Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
null
Darts
2020. 12. 11.

A billiárdasztaltól a PDC trónusáig – Gary Anderson portré

Author avatar
Gary Anderson a darts sport egyik ikonikus alakja, aki számos buktatóval volt kénytelen megküzdeni karrierje során. Egyes akadályokat önmaga állított fel, néhányat a sors – ami közös bennük, hogy mindegyiken felül tudott kerekedni mérhetetlen tehetségének hála, de a bajból legtöbb alkalommal a zsenije húzta ki, semmint az elhivatottság és a konzekvens, kemény munka.

Vajon Gary Anderson (13,00) bejut a fináléba az idei PDC-világbajnokságon?


Asztal mögül a tábla elé

Mint a brit munkásosztály nagy része, Ando is állandó vendége volt egyes puboknak. Időről időre megmutatta a tehetségét a biliárdasztal mellett, de a skótot a ’90-es évek közepén nem vetette fel a pénz, ezért úgy döntött, hogy leteszi a dákót, és kipróbálja az ingyenesen játszható dartsot. Bár a legendák arról szóltak, hogy Andersonnak az első próbálkozásra mind három nyíl a tripla 20-as szektorban landolt, ezt ő maga cáfolta meg, és tette hozzá, hogy az a második köre volt. Gary egyre több időt töltött a tábla előtt, aminek meg is lett az eredménye: a pubversenyektől kezdve a Super League-ig végigjárta a ranglétrát, mielőtt 2000-ben BDO-taggá vált volna.

 

Évekig tartó útkeresés, majd sikeres búcsú

Az ezredfordulótól kezdve képviselte a skót válogatottat a WDF által rendezett világ- és Európa-bajnokságokon, de csak a csapatversenyek során örülhetett sikereknek. A BDO kisebb tornáin bár pár trófeát begyűjtött a majoreseményeken legtöbb alkalommal korán búcsúzott. Ekkor és a pályafutása során oly sokszor érte az a vád, hogy nincs meg benne az munkamorál és szenvedély, ami az ellenfeleiben. Anderson ezt sosem tagadta, sőt sokszor kiemelte, hogy a darts számára egy játék, egy hobbi, amiben jó, így szerencsére meg is tud élni belőle. 2007 volt az első éve, amikor végleg hátrahagyva a civil munkát profinak állt, és meg is lett az eredménye. Az utolsó alkalommal megrendezett szervezeteken átívelő International Darts League-et és a World Darts Trophy-t is megnyerte, utóbbi döntőjében az idolját Phil Taylort múlta felül 7-3 arányba. Ez év novemberében tiszteletét tette az első ízben kiírt Grand Slam of Dartson, ahol Taylor visszavágott neki, majd az év utolsó BDO-s nagy tornáját a Zuiderduin Masters is győztesen zárta, de az év eleji világbajnokságon azonnal kiesett. 2008-ban megvédte a Masters címét és a Slamen újra elődöntőzött, de a Lakeside-siker utolsó nekifutásra sem sikerült, sőt a Tony O’Shea elleni vereség után a nyilai a tóban végezték.

 


Először csak kopogott, majd berúgta az ajtót

2009 elején csatlakozott a PDC-hez és áprilisban már két döntővel és egy kilencnyilassal büszkélkedhetett. Wayne Mardle sajnálatos betegsége miatt a Premier League színpadán is bemutatkozhatott májusban, ahol 107-es átlaggal múlta felül John Partot. A Pro Tour ranglista első helyén kvalifikálta magát az Alexandra Palace-ba, de a második mérkőzésén lenullázta Ronnie Baxter. A tanulóéve után 2010-ben négy floor tornán is a legjobbnak bizonyult, emellett a UK Openen döntőzött, majd ezt az eredményt megismételte a világbajnokságon. A sikereinek hála egészen a világranglista negyedik helyéig kapaszkodott fel. 2011-ben a UK Open-selejtező 7. állomását nem csak, hogy behúzta, hanem az Aaron Monk elleni találkozón 133,35-ös körátlagával világcsúcsot döntött. A Premier League-t újoncként megnyerte – bár már 2009-ben debütált a sorozatban, egy mérkőzés erejéig, beugróként –, és úgy tűnt, nem nagyon lesz, aki megállítsa a Repülő Skótot.

 

Családi tragédiák és szenvedés

2011 szeptemberében Anderson öccse, Stewart – aki évekig volt heroinfüggő – szívinfarktusban életét vesztette, majd Ando még az az évi Grand Slamen döntőbe jutott, de évekig ez volt az utolsó televíziós torna, ahol legalább az elődöntőig menetelt. 2012 márciusában édesapját is elvesztette, aki több mint egy évet küzdött nyelőcső rákkal. Gary teljesen befelé fordult, a dartsra már csak munkaként tekintett. Tovább rontotta a helyzetet a szemproblémája, amely miatt levonult a színpadról a 2. European Tour fordulón, majd összetűzésbe keveredett egyes PDC elöljárókkal.  A büntetése 600 font és három európai tornáról való eltiltás volt, ezért kénytelen volt kihagyni az Európa-bajnokságot is. A depresszióval küszködő Anderson egyre hátrébb csúszott az Order of Meriten. 2013 végén már látta a fényt az út végén, amikor a Players Championship Finals negyeddöntőjébe jutott, majd a világbajnokságon a későbbi győztes Michael van Gerwen ellen 3-1-es vezetésről szenvedett vereséget.

