Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
 • undefined
null
Labdarúgás
2021. 06. 11.

,,Kedves futball!” – a világ második legidősebb labdarúgójának története

Author avatar
A történet helyszíne az Afrika déli részén található Zimbabwe, főszereplője pedig a fővárosi Herentals FC tulajdonosa és támadója: a 49 éves Innocent Benza. A cikkben nem kisebb feladatra vállalkoztunk, mint bemutatni a Herentals FC és Innocent Benza történetét – mindezt egy máig felderítetlen bajnokságban. Jól mutatja a liga elszeparáltságát a világfutballtól, hogy alig-alig találni olyan adatbázist, amely a tabellákon és meccseredményeken túlmutató információt nyújt: a Transfermarkt és az InStat oldalán például nincs is jelen a zimbabwei Premier Soccer League. Ez a cikk nem jöhetett volna létre Kudzai Chitima – nemzetközileg akkreditált scout és hivatalos FIFA munkatárs – segítsége nélkül, Kudzai számos kérdést megválaszolt, a cikk elkészüléséig készséggel állt rendelkezésünkre.

(X) MAGYAR-PORTUGÁL: 20-AS ODDS: Kattints ide és fogadj 20.00-s oddson magyar győzelemre, döntetlenre, vagy portugál sikerre!


„Kedves Futball! Nehéz szívvel írok neked, hogy megosszam veled gondolataimat szeretett klubom, a Herentals FC közelmúltban elszenvedett szerencsétlen és szívszorító történéseivel kapcsolatban”

 

– kezdte érzelmes nyílt levelét dr. Innocent Benza, miután 2020 tavaszán alig egy hónapon belül másodszor is kizárták a klubot a zimbabwei élvonalból. De erről majd később.

Ahhoz, hogy megértsük, kicsoda Innocent Benza és a története hogyan fonódik szorosan össze a Herentals FC labdarúgócsapatával, pörgessük vissza az idő kerekét bő két évtizeddel.

1998-ban járunk – s ez a dátum két szempontból is különleges. Egyrészt ekkor írt történelmet Benson Soko, aki 43 évesen minden idők legidősebb gólszerzője lett a zimbabwei élvonalban. Másrészt az akkor még csak 26 éves Benza – a jelenlegi rekorder – ekkor döntött úgy, hogy létrehozza a Herentals Groupot.

 


(X) Vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

A Herentals Group

Innocent Benza feleségével, Patience Benzával 1998-ban útjára indította a Herentals oktatási csoportot, amellyel az volt a célja, hogy minél szélesebb körben tanulási lehetőséget biztosítva emeljen az ország általános műveltségén. A kezdeti években verandákon és lakóházak sarkaiban korrepetálták a gyermekeket, az évtizedek során azonban komplett oktatási hálózattá nőtte ki magát a vállalkozás. Általános iskolákat, középiskolákat, főiskolákat és egyetemeket hoztak létre, s a hosszan tartó verejtékes munkával elérték, hogy immár több mint 50 kampusszal rendelkeznek országszerte.

 

„Édesanyám és édesapám szenvedélyesen szeretik az oktatást, és mindketten olyan életmódot folytatnak, amelyben kiemelt szerepet kap, hogy segítsenek az embereknek. Nagyon szerény családi körülmények közül jöttek… Szorgalmas szülők és jó lelkű, filantróp keresztapák és keresztanyák nevelték őket, így neveltetésüknek köszönhetően elkötelezték magukat amellett, hogy mások életét jobbá tegyék. Mi mással segíthetnének többet, mint azzal, hogy oktatási lehetőséget biztosítanak azoknak, akiknek szükségük van rá?”

 

– nyilatkozta szüleiről Tafadzwa Benza, a Herentals Group vezérigazgatója a The Manica Post nevű zimbabwei újságnak.

