Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Speciális
2020. 04. 18.

Bergkamp és lánya vette kezelésbe, világsztár lehet belőle – Donny van de Beek 23!

Author avatar
Április 18-án ünnepelte huszonharmadik születésnapját az Ajax középpályájának motorja, az Eredivisiében már több jó idényt…

Április 18-án ünnepelte huszonharmadik születésnapját az Ajax középpályájának motorja, az Eredivisiében már több jó idényt futó, de nemzetközi szinten az előző szezonban berobbant Donny van de Beek. Az ifjú holland esetében meglepetésnek számít, hogy a tavalyi kiemelkedő amszterdami szezonja után még mindig piros-fehérben ünnepelte ezt a jeles évfordulót.

A holland labdarúgás mindig is híres volt páratlan utánpótlás neveléséről. Évről-évre bukkannak fel a tehetséges fiatalok, a bajnokságukban pedig rendre meg is kapják a lehetőséget már nagyon fiatalon a fejlődéshez. Ez kiváltképp igaz az Ajaxra, ahonnan most a középpályássoruk egyik legjobbját, Donny van de Beeket mutatjuk be a születésnapja alkalmából.

A fiatal játékos bár volt, hogy védekezőbb szerepkörben lépett pályára, alapvetően a támadóharmadban van legnagyobb segítségére csapatának. Remekül lát a pályán és jól osztogat, de emellett nagyon jól ismeri fel az üres helyeket és remekül indul be rájuk, amelyből aztán sok gólt is szerez. A lenti videóból is látszik, hogy a névleges középcsatár, a minden rutinnal felvértezett Dusan Tadic sokszor húzza szét a védelmet és teremt helyet Van de Beeknek a beérkezésre, aki remek ütemérzékkel teszi mindezt. Ha egy idősebb, hasonló játékstílusú futballistához kellene hasonlítani, akkor Aaron Ramsey-t említenénk.

Egy apró holland településen, az 1500 fős Nijkerkerveenben indult útjára 1997. április 18-án az Oranje egyik leendő meghatározó középpályásának története. Édesapja, Andre van de Beek bár maga nem volt soha labdarúgó, óriási Ajax-drukkerként szerette annyira a futballt, hogy élete egy rövid szakaszában dolgozott az ifjúsági játékosokkal foglalkozó helyi Veensche Boys akadémiánál, ahova aztán később a fiát is levitte. De előbb persze meg kellett szerettetnie vele a focit, ami végül Donny négy éves korában sikerült neki. Természetesen végül egy Ajax-mérkőzés kötötte össze a futballal Andre van de Beek mindkét fiát. A kisebbik, Rody ugyan nem tudott továbblépni az akadémiai csapatnál, de azóta is ő bátyja legnagyobb drukkere, és a két fiútestvér rendkívül szoros kapcsolatot ápol egymással.

Az Ajax-drukker apuka valóra vált álma

Donny van de Beek három évet töltött a Veensche Boys együttesénél, mígnem 11 éves korában egy Roda elleni mérkőzésen szúrta ki őt Harm Grevink, az Ajax megfigyelője, óriási boldogsággal töltve el a klubért rajongó családot. Visszaemlékezések alapján már akkor is mértani pontosságú passzaival és nyugodtságával tűnt ki kortársai közül. Grevink a későbbiekben sem tévesztette szem elől felfedezettjét, a nyári szünetben külön is tréningezte a kis Donnyt, hogy mindenképp sikertörténet legyen a sztori mindkettejük számára. Ráaádásul az Ajaxnál is remek pártfogóra talált. Az akadémia D csapatánál (U13) ugyanis Dennis Bergkamp vette szárnyai alá.

„Miután én voltam a tízes számú játékos, Bergkamp sokszor külön is foglalkozott velem. Sokat tett azért, hogy megismerjem az akadémiát és jól érezzem magam. Persze a labdarúgás terén is jócskán hozzátett a fejlődésemhez. Nem lett volna könnyű nála jobb tanárt találnom az biztos.”

2014-ben kapta első felnőtt szerződését, miközben a legidősebb akadémiai korosztály tagjaként még Szuperkupát nyert az egyik legnagyobb rivális, a Feyenoord ellen. A 3-2-es győzelem után, melyben kulcsszerep jutott Van de Beeknek a klub hivatalos oldala is portrét közölt róla, bemutatva a jövő egyik lehetséges nagy sztárjaként. Fel is került az Ajax második számú csapatához, a másodosztályban vitézkedő Jong Ajaxhoz, igaz ott csak 2015. januárjában mutatkozott be végül.

