Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 7. Fejezet – Mavericks, Magic

Az NBA idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


DALLAS MAVERICKS

A dallasi együttes a liga legjobban támadó csapata volt az előző idényben, ami annak tükrében, hogy a csapat vezére egy olyan másodéves európai játékos, aki a szezonban töltötte be a 21-et, akár sokkoló is lehetne. Mégsem az, mert Luka Doncic esetében már semmin nem lepődünk meg igazán.

Érdemeit az a tény foglalja össze legpontosabban, hogy ő a valaha volt legjobb 21 éves játékos az NBA történelmében.

A nyugati főcsoport hetedik helyén végeztek, és ha nincs Luka sérülése, illetve Porzingis kiállítása a Clippers ellen, a rájátszás meglepetéscsapata is lehettek volna. Az első körös kiesés nem jelent semmit, mert lesz még idejük bizonyítani, hiszen minden feltétel adott számukra, hogy a következő 5-10 év egyik meghatározó csapatává váljanak.

Aktuális szerződéseik miatt aggódniuk nem kell, a teljes keretből csak a vén duó, Courtney Lee és J.J. Barea jár le, illetve Michael Kidd-Gilchrist nem garantált. Egyikük sem számíthat masszív szerződésre, ha maradnak, ráadásul Bareát valószínűleg nem játékosként alkalmazza majd tovább a klub, hanem az oldalvonal mellett számítanak rá. Willie Cauley-Stein és Tim Hardaway közül utóbbi a játékosopcióját garantáltan lehívja, ezáltal a dallasi keret jelentős átalakítására csak csere útján lesz lehetőség.

Miközben a Dallas Cowboys „Amerika csapata”, addig Marc Cuban – a Mavs tulajdonosa – „Európa csapatát” próbálja felépíteni ugyanabban a városban.

Luka Doncic szlovén, Kristaps Porzingis lett, a Mavericks legfontosabb célja pedig a görög Giannis Antetokounmpo szerződtetése 2021-ben. Ebben az egyetlen szépséghiba, hogy az összes csapat, amely képes egy max szerződésnyi helyet kialakítani a sapka alatt a következő nyárra, és kellően ígéretes jövőképpel rendelkezik, az a kétszeres MVP-re készül, miközben Giannisból csak egy van, és az az egy is lehet, hogy Milwaukee-ban marad még öt évig.

Így nem meglepőek azok a hírek, melyek szerint a texasi gárda már ebben az offseasonben szeretne egy harmadik sztárt szerezni a jelenlegi duó mellé. A 2021-es terveknek egy érkező nagy név sem tenne teljesen keresztbe, mert ha valóban őket választja a „Greek Freak”, akkor „sign and trade” cserében is megoldható az igazolása, viszont, ha mégis hoppon maradnak vele kapcsolatban, akkor vigasztalódhatnak a már idén megszerzett játékos megtartásával. A lehengerlő támadójátékuknak köszönhetően nincs szükségük ligaelit védekezésre, de azért nem ártana a játéknak ebben a szegmensében javulniuk egy kicsit, hogy szintet tudjanak lépni eredményességben.A Mavs egyik legfontosabb holtszezonbeli alapvetése tehát a 2021-es robbantás, de ehhez nem muszáj addig szárazon tartani a puskaport. Ha Tim Hardaway Junior él a játékosopciójával (amire tényleg 98%-os esélyt látunk), akkor ő lehet az első számú cserealap a harmadik nagy név megszerzéséhez, ha pedig nem kéri a 19 milliós fizetését, akkor az így felszabaduló sapka alatti hellyel garázdálkodhat szabadon a Dallas.

A lényeg ugyanaz: az idei elsőkörös draft pick, THJ és/vagy a sapka alatti hely, valamint a hasznos, remek szerződésen levő kiegészítő emberek kombinációja elég lehet egy játékoscseréhez.

Ha ez megvan, és már ismert, kit kellett elküldeni, és ki érkezett, az is világos lesz, milyen posztra lőheti el a gárda a 9+ milliós MLE-t, vagy éppen a 3+ milliós biannualt. (Ha THJ nem él az opciójával és távozna, akkor a Mavsnek az előbbiek helyett kizárólag a 4,7 milliós Room MLE állna rendelkezésre!) Apró szempont, hogy idén még nem kéne a luxusadóba csúszni.

