Tizenöt évvel ezelőtt, 2005. április 2-án szenvedte el azóta is talán legtöbbet emlegetett különleges vereségét a Newcastle United. A tizedik pozícióban állva az akkor 11. helyen tanyázó Aston Villa ellen összeszedett 3-0-s zakó is elég kellemetlen lehetett a szurkolóknak, a találkozó mégis más miatt vésődött bele az emberek emlékezetébe: Kieron Dyer és Lee Bowyer, két csapattárs pályán zajló verekedése miatt.

Nagy reményekkel vágott neki a 2004-2005-ös szezonnak a Newcastle United. Az azt megelőző idényben éppen csak egy hellyel maradtak le a Bajnokok Ligáját érő negyedik pozícióról, nyáron pedig Alan Shearer mellé megszerezték a Barcelonától Patrick Kluivertet, de a klub tagja volt többek közt James Milner, Craig Bellamy és Jermaine Jenas is. Mindezek ellenére sem indult jól az idény a szarkák számára, az első négy mérkőzésükön nyeretlenek maradtak, amely végül a klubnál akkor ötödik éve szolgáló Bobby Robson állásába került. Az egy találkozón a padon ülő beugróssal, John Carverrel majd a Blackburntől elcsábított Graeme Sounessel aztán az azt követő hat mérkőzésükből négyszer nyertek és nem is találtak legyőzőre, a fellángolás végül csak átmenetinek bizonyult.

Bár az UEFA-kupában az Aston Villa elleni összecsapás idején még versenyben voltak (tíz nappal később egy Sporting elleni 4-1-es vereséggel búcsúztak) a kitűzött következő évi Bajnokok Ligája-szereplés lehetősége messze állt az ambiciózus együttestől. A szezont végül a tizennegyedik helyen fejezték be, de a következő évben elindulhattak az Intertotó-kupában.

A birminghamiek elleni találkozó sem indult jól a St. James Parkban: a Given-Boumsong-Carr-Hughes-O’Brien sorral felálló védelem már az ötödik percben kapitulált: a kolumbiai Juan Pablo-Angel talált be az Aston Villa részéről.

Bár később egy elmaradt tizenegyest reklamálhattak a hazaiak, a dolgok még rosszabbra fordultak a 73. percben. Darius Vassell már kicselezte Shay Given kapust is és már csak Steven Taylorral állt szemben, aki azonban kézzel hárította az angol csatár kapura lövését. A ravasz védő még egy látványos összeeséssel próbálta eladni Barry Knight játékvezetőnek, hogy a testén találta el a labda, a bíró piros lappal és tizenegyessel honorálta az esetet, amelyet Gareth Barry értékesített is.

Hét perccel később a büntetőpontról tudott duplázni Gareth Barry, a mérkőzés tehát lényegében eldőlt. A fő momentum azonban még hátra volt:

A mérkőzés keltette feszültség túl soknak bizonyult az amúgy is problémás Lee Bowyer számára. Az erőszakos cselekményei miatt már többször a pályán kívül is a rendőrség látókörébe került középpályás úgy gondolta, csapattársa Kieron Dyer szándékosan nem passzolt neki. Tíz perccel később Dyer meg is indokolta neki a miértjét: „Azért nem adom neked a labdát, mert sz*rul játszol!”. Bowyer nem értett egyet vele, fenyegetően megindult csapattársa felé majd az arcába mászva számon kérte.

https://twitter.com/AdamNUFC_/status/1147615196447481856

Úgy tűnt az első agresszívabb kézmozdulatot Dyer tette meg kettejük közül (bár valószínűleg csak a tenyerével), miközben kezével megragadta csapattársa mezét, ezt követte Bowyer két ütése. Már épp visszakaphatta volna őket, amikor megérkeztek mindkét csapat játékosai és szétválasztották a verekedő feleket. Természetesen mindketten piros lapot kaptak, a Newcastle így kénytelen volt nyolc emberrel befejezni a találkozót. A két kiállított focista még a játékoskijáróban is folytatta volna vitájukat, a klub két masszőre választotta szét őket. Később állítólag Graeme Souness mester maga is kihívta őket harcolni, ha valóban kemény fiúknak tartják magukat. Ez utóbbira nyilvánvalóan nem került sor.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatót természetesen mindketten bocsánatkéréssel indították. A szövetség mindenesetre Bowyerre mint visszaesőre négy, Dyerre pedig három mérkőzéses eltiltást szabott ki. Bowyer emelett 30 ezer fontos pénzbírságban is részesült.

A klub későbbi meglátása szerint elsődlegesen Lee Bowyer volt a hibás, ezért őt hat heti bérétől (körülbelül 90 millió forinttól) is megfosztották. Dyer megúszta a pénzbüntetést.

A képek alapján, amiket a találkozó után megnéztünk Lee volt, aki több ütést is bevitt, így el kell fogadnia a klubtól is a büntetését. Úgy tűnt Kieron csak hevesen veszekedett csapattársával, és ő maga is biztosított bennünket, hogy nem ütötte meg Lee-t. Hihetetlen, hogy ilyen megtörténhetett, sosem láttam még ilyet. A játékosok közötti ellentétek előfordulhatnak, de ez olyan formája a vitának, amelyet már nem vagyunk hajlandóak elfogadni.” – nyilatkozta az eset után Souness.

A felek további egy évig voltak csapattársak Newcastle-ben, mielőtt Lee Bowyer visszatért volna a West Ham Unitedbe. Érdekes módon Kieron Dyer 2007-ben követte őt a Kalapácsosokhoz. Ám további afférjaik elmaradtak, avagy csak nem kerültek nyilvánosságra.

Kilenc évvel később, 2014-ben Kieron Dyer azt nyilatkozta, kapcsolata Lee Bowyerrel egészséges amennyire csak lehet.

„Lee egyszerűen csak ilyen figura. De azért szívesen megverném egyszer…”

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x