Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2020. 05. 31.

Légiósfigyelő – Szoboszlai a meccs embere lett, Tiefenbach egy órát játszott a kupadöntőben – elemzés

Author avatar
Folytatjuk Légiósfigyelő rovatunkat, ahol hétről-hétre egy magyar légiós teljesítményét vesézzük ki. Péntek este magyar szempontból…

Folytatjuk Légiósfigyelő rovatunkat, ahol hétről-hétre egy magyar légiós teljesítményét vesézzük ki. Péntek este magyar szempontból különleges mérkőzést rendeztek Ausztriában: a Red Bull Salzburg Szoboszlai Dominikkal, a másodosztályú Austria Lustenau pedig Tiefenbach Dániellel a kezdőcsapatban futott ki a kupadöntőre!

Sorra indulnak be az európai bajnokságok, a Bundesliga és a magyar bajnokság után már egy tucatnyi országban rendeznek újra futballmeccseket. Magyar szempontból az osztrák bajnokság mellett érdekes lehet a lengyel Ekstraklasa (Vida Kristopher – Piast Gliwice; Tamás Krisztián – Slask Wroclaw; Tajti Mátyás – Zaglebie Lubin), illetve a szerb Super Liga (FC Topolya).

Az utóbbi hetekben megszokhattátok, hogy Bundesliga-légióskörképpel jelentkezünk, most azonban visszatérünk a régi kerékvágásba: vagyis egy adott magyar játékos teljesítményét vizsgáljuk meg. Ő pedig jelen esetben nem más, mint az immár kétszeres osztrák kupagyőztes Szoboszlai Dominik.


Forrás: SPOX

Red Bull Salzburg – Austria Lustenau (5-0)

Szerencsés úton jutott be az osztrák másodosztályú lustenaui együttes a fináléba; akármennyire is hihetetlennek tűnik, előtte az öt forduló során egyetlen élvonalbeli csapattal kellett csak megmérkőzniük (a Tirolt ejtették ki a negyeddöntőben). Az osztrák 2. Ligában sem számítanak prominens csapatnak, a hetedik helyről folytatják jövőhéten a pontvadászatot, 19 ponttal lemaradva az éllovas Riedtől, és ötre a kieső helyen álló FAC Wientől. A Lustenau védekezése finoman szólva sem fényes, a másodosztály tizenhat csapata közül egyedül a Horn (41) és a BW Linz (39) kapott több gólt náluk (38), és mivel a Salzburg nem csupán a hazai bajnokságban, de egész Európában a legjobb meccs/gól mutatóval rendelkezik – mérkőzésenként átlagosan 3,4-szer találnak be az ellenfél kapujába –, joggal várhattunk salzburgi mészárlást a találkozón.

Szoboszlai Dominik a kezdőcsapatban futhatott ki a Wörthersee Stadion gyepére. Jesse Marsch csapatában a jól megszokott 4-2-2-2-es felállásban kapott helyet a két csatár mögött, a pálya bal oldalán. Aki ismeri a salzburgiak játékát, pontosan tudja, hogy Szoboszlai valójában amolyan hamis szélső, aki inkább a félterületben mozog, semmint az oldalvonal mellett. Legfőbb feladata ezúttal (is) az volt, hogy az ellenfél védelmi és középpályás vonala között üresbe mozogva labdákhoz jusson, és jó pozícióból indulva szervezze a salzburgiak támadójátékát. A Salzburg két szárnyvédője, Vallci és Ulmer rengeteget léptek fel a támadásokhoz, szinte szélsőként futballoztak, ami elősegítette, hogy Okafor és Szoboszlai beljebb húzódjon. Az osztrák címvédő kevés ellenállásba ütközött a nyíltan futballozó kiscsapat ellen, éppen ezért többször is előfordult, hogy a 4-2-2-2-es felállás 3-2-1-4-re változott a támadáshoz csatlakozó szélső védővel kiegészülve (lsd. 2. ábra: 44. perc).

