Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
null
Labdarúgás
13 perc
2022. 01. 26.

„Falusi gyerek vagyok, az is elég nagy dolog, hogy idáig eljutottam” – interjú Ádám Martinnal

Author avatar
27 évesen robbant be az NB I-be Ádám Martin, pedig már több szezont játszott a magyar első osztályban. Az elmúlt években 13-17 találat is elég volt a gólkirályi címhez, ő 15-ig jutott az őszi idényben. A Büntetőnek most mesélt a bordányi kezdetről, és a vasasos akadémiai évekről. Paraszti, falusi gyökereit sosem fogja megtagadni, és ha hívják külföldre, szívesen átgondolja az országváltást. A megfigyelők mindenesetre már célba vették.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

– A Csakfocinak a közelmúltban azt nyilatkoztad, hogy Böde Dánielhez hasonlóan te is parasztgyerek vagy. Földmunkás családból származol, vagy humorizáltál?

A szüleim régen csak a földdel foglalkoztak. Ma már azért mással is kell, hogy foglalkozzanak, de a földmunka ma is az életük része. Én is sokat segítettem nekik a földeken, amíg otthon voltam. Gyakran járok haza most is, nem távolodtam el a falutól.

 

– Hol van az otthon?

Forráskúton. Ez egy kis 2000-2500 fős falu Szeged mellett. Szeretek hazajárni.

 

– Ott van nem messze a SZEOL, a Szegedi Vasutas, több klub közül is választhattak volna a szüleid, mégis a szomszédos Bordányban kezdtél focizni kilencévesen. Miért?

Forráskúton a mai napig nincs utánpótlásfoci, édesapám viszont átjárt Bordányba terembe focizni, és ott megismerkedett az edzővel. Azt mondta, menjek le, megnéznek, akár le is igazolnak. Szegedben nem gondolkoztunk, akkoriban nem volt tervben, hogy ilyen magas szinten fogok futballozni. Ha jól emlékszem, heti kétszer edzettünk Bordányban, aztán otthon még folytattuk a barátaimmal a játékot a forráskúti pályán.

 

– Vincze Ferenc volt a nevelőedződ, ő ma a Szeged-Csanád Grosics Labdarúgó Akadémia edzője. Mit tanultál tőle?

Sok mindent. Igen keménykezű edző volt, a fegyelem fontosságát biztosan tőle tanultam. A mai napig beszélgetünk majdnem heti rendszerességgel, követi a pályafutásomat.

 

– Nyolcadikos voltál, amikor a Tisza Volánhoz kerültél. Voltak csapattársaid, akik később hozzád hasonlóan nevet szereztek az NB I-ben?

Nem tudok róla. Inkább az NB II-be és az NB III-ba kerültek be többen.

 

– Hány edzésed volt ekkoriban, hogy néztek ki a hétköznapjaid?

Suli után hazaértem, és szinte egyből indultam Forráskútról Szegedre, bő fél óta volt az út. Edzettünk, aztán délután hat-hét között értem haza. Amikor volt kedvem, megcsináltam a házi feladatot, aztán pihentem. A nyolcadik már így telt, fárasztó volt.

 

– Egy évre rá, 15 évesen már Budapesten voltál, a Vasas akadémiáján. Voltak nehézségeid, vagy az első pillanattól szeretted?

A Fáy utcában játszottunk a Volánnal, és rúgtam egy nagy gólt. A következő héten hívták édesapámat, hogy leigazolnának. Voltam egy-két edzésen, megfeleltem, így kerültem szezon közben a Vasashoz. Nagyon örültem neki. Pintér Tamás volt az edzőm. Hogy milyen volt a budapesti élet? Nekem már az is nagyvárosi környezet volt, amikor Szegedre bejártam, falusi gyerek vagyok. Budapesten először csak néztem, hogy mi ez a nagy sárga villamos…

 

Persze ez csak vicc, de az első két-három hónap tényleg nem volt könnyű 15 évesen egy világvárosban.

