Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2020. 10. 31.

„Film? Milyen film? Ez a valóság!”– Francesco Caputo portré

Author avatar
A világfutball mindig tartogatott csodákat. Volt, amikor egy csapat, de volt, hogy egy játékos története tűnt teljesen valótlannak. Elég a Leicester City bajnoki címére gondolni, hogy egy előző évben még kiesés széléről megmenekülő klub nyerte a Premier League-et. Jamie Vardy azok után lett válogatott játékos, hogy nem sokkal előtte egy ibizai pultos munkáért is feladta volna a labdarúgást. Könyves Norbert pedig a szerb negyedosztályból eljutva lett válogatott játékos és szerzett gólt debütálásán Szerbia ellen. Portrénk ezúttal a Sassuolo támadójáról, Francesco Caputóról fog szólni, akinek pályafutása legalább annyira kalandos, mint a fent említett két játékosé

KEZDETEK A „CSIZMA SARKÁBAN”

Caputo 1987. augusztus 6-án született az Olaszország déli részén, Altamurában, mely közvetlenül Bari mellett található. Beceneve „Ciccio”, igaz nem feltétlenül ez a klasszikus becézése a Francescónak. Ezt olyan Francescók kapják, akikkel szinte rokoni kapcsolatot kialakító barátságban van az ember, illetve akik bármikor tudnak segíteni a bajba jutottakon. Ez a becenév pedig tökéletesen illik Caputóra, de erre még visszatérünk, hogy miért.

A “csizma” sarkában megbújó, Puglia tartományban található hetedosztályú Toritto együttesében kezdte a futballt. Tizenhat éves korában a Grosseto tesztelte, és úgy nézett ki, hogy csatlakozhat a csapat utánpótlásába. Azonban a Toritto edzője, Onoforo Colasuonno (a képen) bojkottálta az átigazolást, mert nem tartotta fairnek, hogy 800 eurós havi tagdíjat szed a Grosseto a fiatal játékosok szüleitől. Caputo pedig edzője döntését nem érezte igazságosnak, ezért kihagyta a Toritto tréningjeit, majd inkább elment édesapjával dolgozni, aki kőművesként kereste kenyerét. Kész lett volna feladni a futballt, de egy Colasuonnóval való elbeszélgetés után a folytatás mellett döntött.


Jobb minőségű képet nem találtunk róluk, de az életútban olyan sarkalatos kapcsolatról van szó, hogy okvetlenül szerettük volna rögzíteni vizuálisan is.

 

„Ha bízol bennem, játssz még egy évet a Torittóban, és megígérem neked, hogy lesznek még más lehetőségek.”

 

Francesco Caputo megfogadta edzője szavait és egy évvel később 12 góljával segítette a klubot a feljutáshoz, ami korábban elképzelhetetlen volt. Remek teljesítményének köszönhetően jött is a lehetőség, amit edzője ígért, a Serie C2-ben szereplő Melfitől, de ott csak szélső hátvédként számítottak volna rá, ám a védekezés távol állt Caputótól . Szerencséjére egy másik Serie C2-es együttes, a Noicattaro már támadóként alkalmazta, és kemény munkájának – illetve kitűnő helyezkedésének – hála 29 mérkőzésen 11 gólt jegyzett. 2008-ban pedig jött az újabb lépcsőfok.

 

A GYERMEKKORI ÁLOM BETELJESÜLÉSE, ÉS A THAI BOXBA ILLŐ GÓLÖRÖM

Egy Serie B-ben vitézkedő csapat edzője meglátta benne a fantáziát, hogy remekül illeszkedne, az általa elképzelt taktikába. Őt Antonio Conténak hívták, aki a Bari-t irányította akkoriban. Caputo annak a csapatnak a mezét vehette fel, amelynek gyerekkora óta szurkolt, és folyamatosan javult a teljesítménye. A sors furcsa fintora, hogy első mesterhármasát – találjátok ki – a Grosseto ellen szerezte.

„Film? Milyen film? Ez a valóság!” – válaszolt egy meccs utáni kérdésre a támadó.Hiába szerzett első évében, megsüvegelendő 10 gólt a Serie C2-ből érkezve és harcolta ki a feljutás a Barival, a következő idényben kölcsönbe került a Salernitanához, ahol 36 összecsapáson hatszor volt eredményes. Azonban a másodosztályban eltöltött egy év meggyőzte a Bari szakmai stábját, hogy számolni kell a fiatal csatárral.

Nagy álma teljesült, amikor a hetedosztályból induló Francesco Caputo bemutatkozhatott a Serie A-ban. (A csapat edzője ekkor már a későbbi olasz szövetségi kapitány Gian Piero Ventura volt.) A 14. fordulóban a Cesena csapatát fogadták, amikor a 64. percben Caputo megszerezte első gólját az olasz élvonalban.

Góljának annyira örült, hogy futtában egy thai boxolókat megszégyenítő, brutális könyököst osztott ki csapattársának Emmanuel Rivasnak.