 

Vissza az alapokhoz

A fájó kiesése után Ando fogadkozott, hogy 2014-re jobb állapotba tér vissza, mint valaha. A skót lejárt az első házasságból született két fiával pubokba játszani, miközben a jelenlegi felesége már a szíve alatt hordozta a legifjabb Andersont. Nem csak az életet kezdte újra élvezni, hanem a játékot is, de egyetlen célja az volt, hogy minél több pénz gyűjtsön a gyerekeinek. Ez a hozzáállás gyorsan kifizetődött: az év első Pro Tour-tornáját megnyerte, ezzel több, mint két és fél év után könyvelhetett el sikert. Az év során öt Players Championship-fordulót és egy UK Open-selejtezőt is veretlenül zárt. A Premier League-ben, World Matchplayen és a World Grand Prixen is elődöntőzött, a november végi Players Championhip Finalst pedig meg is nyerte. A világbajnokságon az Ally Pallybe bombaformában érkezett a második fordulóban, viszont komoly erőpróbát kellett kiállnia: Jelle Klaasen 3-1-re vezetett ellene, de az ötödik szettben 2-2-nél nem tudott kiszállni 170-ről a mérkőzésért, és innentől Gary esélyt sem adott neki a találkozó megnyerésére. Az elődöntőig hátralévő két mérkőzésen csak két szettet vesztett, majd ott Gerwent is könnyen felülmúlta. A döntőben Phil Taylort egy parádés összecsapáson győzte le 7-6 arányban.

 


 

Évekig a TOP 4-ben

A sikerével a világranglista harmadik helyén kezdte az új idényt. Annak ellenére, hogy az év során a nem ranglistás tornákon villogott (Masters-elődöntő, World Cup of Darts-döntő, Premier League-győzelem), mégis felkapaszkodott a PDC-világranglistán Van Gerwen mögé. A világbajnokságra bevallottan nem túl jó formában érkezett, aminek egyik oka a továbbra is fennálló látási problémája volt. A lézeres szemműtétre nem vállalkozott, a szemüveg viselése esetén pedig a kezdetektől használt dobóstílusán kellett volna finomítani, ugyanis ilyenkor szinte megérinti a szemét a tollal, mielőtt eldobja a nyilat. Taylor és MvG már a harmadik körben búcsúzott, így Ando vált a torna toronymagas esélyesévé és a döntőig vezető úton összesen kettő szettet vesztett a Klaasen elleni elődöntőben egy kilencnyilas is dobott. A Lewis elleni fináléban 34-szer is 180-at dobtak, amivel rekordot döntöttek az egy mérkőzésen dobott maximumok tekintetében, ami viszont ennél is fontosabb: sikerült a címvédés. Anderson elmondta, kétszeres világbajnokként már csak a játék öröméért játszik, nincs mit hajszolnia. 2016 és 2017-ben megszámlálhatatlan mennyiségű televíziós eseményen döntőzött, de csak a World Series állomásokon járt sikerrel, emellett a 2016 novemberében végül beadta a derekát, és elkezdte a dartsozáshoz is használni a szemüvegét. Ebben a két évben Gerwen négy majordöntőben is legyőzte őt.

 

Az utolsó jó év

2018-ra sikerre éhesen és hátfájdalmakkal fordult Anderson, de problémát úgy tűnt, a rövid leállás alatt tudta orvosolni és a zártkapus UK Openen aratott győzelmével el is kezdte a trófeák gyűjtögetését. A nyár folyamán a World Matchplay történetének egyik legnagyobb döntőjét játszották Mensur Suljoviccsal, majd hogy ősszel se maradjon nagy siker nélkül a Champions League of Dartsért járó öv is a vitrinjébe került. Az idény utolsó tornája előtt viszont kiújultak a fájdalmai, ennek ellenére az elődöntőig menetelt a világbajnokságon, ahol viszont MvG lemosta a színpadról.

2019 első felében alig lépett tábla elé, a felépülésre ráment a tavalyi év, de legalább a régóta üldözött csapatvilágbajnoki címet megszerezték Peter Wrighttal. 2020-at jól kezdte, a Mastersen elődöntőzött, majd a leállás után döntő a Matchplayen, elődöntő a Premier League-ben, negyeddöntő a World Grand Prixen, de novemberben a korábbi gerincfájdalmak ezúttal a térdén köszöntek vissza.

 


 

A színpadon, és azon kívül

Az nem ördögtől való, hogy egy dartsos más típusú ember a nézők előtt, mint a háttérben, de amíg a legtöbb játékos a színpadon próbál gátat szabni a megnyilvánulásainak, és dühét inkább a függönyök mögött ereszti ki, addig Andersonnál a fordítottja figyelhető meg. Gary a háttérben kávézgat csendesen, ha látja, hogy egy újonc feszeng, próbálja kicsit lelazítani. A dartsra pedig mindig is egy játékként tekintett, és amennyiben valaki a sportszerűség határát feszegeti, számíthat Anderson kritikájára: legyen az Price vagy éppen a skót közönség.

Andón legtöbb alkalommal a munkamorálját és az elhivatottságát kérik számon. 2017 óta nem vesz részt a European Touron, és ebből adódóan az Európa-bajnokságon sem, emellett bevallottan vannak időszakai, amikor versenyeken kívül nem is veszi elő a nyilait. A fantasztikus pedigréje ellenére mindig ott lesz egy kérdőjel, hogy még a mostaninál is jóval több sikere lehetne, ha mindent alárendel a sportnak.

Erre a feltevésre valószínűleg sosem fogunk egzakt választ kapni, hacsak nem Anderson legkisebb fiától Taitól, aki azóta űzi ezt a sportot, mióta tud járni, és a darts iránti szenvedélyében inkább hajaz a kedvenc játékosára, Michael van Gerwenre, semmint édesapjára.


Fotók: Getty Images

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.