 

Aztán szép lassan megtaláltam a barátaimat.

 

– Hogy nézett ki egy napod?

Ekkor még nem volt külön akadémia a vasasos fiataloknak (2019 óta a vidéki akadémisták a Pannónia Középiskolás Kollégium egyik szárnyában laknak – a szerk.), de egy koleszban laktunk. Hétfőn, szerdán, pénteken egy edzésünk volt, kedden és csütörtökön kettő. Ha egy tréning volt, délután négytől kezdődött, ha kettő, akkor nyolckor kezdtünk a pályán, tízkor pedig már a MIOK nevű suliban voltunk két utcára a stadiontól, ami általános iskola és középiskola is. Sportosztályba jártunk, az összes vasasos sráccal együtt. Nagyjából kettőig tanultunk, négykor pedig az edzőpályán kellett lenni.

 

– Mi az, ami a korábbi évek napi munkájához képest sokkal profibb volt az akadémián? Óraszámot tekintve többet edzettetek, esetleg volt egyénre szabott tréning fizioterapeutával vagy foglalkozás sportpszichológussal?

Külön fizioedzőnk vagy sportpszichológusunk nem volt, de nyilván sokkal komolyabb képzés volt komolyabb szakemberekkel, mint mondjuk a Volánnál. Amikor napi két edzésünk volt, a délelőtti mindig egyéni volt. Komjáti András külön foglalkozott a védőkkel, velünk, a támadókkal pedig Kiss László. Tátva maradt a szánk, amikor megláttuk őket, mindenki tisztában volt vele, hogy micsoda nagyságok.

 

– A későbbi kaposvári, esetleg paksi csapattársak, akik akadémián nőttek fel meséltek a saját élményeikről?

Hú, ilyenekről nem beszélgettünk, úgyhogy nem tudom, máshol milyen munka folyt.

 

A Vasasnál szerintem remek, utólag is így látom, ahhoz, hogy jó felnőtt focistává váljunk, megkaptuk az alapot.

 

– Bekerültél a felnőtt keretbe, de 2015-ben egy terheléses vizsgálatnál légzési nehézségek jelentkeztek nálad. Lehet tudni, hogy mi okozta?

Nem igazán. Több feltételezés is volt, de biztos diagnózist nem tudtak mondani az orvosok.

 

– Volt olyan orvos, aki azt javasolta, fejezd be az élsportot.

Igen, ezt javasolta. Az ember meghallgatja, aztán keresi a megoldást, hogy ezt hogyan lehet elkerülni. Végül más edzéstervvel készültem, és egyik pillanatról a másikra elmúlt a probléma.

 

– Itthon sokan úgy tartják, kisebb városban jó dolog focistának lenni, ismerik az embert, köszönnek neki, becsben tartják. Napjainkban a játékosok fizetése is irigylésre méltó az átlagember számára. Ha viszont a nemzetközi kupában jön egy nagy vereség, vagy épp leég a válogatott, újra meg újra megkapják a magyar focisták, hogy túlfizetett léhűtők, kutyaütők. Te mit érzel, milyen ma magyar focistának lenni, milyen a szakmátok megbecsültsége?

Szerintem kétféle ember van, aki szereti a focit, meg aki nem szereti. Aki nem szereti, úgyis azt fogja mondani, hogy a futballisták nem csinálnak semmit. Akik szeretik, azok meg akkor is védik a csapatot, ha rosszabb eredmények jönnek. Nem szoktam kommenteket olvasni, csak mesélik nekem, miket írnak rólunk. Szeretem, amit csinálok, és a pénz számomra teljesen másodlagos, véleményem szerint egyáltalán nem az kell, hogy motiváljon egy labdarúgót.

 

– Nem is szoktál agyalni rajta, hogy mivel fogsz pénzt keresni, ha mondjuk tíz év múlva visszavonulsz? Hogy mit csinálnál szívesen?

