mégis egészen jól összerakta Aleksandr Sednev edző. Három rúgott és három kapott gólt tud felmutatni a kisebbik breszti együttes, ami impotens támadójátékról és masszív védelemről tanúskodik. Utóbbit alátámasztják a statisztikák is, az egész bajnoki mezőnyben a Ruk vállalja a legtöbb védekező párharcot (63), és a legtöbb légi párbaj is az ő nevükhöz fűződik. Ebből egyértelművé válik, hogy nem egy modern játszós brigádról beszélünk, sokkal inkább egy mélyen védekező, fizikai alapokra építkező csapatról. Egyetlen olyan meccset sem játszottak a hét forduló alatt, amikor kettőnél több gól esett volna, sőt, egyedül a múltheti ligautolsó Gorodeya ellen (1-1) esett egynél több találat.

11 xG-mutatóra lőtt 3 góljuk rettenetes helyzetkihasználásról tanúskodnak – ebben pedig komoly szerepet játszik öt kapufájuk is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tabellán elfoglalt helyezésük torzítja a képet, a játékminőségük alapján előrébb kellene helyezkedniük a tizenegyedik pozíciónál – igaz, ami igaz, annyira sűrű a mezőny, hogy három begyűjtött ponttal akár még a legjobb ötbe is kerülhetnének.

A meccs várható képe azt vetíti előre, hogy mezőnyjáték zajlik majd a mérkőzés nagy részében. Pavel Koronets játékvezető ugyan nem tartozik a legszigorúbbak közé a ligában (meccsenkénti 5 sárga lap), bizonyára bőven akad majd dolga a Nyeman-Ruk Breszt összecsapáson. Ha spártai küzdelemre nem is számíthatunk, kőkemény párharcokra, idegőrlő taktikai harcra és kevés helyzetre igen. A vendégek várhatóan mélyen védekeznek majd a saját kapujuk előtt, ami a grodnóiaknak (akik a gyors ellentámadásokra vannak programozva) vélhetően nem fog ízleni. Nagy kérdés, hogy hogyan alakul a meccs, hiszen, ha a Nyeman szerzi az első gólt, akár két-három találat is bőven benne van a pakliban, máskülönben nagyobb a sansz egy gólszegény meccsre. A bresztiek talán egy hajszállal esélyesebbnek tűnnek, de vélhetően nem ez lesz a hét legizgalmasabb futballeseménye…

Forrás: Unibet blog

Tetszett? Oszd meg:

Kapcsolódó tartalmak

Kapcsolat

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x