Már az általános iskolában együtt focizott a japán válogatott két erőssége

Mintha Mitoma Kaoru és Tanaka Ao mindig is arra lettek volna hivatottak, hogy a japán labdarúgó-válogatott hősei legyenek. Már gyerekkorukban, a Saginuma általános iskolában, Kawasakiban barátságot kötöttek, és ez a kapcsolat meghatározta egész életüket. Egy Horvátország elleni győzelemmel meghosszabbíthatják a japán álmot.

null

A Japán–Spanyolország világbajnoki csoportmérkőzés 51. percében Mitoma Kaoru olyan gólpasszt adott Tanaka Aónak, amiről a világsajtó azóta is beszél. Tudniillik, hiába tűnt úgy első (második, harmadik) látásra, hogy a labda elhagyta a játékteret, a FIFA és a technológia megmutatta, ahhoz, hogy megfelelően lássuk a szituációt, perspektívát kell váltanunk. De a Japán 2-1-es győzelmét és a nyolcaddöntőt jelentő találat nemcsak emiatt különleges: két olyan embernek köszönhető, akit jóval több köt össze a válogatottságnál.Egy barátság, ami nem szakadt meg


Mintha Mitoma és Tanaka mindig is arra lettek volna hivatottak, hogy a japán labdarúgó-válogatott hősei legyenek. Az 1997-ben született Mitoma és a 1998-ban született Tanaka már gyerekkorukban, a Saginuma általános iskolában, Kawasakiban barátságot kötöttek. És ez a kapcsolat meghatározta, végigkísérte életüket. Együtt játszottak, legalábbis együtt edzettek a Kawasaki Frontale utánpótlásában.


Elhivatottságuk, sportág és munka iránti alázatuk gyerekkoruktól kezdve személyiségük része. Edzések után mindig kinn maradtak gyakorolni, Mitoma számára a cselezés, az egy az egy elleni játék kifejezetten fontos volt. És a futástechnika elsajátítása is: a Redditen található információk szerint egy korábbi olimpiai gátfutótól megtanulta, hogy fusson hatékonyabban. Diplomamunkáját pedig arról írta, miért sikeresek a cselezései. Elmélete szerint látótere cselezés közben más, mint a legtöbb futballistáé, és ehhez gyűjtött adatokat. Arra jutott, hogy a különbség nemcsak a cselezésre korlátozódik, hanem már az azelőtt történt eseményekre: arra, hogy figyeli védőjét és keresi a területet.


Mitoma és Tanaka pályafutása szinte teljesen azonos, azzal a különbséggel, hogy Mitoma 2016 és 2019 között a Tsukubai University csapatában játszott, és onnan tért vissza Kawasaki Frontale-hoz, míg Tanaka végig nevelőegyesületénél maradt. A felnőttcsapatban eltöltött időszakuk alatt mindössze egyszer fordult elő, hogy egyikük gólpasszt adjon a másiknak: a Gamba Oszaka elleni Szuperkupa-döntőn, 2021-ben.

A váltás, az Európába költözés ideje a 2021–2022-es szezonban jött el számukra: Tanaka a Fortuna Düsseldorfhoz, Mitoma már a Brighton & Hove Albion játékosaként az Union Saint-Gilloise-hoz került kölcsönbe.A család az család


„Kaoru olyan nekem, mint egy nagy testvér, akire mindig felnéztem. Ezért történt az, hogy amikor már mindenki azt hitte, hogy a labda kimegy, én bíztam benne. Tudtam, hogy elmegy majd a pálya végéig. Ez vezetett végül a gólhoz. Hittem benne. Együtt fociztunk, amikor gyerekek voltunk, és most együtt vagyunk a legnagyobb színpadon"


mondta Tanaka a Spanyolország ellen megnyert mérkőzést követően.


Érettségi után mindketten azt írták az évkönyvükbe, hogy az álmuk képviselni Japánt a világbajnokságon. Megtartották ígéretüket, és egy Horvátország elleni győzelemmel meghosszabbíthatják a japán álmot.Kiemelt kép: Getty Images