 

A Herentals vezetői ünneplik a 2017-ben kapott, az év legjobb üzletasszonyának járó díjat. Középen a díjjal Patience Benza, balra férje, Innocent Benza (Fotó: The Manica Post)

 

A zimbabwei oktatás – a gazdasági összeomlás ellenére – fejlődik, évről-évre újabb intézmények nyílnak meg, amelyek egyre több diáknak biztosítanak tanulmányi ösztöndíjra és sportösztöndíjra lehetőséget. 2011 és 2014 között 83,58%-ról 88,69%-ra emelkedett az írástudók száma, s ugyan hivatalos felmérés nem készült azóta, Kudzai szerint körülbelül 92% lehet most. Mindebben élen jár a Herentals Group, amely ma már több mint 14 ezer diákot foglalkoztat csak a felsőoktatásban. A Herentals Group az elsők között volt az országban, amely lépéseket tett a nők felzárkóztatásért: s ma már a diákok több mint fele nő, működtetnek női bennlakásos intézményeket, valamint egy profi női futballklubot is, a szintén a zimbabwei élvonalban szereplő Herentals Queens FC-t.

A Herentals Group 2017-ben megkapta az ország legjobb magánoktatási rendszerének járó díját a főiskolák között, illetve ugyanebben az évben megnyerte a Zimbabwe Leadership Awards nevű kitüntetést, amit a legjobb üzleti vezetőknek vagy szervezeteknek ítélnek oda.

TUDTAD?

A Herentals FC minden év végén országos válogatókat tart, hogy felfedezzenek és felkaroljanak fiatal tehetségeket. A kiválasztáson túl azonban társadalmi felelősségvállalás is a célja ezeknek a válogatóknak:

„Harcolni akarunk a kábítószerhasználat ellen, meg akarjuk mutatni ezeknek a srácoknak, hogy a sporton keresztül ki tudnak törni a nehéz körülmények közül” – nyilatkozta Tendai Obert Pfidze, az esemény szervezője a H-Metro nevű lapnak.

 

Irány a futball – megalakul a Herentals FC

Innocent Benza kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektetett a sportra a Herentals kapuin belül – különösen a labdarúgásra. Sportösztöndíjat hozott létre és 2009-től a helyi szövetséggel (ZIFA) együttműködve játékosok kinevelésén kezdett el dolgozni a profi labdarúgás számára. Azonban úgy érezte, eredménytelen a munkája, hiszen a belterjes közeg miatt nagyrészt ugyanazok a futballisták forognak évről évre a kluboknál, a szövetség pedig meg sem próbált tenni azért, hogy minél több fiatal játékosnak utat nyisson a profi futball felé.

Később a Bambo becenévre hallgató – korábbi válogatott középpályás – Moses Chunga hatására úgy döntött, ideje kezébe venni a gyeplőt: 2011-ben elhatározta, hogy megalapítja a Herentals FC-t.

Bambo felvetette az ötletet, mi lenne, ha a korábban többnyire csak az egyetem által rendezett tornákon labdába rúgó Benza nem csupán a klubvezetésben vállalna szerepet, hanem játékosként is kipróbálná magát. Mások is erre biztatták, így csatlakozott az ekkor még Social League-nek nevezett – amatőr – bajnokságban induló csapat keretéhez. Immár túl a 40. életévén kezdődött el a saját, illetve a klub sikersztorija is. A csapat keretét a Herentals intézményeinek dolgozóiból és tanulóiból válogatták össze, de rendszeresen tartottak toborzókat, ahol kiemelték a legígéretesebb játékosokat.

TUDTAD?

A jelenlegi edzőt, Kumbirai Mutiwekuzivát a Herentals tanári karából választották ki a feladatra, de a három Majarira-fivér és egy unokatestvér (akik közül a csapatot a mai napig is erősítő Blessing Majarira a zimbabwei válogatottban is bemutatkozott később, sőt gólt is szerzett) például munkásként dolgozott az intézmény Mabvukui iskolájának építkezésén.