A kiemelkedő tehetsége felszínre tör

Így is rendkívül sűrű szezonja volt a 2014/15-ös, mert az U19-es csapat tagjaként a bajnokság mellett végigjátszotta az őszi évadot az ifjúsági Bajnokok Ligájában, a Paris St-Germain ellen mesterhármast is szervezve az első csoportmérkőzésükön. A végállomást a Roma elleni tizenegyesekkel elveszített találkozó jelentette számukra a legjobb 16 között februárban. Donny a kulcsfontosságú tizedik büntetőt vállalta magára és lőtte be, a kiesést pedig az azóta az Ajaxban már szintén bemutatkozó és a szintén nagy tehetségnek tartott Carel Eiting tizenkettedikként kihagyott büntetője okozta.

Donny van de Beekre akkor azonban az U19-es együttes mellett a másodosztályban is számítottak. Az első fél évében hat találkozón játszhatott, kétszer kezdőként, négyszer pedig a kispadról beállva. A Jong Ajax a középmezőnyben végzett, van de Beek azonban így is kitűnhetett társai közül, hiszen időnként edzhetett a felnőttekkel is, március 22-én pedig a cserék közé is leülhetett az Ajax ADO Den Haag elleni mérkőzésén. A szezon végén be is zsebelte első igazi egyéni elismerését, a csapaton belüli Talent of the Future, azaz a jövő nagy tehetsége díjat.

Akire mindenhol szükség van

A következő szezonban immáron az összes lehetséges Ajaxos csapatánál számítottak rá: játszott mérkőzést az első- és másodosztályban, hazai és nemzetközi U19-es találkozónókon is szerepelt, valamint az Európa Ligában is bemutatkozhatott. Az Ifjúsági Bajnokok Ligájában kiváltképp jól játszott. Két góllal és négy gólpasszal járult hozzá a negyeddöntőbe jutott együttes szerepléséhez. A végállomást ezúttal a Chelsea elleni 1-0-s vereség jelentette.

Ami a felnőtt Ajaxot illeti, előbb mutatkozott be a nemzetközi porondon, mint Hollandiában. 2015. november 26-a lett ez a fontos dátum Van de Beek életében. Frank de Boer tizennyolc percnyi játéklehetőséget adott hősünknek Lasse Schöne helyén a Celtic ellen 2-1-re megnyert EL-csoportmérkőzés idegenbeli összecsapásán.

„Szerintem jól teljesítettem a párharcaim során. Természetesen nehéz volt, mert még rendkívül nagy iramú találkozó volt ez a számomra, de azt hiszem jók sikerült a bemutatkozásom.”

Egyetérthetett vele Frank de Boer is, mert három nappal később már kezdőként léphetett pályára a PEC Zwolle elleni mérkőzésen. Két hét múlva megszerezte első gólját is Ajax-mezben, de a Molde elleni Európa Liga-találata csak egy pontot ért, amely végül nem volt elég a csoportkörből való továbbjutáshoz. Előfordulhat azonban, hogy ezek után még túl korainak találta számára a rendszeres játéklehetőséget Frank de Boer, ugyanis további hét bajnokin vetette csak be a szezon hátralévő részében, és csak egyetlen alkalommal került be újra a kezdőtizenegybe. Ami az amszterdamiak szezonját illeti, az Ajax az utolsó fordulót még az élről várta, pontazonossággal állva a PSV Eindhovennel, ám végül a De Graafschap elleni döntetlen és az eindhoveniek Zwolle elleni győzelme azt jelentette, Donny van de Beek nem ünnepelhetett bajnoki címet első felnőtt szezonjának végeztével. Igaz, az utolsó öt fordulóban már nem is kapott lehetőséget edzőjétől.

Bővülő lehetőségek Bosz alatt

A következő évben, a 2016-17-es szezonban már egyre több lehetőséget kapott az edzőváltáson átesett elsőszámú csapatban is, összesen harminckétszer ölthette magára az mezt Peter Bosz irányítása alatt, miközben tizenhatszor a másodosztályban is számítottak rá. Az amszterdamiak szezonja megint nem a kirívó sikerekről szólt, már amennyiben egy ilyen múltú együttesnél az ezüstérmek nem számítanak annak. A Bajnokok Ligájában a PAOK legyőzése még sikerült a selejtezők során, azonban az orosz Rosztov elütötte őket a csoportkörben szereplés lehetőségétől. Az Európa Ligában azonban egészen a döntőig sikerült menetelniük, de ott a Manchester United már túl nagy falatnak bizonyult. A bajnokságban sem sikerült győzedelmeskedni, a kilencedik fordulótól végig a második helyen álltak, a trófeát pedig a Feyenoord zsebelte be előlük.

