Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2021. 05. 24.

A sárga tengeralattjáró, mely kitörni vágyik saját árnyékából

Author avatar
2020. július 20-a. A Villarreal vezetősége a szurkolók legnagyobb megdöbbenésére felbontja Javier Calleja vezetőedző szerződését, miután a spanyol mester újra Európa-liga-indulást érő helyre vezeti a csapatot a bajnokságban. A sikeres szezonzárás ellenére mégis új projekt indul a valenciai klubnál, az építkezés rögtön a szakmai stáb átszabásával kezdődik.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A megfelelő célokhoz megfelelő alapok kellenek

Indokolatlannak tűnhet, de Fernando Roig klubelnök és a Villarreal sportvezetése nem hoztak megalapozatlan döntést, mikor az edző személye körüli változtatásban látták meg a szintlépés első állomását. Calleja régi motorosnak számított, játékosként hét szezont húzott le az együttesnél, 2015-től pedig a pályán kívül töltött be különböző pozíciókat, ennek részeként kétszer (egyenként 66 meccs erejéig) a Villarreal felnőtt csapatát is irányította. Utolsó szezonjában a korábban említett Európa-liga-kvalifikáció elvitathatatlan érdeme volt, az idény egészében azonban hullámzott a csapat teljesítménye, de fő okként még ez sem szolgálna megfelelő indokkal a menesztésére.

Az igazság az, hogy a Villarreal nem akart kockáztatni. Új polcra szerették volna helyezni a csapatot, amihez éppen kapóra jött, hogy Unai Emery elérhető volt és nyitottnak mutatkozott a klub ajánlatának elfogadására, az egyezség pedig meg is köttetett. Emery képe a sportsajtóban jelentősen megtépázódott a hiányos angoltudása, a PSG-nél és az Arsenalnál eltöltött viszontagságos időszakai miatt. Spanyolországba való visszatérésénél sem a Villarrealnál való kinevezése volt a fő téma a médiában, hanem hogy a klub honlapjára készített stock fotón éppen egy olyan tollal akarta jelképesen aláírni szerződését, amin rajta volt a kupak. Elfelejtődni látszott, hogy a spanyol trénernek jelentős eredményei voltak hazájában, ezek között szerepel három Európa-liga-győzelem a Sevillával, amivel jelenleg a kupát legtöbbször megnyerő edzőnek mondhatja magát Giovanni Trapattoni társaságában.

Valószínűleg Emeryből pont a hazai nyelvi és futballközeg tudja kihozni azt a teljesítményt, amivel egy olyan csapatból, mint a Villarreal trófeaesélyes együttest tud faragni, erre jó igazolást adhat az idei szezon.

 


(X) Az Unibeten immár statisztikai adatokra is fogadhatsz! Tedd meg a tétedet a topligás és BL-mérkőzéseken lövésekre, kaput eltaláló lövésekre, lapok vagy lesek számára!


Egységben az erő

A LaLiga csapatok kereteinek erősségét, mélységét és kompetenciáját összehasonlítva kijelenthető, hogy a Villarreal papíron a 2020-2021-es szezonban is esélyesként futott neki az egyik európai kupasorozatra kvalifikáló bajnoki hely megszerzésének. A csapat teljesítményének és eredményességének szinten tartásához azonban mind a játékosállományt, mind az átfogó taktikát tekintve megújulásra volt szükség.

A Villarreal ebben a szezonban a 4-4-2-es és 4-3-3-as játékrendszereket variálva egy intenzív és direkt focit preferáló alakulatként szerepelt. Remekül használták ki a rögzített helyzeteket, nekik ítélték meg a legtöbb tizenegyest a bajnokságban (13) és ők értékesítették a legtöbbet is (12). Kifejezetten rövid, sokpasszos játékra építettek, ez a passzok számában (negyedik legtöbb a bajnokságban) és pontosságában (84%) is meglátszott, valamint a LaLiga egyik leginkább preszrezisztensebb csapatává váltak, egyedül a Barcelona passzolt többet náluk az ellenfél nyomása alatt. Utóbbi lényeges abból a szempontból, hogy a Villarreal kifejezetten flexibilis csapatként lépett fel, amely igyekezett adott ellenfele játékstílusához alkalmazkodni.

