Portré: miért adott a Juve 35 Milliót Kulusevskiért?

A Juventus a téli átigazolási időszakban 35 millió eurót fizetett az Atalantának a napokban huszadik születésnapját ünneplő Dejan Kulusevskiért. Igaz, az észak-macedón származású játékos kölcsönbe azonnal visszakerült korábbi klubjához, a Parmához. A fiatal középpályás azonban az olasz futballban már letette a névjegyét, sőt, már a svéd válogatottban is bemutatkozhatott. Portré rovatunkban ma Őt fogjuk tehát bemutatni!

Az észak-macedón származású Kulusevski Svédországban, Stockholm külvárosában született 2000. április 25-én. Hatéves korában kezdett futballozni a főváros egyik első osztályú klubja, az IF Brommapojkarna akadémiáján. Egészen 2016-ig játszott nevelőklubja utánpótlás csapataiban. 2015-ben először még az észak-macedón U17-es válogatottban mutatkozott be, később azonban inkább a svéd nemzeti csapatot választotta. 2015 és 2018 között a svéd U17-es és U19-es válogatottban is pályára lépett. a fiatal játékos tehetségére Olaszországban elsőként az Atalanta csapata figyelt fel, a bergamói kék-fekete klub 2016-ban le is igazolta Kulusevskit, igaz, ekkor még csak az ificsapatba.

Kulusevski 2018-ban vetette meg a lábát a felnőtt futballban, igaz ekkor még csak kerettagságig jutott, 2018 tavaszán az Atalanta első csapatában a kispadon ült végig három élvonalbeli mérkőzést. Az U19-es Primavera cspatnak továbbra is oszlopos tagja volt, a  Serie A-ban pedig már a következő, 2018-19-es szezon tavaszi felében, 2019. január 20-án mutatkozhatott be: a Frosinone elleni idegenbeli, 5-0-s győzelmet hozó mérkőzésen 18 percnyi játéklehetőséget kapott. Ezt még két élvonalbeli fellépés követte a szezonban, 2019 nyarán azonban a Parmához került kölcsönbe. Itt már rendszeres játéklehetőséget kapott, tehetségére ekkor figyelt fel az olasz futball.

Kulusevskire Parmában az idei szezon legelső bajnokijától kezdve folyamatosan számít Roberto D’Aversa vezetőedző. Általában egy 4-3-3-as játékrendszer jobbszélső posztjáról indul. A 186 centi magas, jó felépítésű futballista ballábas játékos, tükörszélsőként tehát leggyakrabban befelé játszik. Janne Anderson, a svéd válogatott szövetségi kapitánya egyébként már szóba is hozta a párhuzamot Arjen Robben és Kulusevski között, hiszen a korábbi Bayern-sztár szintén ballábas tükörszélsőként érte el legnagyobb sikereit. Kulusevski egyébként taktikailag meglehetősen sokoldalú játékos: ugyanebben a 4-3-3-ban időnként jobb oldali nyolcasként is helyet kapott, így a jobb oldali félterületből irányítva eredményesen vesz részt a helyzetek kialakításában is, gyakran kitűnő labdákat osztogatva társainak. Az egész csapatban neki van a legmagasabb kumulált várható gólpassz(xA) mutatója(4,95).Leginkább azonban jobbszélső játéka szembetűnő: a szezonban megpróbált 126 cselkísérletével negyedik a Serie A-ban, igaz, hatékonysága csak 46 százalékos, ebben még fejlődnie kell. Bár jó felépítésének köszönhetően gyakran sikeresen veszi át a magas keresztlabdákat is, cselezésének üteme nem mindig tökéletesen, időnként inkább területet veszít, mintsem nyer cselkísérleteivel. Ennek ellenére a szezonban eddig 5 bajnoki gólig jutott, befelé történő labdavezetés után is sikerült már betalálnia.

Kulusevski a védekezésbe is rendszeresen besegít: a félpálya környékén a jobbszélső, jobb oldali nyolcas és jobbhátvéd együttműködésével a Parma gyakran tud labdát szerezni, becsapdázva az ellenfelet. A támadásba való átmenet sem megy rosszul neki, általában nem rúgja el a labdát elhamarkodottan, jobbszélsőként gyakran próbálja ilyenkor a jobb oldali nyolcashoz juttatni a labdát, biztosítva a zökkenőmentes átmenetet.

Összességében Kulusevskit nem véletlenül értékelte a Juventus 35 millió euróra. Taktikailag kifejezetten heterogén, a támadóharmadban sokoldalúan használható játékos, ráadásul ballábas-ez a kombináció nem található meg minden játékosban! Ha cselezőképességén tovább tud csiszolni, nem elképzelhetetlen, hogy egyszer a Juventus mezében is pályára lépjen majd.

Bár Kulusevski már nem fog nyáron csapatot váltani, számos más tehetség és topjátékos válthat klubot, Jadon Sanchótól Philippe Coutinhóig. Vajon hol kötnek ki?

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x