Maradona, küldetés, integráció – Nápoly másik klubjánál a sportsiker csak mellékes

Nápolyban az SSC Napoli mellett működik egy másik klub. A Quarto Afrograd számára a sportsiker mellékes, másodrendű. A vezetés számára fontosabb a rasszizmus, a diszkrimináció elleni küzdelem, az emberek támogatása. Az, hogy a hazájuktól háború, üldöztetés miatt menekülő emberek megtalálják a helyüket az olasz társadalomban.


Ha Nápoly, akkor SSC Napoli. Valószínűleg a legtöbb futballszurkoló erre gondol, ha meghallja az olasz város nevét. Pedig a majd egymillió lakosú városnak van egy másik, alacsonyabb osztályban szereplő együttese, a 2009-ben alakult Afro Napoli United, amely az olasz futballpiramis aljáról indulva jelenleg az ötödosztályban szerepel. A sportsiker azonban a klub számára mellékes.


Fontosabb a rasszizmus és a diszkrimináció elleni küzdelem. Hogy segítsenek a migránsoknak, menedékkérőknek lakhatást, munkát találni, biztonságos életre lelni. Megtalálni helyüket a társadalomban.


„A futball számunkra nem csak egy sport, mi az utcán nőttünk fel, szóval inkább egy életforma. A foci mi tanítónk, így tanuljuk meg, hogyan kerüljünk kapcsolatba más emberekkel, hogyan tiszteljük a másikat” – fogalmazott Luigi Di Nunzio, a klub egyik vezetője a BBC-nek.


Kapcsolat, amely mindkét fél számára jó

Kötetlen, baráti focizgatással indult az egész, na meg azzal, hogy Di Nunzio és barátai gyakran küszködtek játékoshiánnyal, ezért a nápolyi központi pályaudvar közelében lévő irodájuk előtt lézengő idegeneket kezdték el megkérni, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Hamar kiderült, hogy a „játszótársak” közül legtöbben Afrikából érkeztek, munkát, lehetőségeket keresve. Mivel a kezdetben kialakult közösségből sokan a társadalmi integráció és az emberi jogok területén dolgoztak, ezért úgy döntöttek, segítenek új csapattársaiknak abban, hogy megtalálják helyüket a városban.


„Nagyszerű volt, mert hirtelen észrevettük, hogy ez egy olyan kapcsolat, amely mindkét fél számára előnyös. Akinek előítéletei voltak a migránsokkal kapcsolatban, elkezdte megérteni őket, kapcsolatba került velük – így kezdett eltűnni az előítéletet. A migránsok szempontjából a foci volt a leghatékonyabb módja annak, hogy beilleszkedjenek a társadalomba. Az emberek a beilleszkedés esetében általában a lakhatásra, az élelemre és a munkára gondolnak, miközben a migránsok általában zárt közösséget alkotnak, így az integráció egy bizonyos szinten megáll. A tényleges beilleszkedést a társadalmi életbe, a kötődés kialakulását a helyi emberekkel soha nem vesszük észre. A futball ennek kialakulásában segített nekik"


– magyarázta a működési mechanizmust Di Nunzio.


autoKép leírásLuigi Di Nunzio (Forrás: LinkedIn)Az alkalmi, kötetlen futballból nagypályás klub lett, amelynek keretében a társadalmi, integrációs projekt megvalósulhatott. Kezdetben azonban a klub vezetői azzal szembesültek, hogy a FIFA nem európai uniós játékosok regisztrációjára vonatkozó szabályai – amelyek célja a labdarúgók illegális kereskedelmének megakadályozása – megakadályozzák, hogy a többnyire migránsokból álló csapat az olasz bajnoki rendszerben szerepeljen. Hasonló akadályokba ütköztek az olasz szerveknél is, de egy országos kampányt követően – amelyben klubok, a migráció és az integráció területén tevékenykedő szervezetek vettek részt –, az Olasz Labdarúgó Szövetség módosította a szabályzatát, és lehetővé tette, hogy migránsok és menekültek képviseljék a klubot.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Az Afro Napoli United 2013-ban lépett be az olasz labdarúgás rendszerébe. Hamar és nagyot nőtt: lett női, amatőr és futsalcsapata, és utánpótlásszekció is működik. Majd jött a névváltás: az Afro Napoli Unitedból eltűnt az „afro” szó, és maradt a Napoli United.


