Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
12 perc
2022. 01. 21.

Gólvágók másodsorban

Author avatar
A hazai másodosztályú labdarúgó-bajnokságban (Merkantil Bank Liga) több olyan támadót is találunk az elmúlt évekből, akik vagy huzamosabb ideig vagy visszatérően, esetleg csak egy idényben, de meghatározó alakjai voltak a ligának. Van, aki itt találta meg a közegét, van, aki tovább tudott lépni az élvonalba, és van olyan is, aki pályafutása végéhez közeledve már csak ezen a szinten tud maradandót alkotni.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


Bobál Gergely, aki a portugál élvonalig is eljutott

Amikor 2012 áprilisában Bobál a Puskás–Suzuki-kupa döntőjében négy találatával győzelemre vezette a Budapest Honvédot, sokan fényes jövőt láttak előtte. Azóta tudjuk, tévedtek. A Honvédban szinte egyből megkapta a lehetőséget, de az élvonalban nem tudott tényezővé válni, tehetségét azonban az alsóbb osztályokban mindig bizonyította. A Honvéd második csapatában a másodosztályban kilenc összecsapáson négy, az NB III-ban 31 találkozón 24 gólt hozott össze, a Gyirmótnál töltött időszakában 14 mérkőzésen hat találatig jutott a másodosztályban. Egy év wolfsburgi távollét után végül távozott Kispestről, és Csákváron talált új otthonra. Az elkövetkező két idényben itt és Zalaegerszegen összesen 26 gólt szerzett, a zalaiakkal pedig az élvonalba is felkerült.

Pályafutása első, igazi élvonalbeli bajnoksága egyénileg és csapatszinten is sikeres volt számára, tíz találattal járult hozzá a bennmaradáshoz, teljesítményének köszönhetően pedig a portugál első osztályban szereplő GD Nacional igazolta le. A portugáliai kaland végül azonban csak két összecsapást és összesen hat percet jelentett, így visszatért Magyarországra a Vasashoz. A mostani kiírásban 16 alkalommal jutott szóhoz, egy találatig jutott.

Bobál élvonalbeli gólátlaga (0,22, 10 gól/45 mérkőzés) gyenge, a másodosztályú (0,39, 37/93) jó, az NB III-as (0,66, 24/36) kiváló. Egyelőre inkább tűnik egy jó másodosztályú spílernek – esetleg élvonalbeli cseretámadónak –, mint NB I-es gólvágónak.

 

Fotó: vasasfc.hu

Babati Benjámin, aki a válogatott keretbe is bekerült

Babati a Zalaegerszegi TE saját nevelésű játékosaként 2012 nyarán mutatkozott be a másodosztályban. Hamar alapemberré vált csapatában, az első két idényt követően pedig a gólok is megérkeztek tőle. A 2018–2019-es bajnokságban 29 találkozón 15 találattal járult hozzá a bajnoki címhez és a feljutáshoz, NB II-es korszakát így 191 összecsapással és 51 góllal zárta.

Az élvonal viszont egyelőre nagy feladatnak tűnik számára, még annak ellenére is, hogy 2020 szeptemberében a válogatott keretébe is bekerült. Két és fél idény alatt 60 találkozón lépett pályára, de ebből 29 alkalommal csak csereként. A mostani átigazolási időszakban Mezőkövesdre távozott, ahol talán újra lendületet kaphat.

Babati teljesítményét a kiegyensúlyozatlanság jellemzi. Játékában megvannak a zseniális gólok, a fontos találatok, de sokszor eltűnik a pályán, vagy érthetetlen hibákat vét. Utóbbira példa a második fordulóban a Mezőkövesd elleni mérkőzés, ahol Skribek Alen gólpassz értékű labdáját senkitől sem zavartatva sem tudta átvenni.

 

Fotó: Szabó Miklós

Sajbán Máté, aki megragadt az élvonalban

Pályafutása tökéletes példa arra, hogyan lehet egy játékost a harmadosztályból felépíteni az élvonalra. Sajbán 18 évesen mutatkozott be az NB III-as Budaörs színeiben, és a második idényétől kezdve már alapembere volt együttesének. Három szezont követően a csapatával a másodosztályba jutott, ahol évről-évre egyre eredményesebben játszott. A 2017–2018-as kiírásban 14, esztendővel később 17 találattal zárt a góllövőlista élmezőnyében. Négy idény alatt az NB II-ben 129 találkozón 39 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját.