Donny van de Beek meglepő módon többször kapott szerepet kezdőként a nemzetközi porondon, mint hazai megmérettetések során, előbbiben hatszor, utóbbiban négyszer lehetett pályán a kezdő sípszó alkalmával. Igaz, az EL-menetelés alatt a sorozat előrehaladtával egyre kisebb szerepet osztott rá Peter Bosz, és bajnokságban is csak 538 perc jutott neki 19 mérkőzésre levetítve az Európa Liga 545 percével és 10 találkozójával szemben. A nagy áttörés tehát még váratott magára.

Szerencsés edzőváltás

Peter Boszt a szezon után elorozta a Borussia Dortmund, Van de Beek szerencséjére pedig házon belül oldották meg a pótlását az Ajaxnál. A másodosztályú csapat trénere, Marcel Keizer lett a következő vezetőedzője a nagycsapatnál, ezzel együtt pedig megnyílt számára az út az állandó játéklehetőség felé, hiszen új főnöke az előző évben testközelből láthatta a másodosztályban kiemelkedően jól teljesítő, második helyen végző Jong Ajaxnál végzett munkáját.

Keizer a szezon elejétől a kezdőtizenegyben számított de Beekre, aki ezt remek játékkal hálálta meg: a támadóbb szerepkör, amit kapott 11 gólban és 6 gólpasszban mutatkozott meg az évad során, igaz a szezon felétől már Erik ten Hag irányítása alatt. 2018. januárjában pedig alá is írt egy 2022-ig tartó szerződéshosszabbítást.

A nemzetközi szereplésük az előző évivel szöges ellentétben nagyon rövidre sikeredett. A Bajnokok Ligájából a Nice, az EL-ből a Rosenborg búcsúztatta őket, ám ez a könnyített menetrend sem volt elég ahhoz, hogy Hollandiában újra bajnoki címet ünnepelhessen a legendás együttessel, mert a PSV ismét maga mögé szorította őket. Ráadásul a kupagyőzelem sem jött össze, „hála” a Twente elleni nyolcaddöntős büntetőkkel elvesztett mérkőzésnek, amelyen persze Donny értékesítette a sajátját. Nyáron a Roma környékezte meg legkomolyabban az ifjú középpályást, de sajàt elmondása szerint nem tudott az Ajaxnál jobb helyet elképzelni magának a fejlődéshez, így maradt Amszterdamban a tavalyi szezonra is. És milyen jól tette!

A válogatottbeli áttörés azóta is várat magára

A korosztályos válogatottaknál 2013 óta szereplő középpályás az állandó játéklehetőségnek köszönhetően a nagyválogatott ajtaján is bekopogott. A világbajnoki selejtezők során még csak a keretben kapott helyet, de az elbukott kvalifikációt (Svédország és Franciaország előzte a hollandokat) követő barátságos találkozók alatt Románia ellen már bemutatkozhatott az Oranjében. Meglepő módon Dick Advocaat az utolsó hét percre jobbszélsőként küldte pályára. A Portugália elleni mérkőzést azonban már végigjátszhatta, és a 3-0-s győzelemhez gólpasszal tudott hozzájárulni. Minden bizonnyal a világbajnokságon is megmutathatta volna magát, ha a hollandok kijutottak volna. Azóta viszont a kerettagságon felül állandó játéklehetőséget még nem sikerült kiharcolnia címeres mezben és a Nemzetek Ligájában is csak egy újabb ezüstéremmel bővült a gyűjteménye.