„Amikor belépsz a United családba, belépsz egy hálózatba. Ez azt jelenti, hogy segítünk eligazodni a bürokrácia útvesztőjében, a kapcsolatainkon keresztül segítünk munkát szerezni. Ez a projekt célja. A futball egy eszköz, nem a cél. Hisszük, hogy az értékeink terjesztéséhez az amatőr futball szintjéről kell indulni, a fiatalokkal kell kezdenünk – mi egy közösség vagyunk, ez az erősségünk" – mutatott rá a folyamatokra Di Nunzio.


Diego Maradona Jr. és az egyesülés

Sok United-játékos érkezett Olaszországba a hazájában dúló háború, üldöztetés elől, jobb életet keresve, azért, hogy pénzt küldhessen haza a hátrahagyott családjának.


Sok ember vesztette életét azért, hogy idejöhessen. Vannak, akik a vízbe fulladnak, vannak, akik az úton halnak meg. Azt mondhatom, a szerencsés emberek közé tartozom”


– mondta a BBC-nek Sarjo Conteh, akit hat országon keresztül csempésztek át, hogy Olaszországba jusson.


„A legtöbb ember, akivel kapcsolatba kerülök, szenvedett, jelek és hegek vannak a testén. Egyáltalán nem könnyű a helyzetük. Ezért van az, hogy ha adsz nekik egy esélyt, akkor megragadják” – meséli tapasztalatait Di Nunzio.


A Napoli United négy egymást követő idényben nyert bajnoki címet, és jutott magasabb osztályba. De nem csak a klub, a játékosok is „felemelkedtek”, egyebek között az a Maissa Ndiaye, aki szenegáli bevándorlóként érkezett Olaszországba, előbb a Napoli Unitedban játszott, majd szerződtette a Roma, jelenleg pedig a Cremonese csapatában futballozik.


A klub leghíresebb egykori játékosa, Diego Maradona Jr. azonban soha nem ért el nagyobb sikereket: pályafutása sok állomással és alacsonyabb osztályú futballal telt – közte a Napoli Uniteddel. (Diego Maradona Jr. strandlabdarúgóként három évig az olasz válogatottban szerepelt.) Kacskaringós labdarúgó-karrierje után két évig (2021–2023) irányította a Napoli Unitedot, miközben szimpatizált a Napoli United szellemiségével.


„Jó ember, a mi értékeinket éli, ezért volt olyan természetes, hogy bevesszük a projektbe, és nagyon boldogan csatlakozott hozzánk”


– mesélte az ifjabb Maradonáról Di Nunzio.


autoKép leírásDiego Maradona Jr (Forrás: Tuttosport)A remekül kezdődő kapcsolat kevésbé remek véget ért. A klub a koronavírus-járvány után anyagilag megszorult, és Maradona, bár hangsúlyozta, hogy szereti és tiszteli a projektet, márciusban távozott, tiltakozásul a játékosok és a személyzet fizetésének elmaradása ellen. Ezek a gazdasági problémák arra késztették a klubot, hogy átgondolja a jövőjét. A következmény nem maradt el: 2023 júniusában a Napoli United egyesült az ASD Quartograddal, egy külvárosban működő antirasszista, antifasiszta klubbal, amely szintén társadalmi integrációs projektekre összpontosít. A jövőben Quarto Afrograd néven fognak játszani. Az együttműködés célja nem a pénz vagy a hírnév hajhászása, hanem hogy a klub segítsen az embereken.


A modellünk nemcsak arról szól, hogy milyen értéket vallasz, hanem hogy milyen értékekkel élsz. Megpróbáljuk bebizonyítani, hogy a szolidaritás a labdarúgás területén, minden ágazatban gazdaságos, fenntartható fejlődési modell. Ezért az a mottónk, hogy: Együtt győzünk” – zárta gondolatait Di Nunzio.


Kiemelt fotó: ilmattino.it