Ez a szereplés elegendő volt ahhoz, hogy az élvonalbeli Mezőkövesd szerződtesse. A kövesdi kaland azonban csak rövid volt, fél év és hét csereként történő pályára lépés után Paksra távozott. A Duna partján aztán új otthonra talált, Bognár György irányításával pedig a gólok is elkezdtek jönni. A jelenlegi szezonban eddig hét találatot jegyzett (három gólpassz mellett), a bajnokság végére pedig először pályafutása során akár a kétszámjegyű eredményt is elérheti az élvonalban.

Az évek során az NB I-ben is meghatározó játékossá vált, nagyobb kilengésektől mentesen teljesít, gólátlaga a jelenlegi idényben (0,41) már jónak mondható. Ha a kapu előtt több agresszivitást mutatna, megszilárdíthatná helyét a góllövők élmezőnyében is.

 

Fotó: teol.hu

Balajti Ádám, aki itt találta meg a közegét

Az U20-as vb-bronzérmes támadó élvonalbeli pályafutását már 18 éves korában megkezdte. Első felnőtt bajnokiján a Debreceni VSC ellen csereként beállva négy perc után a kapuba talált, mégis leginkább a másodosztályból ismerjük őt. Hat idényen keresztül próbált megkapaszkodni az NB I-ben, ám egyre kevesebb sikerrel: 2014 nyara óta számít másodosztályú labdarúgónak.

Kezdetben itt is elkerülték a gólok, de Vácra igazolása óta valami megváltozott. A 2016–2017-es idényben kilenc, a következőben 14 találatig jutott, a 2018–2019-es kiírásban pedig a Vác és tavasszal a Vasas mezében szerepelve a gólkirályi címet is elhódította (32 találattal). Akkor a Vasas vezetői benne látták a sikeres szereplés egyik kulcsát, amihez Balajti az elkövetkező két évben egyébként találataival – előbb 23 mérkőzésen 13, majd 30 találkozón kilenc – hozzá is járult, idén azonban Kuttor Attila már nem őt favorizálja. Nem lenne meglepő, ha legkésőbb a nyáron távozna Angyalföldről.

Sokkal nagyobb potenciál van benne, mint amit eddig kihozott a pályafutásából. Kicsit későn, a húszas évei közepére találta meg a játékát. A másodosztályban eddig 235 mérkőzésen 91 gólig jutott, idén azonban még nincs találata. Ha feljut a Vasas sem valószínű, hogy lesz még élvonalbeli meccse Balajtinak.

 

Fotó: vasasfc.hu

 


(X) Vegyél részt az Australian Open fogadási bajnokságban, és vedd ki a részed a 8 millió forint értékű összdíjazásból!


 

 

Nagy Mihály Krisztián, aki próbál az élvonalban megragadni

A siklósi születésű támadó a Kozármisleny színeiben lépett pályára először a másodosztályban, majd innen a Budapest Honvédhoz került. A fővárosban egy alkalommal az élvonalban is pályára lépett, de nem tudta megvetni a lábát sem itt, sem később a másodosztályú Kazincbarcikában. Visszatért tehát Kozármislenybe, ahol végre húzóemberré tudott válni a közben harmadosztályba süllyedő klubban. Két év után a baranyaiak újra NB II-esek lettek, de Nagy számára akkor ez még sok volt. Újabb két évvel később már az Ajka játékosaként kiharcolta a feljutást, s utána az NB II-ben is gólerős játékot mutatott. Két idény és 30 gól után – teljes másodosztályú mérlege 137/47 – tavaly nyáron, Kisvárdán látták meg benne a lehetőséget, azonban itt még nem sikerült bizonyítania.

Nagy eddig súlytalannak bizonyult az NB I-ben. Talán egy gól beindítaná az élvonalbeli karrierjét, de sokkal valószínűbb, hogy hamarosan újra egy osztállyal lejjebb találkozunk majd a nevével. Az ő korában – júniusban lesz 30 éves – nem fog több bizonyítási lehetőséget kapni.

 

Fotó: frissmedia.hu

Lencse László, aki az élvonalhoz már kevés, de itt még kiemelkedő

A 33 éves támadó másodosztályú szereplése pályafutása elejéhez és végéhez kötődik. Fiatalként inkább az első osztályban szerepelt, csak néhány találkozón játszott az NB II-ben. Pályafutása csúcsán, 2012 és 2014 körül az NB I-ben is hatékony góllövőnek bizonyult. Először a Kecskemét, majd egy év külföldi megmérettetést (Izrael és Görögország) követően a Puskás Akadémia színeiben szerzett 15 találatot. Az évek azonban nem múltak el nyomtalanul, az elmúlt öt-hat idényben már csak a másodosztályban kiemelkedő az eredményessége. A 2016–2017-es kiírás óta a Puskás Akadémia, kétszer az MTK, és a Gyirmót feljutásához járult hozzá góljaival – kezdhetnek reménykedni a Szombathelyi Haladás szurkolói –, ám az élvonalban ő már kevésnek bizonyult.