A csodaszezon

Ami klubcsapatát, az Ajaxot illeti 54 év után fordult elő ismét, hogy négy teljesen eredménytelen, trófeamentes szezont zárjon a csapat. De persze ahogy minden évben, úgy a 2018-19-es szezonnak is a bajnoki cím reményében vágtak neki. Ami azonban tavaly történt arra talán a legvérmesebb Ajax-drukkerek sem számítottak. A bajnoki címért vívott küzdelem során a vége fele, a harmincadik fordulóra sikerült a tabella élére állniuk, majd veretlenül ott is tudtak maradni. Így öt év után újra hazai elsőséget ünnepelhettek, amely Van de Beek számára az első komoly trófeát jelentette. Sőt, 2019. május ötödikén az is hivatalossá vált, hogy a tavalyi év legjobbja Hollandiában egyértelműen az Ajax lett: többek közt Donny gólpasszának is köszönhetően 4-0-ra legyőzték a Willem II együttesét és bezsebelték a holland kupát is. A legeslegnagyobb meglepetést azonban nemzetközi porondon okozták. A selejtező második köréből indulva jutottak el egészen az elődöntőig, ahol csak idegenben lőtt kevesebb góljuknak köszönhetően estek a Tottenham Hotspur ellen. Eközben veretlenek maradtak a csoportkörben a Bayern München ellen; egy hazai 2-1-es vereség után Madridban gyalogoltak át 4-1-el a Realon; majd egy első meccses 1-1-et követően Torinóban harcolták ki az elődöntőbe jutást a Juventus ellen egy 2-1-es győzelemmel. Mindezt pedig szemet gyönyörködtető játékkal tették, amelyben fontos szerep jutott a pályán remekül látó, kiváló passzokat osztogató van de Beeknek is. Ami az egész szezonját illeti, hihetetlen mennyiségű mérkőzést játszott, az 57 találkozón pedig 17 gól és 13 gólpassz fűződött a nevéhez. A bajnokságban kilencszer talált be és tízszer hozta kihagyhatatlan helyzetbe csapattársait, a Bajnokok Ligájában pedig három góllal és két gólpasszal végzett, a kupában pedig négy hálózörgetés és egy assziszt került a neve mellé.

Az egész 2019-es tavaszon már azok a kérdések vetődtek fel állandó jelleggel a sportsajtóban, vajon hol kötnek ki az Ajax remek játékosai: De Ligt, Neres, Zijech, Van de Beek vagy éppen középpályás társa, Frenkie de Jong. Közülük De Ligt már a Juventus játékosa, de Jong a Barcánál játszik, Ziyech nyáron a Chelsea-hez szerződik, csak Neres és Van de Beek maradt tagja a csapatnak, egészen mostanáig. A brazilnak még három, a hollandnak két év van még hátra aktuális szerződéséből. Ettől függetlenül persze bármelyikük távozhat akár már az előttünk álló nyáron is, ahogy az Van de Beek esetèben màr biztossá is vált.

Utolsó csonka szezon Ajax-mezben

Természetesen az idei évében is alapembernek számít az Ajaxnál, amely a kényszerű lefújás pillanatában is vezette a holland bajnokságot és előző nyáron a holland szuperkupáért is 2-0-ra legyőzte a PSV Eindhoven csapatát, Van de Beek gólpasszának is köszönhetően. A tavalyi európai menetelést azonban már nem sikerült lekopírozni. Harmadik helyen végeztek BL-csoportjukban, az Európa Liga tavaszi párharcában pedig a Getafe győzte le őket. A számok mindenesetre azt mutatják, ha folytatták volna a bajnokságot akár Van de Beek legeredményesebb szezonja is lehetett volna egyéni statisztikáit illetően, hiszen màr a 26. fordulót követően is 10 góllal és 11 gólpasszal áll összesen, amelyből 8 illetve 6 vonatkozik a bajnokságra. A kupából az elődöntő során már búcsúztak az FC Utrecht ellen.

Kérőkben nem volt hiány, a Chelsea-vel, a Tottenhammel, az Arsenallal, de a Barcelonával és a Reallal is szóba hozták már. A leginkább aktuális és leghangosabb pletykának a madridit tekinthettük cikkünk írásakor, talán Modric korosodásával esélye is mutatkozna többet szerepelni a mérkőzéseken, illetve a jövő meghatározó játékosává válni. Végül azonban a Manchestet United jàtèkosa lett, ahol könnyen lehet, hogy megnehezíti a fejlődését a már igencsak jól működő Bruno Fernandes-Paul Pogba páros jelenléte.

Ami a magánéletét illeti, az biztos, hogy nem tőle hangos a sajtó. Nincsenek tele balhéival a lapok, nem randalírozik részegen Amszterdam utcáin, nem veszik össze hangosan a csapattársaival, és a szerelmi élete is botrányoktól mentes és rendezettnek tűnik, hiszen sokáig élt együtt egy Marijn van Eijkelenburg nevű hölggyel, manapság pedig Dennis Bergkamp lányával alkot egy párt.

 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.