Interjúk
Portrék
Elemzések
Kultúra
Kézilabda
Interjuk
Interjúk
Portrek
Portrék
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra
Kézilabda
auto_alt
Labdarúgás
2022. 09. 30.

A Bundesliga-szezon nagy szenzációja az Union Berlin menetelése vagy ez már nem is akkora meglepetés?

Author avatarAuthor avatar

A 2022-23-as Bundesliga-szezon eddigi nagy szenzációja a Schäfer Andrással felálló Union Berlin szereplése. Az elmúlt években is erőn felül teljesítő klub hét fordulót követően vezeti a tabellát, és egyelőre veretlen a mostani idényben.(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!A nagy csapatok közül a Bayern München csupán az ötödik helyen áll a német bajnokságban, a Lipcse mindössze a tizenkettedik, a Bayer Leverkusen a tizenötödik helyet foglalja el. Eközben az Union Berlin úgy vonult el az idény első válogatott szünetére, hogy vezeti a tabellát. Előnye két pont a második Borussia Dortmunddal szemben, a Bayernt öt egységgel előzik meg. Természetesen nagyon hosszú még a szezon, bármennyire is szívós és szimpatikus csapat az Union, aligha láthatjuk ezt az állást májusban, ennek ellenére kiemelkedő, évek óta milyen bravúros teljesítményt nyújtanak a berliniek.


Az Union 17 pontot gyűjtött hét mérkőzés alatt, ők az egyetlen olyan együttes a mostani Bundesliga-szezonban, akik még nem szenvedtek vereséget, és összességében 14 találkozó óta veretlenek a német bajnokságban. A berliniek úgy állnak ilyen jól, hogy a Bayernnel és a Lipcsével is megmérkőztek már, előbbivel döntetlent játszottak, utóbbit legyőzték.


Nem csoda, hogy nem sokat vártak, rögtön a szezon elején meghosszabbították a vezetőedző, Urs Fischer szerződését. A svájci szakember kinevezése óta az Union Berlin szereplése igazi sikertörténet. „Hihetetlen és leírhatatlan, amit az elmúlt években együtt átéltünk” – fogalmazta meg ő maga is szerződése meghosszabbítása után. Fischer korábban kétszer nyerte meg a svájci bajnokságot a Basellel, majd azt követően, hogy 2018 nyarán átvette az Union Berlin irányítását, rögtön az első idényében feljuttatta a Bundesligába a nagyjából egy évtizede a másodosztályban rostokoló berlini klubot. Az Union történelme során korábban nem szerepelt a Bundesligában, így arra lehetett számítani, hogy minden kis eredmény igazi ajándék lesz számukra, a berliniek azonban minden előzetes várakozást felülmúltak.


A mai formájában 1966-ban alapított klubnak igazi kultusza van Berlin keleti részén. A berlini fal lebomlása előtt a dolgozó emberek együttesének számított, és az ellenállás egyik színhelye lett a szocialista államban. A 70-es, 80-as években gyakran csendültek fel Stasi-ellenes, vagy éppen a berlini fal lebontását szorgalmazó rigmusok. „Nem minden Union-szurkoló volt az állam ellensége, de az állam összes ellensége az Unionnak szurkolt” – foglalta össze az együttes politikai-társadalmi szerepét az Eulenspiegel nevű kelet-német szatirikus lap. Németország újraegyesítése után a legtöbb kelet-német klubhoz hasonlóan az Union is megküzdött a megváltozott helyzettel, a 2000-es évek közepén súlyos anyagi problémák terhelték, többször a szurkolók hozzájárulására is szükség volt, hogy megmentsék az együttest.


2004-ben, amikor az Union súlyos anyagi válságba került, a drukkerek összefogtak, és szó szerint vérüket adták csapatukért. Mivel a véradást pénzzel jutalmazták, az Union szurkolói egy közös akció keretében megszúratták magukat, és az ebből származó összeget a klub megmentésére fordították. Végül a megható gesztus mellett tulajdonosváltásra is szükség volt, hogy a klub kikecmeregjen a csődközeli állapotból. 2008-ban, mikor az Union legendás stadionja, az Alte Försterei elhasználódott állapotba került, ismételten egységbe szerveződtek a szurkolók, és saját maguk is részt vettek a felújítási munkálatokban. A stadion megmenekült, továbbra is szentélye az Unionnak, és egyre nagyobb sikereknek ad otthont. Hosszú éveket kellett a berlinieknek a másodosztályban eltölteniük, mire 2019-ben sikerült feljutniuk a Bundesligába.


Egyetlen tradicionális kelet-német együttesként ( a Lipcse ugye más történet) állják a sarat, és a német első osztályban igazi tündérmese az Union menetelése.