Másodosztályú gólátlaga (0,54) imponáló: 122 találkozón elért 66 gólja bizonyítja, hogy ezen a szinten nincs riválisa. A probléma viszont az, hogy hiába segíti feljutáshoz aktuális együttesét, egy osztállyal feljebb már nem tudja őket tovább szolgálni. Pályafutása végére így egy révész szerepét öltheti magára, aki átsegít a folyón – jelen esetben a másodosztályú mezőnyön –, de azon túl már nem kísér tovább.

 

Fotó: Unger Tamás/vaol.hu

Lovrencsics Balázs, aki nem tudott megmaradni az NB I-ben

Lovrencsics Balázs a 2009–2010-es bajnokságban a Vác mezében mutatkozott be a második ligában, de akkor ez az osztály még túl nagy falat volt számára. Egy szinttel lentebb viszont gólerősen játszott, játékával és befejezéseivel pedig a pályán harcolta ki az osztályváltást saját maga és a Soroksár számára. A góllövő cipőjét az NB II-ben is megőrizte, így 2017 tavaszán 23 találatával gólkirályi címet ünnepelhetett. Eredményessége – és a Soroksár valamint a Ferencváros közötti együttműködés – révén az élvonalban is kipróbálhatta magát, de nem tudott rendszeres játéklehetőséget kiharcolni magának. Egy osztályt visszalépve Győrben folytatta pályafutását, majd visszatért korábbi sikerei helyszínére, Soroksárra. Az elmúlt kiírásban nem is szerepelt rosszul, idén azonban annak ellenére sem jönnek a gólok tőle, hogy általában a kezdőcsapat tagja.

Az ő igazi közege az NB II. A gólátlaga (0,43) a cikkben szereplők közül is a jobbak közé sorolja. Sikeresebb időszakokban kiemelkedő, máskor inkább felejthető számokat produkál. Talán ha nem az FTC-nél, hanem egy kisebb klubnál játszott volna, az első osztályban is megkapaszkodhatott volna.

 

Fotó: Földi Imre

Kovács Dávid, aki későn került az első osztályba (és egyébként is hűséges a csapatához)

A Budafoki MTE támadója az utóbbi években az egyik megbízható góllövőnek számított a ligában. Eredményességéhez képest meglepően későn jutott el a másodosztályba, 2017-ben 26 évesen. Pályafutását felnőtt szinten Újbudán kezdte, majd az egyesülést követően 2015-től már a Budafoki MTE mezében játszott. A harmadosztályú mutatói alapján nem számított ugyan kiemelkedő gólszerzőnek, de kilenc idényből hat alkalommal is kétszámjegyű találatig jutott. Végül az NB III-tól 243 mérkőzésen elért 96 góllal vett búcsút. Gondolhatnánk, hogy a magasabb osztályban valamennyire visszaesett az eredményessége, de nem így történt. Bár az első szezonjában csak hat találatot szerzett, a következő kettőben már 16 és 15 sikeres befejezés fűződött a nevéhez, utóbbi idény ráadásul a koronavírus-járvány miatt nem fejeződhetett be. A BMTE feljutása révén Kovács az élvonalban is kipróbálhatta magát: csapata összes mérkőzésén pályára lépett, a góllövőlistán pedig végül 11 találattal zárt. A jelenleg zajló szezonban 20 összecsapás után hat gólnál jár.

Kovács Dávidot az eredményesség terén a megbízhatóság jellemzi. A harmad- és a másodosztályban szinte pontosan ugyanazokat a számokat hozza. Az NB III-ban és az NB II-ben átlagosan 0,39 gólt szerez mérkőzésenként, de az élvonalban sem marad el ettől jelentősen (0,33). Akkor mégis miért nem ragadt meg az első osztályban? Egyrészt talán azért, mert nem voltak igazán kiemelkedő szezonjai – 16 gólnál többet egyszer sem szerzett –, másrészt hűséges maradt ahhoz az egyesülethez, ahol annak idején bizalmat szavaztak neki.

 

Fotó: Tumbász Hédi

 

Melyik együttes esik ki a magyar élvonalból 2022-ben?

1,40 – Gyirmót FC Győr

2,00 – MTK

2,10 – Újpest

3,20 – DVSC

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.