Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 8. Fejezet – Blazers, Hornets

Az NBA idény véget ért, tehát jöhetnek a holtszezonbeli izgalmak! Végignézzük, hogy a csapatok milyen irányba mehetnek, és milyen eszközeik állnak rendelkezésre, hogy a kijelölt csapáson elindulhassanak – elsősorban a pénzügyi vonalat tartjuk szem előtt. És mivel egyik kedvenc elfoglaltságunk a fiktív játékoscserék gyártása, minden csapatnál hoztunk is néhány ötletet, és cikkenként 2-2 franchise-t el is hozunk nektek. Ti melyik játékos(ok)ra mennétek rá kedvenc csapatotok helyében? (További fix infóig 109 millió dolláros sapkával számolunk!)

(A pénzügyekről és a témához kapcsolódó fogalmakról a linkre kattintva érhető el korábbi cikkünk.)


PORTLAND TRAIL BLAZERS

A Portland számára a vészmegoldások kereséséről szólt az előző idény. Kezdődött az űr betömésével, amit Jusuf Nurkic sérülése okozott, ezt jobb opció hiányában Hassan Whiteside-dal oldották meg. Aztán következett Carmelo Anthony reaktiválása a közel egy éve tartó nyugdíjazásból, majd december elején Rodney Hood Achilles-sérülést szenvedett, ami a már addig is szűk és felforgatott rotáció számára a végső kegyelemdöfést is jelenthette volna.

Januárban sikerült megszerezni Sacramentóból a 35 éves veterán kiscsatárt, Trevor Arizát, amivel nemcsak egy védőt kaptak, de a rájuk váró luxusadót is jelentősen csökkentették.

A szezon megállításának pillanatában a nyugati kilencedik helyen tanyáztak, 3,5 mérkőzéssel a Memphis mögött, viszont az Orlandóban megrendezett folytatásra Nurkic felépült, és azonnal szintet tudott emelni a gárda játékán.

Damian Lillard is állandó „Dame Time” módba kapcsolt: 37,6 pontot és 9,6 gólpasszt átlagolt a buborék 8 alapszakasz-mérkőzésén, amivel kiérdemelte a „Bubble MVP” címet.  Hősies küzdelemben kiharcolták ugyan a bejutást a rájátszásba, de a későbbi bajnok Los Angeles Lakers 4-1-gyel küldte haza a TrailBlazerst.

A keret összetétele lényegi kérdésekben szinte biztosan változatlan marad a következő szezonra, mivel összesen kettő fontosabb lejáró játékosuk van, sapka alatti hely nélkül. Közülük is kiemelkedik Carmelo Anthony, aki hozzáállásával megmutatta, van még helye a ligában. Szerepét tekintve nem az már, mint aki egykoron volt, de egyrészt a Portlandnek minden használható játékosra égető szüksége van, másrészt nem sok lehetőségük lesz pótolni őt, ha elmegy.

A New York Knicks kavarhat be a Blazers terveibe, mert a hírek szerint próbálják „hazacsábítani” a veterán klasszist. Amennyiben Melo komolyan gondolta, hogy jelenlegi csapatánál otthonra lelt, valamint fontos számára az eredményesség, akkor nincs kétség, hogy ellent fog állni a magasabb fizetés, illetve az imádott városa csábításának. A problémát az jelentheti, ha kénytelenek odaadni neki a teljes MLE-t, ezzel elveszítve a lehetőséget egy másik komolyabb szabadügynök leigazolására.

A másik fontosabb szabadügynök Caleb Swanigan, de mivel ő a lepattanózáson kívül semmit nem mutatott a ligába kerülése óta eltelt három szezonban, csak „hátha lesz belőle valami” alapon juthat számára egy minimum szerződés Portlandben.

Váratlan lenne, ha a Blazers és Hassan Whiteside elképzelései a center fizetéséről összetalálkoznának, így a maradására sok esélyt nem látunk – annyi pénzért, amennyi a Portland rendelkezésére áll, Whiteside-nál nagyobb és előnyösebb hatású centerek elérhetők a piacon.

A Lillard-McCollum-Nurkic trióval lehetetlen tankolni, így a Trailblazers célja mindig a bajnokság megnyerése, még ha ez egy elérhetetlen lázálomnak is tűnik a keret összetétele alapján.

