Légiósfigyelő – Új poszton került a forduló válogatottjába Sallai Roland – elemzés

Összességben tehát elmondhatjuk, hogy Sallai Roland remekelt. Az Union Berlin ellen nem a lendületes játékával vagy a pimasz cseleivel villogott, taktikailag is érettebb futballal hívta fel magára a figyelmet – úgy is mondhatnánk, hogy szintet lépett és joggal került be a forduló válogatottjába!

FREIBURG IM BREISGAU, GERMANY - DECEMBER 07: Roland Sallai of SC Freiburg looks on during the Bundesliga match between Sport-Club Freiburg and VfL Wolfsburg at Schwarzwald-Stadion on December 7, 2019 in Freiburg im Breisgau, Germany. (Photo by TF-Images/Getty Images)

A Freiburg támadója nem csupán góljával és remek játékával hívta fel magára a figyelmet: eddig tőle ritkán látott pozícióban tündökölt az Union Berlin ellen 3-1-re megnyert összecsapás alkalmával.

FREIBURG IM BREISGAU, GERMANY – DECEMBER 07: Roland Sallai of SC Freiburg looks on during the Bundesliga match between Sport-Club Freiburg and VfL Wolfsburg at Schwarzwald-Stadion on December 7, 2019 in Freiburg im Breisgau, Germany. (Photo by TF-Images/Getty Images)

Miután úgy tűnt, hogy Sallai Roland csupán mellékszereplő lesz a Freiburg tavaszi idényében, úgy tűnik, mégis számít rá Christian Streich edző. Ugyan decemberi sérülését követően már a csapattal kezdhette meg a felkészülést, és saját bevallása szerint százszázalékos állapotban várta a szezon folytatását Sallai, az első öt bajnokin csupán epizódszerep várt rá, egyedül a Köln ellen kapott 22 percnyi bizalmat.

Azóta azonban folyamatosan tűzben tartja őt a Freiburg, amit egyre jobb játékkal hálál meg. Újonnan egy Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta Sallai Roland, hogy nem búsult a kevés játéklehetőség miatt, folyamatosan különedzéseken vett részt, hogy bizonyítson a szakmai stábnak, valószínűleg ennek a kemény munkának a gyümölcse, hogy újra a fekete-erdei együttes gépezetének meghatározó fogaskereke lett.

„Vigyázok magamra, edzések előtt és után is végzek extra feladatokat, odafigyelek a regenerálásra. Szerettem volna, ha januártól stabilan számol velem az edző, de önbizalmat adott, hogy mindig megnyugtatott, és azt mondta, elégedett az edzésmunkámmal. Az ő dolga sem könnyű, a keretben nyolc-kilenc játékos közül kell válogatnia három támadó pozícióra, hatalmas a konkurencia a csapatba kerülésért – ezért sem vettem magamra, amikor csak a kispadra fértem oda. Sőt! Ez idő alatt talán többet fejlődtem, mintha a pályán lettem volna. Edzéseken kétszáz százalékon pörögtem, rengeteg plusz munkát végeztem, minden erőmmel arra törekedtem, hogy újra elnyerjem Christian Streich bizalmát. Azt hiszem, ilyen helyzetben amúgy sincs más út. A futballistaélet tele van hullámvölgyekkel és nehézségekkel, a gödörből csak úgy lehet kimászni, ha az ember nem törődik bele a sorsába, hanem még jobban hajt, és bizonyítja, hogy az adott poszton ő a legjobb” – nyilatkozta Sallai Roland a Nemzeti Sportnak.

Fontos megemlíteni, hogy a magyar támadó posztján van a legnagyobb konkurencia, a kilenc támadó közül egyedül Nils Petersen személye állandó, a többieket, ha egészségesek, megállás nélkül rotálja Streich vezetőedző. A Freiburg trénere egyébként a liga egyik legnagyobb taktikusa, meccsről-meccsre variálja a felállást: tavasszal játszottak már 4-4-2-ben, 3-5-2-ben, 3-4-3-ban és 4-2-3-1-ben is. Nem csoda, hogy ennyiféle játékrendszerben képes futballozni a csapat, hiszen az 54 éves szakember már kilenc esztendeje az SC karmestere. A kultikus figuraként számon tartott Streich előtte 15 éven át volt freiburgi utánpótlásedző és bár újabban a Nagelsmann, Tedesco-féle generációt tartják az első laptopedzőnek, maga Streich egykoron még Thomas Tuchellel együtt volt amolyan előfutára ennek a mozgalomnak. 