Időnként szoktam. Lehet még nyolc-tíz évem a fociban, amíg lehet, csinálom, és élvezem. Inkább majd 30 év felett szeretnék komolyabban elgondolkodni a távolabbi terven.

 

 


– Az NB I utolsó öt fordulójában hét gólt lőttél, 17 meccsen pedig 15-öt, ilyen formában még soha nem voltál. Tisztán látod, milyen tényezők játszanak közre ebben?

Egy támadónak öröm, hogy támadószellemű csapatban játszik, ez biztosan fontos szempont. Ahogy az is, hogy ma már rutinosnak számítok. Bognár György azt kéri tőlem, hogy a 16-oson belül legyek a támadásoknál, és folyamatosan próbáljak a kapu elé érkezni, ez is segít abban, hogy sok gólt szereztem. Érkezem is, nem adták ingyen a 15 gólt.

 

– Hogy látod, mik az erényeid a pályán?

Első helyen mondom a fizikai képességeimet.

 

Egyszerűen így születtem, ilyen az izomzatom, nagydarab vagyok, jól tudom fedezni a labdát, nehezen tudják elvenni tőlem.

 

Emellett megtanultam jól érkezni a kapu elé, egyre eredményesebben tudom befejezni a támadásokat.

 


– Miben kötelező javulnod?

Azt hiszem, a futómennyiségben biztosan, többet kell mozognom a pályán.

 

– Szokott veled külön beszélgetni Bognár György a támadásokról, a taktika rád vonatkozó részéről? Mit mond, mit javasol?

Nem az a fajta edző, aki külön elbeszélget a játékosokkal, ha van észrevétele, dicsérni akar, a csapat előtt teszi. Így a támadójátékról is az egész öltöző előtt mondja el a véleményét a meccsek után, azt is, miben kell javulni, és azt is, ami tetszett neki. Már másfél éve együtt dolgozunk, a keret nem nagyon cserélődött, a játékosok alapvetően tudják a dolgukat.

 

– Ha összeveted a korábbi edzőiddel, Bognár többet variál a taktikán, nagyobb stratéga, mint a többiek?

Talán lehet mondani, hogy próbálja az adott ellenfélre szabni a taktikánkat, és arra törekszik, hogy próbáljunk folyamatosan támadni, nyomást gyakorolni az ellenfél kapujára. Szeretem ezt a fajta futballt. Taktikai értelemben színes figura, az biztos.

 

– Egyezik a fociról alkotott filozófiátok?

Mivel támadó vagyok, nekem ideális, ha az edző azt kéri, hogy a csapat sokat támadjon.

 

– Gondolom, itt sem hiányozhat a különböző csapatrészekre szabott edzésterv.

Igen, szoktunk úgy edzeni, hogy védők, támadók külön vagyunk, és külön foglalkozik velünk egy edző. Egy héten egyszer van ilyen edzés is, gyakoroljuk a kapu elé érkezést, beadásokat, befejezéseket.

 


(X) Kövesd élő streamen keresztül az Afrika-kupa összes mérkőzését és fogadj az Unibet Betstream segítségével! 


 

– Szoboszlai Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt mondta több interjúban is, hogy a fia azért lett kiemelkedő képességű játékos, mert a szervezett edzéseken kívül naponta többórányi plusz feladatot végzett. Te szoktál edzés után gyakorlatokat csinálni, fontosnak tartod ezt? Egyáltalán engedik?

Persze, engedik, és szoktunk is pluszedzést végezni. Én nem maradok kint a pályán, inkább hazamegyek, és otthon nyugalomban szeretek saját súlyos edzéseket csinálni, erősíteni.

 

– A bajnokság elején 15 gólig akartál jutni, ez télre összejött. André Alves 2011-ben 24, Tököli Attila 2002-ben 28 találattal lett gólkirály, utóbbinál többet nem rúgott senki az elmúlt 41 évben. Melyikükhöz leszel közelebb nyár elején?