Egy biztos: 2021-re a Doncic-Porzingis pároson kívül Powellnek (11M), Klebernek (8,7M), Currynek (8,2M), Wrightnak (8,5M) és Finney-Smith-nek (4M) is van szerződése, márpedig a max. szerződéshez legalább egyiküknek mennie kell – és ha a sapka a legfrissebb várakozások szerint csökkenni fog, akkor lehet, hogy két távozóval kell majd számolni!

Hogy kik lehetnek az idei célpontok? Íme pár ötlet!CSEREÖTLETEK

 

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Delon Wright ($9M) + Tim Hardaway Jr. ($19M) for Otto Porter ($28,5M)

Dallas-szempontból eszményi lenne ez a csere, Porter tökéletesen illene a képbe, védekezik, bedobja a triplát, némi költői túlzással nagyjából egy játékos testében megcsinálja mindazt, amit az érte menő két játékos teste tud. És lejáró szerződés, ellentétben Wrighttal. A mai állás szerint Porter egy tökéletes kiegészítő ember, aki sztárgázsit keres – jóval olcsóbban lehetne tehát megtartani, ha arra kerül a sor. Egyetlen kérdés az egészsége, amivel szintén illik Porzingis mellé.

A Bullsnak nem feltétlenül Hardawayre van szüksége Zach LaVine mellé, de Wright okos játékát és védekezését mindenképpen tudnák használni. Ezzel a cserével a Bulls valamennyire be tudná tölteni a veterán vezér szerepét White fejlesztéséhez, és egy Porternél olcsóbb cserealapot is kapna továbbértékesítésre.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Seth Curry ($8,2M) for Josh Richardson ($10,8M)

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a Phillynek úgy kell megszereznie Chris Pault, hogy J-Rich náluk maradjon. Ha ez megtörténik, akkor azonnal nem egy 3.-4. labdakezelő / védekező ketteshármasra van szükségük, hanem egy brutális triplavetőre. Hield túl drága, marad tehát Curry. A gyengébb kiadás. (A tesót a Warriors sosem fogja elcserélni.)

Richardson segíthetne egy picit javulni védekezésben, és másodlagos labdakezelőnek sem rossz, miközben nem labdadomináns. Úgy hangzik, mint egy ideális partner Lukáék mellé? Szerintünk is!

Ha jövő ilyenkor lemondja a 2021-22-es 11 millióját, és szabadügynök lesz, a cap holdja mellé akár még beférhet Giannis is (hiszen épp most szabadultunk meg 8 milliónyi foglalástól Curry személyében). Tehát a Mavs végül kifuthatna a parkettre egy Doncic – J-Rich – Giannis – Porzingis négyessel, ami… egészen elképesztő lehetne!

 

VALÓSZÍNŰ:

Van egy annyira egyértelmű kiszemelt, hogy nem is ragozzuk tovább. Victor Oladipo! (Itt hosszabban megemlékezhetnénk arról is, hogy Jrue Holiday mennyire jól illene a Mavsbe, de érte licitháború lesz, és ahhoz másnak több tölténye van, mint a Dallasnak.)

Tim Hardaway Jr. ($19M) + Dorian Finney-Smith ($4M) + 1/18 for Victor Oladipo ($21M)

A rövid lényeg, amit részben vagy egészben már leírtunk a korábbi Lélekvándorlásokban: Oladipo elvágyódik Indianából, de az egészségügyi aktája és a lejáró szerződése miatt nincs magasan az értéke. Finoman szólva. Szóval a Mavs simán rárepül, mert Dipo irtózatosan jó lehet Lukáékkal, ugyanakkor nem zavar be a Giannis-nyárba. És ha nem jön Giannis, akkor pókerarccal meg lehet hosszabbítani (ha jól játszott), vagy el lehet engedni (ha nem). A fő különbség itt DFS átengedése az Indianának – ez az a plusz, amivel a Mavs biztosan verheti a Miami Iguodala+Okpala+1/18 ajánlatát.ORLANDO MAGIC