A taktika meghatározó eleme emellett a nagyarányú labdabirtoklás, amely nagyrészt a védekező játékosok és a középpályások között csapódott le. Érdekes, hogy a Villarreal valóságos csatárarzenállal rendelkezik és nem kifejezetten a kontrajátékra épít, ennek ellenére a labdaérintések kevesebb, mint egyharmadát végezték el a támadójátékosok. Ez persze nem jelenti azt, hogy különösebb gondok lennének a támadó szekcióval, sőt 59 lőtt góllal jelenleg az ötödik legeredményesebb csapatnak számítanak az élvonalban. Korábban a Büntető.com-on is írtunk Gerard Moreno egészen fantasztikus szezonjáról, a spanyol klasszis támadó mellett azonban olyan posztriválisok is szerepelnek a klubnál, mint Carlos Bacca, Paco Alcácer vagy éppen a fiatal tehetség, Fer Niño. Gerard a maga 23 góljával a Pichichi táblázat második helyezettje és bár társai eredményességben jóval elmaradtak eddig tőle, mindent figyelembe véve Álcacer is 12 gólos szezont fut, Carlos Bacca legutóbb pedig pont volt csapata, a Sevilla ellen szerzett mesterhármast. Tekintve, hogy a Villarreal idén három fronton is harcolt/harcol céljaink eléréséért, a megfelelő keretmélység (26 fős keretük van az akadémiáról felhozott fiatalokkal együtt) az összes csapatrész szempontjából fontos.

Természetesen ennek mennyiségbeli teljesülésénél talán még fontosabb, hogy minőségben is versenyképes legyen a gárda. Korábban már említettem a védelem és a középpálya fontosságát a passzjátéknál, ugyanez igaz az egész csapat működése (kontravédekezés, helyzetkialakítások, stb.) szempontjából is. A csapatszintű védekezés számokban korántsem mondható jónak, a Villarreal kevés labdát szerez, sokat szabálytalankodik saját térfelén és ezáltal a kapujukra leadott lövések mennyiségének tekintetében abszolút középszerűnek számít a LaLigában. Ezt azonban remekül kompenzálja az Albiol–Pau Torres belsővédő páros a levegőben megnyert fejpárbajokkal (bár ebben a tekintetben Gerard Moreno is kiemelkedő).

A páros tagjai emellett csapatuk leghatékonyabb emberei között vannak az ellenfélre való nyomáshelyezés tekintetében Pervis Estupiñánnal egyetemben, passzjátékukra (külön kiemelve a hosszúlabdás játékot) a korábban említett csapatszintű okok miatt nem lehet panasz.

Kiemelendő, hogy mennyire meghatározóak a támadásépítések és a labdakihozatalok aspektusából is, alapvetően Albiol is nagy távolságokban viszi fel az ellenfél kapuja felé a labdát, de Pau Torres még honfitársát is lekörözi: a 24 éves bekk sok progresszív passzt végez el, szintén remekül szerepel a labdakihozataloknál, az egész mezőnyt tekintve az egyik legjobb belsővédő a 2020-2021-es kiírásban.

 

Pau Torres kiemelkedő szezont futott a spanyol élvonalban (Fotó: Getty Images)


 

Könnyen gondban lehet nemsokára a Villarreal, hiszen Albiolt a kora miatt (35 éves elmúlt már), Torrest pedig rengeteg kérője okán kellhet nemsokára pótolnia.

Kapusposzton a csapat nincs elkényeztetve. Az elsőszámú hálóőr továbbra is a klubot hét éve hűségesen szolgáló Sergio Asenjo, akit az idei kiírásban az előző évekkel ellentétben szerencsére elkerültek a komoly térdsérülések. 10 kapott gól nélküli meccse van, 36 bajnoki találkozón összesen 40 gól repült a hálójába. Vezéralaknak számít és megbízható játékos, de számtalan hibája végződött góllal a bajnokságban, őszintén szólva a kezdőben egyedül posztriválisa, Gerónimo Rulli tartja, aki két LaLiga mérkőzésen védett, de kupa és Európa-liga meccseken rendkívül bizonytalannak és bakizásra képesnek tűnt.