Hát, ezt majd megmondom nyár elején (nevet). Nem tudok most felelni rá.

 

– Tíz gólt még bevágsz?

Azt gondolom, hogy igen, azzal már elégedett lennék. Nem biztos, hogy jó, ha számokat tűzök ki magam elé, inkább a soron következő meccsre szeretek összpontosítani.

 

– Az NB I-es gólkirály Hahn János eligazolása óta Sajbán Máté mellett többnyire Böde Dániel az éktársad. Hasonló felépítésű, stílusú játékosok vagytok Bödével, vele jöttök ki a legjobban?

Igen, azt gondolom, hogy a pályán vele értem meg magam a legjobban, de a pályán kívül is nagyon jóban vagyunk.

 

Ha mindketten játszunk, biztosan történik valami a gyepen, ha más nem, akkor egy-egy ellenfélnek megadjuk, ami dukál.

 

– 27 évesen egy magyar középcsapat csatára vagy és gólkirályjelölt. Elégedett vagy azzal, ahol tartasz, elérted, esetleg meghaladtad a céljaidat?

Amikor a Vasashoz kerültem, egyáltalán nem volt biztos, hogy profi futballista lesz belőlem. Az ember küzd érte, de nem feltétlenül tudod elképzelni, hogy eljutsz odáig.

 

– Nem hittél benne?

Ha nem hittem volna, nem sikerült volna. Viszont egy falusi gyerek vagyok, az is elég nagy dolog, hogy idáig eljutottam. De messze nincs még vége, focistaként még csak középkorú vagyok, vannak még céljaim, ezekért hajtok tovább.

 

– Pontosítsuk, mik ezek a célok? A gyermekeddel és a feleségeddel összepakolnál, és elköltöznél, ha jönne egy jó külföldi ajánlat?

Ezt a fél szezont még szeretném jól befejezni, jó lenne megnyerni a gólkirályi címet. Aztán remélem, nyáron jönnek olyan külföldi ajánlatok, amelyeken érdemes lesz elgondolkozni. Minden focista álmodik róla, hogy külföldön is kipróbálná magát, nekem is vannak ilyen álmaim.

 

Persze, ha három éve kérdezel, akkor még szó sem lett volna ilyen célokról, de amikor az embernek jobban megy a játék, beindul a fantáziája.

 

– És persze ott a válogatott.

Igen, mindenkinek nagy álma, hogy egyszer bekerülhessen. Falusi gyerekként különösen nagy öröm volna számomra, sokan büszkék lennének rám Forráskúton.

 


 

– Néztek már meg külföldről, tudsz ilyen érdeklődésről?

Igen, vannak ilyen infóim, de nem foglalkoztat a dolog, ez most nem aktuális. Előbb azt kell bizonyítanom, hogy nem egy félszezonos játékos vagyok, szépen kell befejezni ezt az idényt.

 

– Ha te választhatnál, hova igazolnál?

Angliába, ez a kedvenc bajnokságom gyerekkorom óta, a Manchester Unitednek szurkolok. Mindig nézem a Premier League meccseit.

 

 

***** Névjegy *****

A forráskúti balos

Ádám Martin Szegeden született, de a közeli Forráskúton nőtt fel. A 193 centis, ballábas csatár fiatalon a Tisza Volánban, majd a Vasasban játszott, a piros-kékeknél lett profi futballista. Az NB II-ből van aranyérme a Kaposvárral, az NB I-ben pedig egy bronzérem a legcsillogóbb emléke a Vasassal. 2020 júliusa óta a Paks játékosa. Az NB I-ben eddig 147 mérkőzésen 39-szer talált be. Az U21-es válogatottban egy meccsen lépett pályára.

Fotók: paksifc.hu

Ádám Martin lesz az OTP Bank Liga idei szezonjának gólkirálya?

2,20 – Igen

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.