No, de mi a helyzet Sallai Rolanddal? Az Union Berlin meccsen nyújtott teljesítménye górcső alatt:

Aki követi a 22 éves futballistát, megszokhatta, hogy a pálya jobb vagy bal oldalán kap szerepet, egyszóval szélső. Korábban a Freiburgban is ez volt a módi, de mivel Streich idén már nem – vagy csak elvétve – használ klasszikus értelembe vett szélsőket, úgy tűnt, hogy Sallai Roland sorsa is megpecsételődött, egy újabb ígéretes magyar karrier mehet a süllyesztőbe. Sallai azonban nem törődött bele a sorsába; nem tört meg, nem panaszkodott, hanem alkalmazkodott a körülményekhez és sokat fejlődött. Ez pedig az Union Berlin elleni összecsapáson csúcsosodott ki, ahol ugyan az alapfelállásban a jobb szélen kapott helyet, a valóság viszont ennél sokkal komplexebb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Freiburg taktikája nagyban épült Sallai Roland rugalmasságára, aki folyamatosan változtatta a helyét a mérkőzés során, szinte teljesen szabadon játszott az ellenfél térfelén; sőt az eddigi meccsekkel ellentétben vissza sem kellett segítenie a védekezésben. Íme néhány kép Sallai helyezkedéséről:

Jól látható, hogy támadásoknál nem az alapfelállásban megállapított 3-4-3 dominált, sokkal inkább egy 4-1-2-3. A védekező középpályás Höfler, de néha Robin Koch is visszahúzódtak a védelembe, a két szélső középpályás, Günter és Schmid felléptek az előretolt ékként működő Petersen mellé, hogy széthúzzák a pályát. Grifo és Sallai pedig visszamozogtak begyűjteni a labdákat vagy beindultak mélységi indításokra. Ezen a képen az utóbbit láthatjuk: Heintz a labda felé mozgó Petersen irányába íveli a labdát, aki megcsúsztatja a mögötte futó Sallai Rolandnak.

Ezen a képen azt láthatjuk, hogy Sallai helyet cserélt Petersennel és centert játszott. Ezen a képen egy labdaszerzést követően ugratnák ki, de mivel magas ívben érkezik a labda, elhal a támadás. Kontratámadásoknál volt egyébként megfigyelhető ez a fajta jelenet, amikor Sallai a német Nils Petersen előtt helyezkedve támadta a kaput, ezzel a magyar játékos sebességét próbálta kihasználni a Freiburg.

Itt is azt figyelhetjük meg, hogy Sallai Roland Petersennel egyvonalban várja a labdát, amely érkezik is Guldétól.

Sallai pozíciói és sikeres akciói

A magyar támadó leginkább középen tűnt fel Petersen mögött vagy vele egyvonalban, de gyakran mutatta magát a jobb szélen is, szinte teljesen szabadon mozgott az ellenfél térfelén. Fontos szerepet játszott a Freiburg taktikájában, hiszen a játékszituációk függvényében részt vett a labdakihozatalokban, a szervezésben, rengeteg mozgásával pedig rendre megjátszható volt. Az alábbi grafikán Sallai labdaérintései láthatók: a piros pontok a labda helyét, a fekete nyilak pedig a passz irányát és hosszát szemléltetik, amivel Sallait játékba hozták. Azoknál a piros pontoknál, ahol nem láttok nyilat, szabálytalanság vagy les történt.

Nem csupán a mezőnyjátékban volt kulcsszereplő, de a pontrúgásoknál is, ugyanis idei első Bundesliga-gólját éppen egy szöglet utáni fejesből szerezte.

Ugyan hivatalosan nem jegyezték fel asszisztnak, a második freiburgi gól előtt is főszereplő volt. Egy labdaszerzést követően ő fejelte le a labdát Christian Günternek, aki elemi erővel bombázott a kapus szeme közé.

Akár duplázhatott is volna, hiszen a 63. percben egy Petersen-csúsztatást követően megszerezte második gólját, de les miatt érvénytelenítették – jogosan.

Összességben tehát elmondhatjuk, hogy a tizenhatszoros magyar válogatott játékos nem vallott szégyent. Az Union Berlin ellen nem a lendületes játékával vagy a pimasz cseleivel villogott, taktikailag is érettebb futballal hívta fel magára a figyelmet – úgy is mondhatnánk, hogy szintet lépett. A Bundesliga.com adatai szerint a teljes mezőnyben ő nyerte meg a legtöbb párharcot (16), illetve az ő nevéhez fűződik a hazaiaktól a második legtöbb sprint (24) is. Bár a hatvanötödik percben lecserélték, teljesítménye előtt a Kicker is kalapot emelt, a német szaklap 2-es osztályzattal (1-es a legjobb) értékelte Sallai teljesítményét, amivel kiérdemelte a meccs legjobbjának járó címet, sőt, bekerült a forduló válogatottjába is. 

A Sport TV Germánia műsorában az elmúlt nehéz időszakon kívül pedig még arról is beszélt, hogy miért nem bánja, hogy a meccs után teljesen elment a hangja is!

 

 

Tóth Balázs “Blase”

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x