Az első jelentős mérföldkő 2015-ben jött el, amikor a vezetőség úgy érezte, megérett a csapat a szintlépésre, miután évről évre megnyerték a bajnokságot. Megvásárolták a megszűnő Bindura United licenszét, így elindulhattak a másodosztályban. Ekkor Benza már a negyvenötödik életévét taposta.

 

Út az élvonalba

Nem töltötték fel a keretet rutinos futballistákkal, néhány újonccal kiegészülve javarészt ugyanazzal a névsorral vágtak neki a bajnokságnak, amely az előző idényt még az amatőr bajnokságban töltötte – soraiban Innocent Benzával. Benza szerette volna bizonyítani a ZIFA-nak és a teljes zimbabwei futballnak, hogy igenis hatékony munka folyik a Herentals berkein belül, és a klub képes addig teljesen ismeretlen, főként fiatal játékosokat felsorakoztatva is eredményeket elérni. Ugyan az első idényben a tizedik helyen végeztek, a második évad már igazolta a projekt életképességét. Noha nem sikerült a feljutás, csupán 5 ponttal maradtak le az aranyérmes Black Rhinos mögött. 2017-ben azonban mindenki legnagyobb meglepetésére toronymagasan nyerték meg a bajnokságot: már 7 fordulóval a vége előtt bebiztosították ligaelsőségüket – azzal együtt az élvonalbeli tagságukat is.

Az év játékosa és gólkirálya Blessing Majarira lett (akit gólkirályi címéért egy Toyota Vifttel jutalmazott a szövetség), az év edzője pedig a hararei együttest irányító Kumbirai Mutiwekuziva.

A Herentals adta ebben az évben a liga legidősebb és legfiatalabb játékosát is: a bajnokságot kezdőként végigjátszó Innocent Benza a legtöbb, míg fia, az ekkor debütáló 16 esztendős Tinotenda Benza – aki ekkoriban az U17-es válogatott csapatkapitánya volt – a legkevesebb esztendővel a háta mögött zárta a bajnoki idényt.

Innocent Benza két góllal és gólpasszokkal segítette feljutáshoz a hararei együttest.

A közvélemény izgatottan várta, hogy az ekkor már 45 éves Innocent Benza bejelenti-e visszavonulását a bajnokavatás után, Benza azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket:

„Történelmet akarok írni, én akarok lenni a legidősebb játékos, aki a következő szezonban a Premier Soccer League-ben játszik és gólt szerez” – nyilatkozta a The Sunday Newsnak.

 

TUDTAD?

„Benza a dél-afrikai Jomo Sono zimbabwei változata” – írta a Sunday News 2019 decemberében. Sono korábbi futballistaként visszavonulása után vásárolta meg a Highlands Park nevű johannesburgi együttest, amelyet átnevezett Jomo Cosmosra. Az első néhány évtizedben tulajdonosként és elnökként vett részt a klub életében, 2009 óta azonban a jelenleg a dél-afrikai másodosztályban futballozó együttes vezetőedzője is, sőt állítólag olykor még a csapatbuszt is vezeti. Ha a futball iránti buzgalmat, lelkesedést nézzük, valóban találunk némi hasonlóságot a két tulajdonos között.

 

A Herentals FC másodosztályban szerzett bajnoki címét (és Innocent Benzát) ünnepeli (Fotó: Facebook/Herentals College FC)

Berobban a Herentals FC

Ugyan a sajtó új edző és új játékosok érkezését is beharangozta, sem edzőváltás, sem keretfrissítés nem történt.  Benza szerint mindez elvi kérdés volt, hiszen egyrészt a feljutást kiharcoló játékosok megérdemlik, hogy bizonyítsanak a profik között, másrészt a zimbabwei futball fejlődésének a kulcsa, hogy új játékosokat juttassanak a futball vérkeringésébe. Így hát az egyik legfiatalabb átlagéletkorú és egyben legrutintalanabb együttessel vágnak neki az új évadnak – immár a nagyszínpadon.