Borzasztóan indult a Magic számára a 2020-as esztendő, mert újév napján a csapat legnagyobb tehetsége, Jonathan Isaac megsérült. Játékerő tekintetében a keleti főcsoportban akkora szakadék tátongott az első hat helyezett mögött, hogy az Orlando még így is végig ott maradhatott a nyolcadik hely környékén. A buborékban visszatért Isaac, de a második mérkőzésén elszakadt az ACL-je, és így az egész 20-21-es szezont ki kell majd hagynia. Az Orlando bejutott a rájátszásba, ahol a Bucks búcsúztatta őket. Ennél rosszabbul nehezen alakulhatott volna a saját városukban megrendezett folytatás.

Az Orlando Magic legfőbb problémája az, hogy a keretben nincs se egy igazi irányító, se „franchise player”, valamint kollektíven kevés a tűzerő a keretben.

Steve Clifford 2018-as kinevezése óta védekezésük átlag feletti, de támadójáték tekintetében utoljára a 2011-12-es szezonban tudtak a felsőházba tartozni. Ezzel valamit mindenképp kezdeniük kell a közeljövőben, mert hiába az Isaac-ben rejlő potenciál, ilyen gyatra ponttermeléssel akkor sem lennének versenyképesek, ha még egy szintet emelnének a védekezésükön.

A floridai klub a Charlotte-hoz hasonlóan nem híve a tankolásnak, most mégsem marad számukra más lehetőség. Az idén mögöttük végzett csapatok várhatóan erősödnek, fejlődnek, ők viszont Isaac kiesése miatt egyértelműen gyengültek.

Minden jel a törölköző bedobására ösztönzi az Orlando vezetését, mégis azt tartjuk a legvalószínűbbnek, hogy nekimennek a szezonnak a lehető legerősebb kerettel.

Ha racionálisan gondolkodnak, akkor vagy belekezdenek egy „rebuild”-be, azaz piacra dobják Nicola Vucevicet, Aaron Gordont, Evan Fourniert valamint Terrence Rosst is, vagy minimum egy újjászervezés indul, amelyben megpróbálják a keretet támadóbb felfogásra áthangolni.

Szabadügynökeik közül csak az irányítók sorsa lehet érdekes az Orlando Magicnek az előttünk álló offseasonben. DJ Augustin egy sokat látott veterán, aki a padról beszállva tökéletes megoldás bárhová, viszont a kezdő szerepre egyszerűen nem elég jó. Minőségi pótlást a ligán belülről nehezen találhatna a csapat, így még akkor is fontos lenne maradásra bírni a játékost, ha a drafton irányítót húz a Magic. Michael Carter-Williams védekezésben mutatott jó dolgokat, igazi hajtós-küzdős energiabomba, de ő nem meghatározó tényezője a Magic játékának és jövőbeli terveinek. A többi szabadügynök pedig egy újjáépítő csapat számára nem elég fiatal a maradáshoz.Az Orlando egyetlen esetben kerülhet szinte pontosan annyival a sapka alá, amennyi az MLE összege: ha Fournier és Ennis is lemond a játékosopciójáról, és zöldebb (értsd: hosszú távon jobban fizető) vidékek felé néznek. Utóbbi esetében még el is tudjuk képzelni, hogy 2 milliónál többet harcol ki valakitől, de Fournier minden valószínűség szerint kéri majd a 17 millióját. Így aztán az Orlando is a sapka felett marad, de egészen tisztes távolságban a luxusadótól.

Más nagy kérdés nincs is igazán a pénzügyi oldalon. Ami a lehetséges FA-igazolásokat illeti, HA a Magic beleáll egy tankszezonba, akkor kizárólag fiatalokat fog megcélozni (pl. Millsap helyett Vonleh-re repül rá, stb.). Ha kicsit toldozni-foldozni akarnak, akkor megint hoznak egy Aminu-jellegű veteránt, akivel nem lesznek sem elég jók, sem elég rosszak.

A lényeg igazából tényleg az, hogy milyen mértékben sikerül szanaszét cserélni a keretet.