Az első negyedórában csak méregették egymást a csapatok, az első komolyabb lehetőségre 18 percet kellett várni, amikor remek szögből szabadrúgáshoz jutott a Salzburg, nagyjából húsz méterre Eres kapujától. A labda mögé nem Szoboszlai állt, hanem Junuzovic, aki kis híján meg is szerezte a vezetést, de lapos lövését a Lustenau kapusa védeni tudta. Két perccel később aztán elkövetkezett Szoboszlai nagy pillanata. Újabb szabadrúgáshoz jutott a Salzburg, ezúttal viszont a magyar középpályás állt a labda mögé. Mindenki beadásra számított, mivel kiszorított szögből érkezett a labda, Szoboszlai viszont erőből a hosszú fölső sarkot vette célba – amiből bődületes bombagól sült ki.

Nem sokat kellett várni a második gólra sem, amiben ismét csak főszerepet vállalt a Szoboszlai: rögtön a középkezdés után agresszív presszinget gyakorolt a Salzburg, aminek az lett a következménye, hogy a Lustenau kapusa hosszan passzolta ki a labdát Freyrernek, amivel a résen lévő Hwang ellépett a bal szélen, és a középen üresen helyezkedő Szoboszlainak centerezte azt. Ugyan Szoboszlai nem tudott hozzáérni, a menteni igyekvő Stumberger igen – pechére viszont a saját kapujába sodorta a labdát, így hamar 2-0-ás hátrányba került a csapata.

A folytatásban sem állt le a Salzburg, Okafor és Szoboszlai gyakorlatilag tízes pozícióban futballoztak, ami annak volt köszönhető, hogy a Lustenau játékosai  túl nagy helyet hagytak a csapategységek között, így a salzburgiak könnyedén be tudták játszani a labdát az üres területekbe. A másodosztályú gárda játékosai nem tudták felvenni a versenyt a sokkal gyorsabb és agresszívebb piros mezesekkel, akik már az első félidőben 11 lövést eresztettek Eres kapujára – ezzel szemben a zöld-fehérben játszó együttes kapura lövési kísérlet nélkül zárta a félidőt.

 


Szoboszlai a bal oldali félterületben kapja a labdát Ashimerutól, miután a Feyrer elváltotta magát és üresen hagyta őt. A passzot követően Szoboszlai átveszi a labdát, a Hwang-Daka-Okafor trió pedig elviszi az embereket, így Szoboszlai a kapuval szemben, húsz méterről, viszonylag tisztán tud lőni, de nem talál kaput a kísérlet.

 


Egy felívelést követően Szoboszlai középen megnyer egy fejpárbajt: továbbcsúsztatja a labdát a magasan fellépő Ulmernek, aki indítja az üresbe induló Hwangot. Az akció vége egy beadás és egy Daka-fejes, amit a kapus védett.

 

A második játékrészben Tiefenbach Dániel helyet cserélt Freitaggal, azaz egy sorral hátrébb húzódott a középpálya és a védelem közé, de ez sem hozott jelentős változást a Lustenau játékában. A Salzburg gyakorlatilag ott folytatta, ahol abbahagyta, azzal a különbséggel, hogy a fáradó lustenauiak feljebb léptek, és egyre szellősebben védekeztek, aminek hatására a villámgyors salzburgi kontratámadások sorra veszélyt jelentettek a zöld-fehérek kapujára. Az 56. percben éppen Szoboszlai volt az, aki labdát szerzett az ellenfél tizenhatosánál, miután a Lustenau védőjének nem volt passzopciója, minden passzsávot lezártak a Salzburg támadói. A labdaszerzést követően középre ívelte a labdát az üresen érkező Okafornak, aki könnyedén belőtte csapata harmadik gólját.

Akár az első félidőben, a középkezdést követően újra beköszönhetett volna a Salzburg, miután Szoboszlai remek labdával ugratta ki Hwangot, aki végül kifelé cselezett, így villámgyorsan elúszott a gólhelyzet. Érdemes megnézni az alábbi videót, ami talán a legjobb példa arra, hogy Szoboszlai mennyire intelligens játékos. Az akció során folyamatosan szkennelte a csapattársak mozgását, a bal oldalon beinduló Okafor például kézenfekvő megoldás lett volna, de hajszálpontos labdát kellett volna odavarázsolnia, hogy Lageder ne érje el. Egy pillanattal később észrevette, hogy a vele szemben lévő Freitag nem tudja eldönteni, hogy kiváltson-e rá vagy inkább a mögötte induló Dakára ügyeljen, s a pillanatnyi megingást kihasználva helyzetbe hozta társát.

