Folytatódik a portugál pontvadászat

Szép lassan ugyan, de fokozatosan visszatér az élet Európa labdarúgópályáira, még ha nem is a megszokott formában, a legtöbb helyen továbbra is zárt kapuk mögött. A legközelebbi újrainduló-folytatódó bajnokság a portugál Liga NOS, amelyben a március 8-i leállást követően június 3-án játszanak újra mérkőzéseket.

Fogadj a portugál bajnokság mérkőzéseire a kattintás után!

 

 

A hagyományosan topligáknak nevezett bajnokságok (angol, francia, német, olasz, spanyol) utáni legjobb ligában indul útjára a labda szerda este. A jelenleg érvényben lévő, öt év nemzetközi eredményeit figyelembe vevő UEFA-koefficiens alapján ugyanis a portugál első osztály a hatodik a rangsorban az európai bajnokságokat tekintve a La Liga, a Premier League, a Bundesliga, a Serie A és a Ligue 1 után.

 

TUDTAD?

A portugál pontvadászat a 2014-15-ös szezontól lett ismételten 18-as létszámú, előtte nyolc évig 16-an viaskodtak egy 2006-os két csapatos létszámcsökkentést követően.

 

A luzitán pontvadászatot elsősorban három csapattal azonosítják. A két fővárosi együttes, a Benfica és a Sporting, valamint az ország második legnagyobb városának egyesülete, az FC Porto uralja a bajnokságot. Utoljára a 2012-13-as szezonban fordult elő, hogy nem ez a három együttes osztozott az első három helyezésen – akkor a Paços Ferreira tudott felkerülni a dobogó legalsó fokára, a nagy triót tekintve a Sporting kárára, amely együttes abban az évben csak a hetedik pozícióban végzett. Ahhoz pedig, hogy ne közülük kerüljön a bajnok, majdnem, hogy az előző évezredig kell visszatekintenünk: a 2000-2001-es szezon végén a Boavista végzett az első helyen. Az ország rekordbajnoka a Benfica harminchét sikerének köszönhetően, második a Porto huszonnyolccal, míg a harmadik a sorban a Sporting tizennyolc elsőséggel, melyből az utolsót is majd húsz éve, 2002-ben ünnepelhették. A jelenlegi évtizedet a portóiak kezdték jobban zsinórban három trófeával, majd jött egy négyes Benfica-sorozat, tavalyelőtt trónfosztásra került sor, akárcsak egy évvel ezelőtt, így most a fővárosi Sasok a címvédők.

 



MAGYAROK PORTUGÁLIÁBAN

 

A teljesség igénye nélkül megemlékeznénk néhány játékosról, illetve edzőről, akik karrierjük során megfordultak a mediterrán országban. A Benfica magyar edzők, Hertzka Lipót, Biri János, Guttmann Béla és Baróti Lajos irányításával összesen 12 bajnoki címet, 5 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek a portugál bajnokságban. A legismertebb történet közülük Guttmann Bélához köthető, aki a legenda szerint a csapat második európai kupasikere után fizetési vitába keveredett a klub akkori elnökével, és miután nem tudtak kiegyezni az anyagiakat illetően a magyar edző megátkozta a csapatot, 100 éves nemzetközi kupagyőzelem nélküli időszakra kárhoztatva őket. A Guttmann-átok valóban „működik”, a Benfica azóta nyolc nagy európai kupa döntőjét veszítette el. Még 42 esztendőn át nem érdemes a lisszaboni piros-fehérek nemzetközi sikerére fogadni…

Mindezek ellenére Guttmannak szobra van a csapat stadionja előtt, csak úgy, mint Fehér Miklósnak, aki mind a Benfica, mind a legnagyobb riválisuknak számító portóiak játékosa is volt, mielőtt 2004. január 25-én a piros-fehér mez alatt dobogó szíve tragikus körülmények között leállt és sajnálatos módon már sohasem indult újra.

Sokan emlékezhetünk még a portóiak kötelékébe tartozó Lipcsei Péterre vagy éppen Buzsáky Ákosra, de Vayer Gábor is megfordult Portugáliában 2001 és 2005 között. Ami az edzőket illeti, a marosvásárhelyi születésű Bölöni Lászlóról érdemes még szót ejteni, akinek jelentős szerepe volt egy bizonyos Cristiano Ronaldo karrierjének beindításában, amikor a Sportingnál dolgozva tizenhat évesen is pályára merte őt küldeni. Sőt, a szélre is ő vezényelte ki az utánpótláscsapatoknál még középcsatárként szereplő zsenit.

Jelenleg az első osztályban nem találunk magyar játékost vagy edzőt, csupán a Marítimo kispadján egy magyarországi kötödéssel is rendelkezőt: José Gomest, a Videoton egykori vezetőedzőjét. Az utánpótlásvonalon Csoboth Kevin a legismertebb magyar játékos, ő a Benfica második számú csapatának tagja.


 

INNEN FOLYTATJÁK

 

A Liga NOS a 24. fordulót követően szakadt félbe március elején, így még tíz forduló van hátra. A tervek szerint június 3-a és július 26-a között bonyolítják le a hátralévő mérkőzéseket.