A középpálya tengelyére térve, a szokásostól kicsit eltérő módon érdemes a szélső védőkről is szót ejteni. Ezen játékosok ugyanis rengetegszer szárnyvédőként játszanak, magasan felnyomulva a középpálya-támadósor vonalába, amivel az ellenfél tizenhatosa köré terelik a szélső középpályásokat. A két szélsővédő poszt érdekessége, hogy összesen nyolc (!) játékosa van a Villarrealnak, aki megfordult egyik-másik oldalon, közülük a legmeghatározóbb teljesítményt Estupiñán, Pedraza és a Tottenhamtől kölcsönvett Juan Foyth adták úgy, hogy utóbbi eredetileg belsővédő, idén azonban védekező középpályásként is rendre feltűnt és az angol csapat szurkolói számára izgalomra okot adó módon szerepelt. A pálya tengelyében is jutott opció bőven Emery számára, szűrőként Iborra tűnt biztos pontnak, egy komoly sérülés viszont decemberben szabályosan félbetörte a szezonját. A fillérekért megszerzett Coquelin szintén sokat bajlódott sérülésekkel és rövidebb időszakokra sem tudta tartósítani magát a kezdőben, így a megoldást végül a januárban megszerzett Étienne Capoue jelentette, aki a Watfordból érkezve nem csak országot, de osztályt is váltott. A már idősödő félben lévő francia hamar a kezdőbe verekedte magát, labdaszerzéseket és szereléseket tekintve pedig a csapaton belül a leghatékonyabbak között szerepel.

Ez a csapat óramű pontossággal követi az edző által kiszabott taktikai utasításokat, a legfontosabb fogaskerék pedig kétségtelenül a nyáron teljesen ingyen érkező Dani Parejo. A 32 éves spanyol a csapat gerince, hozzá passzolták a legtöbb labdát a játékosok, igazi higgadt, rutinos vezérként koordinálja a védekezést és a támadásokat egyaránt.  

 


(X) Kattints ide és köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben a Fogadásépítővel a Villarreal – Manchester United Európa-liga döntőjére és 1500 Ft értékű ingyenes fogadást kapsz ajándékba!


 

Előbbihez rengeteg szereléssel és labdaszerzéssel, utóbbihoz még mindig pengeéles játékintelligenciájával és passzképességével járul hozzá: Parejonak van a csapaton belül a legtöbb labdaérintése a támadóharmadban, szintén első a kulcspasszok, a támadóharmadra és a büntetőterületre érkező passzok számában is. Hiába lassan 33 éves, a Valencia korábbi kapitánya még mindig rendkívül magas szinten focizik, a Villarrealnál pedig tökéletesen tudja kamatoztatni a képességeit. Nagyrészt az ő játékának köszönhetően szabadult fel Manu Trigueros is, aki alapvetően belső középpályás, de az idényben számos alkalommal feltűnt a széleken is, ez pedig nagy fegyvertényt jelentett a Sárga tengeralattjáró legénységének, hiszen Trigueros a csapat egyik legkreatívabb játékosa, bátran veszi fel a párharcokat és kifejezetten jól (81%-os hatékonysággal) cselez. Az idei támadóbb szerepkörének köszönhetően többet passzol az ellenfél kapuja irányába és a büntetőterületére is, amivel remekül szolgálja ki a Villarreal támadóit. Eddig hét gólpasszt osztott ki bajnokságban, ami karriercsúcsot jelent számára.

A csapatrészek részletezésénél nem mehetünk el szó nélkül a természetes szélsők mellett. A villámléptű Samuel Chukwueze két komolyabb sérülést is összeszedett, ettől függetlenül viszont stabilan kezdőjátékosnak számít a jobb szárnyon. Nincs kiemelkedő szezonja, de sok csellel és lövéssel próbálkozik, valamint a gólok és lövések helyzeteinek kialakításában csapata legjobbjai között van. A mindössze 21 éves nigériai csaknem 120 mérkőzést játszott már le a Villarreal színeiben, azonban még mindig egy kicsit csiszolatlan gyémántnak tűnik. Két 19 éves fiatal is feltűnt a széleken, azonban egyikük sem szerzett túl sok játékpercet: egyikük Álex Baena, az akadémia neveltje, aki még csak bontogatja a szárnyait a felnőtteknél, de két találatot már jegyzett az Európa-ligában. A másik focista a Realtól kölcsönkapott Take Kubo, aki meggyőző mallorcai szereplése után a Villarrealba nem tudott beilleszkedni, így januárban a Getafe vette át kölcsönszerződését. A Huescatól visszatérő Dani Raba sem tudott sokat hozzátenni érdemben a csapat sikereihez, mindössze kilenc meccse és 300 játékperce van.

