Magyar teniszezők, akik nagy nemzetközi bajnokságokat nyertek meg

Sosem gondolunk tenisznagyhatalomként kishazánkra, pedig a sporttörténet során többször is előfordult, hogy magyar (vagy magyar származású) teniszezők álltak a nemzetközi reflektorfényben bajnokként.

null


Amikor egy magyar teniszező figyelemre méltó eredményt ér el a nemzetközi porondon, az mindig óriási hullámokat vet az itthoni sportsajtóban. Ekkor hirtelen az egész ország realizálja, hogy hazánknak is vannak tehetséges teniszezői. Így történt ez most is, Marozsán Fábián ugyanis élete első ATP 1000-es versenyén, Rómában bejutott a nyolcaddöntőbe. Ez azt jelenti, hogy a selejtezőben aratott két győzelme után a főtáblán is két sikert aratott, majd jött a nagy durranás: a legjobb 32 között két játszmában legyőzte az akkori világranglista második, a jelenleg aktuális rangsor első helyezettjét, a spanyol Carlos Alcarazt! A következő körben aztán Borna Coric már kemény diónak bizonyult, a 23 éves magyar három szettben kikapott horvát ellenfelétől. Teljesítménye így is lenyűgözte nem csak a hazai, de a külföldi teniszközeget is, a sikereinek köszönhetően pedig 20 helyet javítva immár a 115. helyen áll a férfiak ATP-világranglistáján. A tehetséges játékos sikere újra a reflektorfénybe helyezte itthon a teniszt, így ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek a sportág történetének legnagyobb magyar alakjait.


auto_altKép leírásMarozsán Fábián (pirosban) hatalmas bravúrt hajtott végre Rómában (Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrar)


Körmöczy Zsuzsa

Az 1924-ben született sportoló minden idők legsikeresebb magyar női teniszezője. Már kiskorában megmutatkozott óriási tehetsége, a második világháború azonban nem várt nehézségek elé állította a zsidó származású Körmöczyt. Miután álnévvel és éveken át tartó bujkálással sikerült megmenekülnie a deportálásoktól és a haláltáboroktól, az ötvenes években ki is teljesedett a karrierje. A négy Grand Slam-torna közül a Roland Garroson és Wimbledonban tudott elindulni, az előbbin aratta legnagyobb sikereit: 1947-ben vegyes párosban harmadik, 1956-ban egyéniben szintén harmadik, 1959-ben pedig második helyen végzett. 1958 volt pályafutása legsikeresebb éve, ekkor szerezte meg a magyar női tenisz egyetlen egyéni Grand Slam-trófeáját a Roland Garroson, Wimbledonban pedig elődöntős volt.


A női világranglista második helyéig repítették őt a nagyszerű eredményei, és a legjobb tíz tagja maradt egy egész évtizeden keresztül. 2006-ban bekövetkezett haláláig több nívós kitüntetésben is részesült, megkapta például a Nemzeti Sportszövetség és a Magyar Tenisz Szövetség életműdíját is.


Asbóth József

A huszadik század közepén nem csak a női tenisz, de a férfi tenisz is a fénykorát élte Magyarországon, ekkor született meg ugyanis hazánk egyetlen férfi egyesben aratott Grand Slam-tornagyőzelme – méghozzá Asbóth József révén az 1947-es Roland Garroson. Ugyanebben az évben Körmöczy Zsuzsával vegyes párosban is diadalmaskodtak, Asbóth pedig az eredményeinek köszönhetően bekerült a világranglista tíz legjobb játékosa közé. Egy évre rá elődöntőt játszott Wimbledonban, a tornán való részvétele azonban sokáig veszélyben forgott. A Magyarországon uralmon lévő kommunista vezetés ugyanis nem szívesen engedte el Angliába a klasszis játékost, attól félve, hogy emigrál, azaz kint marad. Így aztán V. Gusztáv svéd király, aki teniszrajongóként nagy kedvelője volt Asbóthnak, személyesen vállalt garanciát azt illetően a magyar kormány felé, hogy a játékos hazatér a torna után. Wimbledon nagy esélyese végül részt tudott venni az angliai megméretésen, a negyeddöntőben játszott győztes meccséről így számolt be akkoriban a Nemzeti Sport:


Tizenötezer ember volt kíváncsi Wimbledonban arra a »Hungarian«-ra, aki a szakértők szerint a nagy verseny legszebb stílusú játékosa. A közönség lélegzetvisszafojtva figyelte az ötjátszmás, heroikus küzdelmet, a magyar bajnok halálosan pontos ütéseit. Leheletfinom keresztlabdákkal ütött el a hálóhoz befutó amerikai mellett. Felvonultatta a klasszikus tenisz minden szépségét.”


