Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
null
Egyéb
10 perc
2022. 01. 19.

A síverseny, melyen hősként ünnepelnek, ha leérsz

Author avatar
Kitzbühel kultikus helyszín az alpesisí-világkupában, a hétvégén 82. alkalommal rendezendő Hahnenkamm Rennen túlzás nélkül a leghíresebb lesikló verseny. A pálya – vagy ismertebb nevén: a Streif – meredeksége néhol eléri a 85%-ot, illetve nem ritka, hogy az utolsó ugrató után a versenyzők 150 km/órás sebességgel haladnak. A világ legkiválóbb sízői fogalmaznak úgy, hogy mit sem ér a technikai tudás, a tökéletes fizikai állapot, a mentális koncentráció szentháromság ezen a pályán, ha nem párosul a szerencsével.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Két helyszín emelkedik ki az alpesisí-világkupa kalendáriumából, és két dátumot egyből a versenynaptár publikálása után bevésnek a téli sport szerelmesei maguknak: a wengeni és a kitzbüheli lesiklás időpontját. A Lauberhornrennent tartják a versenyzők a lesiklás esszenciájának, míg a Hahnenkamm Rennent a szakág energiájának. Ezen a két versenyen olyan elsőként célba érni, mint kerékpárosként a Tour de France-on győzni, vagy teniszezőként megnyerni Wimbledont. Kitzbühel a tömény őrület egyetlen lesikló pályába sűrítve, veszélyessége, vonalvezetése, gyorsasága teszi páratlan polcra az alpesi sízés világában.

Az első versenyt Kitzbühelben 1937-ben rendezték, és az emberek már a kezdetektől fogva rajongtak a futamokért, rengeteg szurkoló látogatott ki a helyszínre.

A Hahnenkamm Rennen akkor lett igazán ismert, amikor hat helyi fiatalból összeállt a „kitzbüheli csodacsapat” – köztük Anderl Moltererrel, illetve a legendás Toni Sailerrel, mindketten két-két alkalommal nyerték meg a nagy presztízsű viadalt. Kitzbühel egy csapásra népszerű célpontja lett a gazdagabb társadalmi rétegeknek, rengeteg bulit tartottak a verseny időpontjában, a versenyzők pedig valóságos sztároknak érezhették magukat.

 

A kitzbüheli csodacsapat


 

Az 1960-as évek végén, a 70-es évek elején egy háromszoros világbajnok osztrák síző, Karl Schranz volt a sztár, négy alkalommal nyert lesiklást Kitzbühelben. Ezt a rekordot tíz éven keresztül egymaga tartotta, aztán 1984-ben Franz Klammer csatlakozott hozzá a negyedik Streif-győzelmével. Érdekesség, hogy Klammer harmadik és negyedik sikere között hét év telt el, nem csoda, hogy 1984-es győzelmére emlékszik vissza legszívesebben az olimpiai bajnok.

 

„Kitzbühel brutális. Látod a Mausefallét, Steilhangot, Hausbergkantét, és nem tudod elképzelni, mi vár rád. A legkeményebb lesikló pálya a világon. 1984-ben nyerni akartam hét év után. Annyira eltökélt voltam, mintha az első versenyemen vettem volna részt. Az a győzelmem egy szinten van az Innsbruckban szerzett olimpiai bajnoki címemmel”

 

– mondta egyszer, és érzékeltette: ennyire sokat jelentett minden idők egyik legkiválóbb sízőjének nyerni Kitzbühelben.

A verseny csúcstartója azonban nem osztrák, hanem svájci. A szenzációs Didier Cuche öt alkalommal győzött a Streifen. 1998-ban nyert először, majd 2008 után 2010 és 2012 között sorozatban háromszor volt a leggyorsabb. Pedig Cuche saját maga úgy emlékszik vissza első versenyére, hogy félt és csak túl akart lenni az egészen.