Ha a negyedik gólban nem is, az ötödikben újra főszerepet játszott Szoboszlai, ugyanis egy labdaszerzést követően hozzá került a labda, ő pedig habozás nélkül indította az oldalvonal mellett felfutó Adeyemit, akinek a középre tett labdáját a csereként beállt Sekou Koita juttatta a hálóba (igaz, kézzel).

Összességben elmondhatjuk, hogy Szoboszlai csapata öt találatából négyben is főszerepet játszott. Végig a mezőny egyik legaktívabb tagja volt: 48 passzt osztott ki, amit 85 százalékos hatékonysággal abszolvált – ezt a salzburgiak közül egyedül Junuzovic überelte (86%). Játékkedvét jól jellemzi, hogy nyolc csellel próbálkozott (öt sikeres); ennél többet a jelenleg is futó idényben csak a Rapid Wien elleni szeptemberi bajnokin kísérelt meg (13), meccsenkénti átlaga pedig 4,3 csel, amit jócskán fölülmúlt. Kulcspasszok terén is jól teljesített, öt kísérlete volt (ebből három sikeres), amivel a mezőny legjobbjának bizonyult ebben a mutatóban – mindezt úgy, hogy az InStat adatbázisa nem veszi figyelembe a pontrúgásból kialakított helyzeteket (másként magasabb lenne ez a szám). Öt lövési kísérlete is megsüvegelendő (szezontálaga 2,2/meccs), még akkor is, ha csak egy talált kaput, ám abból gól született. Talán a 2019/2020-as szezonban eddigi legjobb meccsét produkálta, amihez nyilvánvalóan hozzájárult, hogy egy jóval gyengébb csapat ellen léphetett pályára, de kétségtelenül az is, hogy talán ezen a mérkőzésen kapta a legnagyobb szabadságot a pályán Jesse Marsch vezetőedzőtől.

 


Piros G-betű: Gól; Fekete iksz: kaput el nem találó lövések (Forrás: InStat)

Tiefenbach Dániel 

A húszéves magyar középpályás nem volt meglepő, hogy az Austria Lustenau kezdőjében kapott helyet, ugyanis a korábban a svájci St. Gallent is megjáró futballista az idei szezonban alapemberré vált. Korábban csatárként szerepelt, ám a Lustenauban inkább védekező típusú középpályásként számítanak rá – ezen a mérkőzésen is a pálya közepén kapott helyet. Erősségei közé tartozik a labdaszerzés, de előszeretettel diktálja a játék tempóját is; stílusa kicsit hasonló a debreceni Haris Attiláéhoz.

A Salzburg ellen viszont épp az erényei nem jöttek ki. Kevés párharcot vállalt fel (7), azt sem túl sikeresen: csak a párharcai 29 százalékát sikerült megnyernie. Az 57. percig volt a pályán, ez idő alatt mindössze 12 passzal próbálkozott, mindezt 58 százalékos hatékonysággal tette, amit csupán hárman múltak alul a csapatában – köztük például a középhátvéd Freyrer, aki köszönhetően a Salzburg folyamatos nyomásgyakorlásának, mindössze 40%-al (!) passzolt. Összességben Tiefenbachnak és csapatának nem volt különösen jó meccse, de a két csapat közötti erőviszonyokat tekintve helytálltak, bármennyire is furcsa egy 5-0-ás vereség alkalmával ezt kijelenteni. A Salzburg idén a Bundesligában is többször fél tucat gólt rúgott; az Admirát 5-0-ra, az Altachot és a St. Pöltent 6-0-ra, a Hartberget pedig 7-2-re verte. Talán jól mutatja a két csapat közötti differenciát, hogy a Lustenaut még a Salzburg fiókcsapataként ismert Liefering is megelőzi a 2. Liga tabelláján.

Az Austria Lustenau története során másodszor lett ezüstérmes az Osztrák Kupában (2010/2011 és 2019/2020).

 

A Salzburg legközelebb szerda este lép pályára, méghozzá a Rapid Wien ellen. Kattints ide és fogadj az Unibeten!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.