Szeles Mónika

Szeles Mónika a legismertebb és legsikeresebb magyar származású teniszező valaha, noha nem magyar színekben érte el a diadalait. Szeles a vajdasági Újvidéken született magyar családban, magyar állampolgárságára azonban 2007-ig kellett várni. 1990-ben mindössze 16 éves volt, amikor megnyerte az első Grand Slam-tornáját Jugoszláviát képviselve, és ezzel minden idők legfiatalabb Roland Garros-győztesévé vált. A következő két évben folyamatosan gyűjtötte a legnevesebb tenisztornák bajnoki címeit, a 20. születésnapja előtt már nyolcszoros Grand Slam-győztes volt. 1991-ben állt először a női világranglista élére, majd legnagyobb riválisával, a német Steffi Graffal felváltva voltak világelsők. 1993-ban azonban egy merénylet kettétörte a karrierjét: egy hamburgi tornán éppen pihenőt tartottak az egyik mérkőzésén, amikor egy elvakult Steffi Graf-rajongó, Günter Parche lerohant a nézőtérről a pálya szélére, és egy késsel hátba szúrta a teniszezőnőt. Szelest azonnal kórházba szállították, és noha sebei néhány hét alatt begyógyultak, az akkori világelső utána két éven keresztül nem indult versenyen. A merénylőt a mentális zavaraira hivatkozva sosem ítélték el.


auto_altKép leírásSzeles Mónika 16 évesen, jugoszláv színekben nyerte első Grand Slam-trófeáját (Forrás: eurosport.hu)


Szeles a visszatérése után, immár amerikai színekben, negyedik alkalommal is megnyerte az Australian Opent, és újból világelső lett. 2009-ben bekerült a Nemzetközi Teniszhírességek Csarnokába. Sokan úgy vélik, minden idők legnagyobb női teniszezője lehetett volna, ha nincs az az ominózus 93-as merénylet. 


Taróczy Balázs

Taróczy az open era, azaz a tenisz modern korszakának legsikeresebb magyar férfi versenyzője, a legkiemelkedőbb eredményeit párosban érte el. Kétszer is Grand Slam-győzelmet ünnepelhetett a svájci Heinz Günthardt társaként, először 1981-ben a Roland Garroson, majd négy évvel később Wimbledonban diadalmaskodtak. Egyesben 13 tornát nyert meg, a karrierje csúcsán pedig az előkelő 12. helyen rangsorolták a világ összes játékosa között. Visszavonulása után Goran Ivanisevic edzőjeként is dolgozott, aki 2001-ben Wimbledon bajnoka lett. Taróczy 2014-ben megkapta a Budapest Díszpolgára kitüntetést.


Babos Tímea

A legfrissebb magyar Grand Slam-bajnoki cím Babos Tímea nevéhez fűződik, aki – Taróczyhoz hasonlóan – párosban hódította meg több ízben is a teniszvilágot. Az Australian Openen (2018, 2020) és a Roland Garroson (2019, 2020) is duplázni tudott francia társával, Kristina Mladenoviccsal, míg a US Openen és Wimbledonban a döntőig jutottak. 2018-ban a női páros világranglista élére álltak, ezzel ő lett az első magyar a tenisztörténelemben, akit világelsőként rangsoroltak.


Ezt a döntőt mi nyertük meg, nem adták oda nekünk. Mámor, öröm, ami bennem van, néhány könnycsepp is kicsordult. Most talán a világ egyik legjobb páros játékosának mondhatom magam. Fontos állomás ez a karrieremben, emlékszem, nem egyszer pityeregtem Grand Slam-torna után, hogy nem sikerült, most pedig az örömtől sírok” – nyilatkozta a 2018-as ausztráliai sikere után Babos.


Babosnak a május 28-án rajtoló Roland Garroson is szurkolhatunk majd, a kazah Anna Danyilinával indul női párosban. Egyesben Fucsovics Márton, Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma képviseli Magyarországot a felnőttek mezőnyében a salakpályás torna főtábláján. A férfiak selejtezőjében Marozsán a második, Piros Zsombor pedig az első körben búcsúzott. A hölgyeknél Jani Réka Luca ment egy kört a kvalifikáció során, ám a második körben kikapott és kiesett.


Kiemelt kép: eurosport.hu