 

„Amikor az első alkalommal ott voltam a rajtnál, nagyon féltem. Hatodiknak jöttem, ötből négyen estek ki előttem, és hármat mentőhelikopterrel vittek el. Arra gondoltam: hogyan fogok én itt célba érni? 22. lettem, de győztesként ünnepelt az 50 ezer néző, mert célba értem. A sérülésem utáni évben, 1998-ban nyertem először, majd tíz évvel később másodszor. A 2011-es győzelmem annyira tökéletes volt, hogy úgy aludtam a verseny után, mint egy kisbaba.”

Cuche 2011-es tökéletes versenye


 

Didier Cuche pár nappal a 2012-es Hahnenkamm Rennen előtt jelentette be, hogy az év végén visszavonul, majd ötödik alkalommal nyert Kitzbühelben. Elnézve a jelenlegi mezőnyt, nehezen lehet elképzelni, hogy a közeljövőben bárki megdöntené ezt a rekordot, igaz, Dominik Paris már három sikernél jár. 2021-ben Beat Feuz diadalmaskodott, ráadásul duplázott – két lesiklást rendeztek, mert a koronavírus-járvány miatt a wengeni versenyt átrakták Kitzbühelbe.

A STREIF

 


 

A pálya extrém veszélyessége hordozza magával a különlegességét, és nézzünk néhány adatot is ezt bemutatandó: 3312 méter hosszan siklanak a versenyzők; 860 méter a szintkülönbség a rajt és a cél között; a lejtő helyenként 85%-os meredekségű, amelyen a sízők végsebessége elérheti a 150 km/h-t is végsebesség, de a 100 km/h feletti átlagsebesség garantált.

Az egész őrület a Starthausból indul. Nagyjából nyolc másodperc után következik az első jelentősebb próbatétel, a Mausefalle ugrató. Közel 50 métert repülnek a sízők, és 120 km/h-s sebességgel érnek talajt. 2011-ben Hans Grugger pályafutása itt tört ketté, miután horrorisztikus bukását követően élet és halál között lebegett napokig. Az négyszeres világkupa-győztes osztrák a visszavonulás mellett döntött a felépülését követően.

A Mausefalle után jön a lejtő egyik legtechnikásabb és legnehezebb része. A 180 fokos jobb kanyar, melyet Karusellnek hívnak, illetve az ezt követő Steilhang próbára teszi a világ legjobb alpesi sízőit.

A Steilhang szekció meredeksége a már említett 85%, ez a legmeredekebb szakasz a lejtőn, a sízők itt 3,5 G terhelést kapnak. Rendkívül jeges és pattogós rész, mely kulcsfontosságú a győzelem szempontjából.

 

Bode Miller 2008-as bravúros mutatványa


 

Itt gyűjtenek sebességet a következő 650 méterre, amely szinte teljesen sík, kék pályás része a Streifnek, ahol komoly szerepe van a léceknek. Itt van ideje lehiggadni a versenyzőknek, és felkészülni a következő egy perc megpróbáltatásaira. A Brückenschuss részen pályabírók sem szoktak lenni, így a versenyzők saját magukra és a gondolataikra vannak hagyatkozva. Chad Fleischer beszélt arról, hogy ezen a részen kell leginkább koncentrálni, mert a legkisebb kihagyás fontos tizedmásodpercekbe kerülhet.

A nyugalmi állapotnak az Alte Schneise, illetve a Seidlalmsprung ugratók vetnek véget, utóbbi a Seidlalm hüttéről kapta elnevezését. Itt egyébként a jobb oldalra érdemes érkeznie a versenyzőknek, mert rögtön egy gyors jobb-bal kombináció következik. A Lärchenschüss részen keresztül érkeznek el a sízők az Oberhausbergig, ami már a Hausberg szekció része. Ennek a végén jön a Hausbergkante, ami az egyik legikonikusabb ugratója a világkupa naptárának.

A lesikló sportolóknak a lehető legkorábban le kell rakniuk a léceiket, hogy felkészüljenek egy borzalmasan nehéz bal kanyarra (Kompression), ami rávezet a Traverse-re.

Többek között nagy nevek, Aksel Lund Svindal, Ryan Cochran-Siegle és Hannes Reichelt is áldozatai lettek már ennek az ívnek.