Több fórumon is felmerült opcióként az elmúlt években, hogy a Portland előrelépésének kulcsát jelenthetné, ha felbontják a sztár-duót, és újjászervezik a keretet Lillard köré. Reálisan mégis a luxusadó elkerülése számukra a feladat, változatlan kerettel, de némi erősítéssel csatár poszton. A vezetőség valószínűleg úgy gondolkodik, hogy ha az egészséggel nem lesznek bajok, ill., ha a korábbi sérültek (leginkább Hood) jó játékkal tudnak visszatérni, valamint egy picit sikerül emelni a védekezésen, a rájátszás abszolút elérhető célnak tűnik.A Blazers éppen a sapka felett kezdi a holtszezont, és tekintettel arra, hogy így rendelkezésükre állna három fontos eszköz is az erősítéshez, teljesen biztos, hogy nem akarnak a sapka alá menni egy gyenge FA-piac kedvéért. Ez a három eszköz pedig a Full MLE, a 7 milliós trade exceptionjük, illetve Trevor Ariza részlegesen garantált szerződése.

Ez utóbbival sajnos most már nem tudnak úgy játszani, mint korábban lehetett (elcserélik, a cserében a teljes összeggel számít be, majd az új csapata a teljes garancia határideje előtt kiteszi a keretből, így gyakorlatilag azonnal jelentős összeggel csökkenti a bérlistáját) – ma már csak a garancia összege számít egy-egy cserében, ami Ariza esetében 1,8 millió dollár.

Ezzel együtt még mindig jó cserealap lehet, mert Trevor reálisan erre az 1,8 millióra számíthat a következő szezonban, bármi, amit ezen felül kap, kvázi ajándék, így, ha úgy alakul, hogy teljes összegen kell elcserélni, az új csapatának jó esélye van egy kivásárlásnál alkudni vele.

A fent említett eszközök közül a TPE lehet még érdekes – ezzel kimenő fizetés nélkül is lehet befogadni játékosokat, és akár a draft napján, akár később hasznos lehet.

Whiteside távozásával kell majd egy cserecenter, amit hiába tudna Zach Collins házon belül megoldani, az ő egészségügyi kartonja sem makulátlan. Ha Melo marad, akkor egy kiscsatár kell, ha megy, akkor dobni tudó négyes. A két magas posztra Derrick Favors, Paul Millsap, Harry Giles is jelölt lehet, hogy teljesen különböző stílusú játékosokat említsünk.

Az alacsonyabb posztokon Trent és Hood teljesen jól meg tudják oldani Lillardék helyettesítését, amíg azt a meccsenkénti pár percet pihenéssel töltik a padon, de egy csereirányító nem ártana. Jeff Teague vagy DJ Augustin, esetleg?CSEREÖTLETEK

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

CJ McCollum ($29,35M) for James Johnson ($15,8M) + Jarrett Culver ($6,1M) + Josh Okogie ($2,77M) + 1/1

MAJD

1/1 + 1/16 + Trevor Ariza (csak a garantált 1,8M számít) for Miles Bridges ($3,9M) + 1/3

Ez azért sem fog megtörténni, mert a Blazers túlságosan ragaszkodik McCollumhoz. De a brutális mélyrepülésben levő, de potenciáltól duzzadó Culver, a védőfenomén Okogie, a gárdába remekül illő, a védekezést szintén emelni tudó Bridges ÉS a 3. pick a drafton talán elég lehet, hogy meggondolják magukat. Johnson nem tétel, kivásárolható, vagy tovább is passzolható, ő csak a fizetése miatt van jelen.

Ezzel a cserével a Portland mélysége nagyon komolyan javulna, a védekezés pedig kategóriákat emelkedhetne. A pontszerzésben történt visszalépést Trent és Hood kicsit nagyobb szerepben megoldanák.

A Minnesota deklaráltan árulja az 1/1-et egy használható veteránért. Ebben az üzletben a vártnál sokkal jobb játékost kaphatna, igaz, Culver és a jövőre friss szerződésért játszó Okogie árán.

A Hornets pedig tutira mehetne, és az 1/1-en elhozhatná Wisemant, illetve a draft közepén még egy fiatalt. Bridges elvesztése fájó, de inkább ő menjen, mint PJ Washington(?). A csere egyébként Ariza nélkül is működik, mert a Blazers TPE-je fedezné Bridges fizuját.