Elméletileg mindenki távozhatna a veteránjaik közül, és valószínű, hogy többüknek egészen jó ára is lehetne, de tartunk tőle, hogy a Magic magasabbra értékeli őket, hogy egy általuk akár kicsit is elkótyavetyélésnek titulált ügyletbe belemenjenek.CSEREÖTLETEK

 

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

Ha igazán komolyan gondolják az újjáépítést, akkor Vucevicet kéne elcserélni, de nem igazán látszik olyan csapat, ami tökéletes fit, adni is tud valamit, használná is, VAGY odaadná érte a saját centerét. És amúgy is, Vucevic kb. a legjobb fit Isaac mellé, amikor mindketten egészségesek.

Szóval marad Gordon, mint a legegyértelműbb cserealap – akinek szintén nem a legjobb a piaca, de legalább elsőköröst lehet érte kapni. És ha lejáró szerződés jön a pick mellé, az már OKÉ lehet a Magic vezetésének is.

Aaron Gordon ($18,1M) for 1/17 + James Johnson ($16M)

A Minnesota állítólag most akar jó lenni, és az 1/1 mellett van még egy elsőkörösük. A Magic tulajdonképpen választhatna Jarrett Culver és a pick között, de szerintünk most a Minnesota ragaszkodna a draftjoghoz, mert Culver annyira halovány volt újoncként, hogy alacsonyabban nem is lehetne az értéke. Az 1/1-et viszont Gordonért egyértelműen nem éri meg odaadni. Az Orlando pedig megköszöni szépen a részvételt az egykori sztárjelölt pszeudo-zsákolóbajnok Gordonnak, aki posztra is és védekezésre is remekül beilleszkedhet a Farkasok közé. Johnson legnagyobb erénye, hogy lejáró szerződés, így akár ki is vásárolhatják később – a pickből pedig akármi is lehet. A Magic akár feljebb is cserélhet az 1/15 + 1/17 csomaggal, ha van egyetlen erősebb kiszemeltjük.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Aaron Gordon ($18,1M) for Trevor Ariza ($12,8M) + Nassir Little ($2,2M)

Ez az ötlet dettó ugyanaz, mint az előbbi, csak pick helyett a tavalyi elsőkörös Little érkezik, ami azért jó, mert nagyjából őt lehetne idén draftolni a helyette kérhető 1/16-os picken, csak Little-nek már van 1 év tapasztalata. Meg hát, ha nem ő jön, hanem a pick, akkor nem működik a matek a fizetésekkel.

Annyi a kitétel még, hogy Arizának garantálni kell a teljes fizetését, mert neki eredetileg részlegesen garantált szerződése van jövőre, így a teljes garancia nélkül csak azzal az 1,8 milliós részgaranciájával számítana be a cserébe.

A Portland örül, hogy élő embert kap Ariza helyett, Little-t pedig pótolja a draftról.

 

VALÓSZÍNŰ:

Evan Fournier ($17,15M) + Terence Ross ($13,5M) for Gordon Hayward ($34,5M) + 1/30

Ha a Celtics nem talál más csapatot Haywardnak, valamint nem tud feljebb cserélni a drafton a 3 db elsőkörösükkel, akkor ez a csere adhat nekik némi minőségi mélységet, és főleg egészséget, legalábbis Haywardéhoz képest. Ross szerződése csökkenő, így a 2021-es offseasonben még jobb lesz, Fournier pedig lejár, így nem lóg bele Tatum hosszabbításába.

A Magic számára a pick és a lejáró, de kiváló játéka miatt a szezon során elvileg relatív könnyen továbbcserélhető Hayward is érték lehet. Ha mást nem, egy próbálkozást megér, hogy Isaac visszatértekor jövő nyáron meg tudják-e hosszabbítani őt valamilyen ésszerű áron.


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 6. Fejezet – Thunder, Heat

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zsigmond Dedics
Zsigmond Dedics
8 hónapja

Nagyon színvonalasak ezek a cikkeitek, így tovabb

Baranyai Bálint
8 hónapja

Köszönjük szépen!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x