A szezonban több gólt már nem szerzett a Bariban, télen kölcsönadták Sienának, a dél-olasz kiscsapat pedig búcsúzott az élvonaltól az év végén.

 

BOTRÁNY, MAJD ELGONDOLKOZÁS A VISSZAVONULÁSON

Miután a pugliai csapat a másodosztályba került, megnyílt a lehetőség, hogy alapembere legyen a Barinak. Az első két idénye nem is alakult rosszul, előbb 9, majd 17 találatot jegyzett. Sőt, csapatkapitánynak választották a társai, egyértelműen vezéregyéniség volt. Aztán beütött a krach, amikor – a többet között Davide Lanzafamét ix érintő – bundabotrányba keveredett. A szóbanforgó két találkozón (2008: Bari 0-1 Treviso és 2009: Salernitana 3-2 Bari) ugyan nem volt aktív a két csapat között zajló megbeszélésekben, de kötelességmulasztás miatt előbb 3 év 6 hónapos eltiltást kapott, amit később 12 hónapra csökkentettek.

Az egész 2013-14-es idényt ki kellett hagynia és ez lelkileg is megviselte. Elmondása szerint a felesége, Anna Maria és a Bari sportigazgatója, Guido Angelozzi tartotta benne a lelket.

Komolyan elgondolkozott – második alkalommal – a visszavonuláson, de végül átgondolta a történteket és visszatért csapatához. Ugyanakkor a comeback nem az ő szájíze szerint alakult.

Visszaesett a teljesítménye, és a klub egyik „édesgyermeke” hamar elvesztette a bizalmat a szurkolóknál, akik Ciccio becenevét „Ciuccio-ra” (tökfilkó) változtatták. Caputo csalódott az általa gyermekkora óta csodált Bariban, és az egyesület sem tartott rá igényt. 2015-ben a Virtus Entellához igazolt, ahol ugyan újra játékba lendült, és a gólok is jöttek, de önmagában megérlelődött a gondolat, hogy a Serie A egy távoli álom marad számára.


 


MÁSODOSZTÁLY, GÓLKIRÁLYI CÍM, MÁSODIK ESÉLY

Azok után, hogy a Virtus Entellában két idény alatt 35 gólt szerzett, olyan csapatok figyelmét keltette fel, amelyek a Serie A és a Serie B között lifteztek. Az Empoli 2017-ben ismételten az olasz másodosztály purgatóriumába került a kiesése után. A rutinos Massimo Maccarone távozása után Francesco Caputót nézték ki a pótlására, Ciccio pedig tökéletesen passzolt az Empoli gépezetébe – illetve félelmetes páros alkotott Alfredo Donnarummával – és 26 góljával a Serie B gólkirálya lett, csapata pedig bajnokként harcolta ki a feljutást. Caputo előtt közel tíz év után ismét megadatott a lehetőség, hogy az olasz élvonalban pályára léphessen.31 évesen, azok után, hogy a bundabotrány miatt egy teljes évet kihagyott, azok után, hogy majdnem másodszor is visszavonult, újra Serie A bajnokin játszott. Tegyük hozzá, hogy az Empoliban alapembernek számított, míg Bariban alig-alig kapott lehetőséget (sőt, kölcsönadták télen).

Minden mérkőzést végigjátszott a szezonban, 38 bajnokin, illetve egy Coppa Italia-találkozót húzott le zsinórban anélkül, hogy lecserélték volna.

A pályán nyújtott teljesítményére sem lehetett panasz, hiszen 16 góllal zárta a bajnokságot, kvázi az első igazi Serie A idényében, amikor folyamatos játéklehetőséget kapott.

A toszkánok Caputo fantasztikus teljesítménye ellenére estek ki a 18. helyen, de a kiesés körülménye is megér egy misét. Az utolsó forduló előtt még a 17. helyen álltak és a BL-helyekért küzdő Inter otthonába látogattak, míg a rivális Genoa a már bennmaradt Fiorentina ellen játszott. A Genoa 0-0-s döntetlenre végzett a Fiorentinával (a kecske és a káposzta is jól lakott tipikus esete), az Empoli pedig a 81. percben került hátrányba Radja Nainggolannak köszönhetően és végül kapott ki az Inter ellen. Az egyértelművé vált, hogy Francesco Caputo megérett a Serie A megmérettetésére, és nem maradt a másodosztályban brillírozó, ám az olasz labdarúgás elitjében komolyabb lehetőséget nem kapó játékosokként beskatulyázottak csoportjában. A „mentőövet” a Sassuolo dobta neki, 7 millió euróért cserébe.

 

SZÉP GESZTUS A NEHÉZ IDŐKBEN, MAJD VÁLOGATOTT

Sassuolóban folytatódott Francesco Caputo a remek sorozata. Fantasztikusan indította a 2019-2020-as idényt, és ezúttal csapatának sem a kiesés ellen kellett vitézkednie. Az észak-olasz kiscsapat stabil tagja lett a középmezőnynek, néha egészen látványos támadójátékot bemutatva ejtették ámulatba a Serie A nézőit. Ciccio Caputo a koronavírus okozta pauzáig 13 alkalommal volt eredményes, a leállás előtti utolsó meccsen a Bresciát fogadták hazai pályán. Az olasz támadó ezen a találkozón duplázni tudott, a második egészen látványosra sikeredett, de az első találata, illetve az utána következő gólöröm volt igazán emlékezetes.