Alternatíva:

CJ McCollum ($29,35M) for Gary Harris ($19,16M) + Will Barton ($13,7M) + 1/22

A Denver ezzel a csomaggal egy sor játékosért be fog jelentkezni: Bradley Beal, Jrue Holiday mellett szerintünk érdemes lenne tapogatózniuk McCollum környékén is, aki az előbbi úriembereknél talán olcsóbban megkapható – lenne, ha a Portlandben egyáltalán felmerülne az elcserélése.

A Blazers szempontjából: érkezne pontszerzés, védekezés, mélység, és egy pick is, amivel már két elsőkörösük lenne, és simán feljebb cserélhetnének a 10. hely környékére.

TALÁN LEHETSÉGES:

Trevor Ariza ($12,8M) for Dewayne Dedmon ($13,3M)

POR: Kell minimum egy magas, és egyik FA sem garancia, hogy érkezik. Tehát marad a csere.

ATL: Dedmon valószínűleg létszámfeletti lesz Atlantában, ráadásul egy évvel hosszabb a szerződése, mint Arizának. Ha a Hawks szeretne némi extra helyet a sapkában, ezzel a cserével megoldhatják.

VALÓSZÍNŰ:

Melo marad (remélhetőleg minimumon, különben az MLE-ből kell adni neki), Whiteside megy, Arizával és a 2/46-os pickkel egy élő emberért kell cserélni, Full MLE-vel rá kell menni az egyik kiszemelt magasra (Favors leginkább, de fiatalabb kiadásban Vonleh is jó lehet). Ha Ariza nem megy el cserében, akkor a TPE-vel (és a 2. körössel) meg kell próbálni megszerezni egy winget, és Arizát elengedni (a spórolás sosem árt): célpont McGruder vagy Layman lehet.

Amit MINDENKÉPPEN megpróbálnánk: a biannual összeggel (azaz bőven a veterán minimum felett) elhozni Andre Robersont, aki 2 éve sérült, de védőfenomén, és meccsenkénti 10-15 percre ideális lenne.CHARLOTTE HORNETS

Tavaly nyáron a Hornets elengedte legjobb játékosát Kemba Walkert, és az idő részben őket igazolta, hiszen Devonte Graham térnyerésével egyből pótolni tudták a Kemba után maradt űr egy kisebb részét. (Logikus volt egy közepesnél gyengébb keret mellé nem megadni a „szupermax” fizetést Kembának, viszont, hogy miért nem cserélték el 2018-ban, és miért nem álltak bele a tankolásba már akkor – amiért Doncic/Young/JJJ/Ayton lehetett volna a „jutalom” –, arra sosem lesznek ész érvek.)

A mögöttük álló szezon nem a győzelmekről, hanem a fiatalok fejlesztéséről szólt, amivel a megszokott középszerűség és a 8-10. helyezések után ismét előkelő pozíciót szereztek a draftra, de szerencsétlenségükre ez épp egy gyengébb évfolyamnak látszik, így még ezzel a harmadik pickkel sem lesz túl sok esélyük egy „franchise player” kiválasztására.

Charlotte városa végre nem a borzalmas szerződések hazája.

Bismack Biyombo lejárt, és a sokáig a liga legrosszabb szerződései között emlegetett Batum-kontraktusból is csak egyetlen év maradt hátra, ezért az előttünk álló szezonban akár még némi érték is teremthető belőle. Kérdéses játékosuk csak Willy Hernangómez, akit érdemes lehet megtartaniuk, mert benne még van remény, hogy kivirágzik a Biyombótól megörökölt cserecenter szerepben.

A Hornets célja nem lehet más, mint az ismételt tankolás.

Képesek lehetnének – talán – a keleti 9-10. hely eléréséhez szükséges veteránokat megszerezni, de az égvilágon semmi értelme nem lenne, és ezt az előző idény alapján Jordan is belátta. Mitch Kupchak GM is lenyilatkozta, hogy nyelhetnek be szerződést capspace-ből, vagy akár Batum lejárójával is segíthetnek más csapaton.

Komoly erősítésre semmiképpen nem számítunk tőlük, de a draftot nagyon kell majd figyelni, mert ha szerelmesek Wisemanbe (aki tényleg remek fit lenne a keretbe), akár fel is mozoghatnak érte. És persze ott a rengeteg sapka alatti helyük, amivel valaminek történnie kell.A Charlotte azon ritka együttesek egyike, amelyek valóban a sapka alatt fognak tevékenykedni a holtszezon elején – 28 milliónyi hely áll rendelkezésre, ami bőven elég lehet néhány draft pick megszerzésére pár rossz szerződés átvételével. Ha ráadásnak Batum is azt mondaná, köszi, kerestem eleget, megyek máshová, ahol nyerni lehet, azonnal duplázni lehetne a sapka alatti helyet – de erre vajmi kevés az esély, hiszen Batum valószínűleg egész hátralevő karrierjére sem kapná meg azt a 27 milliót, amiről most lemondana.

