Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

null
Amerikai Sportok
10 perc
2022. 01. 23.

A Browns és az újonc irányítók kiábrándító szereplése

Author avatar
Az év meglepetése és csalódása címre minden idényben rengeteg „jelentkező” van akár a csapatokat, akár a játékosokat tekintve, nehéz köztük választani. Ezúttal utóbbi kategória „győzteseit” kerestük, azaz a várakozásoktól messze elmaradó együtteseket és játékosokat vettük számba.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Ha a klubokat nézzük, bizonyára sokaknak elsők között jut eszébe a Baltimore Ravens, amely sorozatban három rájátszásbeli szereplés után az Amerikai-főcsoport nagy esélyesei között volt számon tartva, de 2007 óta először csoportutolsóként zárt.

Azonban a helyzetet menti, hogy már a szezon előtt valamennyi futója kidőlt, ráadásul a 2019-ben a liga legértékesebb játékosának választott irányítója, Lamar Jackson is öt fordulót kihagyott sérülés miatt, noha azért előtte sem nyújtott csúcsteljesítményt.

A védelemből aztán apránként szép lassan jószerivel mindenki elfogyott, ilyen körülmények között a 8-9 talán nem is annyira rossz szereplés.

Szintén jó jelölt az irányító Kirk Cousins 2018-as leigazolása óta örök nagy ígéretként számon tartott, de négyből már harmadszor az alapszakaszban elvérző, szintén 8-9-cel záró Minnesota Vikings is. Ez a teljesítmény Mike Zimmer vezetőedző állásába került. A 9-8-cal lemaradó Los Angeles Chargers is említhető ezen a listán. Justin Herbert személyében csodálatos irányítóra bukkantak, de a 2020-ban év újoncának választott játékossal is többek között olyan vereséggel sikerült elszerencsétlenkedni a rájátszásba jutást, mint karácsonykor a houstoni fiaskó. Sokat nyom a latban az utolsó másodperces, hosszabbításos, drámai kudarc is a Las Vegas Raiders ellen, amikor a döntetlen is elég lett volna a sikerhez, ehelyett a riválist az utolsó játéknál egy 10 yardos futással sikerült végzetesnek bizonyuló mezőnygóltávolságba engedni… És igazából még a Super Bowlba vágyó Dallas Cowboys is eszünkbe juthat, miután hazai pályán már az első körben kiesett a rájátszásban.

De az év csalódása – nem először – a Cleveland Browns. Mert ebben a kategóriában nagy súllyal esik latba a felfokozott elvárás, hiszen magasról lehet nagyot esni.

A szakértők évek óta mondják, hogy a klub az egyik legjobb kerettel rendelkezik a labda mindkét oldalán. Tavaly ráadásul megtört a jég, 18 év után rájátszásba jutott a csapat és 26 esztendő múltán még meccset is sikerült nyernie az utószezonban. Ezek után nagyon magasra került a léc. És ezt a lécet még csak leverni sem tudták a Barnák, szimplán alatta maradtak. Pedig az alapanyag csodás. A védelem minimum jó erőkből áll, Myles Garrett révén a szupersztár is megvan benne. Támadó oldalon ott a kiváló támadófal, a fantasztikus futók, a nagyszerű elkapók, a megfelelő tight end… És Baker Mayfield. Mayfield egész egyszerűen nem az az irányító, aki felhúzza a társait, akitől a körülötte lévők is jobb teljesítményre képesek, sokkal inkább fordítva van, annyira telített tehetségekkel a Browns, hogy a körülötte lévő emberek húzzák fel Mayfieldet. Most már négy éve játszik a ligában a 2018-as első választott, a 2020-as idénye jó volt, és az idei produkció alapján az a plafon.

Pedig a klub mindent megtett, hogy felfegyverezze őt, 2019-ben a New York Giantsnek két játékost és két draftjogot – köztük egy első köröst – adott Odell Beckham Jr.-ért, aki két és fél év alatt 29 meccsen mindössze 7 TD-t szerzett. Az ebből adódó feszültség már csaknem elviselhetetlen volt, mígnem ki kellett vágni az amúgy csodás képességekkel rendelkező elkapót. A Los Angeles Rams köszönte szépen, „felszedte” és kilenc találkozón már 6 TD-je van Beckhamnek… Ez mutatja a legjobban, hogy az irányító-elkapó párosban nem utóbbi volt a ludas. Kaliforniában Matthew Stafford anélkül azonnal összhangba került a sztárral, hogy akárcsak egyetlen közös edzőtáboruk lett volna. De ilyen az, amikor egy elit irányító és egy elit elkapó kapcsolatba kerül.

Igazságtalanok lennénk, ha nem említenénk meg, hogy persze a Barnákat is sújtotta sérüléshullám, vagy éppen a koronavírus-járvány, de ezek nem olyan egész szezonra kiható esetek voltak, mint a Ravens esetében, a nehéz időszakot viszont nem sikerült menedzselnie az egy éve a legjobb edzőnek választott Kevin Stefanskinek. De ami a legborzasztóbb, az a minőségi ellenfelekkel szembeni mérleg.

Az ohiói alakulat tíz csapattal találkozott, amely végül pozitív mutatóval zárta a szezont, ebből mindössze kétszer nyert, nyolcszor kikapott… A két siker egyike ráadásul a tét nélküli utolsó fordulóban történt a sztárjait pihentető Cincinnati Bengals ellen.

A Browns a nyilatkozatok szerint továbbra is elkötelezett Mayfield irányába. Az persze érthető, ha nem akarják felfedni kártyáikat, de ha ez a valóságot tükrözi, akkor több mint kétséges az előrelépés lehetősége. Ráadásul Beckham távozásával a fegyverarzenál minősége is visszaesett, így különösen nehezen látni, miként lenne képes Mayfield a szintugrásra, amivel a Cleveland valóban a bajnokesélyesek közé emelkedhetne.