A 2018 márciusában rajtoló szezonban Benzára ugyanúgy alapemberként számított a stáb, mint egy osztállyal lejjebb. Rendre a kezdőcsapatba jelölte edzője, feladata pedig a pontrúgások elvégzése mellett a támadók kiszolgálása volt. Első komoly kritikáját a március végi Highlanders elleni 2-0-ra elveszített meccs után kapta a Soccer24-től:

 

„A Herentals FC dominálta a mérkőzést, több lehetőséget alakított ki, mint ellenfele, de nem tudta azokat gólra váltani. A 45 éves klubtulajdonos Innocent Benza folyamatosan lassította a tempót, akadályozta a csapat támadójátékát.”

 

 

Ahogy teltek a fordulók, Benza egyre többször került a sajtó célkeresztjébe.  Ő azonban továbbra is kirobbanthatatlan volt a csapatból, annak ellenére, hogy sebességben és futómennyiségben képtelen volt felvenni a bajnokság tempóját. A médiában egyre hangosabban terjedt az összeesküvéselmélet, miszerint Benza nyomást gyakorol az edzőre, akinek valójában nincs is hatásköre a csapat összeállítására. Benza így reagált a kritikákra:

„Mint minden más profi csapatnál, az edzőnk itt teljes szabadságot kap, hogy az összeállításnál ő válassza ki, hogy kinek ad lehetőséget a játékra. […]  Tévesen úgy vélik, hogy én befolyásolom az edzőt, mivel játékosként és csapattulajdonosként is részt veszek a klub életében. Valóban nehéz ennek az ellenkezőjét bizonyítani, de tudniuk kell, hogy Mutiwekuziva egy erőskezű edző, akit nem lehet egykönnyen irányítani.”

TUDTAD?

Innocent Benza két becenevet is magáénak tudhat. A sajtóban és a közösségi médiában többnyire IB9-ként hivatkoznak rá, míg a csapattársai a pályán csak chidharának hívják, ami magyarul annyit tesz: öregember.

Később maga a tréner is elmondta egy mérkőzés utáni interjúban, hogy Benza az edzésmunkájának és a teljesítményének köszönheti a játéklehetőséget. Hozzátette: nem csupán minden csapatedzésen részt vesz, egyéni edzéstervet is végez, ráadásul egy dietetikus segítségével a táplálkozását is az élsporthoz igazítja.

Augusztusban aztán már hősként ünnepelte a két Benzát a sajtó – először a fiú írt történelmet, aztán nem sokkal később az édesapa is.  A 17 éves Tino Benza a Bulawayo City elleni mérkőzésen a Premier Soccer League történetének legfiatalabb gólszerzője lett, miután megdöntötte Peter Ndlovu 1990-es rekordját. Egy héttel később az apuka is csomolungmai magasságba emelkedett: Innocent döntetlent érő gólt szerzett a Chapungu ellen, amivel Benson Soko 1998-as csúcsát adta át a múltnak, és lett minden idők legidősebb góllövője a liga történetében.

Innocent Benza hétről-hétre téma volt a sajtóban, a kritikák ellenére csapatszinten és egyénileg is kiváló szezont zárt. A Herentals FC minden várakozást jócskán felülmúlva a hatodik helyre futott be, s a pontazonosság miatt csak eggyel kevesebb győzelmének köszönhetően maradt le az ötödik pozícióról.

A lelkes klubtulajdonos három gólt és tíz gólpasszt jegyzett minden sorozatot figyelembe véve – ezzel ő lett csapata asszisztkirálya a 2018-as idényben. Fia, a 17 éves Tino Benza végül három góllal és hét gólpasszal zárta az évadot, s a szezon második legjobb fiatal játékosának választották.

