Magyar edzővel jutna az egyiptomi élvonalba a La Viena FC

Korábban sok más helyszín mellett megfordult Diósgyőrben, Nyíregyházán, de irányította a Budapest Honvédot és a Kazincbarcikát is. Idehaza jobbára magasabb osztályokban dolgozott edzőként, de előfordult, hogy Halászteleken, Csepelen, vagy éppen külföldön, Vietnámban találta meg egy-egy érdekes feladat. Mostani főnökével évekkel ezelőtt dolgozott már együtt, akkor különös volt az elválás, de nyár óta a 69 éves Gálhidi György ismét azért dolgozik, hogy nyomot hagyjon az egyiptomi labdarúgásban.

null

Nézi az ember az összeállításokat és azt hiszi, valamiféle gálameccsre tévedt. A 16-os mezben Kameni véd, a mezőnyben 12-essel ott van Marcelo, 30-assal Neymar, de játszik Scholes és Owen is. Az edző: Gálhidi György.


Nem vicc, így állt fel az egyiptomi másodosztályú La Viena FC a múlt heti, Kima Aszvan elleni idegenbeli mérkőzésre. A Transfermarkt oldala persze a segítségünkre van, megtudjuk, hogy nem a korábbi és jelenlegi világklasszisok focizgatnak titokban a fáraók országában, hanem a játékosok a példaképeik neveit használják, egy-két kivételtől eltekintve. Marcelóban például Alaa Yehiját tisztelhetjük, Neymart pedig a csapatkapitány, Hesham Ramadan személyesíti meg. Scholes viszont igazi, legalábbis Ahmed Scholes szülei nagyon rajonghattak korábban a Manchester United vörös futógépéért, miként Kameni is Kameni, csak nem a kameruni, hanem egyiptomi. Mondhatni saját.


A csapat elnevezése sem véletlen. A La Viena FC-t Mahmoud al-Aszjúti alapította néhány éve, aki korábban már megvetette a lábát a saját magáról elnevezett csapatával az élvonalban, 2014-ben az al-Aszjúti FC éppen Gálhidi György irányításával került fel a legjobbak közé. Azt a csapatot végül megvásárolta egy szaúdi milliárdos, létrehozta belőle a Pyramids FC-t, de nem tudta elérni a hőn áhított kontinentális uralmat, sőt még Egyiptomban sem lett minden kétséget kizáró futballhatalom.


Az évtizedek óta Bécsben élő üzletember-tulajdonos új klubot alapított még 2020-ban, amelyet ezúttal a szomszédos országunk fővárosáról nevezett el és magabiztosan gyűrte alá az elmúlt években a negyed- majd a harmadosztály mezőnyét, aztán a nyáron szerződtette korábbi magyar edzőjét, hogy a másodosztályt is sikerrel vegye.


A terv egyelőre működik, hiszen a háromszor tizenhat csapatra osztott egyiptomi másodosztály A-csoportjában a La Viena 21 forduló után 47 ponttal az élen áll, de figyelnie kell az üldözőkre, mert az Ajszút Petrol és az al-Gúna csapata is három pontos távolságról várja Gálhidiék botlását, ráadásul a következő fordulóban épp al-Gúna–La Viena összecsapást rendeznek. Mivel a három csoportból csak egy-egy csapat juthat fel, így gyakorlatilag csak a bajnoki címnek van valós értéke, amiért kiélezett harc is várható.auto_altKép leírásForrás: La Viena FC FacebookEgy korábbi, januári interjúból megtudhatjuk, hogy az egész csapat – az edzővel együtt – a tulajdonos szállodájában lakik, így a bajnokság egésze olyan, mint egy elviselhetetlenül hosszúra nyúlt edzőtábor. Szép pedagógiai feladat, hogy ilyen körülmények között fenntartsa egy edző a csapategységet, hiszen időnként mindenkinek elege lehet már mindenkiből, ám változatos programokkal próbálják időnként kizökkenteni a játékosokat az egyhangúságból. Időnként egy kis kerti partit csapnak, máskor egy fürdőkomplexumban bohóckodnak, mint a gyerekek és emellett még az eredmények is jönnek.


A La Viena FC jelenleg a leggólerősebb együttes a másodosztály A-csoportjában, 21 mérkőzésen szerzett 37 góljával. Ez nem túl sok a listavezetőtől – gondolhatnánk, de a ligára alapvetően nem jellemzők a sokgólos mérkőzések. A sebesség megfelelő, a játékosok nagyon atletikusak, ám kevésbé képzettek, a legfőbb elvárás pedig általában az, velük szemben, hogy a kapujukat megóvják a góltól. Nem jellemzők a ligára a nagy gólkülönbségű mérkőzések, a gyengébb csapatok is rendszerint megszorítják a náluk jobbakat.


Ilyen körülmények között próbál tehát alkotni közel a hetvenhez Gálhidi György, akit itthon talán kicsit elfelejtettek, ám az afrikai országban nem, és egy esetleges feljutással a magyar edzők és a magyar futball jó hírét is vinné külföldön.


Hogy mennyire nem ő az első fecske Egyiptomban, arról nemrég Miskolczi István kollégánk írt egy kiváló cikket:


Kiemelt kép: La Viena FC Facebook