A nem kevésbé veszélyes Traverse-n aztán a lehető legmagasabban kell lenni a megfelelő sebesség összegyűjtéséhez, amit a célegyenesre fordulva növelnek egészen 140-150 km/h-ig – ekkor érik el a csúcssebességet a lejtőn. A megterhelő, kimerítő, majdnem két perces menet végén jön a Zielsprung, ahol a 60-70 méteres repülések sem ritkák – és ezzel együtt a nagy esések sem. Chad Fleischer vagy Scott Macartney olcsón megúszta, de Daniel Albrecht pályafutásának tulajdonképpen itt lett vége, amikor 2009-ben bukott, és három hétig volt kómában.

 

„Mindent újra fel kellett építenem az életemben, mert nem emlékeztem semmire. Közel voltam ahhoz, hogy meghaljak, így szerencsésnek érzem magam. A korházban eleinte senkit sem ismertem fel a családtagjaim közül. Tudtam, van egy kedves hölgy, aki minden nap bejött hozzám, hozott enni, de fogalmam sem volt róla, hogy ő a feleségem.”

 

Tavaly Urs Kryenbühl „ugrott egy fejest” az utolsó ugratónál, igaz ő olcsóbban megúszta: agyrázkódás, kulcscsonttörés, térdszalag-szakadás. Szerencsére Kryenbühl már visszatért, és minden bizonnyal rajthoz áll a 2022-es Hahnenkamm Rennenen is.

Ha az ember a kellő technikai tudás, és a kiváló fizikai, illetve mentális állapot mellett szerencséje is van, célba ér a Streifen és majdnem 50 ezer ember ünnepli.

A rekordidőt a 1997-es győztes Fritz Strobl érte el – a kissé „lekeskenyített” Hausbergkanténak köszönhetően –, ő 1 perc 51 másodperc 58 századmásodperc alatt teljesítette az eredeti nyomvonalat. Természetesen volt, hogy az időjárási körülmények nem tették lehetővé a teljes lejtő megsíelését, ezért indult már verseny a Mausefallétól, illetve a Seidlalmsprungtól vagy vitték át másik részre a pálya egy adott szakaszát – például 2014-ben.

 

MIÉRT ÉRDEMES MEGNÉZNI?

Kitzbühelnek megvan a maga varázsa, az a miliő, amiért imádják a szurkolók ezt az emblematikus helyszínt. A lélegzetelállító lejtő, illetve ennek minden veszélye valamiért vonzó. A versenyzők gyakran nyilatkoznak úgy, hogy egyszerre gyönyörű és életveszélyes a Streif. Senki sem veheti félvállról a pályát, meg kell adni a megfelelő tiszteletet sízőként a sikeresség érdekében, ugyanakkor nem lehet spórolni. Pont emiatt nem jellemző az outsider győzelem, 2018-ban Thomas Dressen ugyan komoly meglepetést okozott az itt elért sikerével, de aztán bizonyította, hogy nem „kifutott” eredmény volt ez, hiszen nem sokkal később olimpiai ötödik lett.

Didier Cuche mondta, hogy itt mindenkit győztesként ünnepelnek, aki célba ér, mert tudják, mit kockáztatnak a sízők. Apropó, nézők. A kilátogató nagyjából 50 ezer fanatikus között rendre találunk filmsztárokat, sportolókat, zenészeket, hírességeket. Arnold Schwarzenegger állandó látogatója a kitzbüheli lesiklásnak, de a szponzoráció adta lehetőség miatt találkozhattak már Max Verstappennel vagy épp Pierre Gaslyval is a lesiklás napján a nézők.

Páratlan hangulat, elképesztő intenzitás, hihetetlen sebesség – mindez egyetlen lejtőbe sűrítve, ez a Hahnenkamm Rennen. Akit pedig még ezzel sem sikerült meggyőzni, hogy leüljön a tv-képernyő elé pénteken és szombaton, az nézze meg ezt a videót.

 

 

 

 

 

Ki nyeri a februári szenior darts világbajnokságot?

2,25 – Phil Taylor

8,00 – Kevin Burness

8,00 – Robert Thornton

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Darts/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a darts különböző piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.