Ha egyénileg nézzük a csalódásokat, akkor Mayfield mellett további két irányító említhető meg: a már említett Lamar Jackson és Carson Wentz. Előbbit erősen menti, hogy sérülések hátráltatták, de utóbbi egészen menthetetlen. Az Indianapolis Colts egy-egy első és harmadik körös választási jogot adott érte a Philadelphia Eaglesnek, amiért biztos nem azt várta cserébe, hogy a kulcspillanatokban Wentz mindig csődöt mondjon. A statisztikai mutatói nem is annyira árnyalják a problémát, ugyanis a 27 TD-hez párosuló 7 interception nem is rossz. A probléma sokkal inkább az, hogy Wentz legfeljebb menedzselni tudta a meccseket az elképesztően erős futójáték mellett, de ha hátrányban passzolásra kényszerült a Colts, azaz neki kellett volna megnyerni a találkozókat, az nem ment. Ilyen futójáték és védelem mellett egészen drámai, hogy nem sikerült rájátszásba jutniuk.

 


 

Ezúttal mégis inkább nem egyetlen játékost, hanem egy egész osztályt lehet megnevezni az év csalódásaként, méghozzá az újonc irányítókat. A tavalyi drafton öt QB kelt el az első körben, ami a második legtöbb az NFL történetében. Trevor Lawrence az első, Zach Wilson a második, Trey Lance a harmadik helyen kelt el, de Justin Fieldset és Zac Jonest is az első 15-ben választották. A felfokozott várakozás korántsem találkozott az eredményességgel: az öt játékos összesen 55 TD mellett 53 interceptiont dobott és további 14 labdavesztése volt, így kezdőként 19 győzelemre 40 vereség jutott…

És ezeket a mutatókat ráadásul egyetlen játékos, a New England Patriots új karmestere, Jones húzza fel, aki Bill Belichick tökéletes rendszerébe kerülve egyedüliként tudott az alapelvárásnak tekinthető 60 százalék feletti (67,6) passzhatékonyságot elérni.

Ő első évében az az irányító volt, aki legalább nem veszíti el a meccset a csapatának. Kevés újonchibát követett el, ezt mutatja, hogy 22 TD és 3801 passzolt yard mellett csak tízszer vesztette el a labdát. Nála inkább az volt a probléma, hogy nem látszott a plafon, azaz hogy több lenne egy jól menedzselő irányítónál. De az esetében kár lenne végleges verdiktet mondani, simán lehet, hogy Belichick óvatosságból nem is kért többet, mert ő aztán tudja, hogy kell felépíteni egy franchise irányítót, erről Tom Brady tudna mesélni. Az mindenesetre igenis biztató, hogy Jonesszal rögtön első évében összejött a rájátszás a 10-7-es mutatóval.

Rajta kívül az 1/1-es Trevor Lawrence és az 1/2-es Zach Wilson volt kezdő az első naptól fogva a Jacksonville Jaguars és a New York Jets színeiben. Ebben viszont nem volt sok köszönet. Az újonchibák, a túlerőltetett játékok benne vannak a pakliban egy tapasztalatlan és rutintalan játékos esetében. De nem ennyi! Egyszerűen úgy tűnt a szezon során, hogy nem tanulnak a hibáikból. Lawrence összesen 22 labdát adott el, de ennél a statisztikai adatnál csak az kiábrándítóbb, ha a felvételeket is megnézzük. Egy-egy remekbe szabott passzra minden meccsen két-három szarvashiba jutott. Wilson valamelyest kevesebbet hibázott, ugyanakkor villanása is kevesebb volt, azaz nála még a plafon, a fejlődési lehetőség sem igazán mutatkozott meg. Mindketten három-három meccset nyertek, de ezek – egy-egy kivételtől eltekintve – nem az ő parádés játékuknak volt köszönhetőek.

 

 


 

Fields annyiban üt el az előbb említett két „osztálytárstól”, hogy ő majdnem minden összecsapásán mutatott parádés dobásokat, amelyek reménykeltőek lehetnek a Chicago Bears számára, ráadásul a mai trendeknek megfelelően a legmobilisabb irányító az ötösfogatból. Persze az újonchibák őt is jellemezték és csúnyán lehúzzák a teljesítményét. Mindhármuknak meg kell tanulniuk jobban vigyázni a labdára, mert nem egy-egy bakit követtek el, ami érthető és kezelhető lenne, hanem rengeteget.

Trey Lance teljesítményét lehetetlen markánsan megítélni, mivel kezdőként csupán kétszer jutott szóhoz San Franciscóban, ahol idén még Jimmy Garoppolo az első ember. Az újoncnak a kevés lehetőség ellenére azért voltak villanásai, de nincs elég mintavétel ahhoz, hogy ebből messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

Összességében az megállapítható, hogy a szakértők amennyire el voltak ájulva a 2021-es draft irányítóitól, összességében annyira gyenge volt az első évük, kiváltképpen az első két választottnak.

Idén azt mondják, hogy sokkal gyengébb lesz a felhozatal, de simán lehet, hogy az az egy-két QB, aki viszont elkel az első körben, sokkal jobb teljesítménnyel rukkol majd ki az első évében. Mondjuk ezt felülmúlni nem lesz nehéz.

Ki nyeri a Super Bowlt 2022-ben?

4,75 – Kansas City Chiefs

5,00 – Buffalo Bills

5,00 – Tampa Bay Buccaneers

6,50 – Los Angeles Rams

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerikai Futball/Végső fogadások/NFL Championships 2021/2022 útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj NFL piacokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.