 

Innocent Benza (balra) és Steve Vickers sportkommentátor (jobbra) együtt fotózkodtak, miután Benza megszerezte karrierje második élvonalbeli gólját (Fotó: Twitter/Steve Vickers)

 

Bennmaradás épphogy, majd kizárás – kétszer

A diákok becenévre hallgató együttes második idénye kis híján tragikusan végződött: csupán a 11. helyen végeztek, mindössze egyetlen ponttal elkerülve a kiesést. A 2019-es bajnoki évad azonban nem az eredmények, sokkal inkább egy kellemetlen ügy miatt maradt emlékezetes a klub számára. Az utolsó fordulóban a Bulawayo Chiefs ellen ki-ki meccsen léptek pályára, a tét pedig a bennmaradás volt. A mérkőzést 1-0-ra a Herentals FC nyerte, amely a három pontnak köszönhetően épphogy elkerülte a kiesést; s a riválisok eredményeinek köszönhetően a Chiefs is megőrizhette élvonalbeli tagságát. Azonban a történet itt nem ért véget. A meccs után a bulawayói alakulat trénere panaszt tett a szövetségnél: azt állította, hogy Paul Benza (Innocent testvére, a Herentals FC pályaedzője) megpróbálta megvesztegetni a kedvező eredmény alakulásának érdekében.

Mivel nem tudták bizonyítékkal alátámasztani a vádat, ejtették az ügyet, de eközben a Black Rhinos illetékesei is jelezték: az ő mérkőzésüket is megpróbálták manipulálni (októberben 3-0-ra nyert a Herentals ellenük).

A szövetség első fokon három pont levonással – és ezáltal kizárással – sújtotta a Herentals FC-t, majd másodfokon alaposabban kivizsgálták és felmentették a klubot. Igen ám, de idő közben a Herentals FC jogászai bődületes hibát követtek el: a nemzeti bíróság elé vitték az ügyet. Mivel a FIFA jogszabályai tiltják, hogy labdarúgással kapcsolatos ügyeket Sportdöntőbíróság (CAS) helyett alkotmánybíróság elé terjesszenek, a szövetség a felmentést követően néhány nappal másodszor már nem csupán az élvonalból, de a teljes ZIFA által szervezett versenysorozatból kizárta.

„Kedves Futball! Nehéz szívvel írok neked, hogy megosszam veled gondolataimat szeretett klubom, a Herentals FC közelmúltban elszenvedett szerencsétlen és szívszorító történéseivel kapcsolatban. Egy olyan klubról írok, amelyet nem csak a Herentals Group kiterjesztéseként alapítottam, hanem a szívemben lévő, a játék iránti őszinte szeretetből és szenvedélyből…” – kezdte nyílt levelét az eset után dr. Innocent Benza, melyben elismerte hibájukat; kifejtette, hogy mit jelent számára és az egyesület számára a labdarúgás, és mit jelent a zimbabwei futball számára a klub.

A Herentalsnak mentőövet dobott az élet a koronavírussal, hiszen a pandémia miatt 2020 márciusában nem indult el a bajnokság, sőt nem sokkal később a teljes szezont törölték. A jogászok – ezúttal helyesen – a Sportdöntőbírósághoz fordultak, s júliusban megérkezett a felmentés: a FIFA felülbírálta a ZIFA ítéletét, így a Herentals maradhatott az élvonalban.

TUDTAD?

A Herentals FC ugyan már korábban is rendelkezett utánpótlásnevelő – főként iskolai – csapatokkal, hivatalos (női és férfi) labdarúgó akadémiáját 2019-ben nyitotta meg.  Az akadémia központja Chitungwiza városában található, de országszerte számos telephellyel rendelkeznek.

A 2021-es idény kilátásai

A bajnoki idény csupán július 17-én kezdődik, azonban jelenleg is zajlik a tesztüzem. Május 22-én útjára indították a Chibuku Szuperkupát, ahol az élvonalbeli klubok a klasszikus csoportkörös rendszerben szállhatnak harcba a trófeáért. A szövetség közleménye alapján a szuperkupa a bajnokság főpróbája, célja, hogy felmérjék, a Covid-19 miatt hozott biztonsági intézkedések működőképesek-e.