Ami a jelenlegi állást illeti az éllovas Porto egy ponttal előzi meg Benficát úgy, hogy az O Clássicónak nevezett párharcuk mindkét találkozóján túl vannak már a felek.  Mind a portói Sárkány Stadionban (Estádio do Dragão), mind a lisszaboni Fény Stadionban (Estádio da Luz) az egykori kiváló portugál labdarúgó, a klubbal játékosként háromszoros bajnok Sérgio Conceição vezette kék-fehérek nyertek.

 

Ehhez képest azonban az idény eddigi nagyobb részében a fővárosiak vezették a táblázatot a portóiakkal szemben, és a huszadik fordulós vereségük után is még egy elbukott bragai rangadó, valamint két kínos döntetlen (az egyaránt éppen a tizedik helyen álló Gil Vicentével, majd a Moreirensével szemben) szükségeltetett a kék-fehérek előretöréséhez. A hátralévő mérkőzéseiket tekintve egy fokkal az éllovasnak tűnik nehezebbnek a sorsolása: mindkét együttes utazik még a jelenleg a tabella negyedik helyén álló Sportinghoz, azonban a portóiakra még vár egy bragai kirándulás, amely idegenbeli találkozóból már a Benfica is rosszul jött ki, mint azt már említettük.

A Bajnokok Ligája kvalifikációt érő helyek minden bizonnyal el is keltek, ezt a duót ugyanis tisztes, 13 pontos hátrányból követi a Sporting Braga, amely együttes a lisszaboni Sportinggal viaskodik a bronzéremért és a minél előkelőbb Európa Liga-kiemelésért.

Az utolsó nemzetközi kupaszereplést érő pozícióért egyébként három csapat van versenyben: a Rio Ave, a Vitória Guimarães, valamint az újonc Famalicão. Utóbbi sokáig még nagyobb meglepetéscsapatnak számított, mint most: parádésan kezdték az idényt, a negyedik és a hetedik forduló között még a tabella élén is álltak. Oda-vissza legyőzték a portugál kupa címvédőjét, a Sportingot is (2-1, idegenben), azonban a lisszaboniak elleni március 3-i győzelmükkel (3-1, otthon) sem tudták visszaverekedni magukat az Európa Liga-indulást jelentő ötödik pozícióba, miután a 21. fordulóban lecsúsztak onnan, amiért nem bírtak az utolsó helyen szerénykedő Avessel.

Utóbbiak minden bizonnyal két szezont követően búcsúznak az élvonaltól, mivel hátrányuk 11 pont a még bennmaradást jelentő 15. helyezett Marítimóhoz képest. A további két kieső helyre egészen a nyolcadik pozícióban álló Moreirenséig van esélye bárkinek, bár a 13. Belenenses előtt helyezkedőktől már óriási visszaesés szükségeltetne ehhez. Jelenleg az egykor szebb napokat látott Jackson Martínez (Porto, Atlético Madrid) fémjelezte Portimonense és a tavalyi másodosztályú bajnok, a nagy hármas dominanciáját legutóbb megtörő Paços Ferreira áll.

 


AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI

 

A Portónál a brazil Alex Telles érdemel kitüntetett figyelmet, vele kapcsolatban olasz és spanyol csapatok, elsősorban a Juventus kerül legtöbbször szóba az érdeklődőket illetően. A csapatnál játszik még a Real egykori kőkemény hátvédje, Pepe, és talán még a szívproblémák miatt tavaly majdnem visszavonuló Iker Casillast is láthatjuk majd egy búcsúmeccs erejéig a nyáron. A legfiatalabb vonulatot tekintve, a 17 éves támadóról, Fábio Silváról hallani a legtöbbet, az ő értékét már most 9 millió fontra teszi a Transfermarkt.

A Benficánál a hátvédsor a legértékesebb: Rúben Dias és Aléjandro Grimaldo neve vetődik fel legtöbbször, mint a következő, nagy pénzért külföldre igazoló portugál játékos. Kisebb meglepetésre ide szerződött télen Julian Weigl a Dortmundtól, valamint a Benficánál találhatjuk a gólkirályi cím jelenlegi legfőbb várományosát, a 25 éves brazilt, Carlos Viníciust is. A Bragánál az egykori málagai játékos, Ricardo Horta játékát érdemes figyelemmel követni, aki a rendkívül fiatal és tehetséges, a következő szezonra már a Barcelonához igazoló 20 éves Trincãóval alkotja a bragaiak szélső támadókülönítményét. A Sporting kerete ugyan valamelyest gyengült az utóbbi évek balhéi következtében – többek között a feldühödött drukkerek ököllel kérték számon a játékosok teljesítményét az öltözőben –, és a télen a Manchester United elvitte tőlük legnagyobb értéküket, Bruno Fernandest is, de Marcos Acuña valamint az Atlético Madridtól érkező Luciano Vietto is figyelemreméltó játékos a lisszaboniaknál.

 

A portugál bajnokság legértékesebb kezdőtizenegye a Transfermarkt alapján

 

A Liga NOS küzdelmei szerda este 20 órától folytatódnak. A fordulók meccseit ezentúl mindig 4-6 nap alatt játsszák le, azaz szinte minden nap lesznek mérkőzések július végéig. A Porto-Sporting, a Benfica-Sporting és a Braga-Porto derbik vannak még hátra az idei kiírásból.
A bajnokság összecsapásait Magyarországon a Sport Televízión keresztül lehet követni.

 

Írj hozzászólást