Elfutva a társak elől, a kispadhoz rohant, ahol egy papírt vett a kezébe, melyre kézzel volt írva pár gondolat, mellyel valóban rászolgál a Ciccio becenévre: „Andrà tutto bene, restate a casa” – azaz „minden rendben lesz, maradjatok otthon”. Körülbelül 16 millió ember volt érintett a kijárási tilalom miatt Észak-Olaszországban, Caputo ezzel üzenve nekik, hogy minden vissza fog térni a rendes kerékvágásba.Ugyan a nézők továbbra sem térhettek vissza (teljes létszámban) a stadionokba, az előző idényt Caputo 21 góllal és 7 gólpasszal zárta, melynek köszönhetően bekerült Roberto Mancini legutóbbi olasz válogatott keretébe.

A Moldova elleni barátságos mérkőzésen 74 percet töltött a pályán, a 23. percben pedig megszerezte első válogatott találkozóján az első gólját.

Négy nappal később a lengyelek ellen már tétmeccsen is bemutatkozott a Squadra Azzurriban, Andrea Belotti helyére beállva kapott nyolc percet. A hetedosztályból induló, kétszer a visszavonuláson elgondolkozó, másodosztályú játékosként beskatulyázott Francesco Caputo egyszerre lett példakép a koronavírus elleni harcban, és váltotta valóra nagy álmát, hogy pályára léphessen a nemzeti válogatottban.


 

JÁTÉKSTÍLUS

Caputo 181 cm magas és 74 kg. A fizikai ereje helyett, sokkal inkább a gyorsaságával és remek tér-érzékével (nagyon jó ütemben támadja, a védelem mögötti területeket, így a mélységi beindulásoknál rendre megtalálják a társak) emelkedik ki a Serie A csatárai közül. Roberto De Zerbi Sassuolójában Caputo az ék, mögötte a szélekről Domenico Berardi és Jeremy Boga vagy Filip Djuricsics támogatja. A 4-2-3-1-es felállásban rengeteg mélységi labdát juttatnak a támadó harmadba.

Mi történik, ha labdával kell valamit kezdenie a Sassuolónak? Ilyenkor középen marad, jelenlétével akár két védőt le tud foglalni, megteremtve a lehetőséget és a területet a lendületből érkező szélsőknek vagy középpályásoknak.

Caputonak – amellett, hogy kétlábas befejező csatár – az egyik kriptonitja, hogy fejjel nagyon keveset próbálkozik. Ezt egyrészt a magassága okozza, másrészt a Sassuolo próbálkozik a legkevesebb beadással az olasz élvonalban. Amennyiben tud javítani ezen, illetve a helyezkedésén a sok leshelyzet miatt, akkor kétségtelen, hogy még veszélyesebb fegyvere lehet a Sassuolónak, és akár az olasz válogatottnak IS.

Francesco Caputo lesz az olasz labdarúgás Vardy-ja vagy egy-két év és eltűnik ismét az olasz másodosztályban? Te mit gondolsz róla?


Felhasznált alapforrások:https://thesefootballtimes.co/2020/07/14/how-sassuolos-ciccio-caputo-and-his-remarkable-journey-inspired-the-nation-during-the-covid-19-pandemic/?fbclid=IwAR39u-ZIdwzQJ5yLTCLLViYWVueQ_6k1Cdnt18b5X-IcL9dTrLN4l38bgwchttps://www.fourfourtwo.hu/hirarchivum/lanzafame-vadalku-tizenhat-honapos-eltiltas-27267/?fbclid=IwAR0nfyt8BqDW2CUTw7h1Rra1GP4ZxoYQgPRszkBJhrbqdGXb-JxT2pP0kl8https://serieaanalysis.com/analysis/francesco-caputo-201920-scout-report-tactical-analysis-tactics?fbclid=IwAR2lEe2QHsDL5THAq2scYLpyKd_y8zC_Ldi5-zvsv54eTiUOTipL_1hvNoQhttp://www.oldschoolpanini.com/2013/10/the-thai-boxing-celebration.html?fbclid=IwAR3on1CdU3ATZ5pD1gw4IewXb6OWo3vZ3_C88IfBvqcrbaSYOz3gIfEPIEwhttp://www.nemzetisport.hu/olasz_labdarugas/kep-remek-gesztus-a-kitiltott-nezoknek-uzent-az-olasz-csatar-2752051?fbclid=IwAR2-c4dO4G-NCyVR0qkZbfQCA0Ezbm36bZwj782eQMQb2PH3WsbmyFxlvHI


Képek forrása: Getty Image, torittonline.it, eurosport.it


Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.