A rutinos Moi Gómez Chukwuezéhez hasonlóan stabil kezdőnek számított a szezon folyamán, viszont a bal oldalon. Mindössze négy gólja és három gólpassza van, de igazi csapatjátékos, kiveszi a részét a védekezésből és rendszeresen visszazár az ellenfél támadásai esetén. Még izgalmasabb játékosnak néz ki a 18 esztendős, saját nevelésű Yeremi Pino. A spanyol szélső rendkívül intenzív és erőszakos játékstílust mutatott fel első felnőtt szezonjában: rengeteget fut, cselez és presszingeli az ellenfél védőit, amelynek meglett az eredménye, összesen hét találatnál jár eddig. Rendkívül izgalmas játékos, nem kell meglepődni, ha a következő években Európa nagycsapatai is szemet vetnek rá.

 

A 18 éves Yeremi Pino első LaLiga-szezonjában 34 tétmérkőzésen 7 gólt szerzett (Fotó: Getty Images)


 

A cél: újra Európa!

A Villarreal történelmének egyik legfontosabb mérkőzése előtt áll, hiszen kvalifikálta magát az Európa-liga döntőjébe. Lassan tényleg kijelenthető, hogy az a csapat, amelyet Emery irányít ebben a kupasorozatban, ha nem is jut el feltétlenül a végső győzelemig, nagy eséllyel jól fog szerepelni és előkelő helyen végez majd.

Ehhez hűen az I csoportban nemhogy nem talált legyőzőre a Villarreal, de mindössze egyetlen egy döntetlent könyvelt el idegenben, a Maccabi Tel Aviv ellen. Az egyenes kieséses szakaszban pedig kettős győzelemmel kerekedtek felül a Bajnokok Ligája-csoportjából kieső Red Bull Salzburgon, a Dynamo Kijeven és többek között a Tottenhamet is nagy meglepetésre kiverő Dinamo Zágrábon is.

Az elődöntőben egy újabb angol csapat következett az Arsenal személyében, a spanyol foci szempontjából pedig nagynak mutatkozott a tét: ha a Manchester United döntőbe jut az AS Romával szemben és a Villarreal is kiesik, a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is kizárólag angol csapatok szerepelhettek volna a vonatkozó döntőkben. Úgy néz ki ennek a ténynek a súlyát a Villarreal focistái is érezhették, akik az odavágón, hazai környezetben elég sima győzelmet arattak az Arsenal felett úgy, hogy rengeteg lehetőséget így is elpazaroltak.

 

„Az Arsenal megúszta ezt a meccset, rengeteg helyzetünk volt és jobban kellett volna élnünk velük”

 

– nyilatkozta Manu Trigueros közvetlenül a mérkőzés után, amelynek véghajrájában Nicolas Pépé értékesítette a Bukayo Saka által kiharcolt és tévesen megadott büntetőt, amivel az Arsenal 2-1-re szépítette az állást.

Londonban aztán egészen máshogy alakultak a dolgok, bár a sárga tengeralattjáró játékosai az Emiratesben is többször találtak kaput ellenfelüknél, az ágyúsok jóval több lehetőséget alakítottak ki, mely várható góljaik számában is meglátszott (ARS: 1,1 xG – VLL: 0,35 xG). Ennek ellenére két kapufánál közelebb nem jutottak a gólhoz, a mérkőzés 0-0-ra végződött, a Villarreal pedig bejutott a kupasorozat döntőjébe, ahol a Manchester United lesz az ellenfele.

Papíron a vörös ördögök jóval esélyesebbnek számítanak, az Unibet a cikk megjelenésekor háromszoros oddsot kínál a Virrarreal kupagyőzelmére, azonban nem szabad lebecsülni Emery gárdáját sem, akiknek a következő évi BL-szereplés is a tétet képezi a meccs végeredménye szempontjából, hiszen a bajnokságban csupán a Konferencia-liga-indulást jelentő hetedik helyen végeztek. A döntőt május 26-án rendezik a lengyelországi Gdańskban, ahol a Villarreal történelme első, a Manchester United pedig második El-trófeáját teheti zsebre.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


Kiemelt fotó: Getty Images

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.