A Herentals FC az A-csoportba kapott besorolást, ahol a Dynamos, a ZPC Kariba és a CAPS United ellen döntetlent ért el, a Harare City ellen pedig 2-1-es vereséget szenvedett, így négy fordulót követően három pontot gyűjtött.

Megkerestük a klubot, hogy feltegyünk néhány kérdést az idei célokkal kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

 

Innocent Benza nem vonul vissza

A veterán támadó továbbra is elnyűhetetlen, ötvenedik életévében járva sem gondolkodik a visszavonuláson – noha a kritikusai szüntelenül azzal vádolják, gúnyt űz a profi labdarúgásból.

 

„Fittnek érzem magam, addig fogok játszani, amíg a lábaim bírják. […] Még néhány évig biztosan aktív leszek, de jelenleg nem vagyok abban a helyzetben, hogy megmondjam, mikor fogom szögre akasztani a stoplisomat” – nyilatkozta májusban Benza a The Harald magazinnak.

 

Benza példaképe Miura Kazujosi, aki 54 éves kora ellenére a japán élvonalbeli Jokohama FC játékosa.

 

„Kazu egy jó példa, az ember inspirációt kap az ilyen kiváló sportolóktól, és azt mondja magának, hogy ha ők meg tudják csinálni, akkor te is meg tudod csinálni, hiszen mindannyian emberek vagyunk. […] Most már mindenhonnan azt halljuk, hogy mozogjunk és vigyázzunk a testünkre. Ha csak egyetlen embert tudok azzal ösztönözni, hogy az én koromban focizom, akkor már elégedett vagyok.”

 

Meglehet, Benza buzgósága a pályán kívül jobban tudna kamatozni, mint a játéktéren. Legalábbis Kudzai Chitima így vélekedik:

 

„Az emberek és a szurkolók családi vállalkozásként tekintenek a klubra, és sokaknak nem igazán tetszik, hogy rendre kezdőként lép pályára. Szerintük ez rossz hatással van a csapat játékára, és rossz fényt vet a zimbabwei bajnokságra. Fizikailag nem képes megfelelni a profi labdarúgás követelményeinek, talán célszerűbb lenne, ha inkább csak a klub finanszírozására koncentrálna, mint a játékra.”

 

Kétségtelen, hogy Innocent Benza tulajdonosként egy építőmunkásokból, tanárokból és diákokból összeverbuvált klubot sikerre vezetett. Ahogy az is tény, hogy számos olyan játékos köszönhet neki és a Herentalsnak futballkarriert, akik önerőből nem lettek volna képesek élsportolóvá válni. Elveszett vagy fel nem fedezett tehetségeket karolt fel és vezette őket át a profi labdarúgás mezsgyéjén. Játékosként azonban szerepét nem véletlenül kérdőjelezik meg hazájában: sebessége, futómennyisége és állóképessége nem emlékeztet egy profi futballistáéra; s bár technikailag olykor-olykor képes mutatós és váratlan megoldásokra, az aktívan presszingelő hararei együttesben a látvány igen gyakran szürreális képet fest.

Azt ugyanakkor senki sem veheti el tőle, hogy neki köszönhetően az egész világ megismerhette a Herentals FC történetét, és figyelmet irányított a zimbabwei bajnokságra. Hogy meddig láthatjuk még őt a futballpályán, azt nem tudni, az viszont bizonyos, hogy a profi labdarúgás második legidősebb futballistája az idei szezonban is főszereplő lesz: ezidáig mind a Dynamos, mind a ZPC Kariba, mind a CAPS United, mind pedig a Harare City elleni kupamérkőzésen a kezdőcsapat tagja volt.

 

Végezetül álljon itt egy összeállítás Innocent Benza Dynamos és ZPC Kariba elleni mérkőzéséiről:

 

 

ZTN televíziós csatorna YouTube-csatornáján nézhettek! A Herentals FC mérkőzéseiről a klub hivatalos Facebook-oldalán tájékozódhattok. 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.