Rögtön az első Bundesliga-idényében meggyőző teljesítményt nyújtott a kelet-berlini klub, egy pillanatig sem forgott veszélyben a bentmaradásuk, végül a 11. helyen zártak. A 2020-21-es idényben már európai kupasorozatot érő, hetedikként végeztek, az előző szezonban pedig a BL-indulás is reális közelségbe került, végül szenzációs ötödik helyet gyűjtöttek be. Visszafogott elvárásokat megfogalmazva kezdték meg a mostani idényt, ezúttal is csak a bentmaradást tűzték ki célul, ennek ellenére egy ilyen szezonrajt után könnyen lehet, hogy az Union tovább javítja az eredményeit, és még az előző évekhez képest is előre tud lépni.


auto_altcamera_altA csapategység az Union sikereinek egyik kulcsa (maz-online.de)
Az Union a feljutása óta folyamatosan egy nagyon szervezett, komoly küzdeni tudással és erős védelemmel rendelkező csapat képét mutatja, mára pedig a támadások tekintetében is előreléptek. A 2022-23-as szezonban eddig egy gólnál többet egyetlen mérkőzésen sem kaptak, kifejezetten erősnek számítanak a párharcokban, ha kell, megfelelő időben és ritmusban szabálytalankodnak, és jelenleg az Union játékosai futják a legtöbbet a német bajnokságban. Nagyon magas színvonalra fejlesztett kontrák, erőtől duzzadó és fegyelmezett játék, valamint a csapat egysége jellemzi a berlinieket. Mindez egy szenvedélyes szurkolótáborral kiegészülve erős alapanyag ahhoz, hogy évről évre megelőzzenek nagyobb pénzügyi lehetőségekkel rendelkező klubokat. Miközben Berlin másik részén, a Herthánál a rossz döntések sorozata miatt évek óta küszködik az együttes, az Union dinamikusan fejlődik, és szép lassan olyan eredményeket tudhat a háta mögött, hogy meg sem lepődünk, ha a tabella első felében zárnak egy idényt.


A támadó játékban különösen látványos az Uniont 2019 óta erősítő Sheraldo Becker fejlődése. A suriname-i válogatott focista az elmúlt idényekben nem nyújtott felejthetetlen teljesítményt, küzdenie kellett a játéklehetőségért, a mostani idényben viszont hat góljával és három gólpasszávval vezeti a góllövőlistát. Jordannel életveszélyes és különösen hatékony támadókettőst alkotnak. A magyar válogatott nagy közönségkedvence, Schäfer András is egyre több játéklehetőséget kap, és kifejezetten hasznos tagja a csapatja, nem véletlenül dicsérte őt meg az ügyvezető igazgató, Oliver Ruhnert is. A berliniek kifejezetten okos igazolásokkal tűntek ki az elmúlt években. Viszonylag kevés pénzért vásároltak meg olyan focistákat, akik a későbbiekben rengeteget tudtak fejlődni Fischer irányítása alatt, és remek csapatemberekké váltak.


auto_altcamera_altSheraldo Becker vezeti a góllövőlistát (sportsbrief.com- David Inderlied-Getty Images)Az Unionnak érzelmileg is sokat jelenthetett, hogy az előző fordulóban, a Wolfsburg ellen aratott 2–0-s győzelem során visszatért a védelembe az a Timo Baumgartl, akinél tavaly májusban hererákot diagnosztizáltak. A 26 éves német 60 percet töltött a pályán, kifejezetten biztató teljesítményt nyújtott, hatalmas dolog az ő visszatérése.


Az erőn felül teljesítő Bundesliga-középklubokra gyakorta jellemző, hogy miután az egyik idényben bravúrt érnek el, és kiharcolják az európai kupaszereplést, a következő szezonban megszenvedik a kettős terhelést, és bajnoki szereplésük visszaesik. Az Union teljesítményén ez egyelőre nem érződik. Az Európa-ligában ugyan két egygólos vereséggel kezdtek, a Bundesligában a plusz terhelés ellenére is szárnyalnak egyelőre.


Legutóbb 2022 márciusában szenvedett vereséget a Bundesligában az együttes, a mostani idényben két döntetlen mellett ötször győzni tudtak.


Az Union nagyon jó hozzáállást mutat, reálisan értékeli képességeit és lehetőségeit. Az elmúlt két sikeres idény és a mostani fantasztikus szezonrajt ellenére is két lábban a földön járnak, tartják magukat előzetes szezoncéljukhoz, továbbra is a 40 pont elérésében gondolkoznak. Miután hét forduló után 17 egységet már megszereztek, nagyon nagy összeomlás kellene ahhoz, hogy ez ne sikerüljön, kis túlzással, az Union már a Bundesliga-idény első pár hetében bebiztosította bentmaradását. A berliniek osztrák csapatkapitánya, Christopher Trimmel a Wolfsburg elleni győzelem után úgy fogalmazott, teljesen lényegtelen számukra, hogy vezetik a tabellát, sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy jó uton járnak, és jól fociznak.


auto_altcamera_altSchäfer egyre meggyőzőbb teljesítményt nyújt Berlinben (newsingermany.com)Schäferék a hétvégén az Eintracht Frankfurt otthonába látogatnak. A rövid válogatott szünet után a berliniekre a bajnokság mellett az Európa-ligában és a Német Kupában is mérkőzések várnak, kérdéses, miként viselik a következő időszakot meghatározó meccsdömpinget. Ha azonban hasonlóan rendezettek tudnak maradni, mint a szezon elején, és a nagycsapatok közül többen a következő hónapokban sem találnak magukra, az Union Berlin képes lehet a bajnoki dobogó környékén maradni az idény végén is.


Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022/2023-as kiírását?


3,25 – Manchester City

6,50 – Paris SG

7,50 – Bayern München

9,00 – Liverpool


Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!Kiemelt kép: Getty Images


-->

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.

Szerző
Author avatarAuthor avatar
Wojciechowski Patrícia
Kislányként párhuzamosan néztem hercegnős meséket és labdarúgó mérkőzéseket, majd rájöttem, hogy a tenisz és a téli sportok még közelebb állnak hozzám. A labdarúgás iránti rajongásom sem veszett el, különösen a Bundesliga eseményeiről írok szívesen.
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.