A nem garantált szerződésű játékosok közül Devonte Graham sorsa az egyetlen biztos pont, a többiek akár a létszámkorlát áldozatai is lehetnek, ha a pickvadászat fedőnevű cseredömping-projektben esetleg több játékos is érkezne. Ami még teljesen biztos, hogy 1-4-es posztig nagyjából megvannak fejleszthető fiatalokkal, de egy reményteli center nagyon hiányzik a keretből. Tehát ide vagy Wiseman, vagy egy másik ígéretes játékos érkezhetCSEREÖTLETEK

 

NEM VALÓSUL MEG, DE ADNÁ MAGÁT:

WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOD! A Detroit frissen felfedezett magasembere, Christian Wood remek fit ide, remek korban van, remekül igazolható, és a Pistonsnak remekül a zsebébe kell nyúlnia, és a sapka alatti helyét használnia, ha meg akarja tartani. Ez azt jelentené, hogy a Charlotte egy közvetlen riválisát gyengítené vagy a játékos elhappolásával, vagy azzal, hogy túlfizetésre kényszeríti a Detroitot.

Az persze nagy kérdés, hogy ki mennyire értékeli Woodot, mert sok helyen 10-12-15 milliós éves fizetést olvasni, de mi nem tartjuk kizártnak, hogy ennél drágábban keljen el. A Hornets megengedheti magának, hogy akár 18-20 millióig elmenjen, ráadásnak Wood talán nem kavar be a tankba sem, mert az egész keretnek érnie kell még… Ha bejön, hatalmas húzás, ha nem, akkor nincs semmi gond, a Hornets most nem siet sehova.

A kérdés tényleg az, hogy lesznek-e a piacon olyan cserék, amikkel pickeket szerezhet a csapat a capspace-ért, vagy rá tud menni Woodra.

 

TALÁN LEHETSÉGES:

Ha Jordan nem bír magával, és a már tavaly felröppent hír, miszerint egy veterán centert akarnak, még mindig kitart, akkor 2 lehetőséget is látunk:

  1. A Cavsnél már tárgyalt cserében egy második köröst meg Batumot adhatják Andre Drummondért.
  2. Átvehetik a Netstől DeAndre Jordant és az ő 10 milliós fizetését, hogy megkapják az 1/19-es picket.

Mondanunk sem kell, az egyik ügylet rossz, a másik nem reális. És lehet vitatkozni, hogy melyik-melyik.

 

VALÓSZÍNŰ:

Tekintettel arra, hogy egy Wood-féle szabadügynök-ajánlat kimenetele elég bizonytalan (állítólag a Knicks is élénken érdeklődik), sokkal logikusabb ÉS egyszerűbb is, ha a Hornets a draft legjobb centerét, James Wisemant célozza meg. A Minnesotának nem kell Wiseman az 1/1-en, de a Golden State nagyon is nézegeti. Viszont a Warriors azt is tudja, hogy a Charlotte-nak is tetszik a csóka, ezért akár fel is cserélhet érte.

Ha Kupchakék komolyan gondolják a dolgot, akkor meg kell előzniük az eseményeket, és meg kell próbálkozniuk egy ilyesmi cserével:

1/3 + PJ Washington ($4M) for 1/1 + 1/17

Vagy Washingtonnak, vagy Bridgesnek mennie kell, hogy biztosan meglegyen Wiseman. A kapott extra pickkel pedig meg lehet próbálni pótolni a távozót. Tudjuk, ez első blikkre soknak tűnhet egy kéthelyes felmozgásért egy relatíve ramaty drafton, de Wisemannél arról az egyetlen játékosról beszélünk, aki biztosan elkel majd a top2-ben, mert egynél több csapat is feni rá a fogát. És a másik csapatnál ott van a Minnesota saját 2021-es elsőköröse cserealapként, szóval azt a csomagot kéne felülmúlni.


A CIKKSOROZAT ELŐZŐ RÉSZE:

Holtszezonbeli lélekvándorlási útmutató, 7. Fejezet – Mavericks, Magic

Írj hozzászólást